kategoria: A1200
[#1] Problem z obrazem na A1200
Mam problem z wyświetlaniem na mojej A1200 - widoczne są przesłuchy obrazu (nie wiem jak to dokładnie nazwać więc daję niżej obraz z zaznaczonym czerwonym kółkiem ocb):

link

Amiga jest obecnie podłączona przez RCA, zdaję sobie sprawę że problem mogło by rozwiązać podłączenie do gniazda RGB no ale czemu są takie problemy z RCA i co mogło by rozwiązać problem?

Testowana na monitorze Syncmaster 710MP i telewizorze JVC - w obu przypadkach to samo.

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2018 08:44:14 przez Beliar
[#2] Re: Problem z obrazem na A1200

@Beliar, post #1

Problemy są wywołane użyciem niskiej jakości kabla.
[#3] Re: Problem z obrazem na A1200

@Krashan, post #2

Tak podejrzewałem ale kabel ma 1m długości więc zdziwiony jestem tak silnym oddziaływaniem zakłóceń :/
[#4] Re: Problem z obrazem na A1200

@Beliar, post #3

Długość kabla to nie wszystko. Dla uniknięcia odbić sygnału powinien to być kabel koncentryczny o impedancji 75 Ω. Bo właśnie odbicia sygnału powodują te „cienie”. Tak czy inaczej korzystanie z sygnału Composite Video może dać tylko przeciętną jakość. A może podłączasz przez modulator? Tam też jest RCA...
[#5] Re: Problem z obrazem na A1200

@Beliar, post #1

W ten sposób nie uzyskasz dobrego obrazu. Szkoda czasu na takie rozwiązania. Kabel rgb jest tani i zdecydowanie warto w niego zainwestować.
[#6] Re: Problem z obrazem na A1200

@misiek2, post #5

Pracuje nad tym:)
Ogólnie myślałem zakupić przejściówkę RGB - Dsub i podłączyć do monitora. Pytanie tylko czy będzie działać.
Jak najlepiej podłączyć amigę aby obraz był w jak najlepszej jakości? RGB - SCART?
Czy jeśli się uda to właśnie RGB - Monitor D-Sub?
[#7] Re: Problem z obrazem na A1200

@Beliar, post #6

Forum ma wyszukiwarkę :D
Jest masa wątków o monitorach przez przejściówkę VGA

np.

https://www.ppa.pl/forum/amiga/38922/amiga-2000-nie-wyswietla-obrazu-przez-przejsciowke-rgb-vga#m617657

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2018 09:10:03 przez Vato
[#8] Re: Problem z obrazem na A1200

@Vato, post #7

Tematów jest wiele - był gdzieś nawet temat zbiorczy, gdzie ludzie mieli wpisywać, które monitory działają, a które nie. Zrobił się jednak trochę bałagan i nigdzie na forum nie udało mi się znaleźć spisu monitorów, które będą działać przy podłączeniu przez przejściówkę VGA. Pozostaje mi tylko takową zakupić, zrobić testy i podzielić się wiedzą na forum:)
[#9] Re: Problem z obrazem na A1200

@Beliar, post #8

Do jakiego mońka chcesz podłączać Ami? Tak łatwiej wyguglać, niż szukać listy ;P
[#10] Re: Problem z obrazem na A1200

@Beliar, post #1

Jak RCA to masz obraz po kompozycie, lepszego obrazu po tym złączu nie uzyskasz. Lepszy obraz to RGB do scart/euro lun zakup modulatora i zrobienie moda s-video. Albo zakup telewizora CRT ze złączem scart/euro albo zakup monitora 1084.
[#11] Re: Problem z obrazem na A1200

@Stoopi, post #10

To już wszystko wiem.
Potrzebuję podłączyć monitor (710MP) do złącza RGB i najpewniej będzie wykorzystać złącze scart przy monitorze. Nie mam natomiast pewności czy będzie działać po VGA.
[#12] Re: Problem z obrazem na A1200

@Beliar, post #11

710MP powinien łyknąć Amigowe RGB po przejściówce, po Scarcie łyknie na pewno...
[#13] Re: Problem z obrazem na A1200

@Beliar, post #11

Jak myślisz o PAL i graniu po VGA to nie. Taki monitor musi obsługiwać 15khz.
[#14] Re: Problem z obrazem na A1200

@Stoopi, post #13

710MP z tego co mi się wydaje obsługuje:
Ogólnie wygląda to tak, że jak podłączyłem ami pod tv LCD i grałem w superfroga to gdy żaba oberwała i powinna być przezroczysta to na tv pojawiały się na niej paski.
Na monitorze wszystko jest ok i gdy ginie to robi się przezroczysta.
[#15] Re: Problem z obrazem na A1200

@Beliar, post #14

710mp Samsunga nie łyka 15khz przez VGA. Sprawdzone na moim.

Przepraszam za zmyłkę ja mam 711mp. Ten nie łyka 15khz.

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2018 14:27:20 przez barf31

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2018 14:31:18 przez barf31
[#16] Re: Problem z obrazem na A1200

@barf31, post #15

Może być tak że będzie problem z 15kHZ przez VGA a przez scart będzie ok?
[#17] Re: Problem z obrazem na A1200

@Beliar, post #16

Może być tak że będzie problem z 15kHZ przez VGA a przez scart będzie ok?

Może tak być.
[wyróżniony] [#18] Re: Problem z obrazem na A1200

@snifferman, post #17

link

link

Tutaj spis monitorów które odpalają 15kHz.
Jednak najpewniejszy sposób to kabel RGB-Scart, a jakośc composite niewiele odbiega od jakości z kabla antenowego. Szkoda sobie psuć oczy tak marnym obrazem,gdzie za niewielką cenę można mieć bardzo dobrą jakość.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem