[#1] Partycja większa niż 4GB
Próbuję przygotować sobie kartę SD dla A1200, instaluję na WinUAE.

System zainstalowałem na na partycji 500MB PFS3, scsi.device mam w wersji 44.2, WB 3.1 instalowany z ClassicWB.

Próbuję utworzyć partycje z pozostałej części karty SD (8GB). Niestety HDToolBox po przekroczeniu 4032MB zaczyna liczyć wielkość od zera i gdy suwak dociągnę do końca to powstaje mi partycja 2950MB

Możecie pomóc i napisać co robię źle ?
[#2] Re: Partycja większa niż 4GB

@lopezpb, post #1

Nie przejmuj się tym co pokazuje HDToolBox. To błąd HDtoolBoxa. Ważna jest tylko liczba cylindrów przeznaczona na dysk. Sformatuje się poprawnie. Ale użyj szybkiego formatowania i pamiętaj o prawidłowy ustawieniu MaxTransfer.
[#3] Re: Partycja większa niż 4GB

@krystian77, post #2

No niestety, jak zrobię taka partycję to podczas formatowania:

format drive dh1: quick name "Storage"

dostaję informację, że "not a valid DOS disk" :(

Partycja do 4GB formatuje się bez problemów.

ustawienia max transfer mam 0x1fe00

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2018 08:47:04 przez lopezpb
[#4] Re: Partycja większa niż 4GB

@lopezpb, post #3

Partycje robisz pod PC czy pod emulatorem?
[#5] Re: Partycja większa niż 4GB

@lopezpb, post #1

ja robiłem wszystko zgodnie z tym poradnikiem:

i u mnie wszystko działa na karcie 32gb

(partycja systemowa 500mb i 3 partycje na pliki)
[#6] Re: Partycja większa niż 4GB

@Stoopi, post #4

Pod emulatorem, w Windows w diskpart najpierw usunąłem wszystkie partycje, później zainstalowałem system na 500MB i teraz próbuję utworzyć na pozostałem przestrzeni w WB (na WinUAE) nową partycję.
[#7] Re: Partycja większa niż 4GB

@lopezpb, post #6

Znalazłem w MyFiles/LargeHD/Tools program HDInstTools i o dziwo poszło, ale tylko z typem partycji FFS, jak zmienię typ na PFS3 to nadal nie działa :(
[#8] Re: Partycja większa niż 4GB

@lopezpb, post #1

Ja robiłem zgodnie z tym poradnikiem link

Wszystko poszło perfekcyjnie przy karcie 16gb. W wolnym czasie spróbuję z 64gb ;)
[#9] Re: Partycja większa niż 4GB

@Splavinho, post #8

Ja również posiłkuję się tym powyższym poradnikiem tyle że dysk mam SCSI w CDTV.
I korzystam z PFS w wersji pfs3aio wykorzystując informację z tej strony: http://eab.abime.net/showthread.php?t=61666

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2018 13:12:47 przez krystian77
[#10] Re: Partycja większa niż 4GB

@lopezpb, post #7

Skasowałem wszystkie partycje i założyłem od początku z użyciem HDInstTools, formatowałem też z tego narzędzia i tym razem wszystko zadziałało pod emu. Muszę jeszcze sprawdzić czy na A1200 ruszy.

Ciekawe tylko, że jak daję info o partycji w WB to pokazuje złą wielkość partycji i typ FFS
W HDinstTools pokazuje typ partycji PFS3, zresztą jak formatowałem to wyskakiwał popup z pytaniem PFS3, czy takie zachowanie jest normalne ?
[#11] Re: Partycja większa niż 4GB

@lopezpb, post #10

Walczyłem ostatnio z podobnym tematem (dysk 60 GB) i u mnie winowajcą okazał się być scsi.device w wersji właśnie 44.2. Spróbuj wersji 46.0.
[#12] Re: Partycja większa niż 4GB

@nostrum666, post #11

Możesz podesłać linka, bo jakoś tej wersji nie mogę nigdzie namierzyć.
[#13] Re: Partycja większa niż 4GB

@lopezpb, post #12

Czesc,

Mam taki sam problem. Karta mikroSD 32 GB, scsi 44.20. Po instalacji PFS3-aio w HDToolBox mogę ustawić partycję max 4GB - po przekroczeniu tej wartości zaczyna liczyć od zera.
Może ktoś "robił" kartę 32GB i ma jakiś poradnik.

Dzięki
[#14] Re: Partycja większa niż 4GB

@sobi1, post #13

Pod jakim systemem próbujesz to partycjonować?

Obejrzałeś filmik który Ci podlinkowałem?
link
[#15] Re: Partycja większa niż 4GB

@AmiClassic, post #14

Hej,

Korzystałem z tego linka.
Pod Winue z kickiem 3.1 i gołym systemem, później z Classic Workbench i dokładnie to samo. Jak pisałem wcześniej scsi podmienione.
Co do filmu, to chyba dostawca mi coś blokuje bo MEGA mi nie działa.

pzdr
Tomek
[#16] Re: Partycja większa niż 4GB

@sobi1, post #15

Szkoda, że z MEGA masz takie problemy.

Czy podmienione scsi to nie wiadomo. Sprawdzałeś czy na pewno się załadowało?
Jak je załadujesz, to wejdź do shela i wpisz: version scsi.device i zobacz czy aby na pewno załadowane.
[#17] Re: Partycja większa niż 4GB

@sobi1, post #15

Ale pod WB3.1 to normalne, że HDtollbox źle pokazuje pojemność partycji, ale powinno ją dobrze sformatować i działać.
Zignoruj złe wskazania pojemności.
Pod WB3.9 i 3.1.4 tego problemu nie ma.

Pod WinUAE miałem problemy, aby zapisało partycje. Rozwiązaniem było dodanie karty SD. Wejście ponownie w jej ustawienia i zaznaczenie opcji Full drive/RDB mode. Jeśli również będziesz miał takie problemy, to możesz zobaczyć u siebie.
[#18] Re: Partycja większa niż 4GB

@sobi1, post #13

HDInstTool ma wsparcie dla dużych dysków i partycji powyżej 4GB
[#19] Re: Partycja większa niż 4GB

@snifferman, post #17

Scsi podmieniome i załadowane. Sprawdzałem w shelu.
Sprawdzę na 3.1.4 i zobaczę czy pójdzie
[#20] Re: Partycja większa niż 4GB

@sobi1, post #19

Hej,

Na kicku 3.1.4 poszło bez problemu, więc temat ogarnięty :)
[#21] Re: Partycja większa niż 4GB

@lopezpb, post #1

Ja to se biere obraz karty coffina dla vampira. Wrzucam na karte. Wywalam zawartosc pierwszej partycji i wrzucam czysty BetterWB.mam karte wypchaną softem 32gb :) do tego się tylko sprzydaje ten vampir he he he
[#22] Re: Partycja większa niż 4GB

@sobi1, post #20

Kic 3.1.4 ma inny scsi.device to wystarczyło użyć tej wersji 43.45 link zamiast 44.2

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2020 08:28:40 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#23] Re: Partycja większa niż 4GB

@JIL, post #21

Niezły pomysł - z ciekawości sprawdzę OK
To się da pobrać tylko przez torrenta czy jeszcze inaczej?
Co do scsi.device to mam opcjonalne ładowanie jeżeli wykryje starszy kick - automatycznie robi restart, potem już odpala normalnie z obsługą większych dysków.

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2020 09:04:45 przez Adinfo
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem