[#1] Amiga cd32 full motion video MPEG Module
Witam

Ostatnio doczytałem się w necie, że na Amigę cd32 było takie urządzenie: FMV full motion video MPEG Module.

Ciekawe, czy można byłoby udoskonalać gry w tym czasie, kiedy ono powstało, wykorzystując ten moduł?

Z tego co czytam, żadna gra tego nie wykorzystała. Jest to raczej rzadki sprzęt, chyba przez rok był tylko produkowany.

W tej chwili jest na eBay wystawiony. W zakończonych aukcjach nie widzę, żeby był wystawiany.

link
[#2] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@elekdj, post #1

O ile pamietam to Cannon Fodder CD32 ten modul wykorzystywal.
https://m.youtube.com/watch?v=xQhLRr0HRGI
[#3] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@Don_Adan, post #2

Chyba też jakieś demka można robić:

https://www.youtube.com/watch?v=TmyXgJSjiuY
[#4] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@Don_Adan, post #2

Dokładnie, jedyną oficjalnie wspierającą przytawkę mpeg grą dla CD32 jest właśnie Cannon Fodder.

Przystawka spokoj nie mogła być wykorzystywana w grach dla CD32, szczególnie nadawała się do wtedy "modnych" gier typu Full Motion Video (przygodówki, strzelanki, wyścigi- patrz konsole Philips CDi, 3DO itp).

Przy okazji, zobacznie jaki bełkot jest przy haśle Full Motion Video na WIKI- MASAKRA
[#5] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@elekdj, post #3

To co podałeś to pokaz możliwości FMV dla CD32 z wykorzystaniem zewnętrznego playera od Commodore.
[#6] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@BULI, post #5

Szkoda, ze Commodore znów zmarnowało okazję
[#7] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@elekdj, post #6

Niestety przepadla mi ta płyta ale miałem jakąś PD na ktorej było demo gry z fmv na cd32.
Leciało się myśliwce f16 czy jakims podobnym, całość oparta na fmv, 1/3 ekranu wysrodkowana, odcienie szarosci, z tego co pamiętam frajda jak nie wiem co.
Pamięta ktoś może tytuł ?
[#8] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@mikecios, post #7

Myślę, że to był Tomcat.
[#9] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@recedent, post #8

! Toż to to ;)
Dziękuję, U made my day
[#10] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@BULI, post #4

A co jest nie tak z tym hasłem?
[#11] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@ZbyniuR, post #10

Nie znam dobrze angielskiego, ale z tego co sobie tłumaczę ktoś napisał krótką grę wykorzystującą ten moduł:

link
[#12] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@elekdj, post #1

Niestety, tylko płyta Demo (reklama CD32) oraz Cannon Fodder (intro) zawierają filmy zapisane w formacie VideoCD (mpeg1v w odrębnych trackach) korzystające z tej przystwaki.
[#13] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

Na szczęście tylko te. A inne miały filmiki nie wymagające tej przystawki.
[#14] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@ZbyniuR, post #13

No właśnie, które ?
[#15] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@mikecios, post #14

Nie jestem kolekcjonerem gier na tą konsolkę, ale tu jest parę:

Pamiętam że widziałem kiedyś na żywo intro do Gunship 2000 i jeszcze do jakiś Piratów która działa się w karczmie. Pewnie było tego więcej.
[#16] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@ZbyniuR, post #15

Jeszcze mi się przypomniało że do Diggersów też miałem płytkę pożyczoną z intrem. I znalazłem tą słynną scenę FMV z Cannon Fodder, ale widzę że zawiera drastyczne sceny nie dla dzieci.
https://www.youtube.com/watch?v=UdFQwaJlZ4c
[#17] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@ZbyniuR, post #15

To cdxl
[#18] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@ZbyniuR, post #13

Na szczęście tylko te. A inne miały filmiki nie wymagające tej przystawki.

Na szczęście? Kolejne firmy by zarabiały na produkcji przystawki, a może z czasem by zintegrowali dekoder na płycie CD32 i dołożyli szybszy CPU zamiast robienia Walkera? Elektroniki w module FMV nie jest dużo.
[#19] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@ZbyniuR, post #10

A co jest nie tak z tym hasłem?

Praktycznie wszystko, pomieszanie z poplątaniem..

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2018 23:00:56 przez BULI
[#20] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@BULI, post #19

Cd32 fmv to kawałek dobrego sprzętu który pozwalal na odtwarzanie mmin mpg i videocd a filmiki z gier na cd32 to w większości cdxl do których żaden dodatkowy sprzęt nie jest wymagany.
Jak widać 020 i 2mb chip wystarczyły.
[#21] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #18

Ale z ciebie marzyciel. To się nazywa myślenie życzeniowe.

W przemyśle rozrywkowym trzeba oferować produkt który sprawia radość, a nie taki który sprawia klientowi kłopoty. I w każdym przemyśle trzeba produkować to co ma szansę świetnie się sprzedawać, a nie to z czego sprzedaniem będzie kłopot.

Dlaczego wydawca gry miałby dodawać animki w takim formacie w którym mogliby je obejrzeć tylko posiadacze konsolki z ekstra przystawką, zamiast w takim by mogli je obejrzeć WSZYSCY posiadacze tej konsolki oraz posiadacze A1200 ze CD, których jest przecież więcej?

Jakim cudem konieczność dokupywania do konsoli ekstra przystawki miałaby zachęcać do jej kupowania?

Rozsądna firma widząc kiepską sprzedaż niszowego produktu nie ma powodu by też go produkować.
[#22] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@recedent, post #8

BTW, juz pobrany, zainstalowany i jest tak samo fajny jak w 1994r :)))))))))))))))))))))))))))
[#23] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@ZbyniuR, post #21

Z tego co pamiętam z naszych amigowych miesięczników to fmv dla cd32 było reklamowane głównie jako przystawka oferująca możliwość ogladania filmów mpg i videocd a gry z wykorzystaniem tego sprzetu były tylko przyszlosciowym gdybaniem. W tamtych latach filmów w formacie vcd było zatrzęsienie ( xxx też ;)) i gdyby ten sprzęt byłbo wiele tanszy i dostepnybod ręki to cd32 stała by się wypasionym centrum rozrywki no ale wyszła dupa blada tak słowem podsumowania.

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2018 02:11:39 przez mikecios
[#24] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@mikecios, post #23

Do mnie niegrzeczne płyty w mpg dotarły dopiero po 2000, a wcześniej widziałem jedynie takie z jpg. Normalnych VCD po polsku jakoś nie kojarzę. Wg mnie w 90ych nadal rządził VHS.
[#25] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@BULI, post #19

Tylko, że to jest hasło na temat techniki robienia gier, a nie o przystawce do CD32, która tak samo się nazywa.

Chociaż ta zbieżność może wskazywać na faktyczne intencje jej twórców.
[#26] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@Daclaw, post #25

Tylko, że to jest hasło na temat techniki robienia gier, a nie o przystawce do CD32, która tak samo się nazywa.

Chociaż ta zbieżność może wskazywać na faktyczne intencje jej twórców.

Dacław, naprawdę pomyślałeś, że odwołuję się doo hasła o przystawce mpeg do CD32?! Dacław..
To hasło Wikipedii to nie jest o przystawce FMV do CD32, tylko o technologii FMV np w grach. A tam jest groch z kapustą przekopiowany z przez kogoś kto bardzo chciał, ale nie bardzo wiedział co i skąd!
[#27] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@BULI, post #26

Chyba potrzebuję konkretu, bo nadal nie wiem, co jest tam nie tak. ;)
[#28] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module
[#29] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module
[#30] Re: Amiga cd32 full motion video MPEG Module

@recedent, post #29

Jak czytasz posty od końca to nic dziwnego, że nie wiesz co to ma się do tematu. Pisałem o zintegrowaniu FMV i ew. dodania mocniejszego CPU w CD32 zamiast robienia Walkera.

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2018 13:21:42 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem