Wątek zamknięty
[#31] Re: Jak uruchomić Amigę bez resetu

@KAM_, post #15

Jeśli masz Kickstart 3.0 to jest to wina Kickstartu, po wymianie kości na 3.1 problem zniknie, przynajmniej tak było u mnie
[#32] Re: Jak uruchomić Amigć bez resetu

@tom256, post #31

To by bylo rozwiazanie gdyby problemem bylo to, ze dysk nie zdazy sie rozpedzic w okreslonym czasie. Wszystkie nowsze dyski powinny dac juz rade (u mnie stary Seagate 8.4GB rozpedza sie szybciej niz Quantum na SCSI). W 3.1 wydluzono czas oczekiwania na napedy, ale skoro pomaga ktorys reset z kolei to chyba nie to jest przyczyna. Zreszta chyba na poczatku bylo, ze kolega ma 3.1 w kosci.
[#33] Re: Jak uruchomić Amigć bez resetu

@rjack1, post #29

Posiadacze Mediatorów i Zorro nie majâ problemów z zasilaniem pîyty :)
Nie wiem jak to byîo u kolegi Roberta, ale u mnie problem nie istniaî zawsze.

Poprostu pewnego dnia wîâczyîem i okazaîo sië, űe mam kîopot, przeszukaîem wszystko zaczynajâc od systemu, koďczâc na rozebraniu i czyszczeniu wszystkich elementów,îâcznie z koôciami MACH i ROM, zmieniaîem teű zasilacz. Problem nie ustâpiî :(
Wczeôniej miaîem pewien objaw, który wskazywaî, űe juű coô dzieje sië z FastATA,
mianowicie zniknâî z HD katalog "C".

W zwiâzku z tym mam pytanie:
Czy takie problemy majâ wszyscy, czy tylko uűytkownicy FastATA?

[#34] Re: Jak uruchomić Amigć bez resetu

@Roman, post #33

Cześć Roman!Roman napisał(a):

> W zwiâzku z tym mam pytanie:
> Czy takie problemy majâ wszyscy, czy tylko uűytkownicy
> FastATA?

Dołączam się do pytania.

Pozdrawiam
Robert
[#35] Re: Jak uruchomić Amigę bez resetu

@Robert Jackowski, post #1

Ja mialem podobne problemy ale przy APOllO 040/40. Przy blizzie 060/66 wszystko ustapilo i uruchamia sie zawsze od pierwszego kopa.

Moj konfig - blizz060/66 64mb fastata mediator voodoo3 sb128 siec tunertv itp itd nie chce mi sie pisac ;)
[#36] Re: Jak uruchomić Amigć bez resetu

@Roman, post #33

masz w kazdym razie problem z kodowanie. albo ty albo ppa. w kazdym razie widze krzaki
[#37] Re: Jak uruchomić Amigę bez resetu

@v., post #36

PPA nie ma problemów z kodowaniem. W profilu na forum można wybrać AmigaPL i później pisać w formularzach w tym kodowaniu, posty będą automatycznie przy wysyłaniu konwertowane na ISO2. Kwestia chęci, zalogowania się i wybrania odpowiedniej opcji.

[#38] Re: Jak uruchomić Amigę bez resetu

@grxmrx, post #37

jesli strona definuje charset jako iso-2 a tekst pod spodem jest w amiga-pl to jak najbardziej ma problem. kliknij 1 post w watku frontier i spojz na zrodlo strony. jak wol pisze iso 2 a post jest w amigapl
[#39] Re: Jak uruchomić Amigę bez resetu

@v., post #38

Na PPA nie ma problemu z kodowaniem o ile zaznaczy się w profilu z jakiego korzystasz. Widocznie ktoś nie ustawił kodowania i pisał w APL. A skoro domyślnie jest ISO to zostało to potraktowane jako iso i tak już zostało. Naprawdę warto się zalogować i wybrać odpowiednie kodowanie używane w systemie. A Twój tekst o definiowaniu strony w iso a tekście w apl jest trocę bezsensowny. Strona nie "rozumie" w jakim standardzie jest tekst. On powinien byc automatycznie przerobiony z ustawionego charsetu na ISO. Ale niektórzy są za leniwi żeby to ustawić w profilu.
[#40] Re: Jak uruchomić Amigę bez resetu

@szulu, post #39

bezsensowny to jest twoj tekst.
fakt ze na stronie deklatowanej jako iso jesr amigapl swiadczy o bledzie w ppa. i to wszytsko. jak to sie stalo i czemu nie gra dla mnie najmniejszej roli. ja widze blad a znalezienie i usuniecie przyczyny to robota webmastera.
i to wszytsko co na ten temat mozna powiedziec
[#41] Re: Jak uruchomić Amigę bez resetu

@v., post #40

Teraz to trochę przesadzasz. Na PPA komenty są konwertowane z APL na ISO o ile zaznaczy się z jakiego kodowania się korzysta w systemie. Tu nie ma żadnego błędu. Strona jest w ISO i tak ma być. Dobrą wolą adminów było umożliwienie wyboru używanego kodowania. Mogli napisać: Pisz w ISO albo nie używaj pl znaczków. Wystarczy tylko wybrać w profilu rodzaj kodowania i jest spoko. A fakt ze na stronie deklatowanej jako iso jesr amigapl swiadczy o bledzie w ppa świadczy tylko o błedzie komentującego, który albo nie używa standardu ISO albo nie wybrał kodowania. A oznaczenie strony jako ISO jest tylko informacją dla przeglądarki a nie konwerterem znaków.
[#42] Re: Jak uruchomić Amigę bez resetu

@szulu, post #41

matko boska. czlowieku. po co sie odzywasz jak nie wiesz o co chodzi? idz na strone ktora podalem jako przyklad, i obejrzyj jej zrodlo. tylko nie uzywaj fontow ktore maja iso2 i amigapl w jednym. wtedy zobaczysz ze definicja (dla przegladarki) mowi iso 2 a tresc jest w amigapl. przegladarka ustawia kodowanie na iso ale sa krzaki bo tresc jest w amigapl. teraz skumales? tak - dobrze, nie - to pech.
[#43] Re: Jak uruchomić Amigę bez resetu

@v., post #42

O rany... Robië to specjalnie (kodowanie). Co z tego, űe úródîo mówi, űe to ISO? Strona jest w ISO, a koment jest wklejany jako ISO pomimo, űe jest APL bo ktoô nie ustawiî kodowania na APL w swoim profilu (jak ja teraz). Dlatego sâ krzaki. Po prostu konwersja na tej stronie dziaîa tak, űe jak ustawisz, űe masz APL to konwerci na ISO a jak nie ustawisz to nie konwertuje tylko wkleja na űywca do kodu (traktujâc tekst jako ISO). Zaîapaîeô czy Ci to rozrysowaę?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem