[#1] Proste rozszerzenie dysku twardego do A500
Ostatnio popełniłem coś takiego, głównie na użytek wewnętrzny.

Po co to komu?
- jak ktoś nie chce ingerować za bardzo w konfig swojej A500 a chciałby mieć HDD
- jak ktoś chce testować soft na gołej pińcecie - łatwiej z HDD niż nagrywać co rusz na flopa
- jak ktoś chce łatwiejszą wymianę danych - można zworką odwrócić sygnały master/slave i czysto teoretycznie według mnie nie powinno to się żreć z innymi rozszerzeniami - czyli masz hdd wmontowany na stałe w Amidze jako master a na zewnątrz podpinasz sobie to to jako slave. Nie wiem czy zadziała, nikt tego nie testował. ;)

Mam jeszcze 6 gołych płytek do rozdania, więcej mieć nie będę, lutować nikomu też nie zamierzam. Jak ktoś chce to mogę komuś wysłać. Decyduje niekoniecznie kolejność zgłoszeń. ;) Tu jest napisana na kolanie w pociągu instrukcja montażu. Generalnie projekt to kopia tego ale w nieco zgrabniejszym wydaniu.

Jeśli (a nie sądzę) będzie większe zainteresowanie to nie problem sobie takie płytki zamówić samemu na AllPCB. 10 płytek wyniosło mnie około 100zł, zamiast 10 dostałem 12 więc koszt jednostkowy jest bliski zeru.
[#2] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #1

Gratulacje OK
Na pewno znajdą się zainteresowani do przetestowania. Czyli dysk powinien ruszyć nawet z KS 1.3. Zastanawiam się nad przygarnięciem jednej sztuki PCB bo zamawiać 10 sztuk raczej mi się nie chce. Skąd wziąłeś gniazdo do side portu? (przypuszczam, że najprościej będzie mi wylutować dwie sztuki ze starej płyty głównej PC) albo kupić z internetu.
Zastanawiam się faktycznie czy da radę uruchomić jednocześnie dwa dyski w tym rozszerzeniu.

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2018 12:48:59 przez Adinfo
[#3] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@Adinfo, post #2

Tak, całość działa z 1.3, oczywiście jak zabootujesz z flopa. Z tego co do tej pory rozkminiłem to HDD jest montowany dokładnie w tej samej przestrzeni adresowej co ten z A600/A1200, myślę że to jest ogólna praktyka, stąd pomysł żeby właśnie spróbować koegzystencji z innymi rozszerzeniami.

Gniazdo do side portu to oczywiście zdremelowane i spilnikowane gniazdo ISA. Jak się ma cierpliwość to można to bardzo ładnie zrobić. Gniazdo to nie jest wlutowane wprost w płytkę, tylko jest jeszcze mały adapterek na goldpiny. Jeśli będę cokolwiek projektował na zewnątrz do A500 to właśnie z myślą o takim adapterze, bo po co kanibalizować gniazdo ISA na potrzeby każdego projektu. Tu foto:

Miałem pomysł by wlutować gniazdo żeńskie pod ATA44 i wpiąć od razu adapter karty SD, ale to nie zadziała bez przelutowania pinów na adapterze w drugą stronę.

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2018 13:12:14 przez teh_KaiN
[#4] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #3

hmm, a nie lepiej przerobic AT2008, ma eprom oktagona więc masz autoboota. Reimplementacja dla Zorro2 jest dostępna w sieci.
[#5] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #1

nie wiesz przypadkiem, gdzie znajde ten projekt przerobiony na slot procesora?
potrzebuje dokladnie cos takiego, tylko musi zadzialac w cdtv
nie potrzebuje fastu ani innego proca
[#6] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #3

Witam
Ciekawy projekt. Myślałem kiedyś o czym takim (w montażu przewlekanym), ale jak to w życiu bywa zawsze brakuje czasu. Wspomniałeś na githubie o kilku denerwujących błędach: "NOTE: it is strongly recommended to wait for another revision of the board since Rev2 has some minor, but annoying bugs." Co to za błędy? Jaki jest koszt pcb jeżeli jeszcze posiadasz?

Pozdrawiam
[#7] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@janekdrukarz, post #6

Wyślij mi na PW adres pocztowy to Ci wyślę płytkę. ;)

Błędy są takie jak widać w zakładce "issues", mianowicie (pierwszy wkurzający, reszta mniej):

- płytkę główną i adapterową od slotu ISA oddzieliłem nawiertami by było jak ją łatwo przełamać. Niestety zostały one zmetalizowane, przez co działają jak wzmocnienie i trzeba to urżnąć dremelem czy innym takim i to dość ostrożnie, bo nieopodal przebiega ścieżka. Jak chcesz to mogę to zrobić za Ciebie.

- jest problem z LEDem aktywności dysku twardego jeśli używasz adaptera IDE-SD. Zaleczy to kątówka Krashana lub fix z tranzystorem na samym adapterze, ale jest pomysł żeby to zrobić na samej płytce. Muszę tylko popatrzeć na fotosy jakiego Krashan użył scalaka w swojej kątówce, jak go podłączył i dodać dla tego scalaczka miejsce na płytce ;)

- no i jeszcze wyżej wspomniany Oktagon czy inny dziad. Nie mogę tych źródeł nigdzie znaleźć, ale nie szukałem jakoś długo. Opcja bootowania z ROMu byłaby fajna, tylko trzeba by pomyśleć jak to dodać małym kosztem by nie zatracić sensu całego projektu.

Montaż przewlekany jest przereklamowany, rozmiar 0805 to jest coś co można lutować w sumie na Steviego Wondera przy odrobinie wprawy. Grunt to być cierpliwym i mieć cienką cynę by ją dokładać w takiej ilości jaka jest potrzebna, np. 0.25mm.

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2018 22:17:51 przez teh_KaiN
[#8] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #7

Błędami bym się nie przejmował, zawsze są przy prototypach. Niektórych nie da się wyłapać przed wysyłką do produkcji. Nie wiem czy o tą kartę chodzi (co o niej wspomniałeś)?

[#9] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@janekdrukarz, post #8

Link nie działa bez rejestracji :(
[#10] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #9

tzn. co nie widać zdjęcia? Spróbuję wrzucić inne:

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2018 00:21:21 przez janekdrukarz
[#11] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@janekdrukarz, post #10

No, to jak odkopiesz i wyślesz jeszcze źródełka tej płytki + wsadu to może coś drgnie w temacie bootowania. ;)
[#12] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #11

Ma m to na dysku, tylko muszę zainstalować swój google drive, bo po zmianie dysku w laptopie zapomniałem go zainstalować. Jest schemat w eagle i wsady do ROM-u i GAL-i.
[#13] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@janekdrukarz, post #12

Pomyliło mi się to dropbox a nie google drive: link
[#14] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #7

Muszę tylko popatrzeć na fotosy jakiego Krashan użył scalaka w swojej kątówce, jak go podłączył i dodać dla tego scalaczka miejsce na płytce ;)
74HCT14. Tu jest schemat. Dwie dowolne negujące bramki HCT połączone kaskadowo załatwiają sprawę. Np. w dwuportowej przelotce użyłem 74HCT00.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2018 08:16:53 przez Krashan
[#15] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@Krashan, post #14

Ale jesteś fajny, że takie rzeczy udostępniasz wprost! :D

Mam tam na płytce LS04 (4x inwerter) więc zamiast tego wstawię HCT14 zyskując dwie bramki i powinno być git. To chyba w ogóle na kości HCT przejdę bo tak trochę na małpę skopiowałem starożytne LS z oryginalnego projektu.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2018 08:41:09 przez teh_KaiN
[#16] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #15

Co ja gadam, 7404 ma przecież 6 bramek, tu chodzi o Schmitta. Tak czy inaczej stwierdziłem że warto bardziej skopiować schemat z KA60 jako że mam też port IDE40. Zabrakło mi jednego NANDa/NOTa, więc w ostatnim stopniu użyję jeszcze kości 1G04, o ile to ma jakąkolwiek dostępność.

EDYT: czy regeneracja sygnału IDE40 przy pomocy U1B i U1C była Ci potrzebna? Czy mógłbym wprost podać na U1A? O takie coś:

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2018 09:35:52 przez teh_KaiN
[#17] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #16

użyję jeszcze kości 1G04, o ile to ma jakąkolwiek dostępność
Ma, w TME jednobramkowe TTL są bez problemu.
czy regeneracja sygnału IDE40 przy pomocy U1B i U1C była Ci potrzebna?
U1C robi za „elektroniczny wyłącznik” sygnału, sterowany zworą J1. Oczywiście lekko to przekombinowane, bo można było zworę dać po prostu przed rezystorem podciągającym wprost w linię ACTIVE. No ale skoro i tak miałem 4 bramki, to się pobawiłem.
[#18] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@Krashan, post #17

W sumie sobie to uprościłem jak na obrazku (pomijając powtórzenie symbolu U5 w dwóch róznych elementach). Dodam też ten jumper. Elementy już są na płytce, sprawdzę później czy to działa też na zwykłym NOT bez Schmitta, jak tak to opiszę na stronie projektu kabelkowego fixa dla rev2.

Z tego co pamiętam, to dobrą rzeczą w TTLach jest to, że nie trzeba nieużytych inputów wpinać pod jakiś poziom logiczny. Gdybym użył HCT to by trzeba było już chlastać ścieżki. ;)

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2018 10:55:40 przez teh_KaiN
[#19] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #18

sprawdzę później czy to działa też na zwykłym NOT bez Schmitta
Raczej tak, w KA60 mam bez Schmitta. W KA47 dałem inwertery z histerezą tak na wszelki wypadek, bo skoro i tak wybieram układ, to dlaczego nie... Dla diody nie ma to żadnego znaczenia, nawet gdyby pojawiały się stany przejściowe. Poza diodą nic z tego sygnału nie korzysta w Amidze.
[#20] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #1

@teh_KaiN chciałem zapytać a ty co masz podłączone pod swój interface?
@Krashan widziałem te twoje przejściówki na ebay uk ktoś je sprzedaje.
[#21] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@janekdrukarz, post #20

Mój jest obecnie w częściach jeszcze, ale bratu złożyłem, korzysta na tasiemce z adaptera IDE-SD. Myślałem że da radę zamontować gniazdo żeńskie IDE44 i wtedy po prostu taki adapter wpiąć, ale nie zgadzają się ze sobą rzędy pinów, więc trzeba albo przez taśmę, albo wyprowadzić piny z IDE-SD z drugiej strony.
[#22] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@janekdrukarz, post #20

@Krashan widziałem te twoje przejściówki na ebay uk ktoś je sprzedaje.
Też. Mam dystrybutorów w Polsce, w Niemczech, we Francji, w Hiszpanii, w Irlandii i w UK.
[#23] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #1

rs2008, Dorian3d, waldiamiga, janekdrukarz - dopiero dzisiaj poszły Wasze płytki.

Zrobiłem remanent i zostały jeszcze dwie. Komu, komu, bo idę do domu. ;)
[#24] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #23

Jak Ci zalegają to jestem chętny na sztukę, w wolnej chwili polutuje ok, racja
[#25] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@QUAD, post #24

... i poszły. ;) Dla leniwych są widoki na to że Sordan będzie miał takie już złożone w swojej ofercie, ale czas wprowadzenia jest nieznany, o ile w ogóle to dojdzie do skutku. Tak czy inaczej najpierw poprawię niedociągnięcia jakie mi zgłoszą pierwsi odbiorcy, te które sam odkryłem i poprawię parę rzeczy pod produkcję.

Co z tymi źródłami Oktagonowej karty do GBA? Ma to ktoś? Bo ja na forum a1k jestem za głupi.
[#26] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #25

Jeszcze raz dzięki za wysyłkę, ale ja dopiero odbiorę najwcześniej w październiku. Co do Oktagonowej karty do gba to co jest nie tak z plikiem z postu 13, czy nie o to ci chodziło?

Pozdrawiam
[#27] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@janekdrukarz, post #26

Przeoczyłem, dzięki. ;)
[#28] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #27

Płytka dotarła, dzięki wielkie, pozamawiam części to biorę się zalutowanie i testy.
[#29] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #27

Źródeł nie ma, masz tylko rom oktapussy albo oryginalny oktagonu (at2008). Oktapussy mozesz sciagnac z aminetu.
[#30] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #27

Z tego co się dowiedziałem do mnie też dotarła przesyłka. Dzięki. A teraz pytanie, czy ta przejściówka będzie dobra do podłączenia karty cf silicondrive 1gb ?
link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem