[#1]
Nowy użytkownik Amigi 500 - proszę o pomoc
Witam.
Parę miesięcy temu zakupiłem używaną Amigę 500. Zauważyłem, że poprzedni właściciel wprowadził kilka modyfikacji sprzętowych, co trochę wprowadza mnie w zamieszanie. Z tego powodu chciałbym zapytać się o pewne sprawy związane z użytkowaniem tego systemu.
1) Stacja dyskietek została zamieniona na emulator dyskietek Gotek. Funkcjonuje on poprawnie i wiem jak go używać, ale sprzedawca dołączył stację dyskietek zewnętrzną, którą mogę podłączyć kablem. W tej stacji znajduje się używana dyskietka, jaką komputer zdaje się ignorować. Na wypadek gdybym się zaopatrzył w oprogramowanie na fizycznych dyskietkach, jaki jest sposób by komputer czytał ze stacji zewnętrznej zamiast z Gotek-a?
2) Zauważyłem, że niektóre gry na Amigę nie da się kontrolować klawiaturą. Podobno potrzebny jest joystick. Zauważyłem, że oryginalne QuickShoty są raczej rzadkie, natomiast pojawia się wiele alternatyw. Wiem, że wtyczka do kontrolera Amigi jest taka sama jak ta do Atari 2600, Sega Mega Drive/Genesis i innych systemów, ale słyszałem o tym, że bez użycia adaptera porty mogą być spalone. Oryginalny joystick miał chyba tylko jeden czy dwa przyciski, ale potem pojawiły się pady z wieloma. Co byłoby najlepszą opcją w tej sprawie?
3) Sprzedawca wspominał, że jest zainstalowane rozszerzenie RAM-u. Po rozkręceniu komputera dla ciekawości zauważyłem coś takiego:
Wnętrze Amigi500
Do tej płyty jest dospawany przewód, na końcu którego jest przełącznik ON/OFF. Zależnie od tego czy jest włączony, system mógł się zawiesić i wyświetlić błąd. Niektóre programy mówiły, że brakuje rozszerzenia RAM. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić o co chodzi z tą modyfikacją?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.