kategoria: A500
[#1] Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc
Witam.
Parę miesięcy temu zakupiłem używaną Amigę 500. Zauważyłem, że poprzedni właściciel wprowadził kilka modyfikacji sprzętowych, co trochę wprowadza mnie w zamieszanie. Z tego powodu chciałbym zapytać się o pewne sprawy związane z użytkowaniem tego systemu.

1) Stacja dyskietek została zamieniona na emulator dyskietek Gotek. Funkcjonuje on poprawnie i wiem jak go używać, ale sprzedawca dołączył stację dyskietek zewnętrzną, którą mogę podłączyć kablem. W tej stacji znajduje się używana dyskietka, jaką komputer zdaje się ignorować. Na wypadek gdybym się zaopatrzył w oprogramowanie na fizycznych dyskietkach, jaki jest sposób by komputer czytał ze stacji zewnętrznej zamiast z Gotek-a?

2) Zauważyłem, że niektóre gry na Amigę nie da się kontrolować klawiaturą. Podobno potrzebny jest joystick. Zauważyłem, że oryginalne QuickShoty są raczej rzadkie, natomiast pojawia się wiele alternatyw. Wiem, że wtyczka do kontrolera Amigi jest taka sama jak ta do Atari 2600, Sega Mega Drive/Genesis i innych systemów, ale słyszałem o tym, że bez użycia adaptera porty mogą być spalone. Oryginalny joystick miał chyba tylko jeden czy dwa przyciski, ale potem pojawiły się pady z wieloma. Co byłoby najlepszą opcją w tej sprawie?

3) Sprzedawca wspominał, że jest zainstalowane rozszerzenie RAM-u. Po rozkręceniu komputera dla ciekawości zauważyłem coś takiego:
Wnętrze Amigi500
Do tej płyty jest dospawany przewód, na końcu którego jest przełącznik ON/OFF. Zależnie od tego czy jest włączony, system mógł się zawiesić i wyświetlić błąd. Niektóre programy mówiły, że brakuje rozszerzenia RAM. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić o co chodzi z tą modyfikacją?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
[#2] Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc

@KUBA18i, post #1

ad.2 pasuja wszystkie joysticki w standardzie Atari 2600 czyli takie co zadzialaja rowniez na Atari XE/XL, C-64, VIC-20, Zx Spectrum KEMPSTONE, Atari ST

ad.3 wlacznik/wylacznik dodatkowej pamieci 512kb (slow) RAM. Przed uruchomieniem komputera dodajesz 512kb (slow) Ramu lub nie. Czyli razem jest 1MB lub 0,5MB.
[#3] Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc

@KUBA18i, post #1

Cześć.
1. Niektóre gry po załadowaniu z goteka Workbencha, będziesz mógł uruchomić ze stacji zewnętrznej. Ale żeby to działało zamiennie kiedy Ty tego chcesz, to potrzebujesz bootselectora(kupić możesz tu na forum, lub gdzie indziej. Lub zrobić samemu).
2. Każdy joystick od Atari powinien działać na Amidze. Ja obecnie używam pada od segi megadrive(podobno odłączenie lub podłączenie podczas pracy Amigi może ją uszkodzić)-u mnie działa wyśmienicie.
3. Ram ma przełącznik on/off(jest to standardowe rozszerzenie 0.5MB)- Ty z tego co widzę ze zdjęcia masz prawdopodobnie uszkodzone przez wylewający się z baterii syf(jak najszybciej ją usuń-ten zielonkawy syf potraktuj wodą, potem alkoholem-nie zanurzaj całej Amigi w wannie, tylko wacikiem wyczyść samo rozszerzenie.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2018 21:33:02 przez AD99
[#4] Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc

@AD99, post #3

a tak.. najlepiej odrazu wywalic baterie z rozszerzenia, zeby nie robila wiecej syfu.
Co nie znaczy, ze rozszerzenie jest uszkodzone. Prawie kazde rozszerzenie 512kb mialo montowane baterie na bokach plytki, tam gdzie nie ma wielu sciezek wiec mimo wylanych baterii rozszerzenia moga nadal dzialac.
[#5] Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc

@selur, post #4

Ehh, sugerowałem się hipotetycznie tym co kolega Kuba napisał, że zawiesza mu komputer. Może rzeczywiście kwestia włączenia lub wyłączenia przełącznika...oby.
[#6] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc
[#7] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc
[#8] Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc

@KUBA18i, post #1

Dziękuję za odpowiedzi.
Rozszerzenie wyjąłem i oczyściłem. Teraz działa w porządku, przełącznik działa jak należy. Bateria jest na stałe przymocowana, ale jeżeli nie jest ona niezbędna do poprawnego funkcjonowania sprzętu, mogę spróbować ją wyjąć.

Widzę, że joystick od Atari jest dobrą opcją, ale jeżeli niektóre gry wymagają kontrolerów z wieloma przyciskami, może powinienem zakupić właśnie takowy zamiast joysticka. Niektóre gry proszą o wciśnięcie FIRE, a inne o coś innego(TURBO?). Ponadto, czy wolno odłączyć mysz aby zamienić ją na kontroler kiedy komputer jest włączony bez ryzyka uszkodzeń?

Jeżeli chodzi o stację dysków, czy to znaczy że nie powinienem kupować oryginalnych dyskietek z oprogramowaniem, gdyż raczej nie będę mógł ich wykorzystać(dopóty nie zamienię Goteka z powrotem na normalną stację, której nie posiadam)?

Jeszcze jedno: z boku Amigi znajduje się gniazdo. Jest ono nieosłonięte, najwyraźniej w zestawie nie było klapki. Zastosowanie? Zabezpieczyć?

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2018 22:55:24 przez KUBA18i
[#9] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc
[#10] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc
[#11] Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc

@KUBA18i, post #8

Baterię trzeba odlutować dowolną lutownicą, bo będzie dalej sr..ła. Nie wiem czy da się ją bezpiecznie np. odciąć. Amiga używa tylko dwóch przycisków, a zazwyczaj jednego(nie mam na myśli cd 32), więc nie potrzebujesz innego niż joystick kontrolera.
Myszkę nie będziesz musiał zamieniać portami - to nie c 64OK. Mimo wszystko lepiej nie podłączać/ odłączać joystika(zwłaszcza z włączonym auto fire) podczas pracy Amigi. Z boku Amigi znajduje się złącze na rozszerzenie np. dysk twardy, cd. nie musisz go zabezpieczać, chyba, że zamierzasz wylać na Amigę piwo
[#12] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc
[#13] Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc

@KUBA18i, post #8

Jeżeli chcesz używać dyskietek, to pozostaje albo zamontować bootselector, albo zdecydować się na gotek/stacja fdd. Można wymienić kickstart na np. 1.3/3.1 i tam w bootmenu ustawiasz priorytet dla stacji zewnętrznej, niestety nie działa to zawsze.
[#14] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc
[#15] Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc

@KUBA18i, post #8

A ja bym polecał zamiast joya to kupić pada do Segi. Te prostokątne z dwoma przyciskami pasują bez przeróbek, a te bumerangowate z więcej przyciskami trzeba zamienić miejscami piny 5 i 7, a wtedy działa jak pad do CD32. A pady rzadziej szwankują niż joye.
[#16] Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc

@AD99, post #11

mnie moją pierwszą po latach baterię na rozszerzeniu po prostu odcięli na SACPie cążkami... I żyje :)
A piwo to się chyba przez klawiaturę wlewa a nie od spodu przez złącze krawędziowe :)
[#17] Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc

@softiron, post #16

A nie przez szparki do wentylacji? Tak chyba łatwiej trafić. ;)

A propo w ogóle tego wątku, najpierw jak przeczytałem pierwszy post pomyślałem że było już o tym na forum wiele razy, o każdej z 3ech rzeczy. Ale nie chciało mi się szukać by wklejać linki do wątków. Pomyślałem że pewnie łatwiej będzie skierować do FAQ, zajrzałem tam i stwierdzam że niestety, ale w przytłaczającej masie pierdół (z przewagą tematów NG), które bardziej przypominają encyklopedię dla zaawansowanych, i nic na żadne z tych pytań. Ktoś kto pisał FAQ chyba już bardzo dawno nie miał do czynienia z początkującymi.
[#18] Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc

@ZbyniuR, post #17

Bez youtube się nie obejdzie jeśli chodzi o początkujących. Dla stawiających pierwsze kroki informacje na ppa to czysta abstrakcja, pozostaje jeszcze literatura z epoki.
Jeśli chodzi o Joystiki to mgr Zygadło na youtube testował ich sporo.

Ps. Piwo dobrze "wchodzi" przez PCMCIA
[#19] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc
[#20] Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc

@KM, post #19

Nie macie gdzie offtopować, tylko w temacie w którym ktoś czegoś chce się dowiedzieć, nie? Podsumowując:

Tak jak koledzy pisali dowolny pad ataripodobny będize działać. Pad od megadrive nie wymaga zamiany pinów - domyślnie przycisk B będzie fire1, zaś C fire2. Ja tak używam i nie ma problemu. Fire2 mało która gra obsługuje. Autofire to nic innego jak przycisk powodujący bardzo szybkie wciskanie i odciskanie Fire1, co przydaje się w niektórych grach.

Spalenie portów przez przełączanie dżojów/myszek możesz potraktować jako fikcję literacką pod wpływem przypadłości C64 - tam faktycznie jak dotkniesz palcem portu w trakcie biegu komputera to możesz sobie coś upalić.

Gry mogą czekać na wciśnięcie lewego przycisku myszy podczas trainera lub tzw. cracktro czyli początkowego demka o tym kto złamał grę. Ogólnie warto mieć w porcie 1 mysz, zaś w drugim dżoj - w takiej konfiguracji gry na 1 gracza będą działać wszystkie. Przy grach na dwóch zamiast myszy przepinasz dżoja i on będzie drugim graczem wbrew oznaczeniom że to port 1.

Baterię tak jak Softiron mówił bez lutownicy da radę zdemontować, po prostu ją wycinając. Jak się czujesz z lutownicą? Jest wiele pomniejszych przeróbek które można w Amidze zrobić, by z niej wykrzesać jeszcze więcej, a nawet rozszerzenia zrób-to-sam typu dysk twardy montowany właśnie w porcie rozszerzeń z boku, rozszerzenie pod klapkę dające jeszcze więcej RAMu, czy karta sieciowa montowana w porcie parallel z tyłu. Można też takie rzeczy sobie kupić jak Ci apetyt wzrośnie, ale lepsza zabawa jest składając samemu.

Amiga bootuje z wewnętrznego flopa, olewając zewnętrzny napęd - nie masz tu kolejności bootowania jak na pececie. Tak jak wspomniano wcześniej można sobie samemu zlutować układ przełączający z której stacji ma Amiga bootować. Jeszcze jedno. Tego typu przełączniki jak boot, czy RAM przełączaj na wyłączonej Amidze, bo inaczej będziesz miał towarzyszącą zwiechę.
[#21] Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc

@teh_KaiN, post #20

Dlaczego zamiast starych joyów, będących jedną nogą na elektronicznyej emeryturze, nie polecicie mu Rysia, Jerrego + joya/pada na USB?

# Jak chcesz narzekać, że rozklekotane, nie ma części to kup starocie, a jak chcesz się bezproblemowo bawić to poszukaj informacji o interfejsie Ryś lub Jerry i kup sobie nowy sprzęt do sterowania.

Pamiętaj, że nie wszystko co tu piszą ortodoksi jest takie super.
[#22] Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc

@KM, post #21

Zgadzam się. Nie zapominajmy też o padach od PS1/PS2 z odpowiednią przejściówką. Wciąż można kupić na allegro nowe klony Dualshocka.

Jeden z użytkowników forum sprzedawał też ciekawy adapter z padem od SNESa.

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2018 09:31:49 przez charliefrown
[#23] Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc

@teh_KaiN, post #20

Amiga bootuje z wewnętrznego flopa, olewając zewnętrzny napęd - nie masz tu kolejności bootowania jak na pececie.

Dla doprecyzowania, Amiga 500 może bootować z zewnętrznego napędu pod warunkiem, że ma kickstart w wersji co najmniej 2.04 (najczęściej Amiga 500+).

Generalnie od tego kickstartu jest kolejność bootowania. Do menu wyboru napędu wchodzimy przyciskając równocześnie oba klawisze myszy podczas uruchamiania komputera.

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2018 10:25:34 przez Hexmage960
[#24] Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc

@KUBA18i, post #1

Wracając do joya to polecam super star sv131 lub competition pro
Chodzą w dobrym stanie za 120-150 zł
[#25] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc
[#26] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc
[#27] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc
[#28] Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc

@KM, post #21

Hmm joysticki do Amigi/Atari są nadal produkowane i można kupić nowe. Choćby firmy Matt z Polski. Poza tym są klasyki i zamienniki do Atari (poszukaj Atari Flashback joystick).
[#29] Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc

@pgru2, post #28

Owszem, sam kupiłem swojego czasu po jednej nowej sztuce z Alle.... dzoje MATT i sobie chwalę :)))) Nowe to nowe :)
[#30] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem