kategoria: A500
[#31] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Elraphael, post #26

Na tym Simmie są kostki które można wlutować za pośrednictwo przelotki SOI>DIL na płytę. To jeden ze sposobów uzyskania pełnego 2 MB chip RAM. Albo użyć do jakiegoś rozszerzenia które używa tego rodzaju Simmów jako fast RAM np. Proteina.
W każdym razie nie wyrzucaj.

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2018 00:22:23 przez wali7
[#32] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Elraphael, post #30

Pady spokojnie przerobisz, o ile są na przyciski, a nie jakieś bardziej złożone manipulatory analogowe. Niektóre pady będą działać bez przerabiania, ale nie wiem jakie, bo mam tylko kilka joyów. Joye Amigi są to te same co do Atari czy C64. Pospolite i tanie.
Wtyczka to D-SUB 9 pin.

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2018 00:23:08 przez wali7
[#33] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@wali7, post #27

gotek w środku fajny ale mało wygodny jak dla mnie.
można dłuższe kable/taśmy i mieć go na zewnątrz
Esteta dostałby zawału ale jest bardziej praktycznie :)

do tego zamiana wyświetlacza na oled jakiś.
Gotek albo z płatnym HxC albo z darmowym FlashFloppy. Różniec już chyba nie ma a skoro różniec nie widać to... :)
[#34] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@softiron, post #33

Można Goteka zainstalować na zewnątrz, jako dodatkową stację (trzeba poszperać, bo możliwe, że trzeba zrobić dodatkowy układ zewnętrznej stacji... ale to jest proste), wtedy jest estetycznie. W przypadku Kickstartu 1.3 trzeba dorobić boot-selector, bo kick1.3 nie potrafi zabootować ze stacji innej niż DF0. Ale najprostszy boot selector składa się z dwóch podstawek pod scalaki, kawałka kabelka i przełączniczka za 2 zł... w sumie jak zrobisz sam, to wyjdzie taniej od czteropaka taniego piwa.
HxC ma dosyć fajne menu wyświetlane na monitorze, nie wiem jak jest z tym drugim. Nie znam.

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2018 00:35:04 przez wali7
[#35] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Elraphael, post #28

GOTEKA sobie zamówię za jakieś dwa dni, bo jak zamówię teraz, to nie będzie mi się chciało w takie kopiowanie bawić na dyskietki :D:D:D a mam tych dyskietek z 20,30 sztuk :D

Gotki są dla leszczy, którzy nie umio robić kabli null-modem i zapisywać gier z ADF-ów na dyskietki. siedzi, pije i chrupki Jak chcesz pakować kasę w gotka, to już lepiej grać na WinUAE.
A WHDLoad zabiera jakieś 80% funu z grania. Jakaś nowomodna fanaberia dla tych, co zazdroszczą grzybiarzom, że im się ładuje szybko, a mi nie. Poza tym i tak z 3/4 gier są problemy i trzeba odstawiać jakieś szopki, żeby każda się uruchomiła. To tylko jak się czyta w internetach, to wszystko wydaje się takie łatwe, proste i przyjemne. siedzi, pije i chrupki

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2018 00:50:30 przez snajper
[#36] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@wali7, post #29

30 000 tyś zł ???? matko bosko, powariowali ludzie :D:D:D
[#37] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Elraphael, post #36

Ok, właśnie oglądam i czytam trochę w necie, natknąłem się na jakieś MODY myszki od amigi, ludzie robią jakieś wersje optyczne :D

Zaraz po kablu do przegrywania gier z pc, będę musiał zrobić jakiś podobny projekt, bo moja oryginalna myszka coś ma z kablem, więc tak czy siak będzie trzeba coś z tym zrobić ;)))

Czy ktoś coś takiego wykonywał tutaj na forum ??? :)
[#38] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Elraphael, post #37

Musisz znaleźć myszkę optyczną ps2 i zrobić do niej konwerter do złącza amigowej myszy. Schemat jest w sieci, koszt urządzenia to kilkanaście złotych. Możesz też kupić gotowe, wiadomo, będzie trochę drożej. Są też modele do myszek USB, ale chyba tylko do kupienia, bo dostępnej darmowej dokumentacji chyba nie ma. Robiłem kilka razy taki interfejsik z darmowej dokumentacji.... ale mamy na ppa także konstruktorów takich zabawek.
Takie urządzenie możesz zrobić osobno, lub wbudować w mysz.
zresztą podeślij linka do tego co znalazłeś :)

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2018 07:50:12 przez wali7
[#39] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@wali7, post #38

Na razie tylko trafiłem na youtube że ktoś coś tam robił, jakiś kit gotowy miał i wsadził w starą myszkę, później jakiś odnośnik do przejściówek na USB czy PS2 ;] ważne że można, bo moja oryginalna myszka to coś chyba ma z kablem, albo może z portem.

Właśnie czy port JOY MYSZKA łatwo przelutować, bo jeden z dwóch portów zauważyłem że ma chyba urwane z lekka kilka bolców, więc może nie działać, drugi jest sprawny ;)

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2018 08:42:45 przez Elraphael
[#40] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Elraphael, post #39

To jest pospolite i tanie gniazdo D-SUB (kilka zł), do kupienia w każdym sklepie elektronicznym. Wlutowanie proste, byli jednak i tacy, którym ktoś wlutował lutownicą do rynien ;)

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2018 09:06:05 przez wali7
[#41] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@wali7, post #38

Znalazłem coś takiego w pracy :D

Może mysz będzie pasować, nowa z pudełka ;))))))

Taki kabelek do transferu ???

Ewentualnie płyta z komem ;))) zeby podlaczyc ;]
[#42] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Elraphael, post #37

Zaraz po kablu do przegrywania gier z pc, będę musiał zrobić jakiś podobny projekt, bo moja oryginalna myszka coś ma z kablem, więc tak czy siak będzie trzeba coś z tym zrobić ;)))

Polecam te myszki. Najlepsze myszy kulkowe, nówki, jakie znalazłem i używam. Nie do zdarcia. Pasują do Amigi bez przelotek.

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2018 09:46:51 przez Hexmage960
[#43] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Hexmage960, post #42

Jak wrócę z pracy sprawdzę czy ta co wygrzebałem będzie działać ;]]]]

a takie coś jeszcze znalazłem :D:D:D:D

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2018 09:58:33 przez Elraphael
[#44] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Elraphael, post #41

Myszka dla PC - nie zadziała bez adaptera na PS2. Kabelek to przelotka szeregowa np. do modemu dla PC. Gniazdo z płyty głównej jak najbardziej się nadaje do wylutu - chyba, że wolisz kupić nowe w elektrycznym za rogiem, bo samo wylutowanie przy braku wprawy jest gorsze niż wlutowanie - jeżeli płyta na złom to warto pomęczyć.
[#45] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Adinfo, post #44

Płytę główną chce wykorzystać do zainstalowania windowsa i przekopiowania po kabelku z PC na AMIGE gier.

W nowym PC nie mam RS232 a to chyba ten port ?
[#46] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Elraphael, post #45

W nowym PC nie mam RS232 a to chyba ten port ?

Tak.

Polecam ten kabelek. Zepniesz nim Amigę z PC jak i dwie Amigi (do pogrania po sieci). Nówka, bardzo tanio kosztuje. Doskonały produkt.
[#47] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Hexmage960, post #46

Mam zrobione dwa kable po równoległym, ale nie udało mi się uzyskać połączenia z PC, jak będzie czas to wrócę do tematu bo podobno można wtedy pobierać z FTP pliki za pośrednictwem PC przy odpowiednie konfiguracji.
[#48] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Elraphael, post #45

Tak, RS232. Pecetowe myszki też na to są, przez co całe dane wysyłane są na dwóch żyłach. Reszta jest nieużywana. Amigowa mysz z kolei śle każdą informację na innej żyle (ruch po x, ruch po y, przycisk 1, 2, 3). Najlepszy będzie adapter albo przeróbka z wymianą kabla - bo oryginalny ma za mało żył. Tu masz schemat jak byś jednak chciał mysz przerabiać.

Przesyłanie po kablu robi się co najmniej denerwujące po jakimś czasie, ale pobaw się - zacznij od szeregowego. Na allegro znajdziesz adaptery RS232 na USB, chyba że chcesz sobie postawić starszego peceta. Jak Cię krew zaleje ze względu na słabą wygodę takiego rozwiązania to rozważ rozszerzenie Amigi o dysk twardy. Tu się trochę spóźniłeś, rozdawałem ostatnio płytki do wykonania adaptera samodzielnie. Jak się zbierzesz w 10 ludzi na forum to sobie takich płytek możecie zamówić 10szt za około 100zł. Zawsze to trochę większa cywilizacja. ;)
[#49] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@teh_KaiN, post #48

Na razie będę walczył, dla przyjemności która za pewne później się przerodzi w nienawiść, to zakupie sobie GOTEKA ;P
[#50] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Hexmage960, post #46

Że tak zapytam, jest możliwe podłączenie kablem równoległym/LPT PC z AMIGĄ i przesłanie danych ??? bo gdzieś mi się o uszy obiło, czy to też potrzebny krosowany kabel ???
[#51] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Elraphael, post #37

Ok, właśnie oglądam i czytam trochę w necie, natknąłem się na jakieś MODY myszki od amigi, ludzie robią jakieś wersje optyczne :D

pamiętaj, że prawdziwi Amigowcy używają jedynie rasowych amigowych myszek kulkowych typu trumienka (swoją drogą uwłaczające określenie, ale z jakichś dziwnych względów ludzie się nim posługują). Jak do tego masz pewność, że mysz pochodzi fabrycznie od kompletu z Amigą 500, to już jedną nogą należysz do elity.
alternatywą może być od biedy inna myszka kulkowa z napisem "Amiga" (naniesionym fabrycznie).
Wszelkie myszy PS/2, USB, optyczne, bezprzewodowe, ze scrollem i innymi pierdołami przeznaczone są dla pecetowych leszczy, którzy z "trumienką" dostają łomot na pierwszym levelu Battle Squadron.
Jak już zdobędziesz pierwszy szczebel wtajemniczenia i będziesz przechodził Battle Squadron kulkową myszą amigową od Commodore, to wyjątkiem od tej reguły jest dopuszczalna przeróbka "trumienki" na mysz laserową, taką jakiej używam ja. Możesz wyposażyć się w nią tutej: https://amigastore.eu/en/559-laser-upgrade-for-amiga-mice.html, ale taka przeróbka wymaga nieodwracalnego zabiegu ucięcia kabelka wewnątrz myszy, więc też nie jest to coś dla słabeuszy.
[#52] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@snajper, post #51

jak ucięcia? myślałem że to się po prostu wepnie w nową płytkę i już.... no ranisz mnie teraz... bo takie chcę sobie zanabyć jak będzie dostępne.
[#53] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@snajper, post #51

Powiedz lepiej czy da rade po LPT przesłać dane do AMIGI ;]]]]

A myszkę tak tak, mam trumienkę, oryginalną i przy niej zostanę na razie ;PPPP
[#54] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Elraphael, post #53

Tak
Szukaj haseł PARNET i PARADISE

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2018 16:48:42 przez Norbert
[#55] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Norbert, post #54

Dzięki, zaraz zbieram się do domu i będę walczył :D

Kabel LPT musi być jakiś specjalny ? czy zwykły ? nieprzerabiany ?
[#56] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Elraphael, post #55

Po kilku godzinach, wyrzuceniu kilku kabli bo okazały się trefne, w końcu się udało ;]

[#57] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Elraphael, post #56

Możesz też kupić adaptery na USB np. TOM R2 - wtedy do Ami możesz podłączyć pady i myszki USB od PC. W mojej A500 używam pada Logitecha i mysz bezprzewodową też Logitech
[#58] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@snajper, post #51

Trzeba być zagorzałym fanem pięćsetki by uznać trumienkę za wygodną mysz.

Mi najbardziej pasowała mysz od A600. Używałem jej potem z A1200 (mysz od niej dorzuciłem do A600 przy sprzedaży tejże).
[#59] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Nightmare777, post #57

Oglądałem jakieś RYŚ i inne przejściówki ;))
[#60] Re: AMIGA 500, odświeżona, sprawna, ale co dalej ?

@Elraphael, post #59

Polecam Ryś MKII, ostatnio kupiłem by podłączyć pada od PC na usb świetnie się spisuje i daje dużo innych możliwości :) Na RetroAmi jest dostępne polecam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem