[#31] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@janekdrukarz, post #30

Będzie dobra, ale i tak będziesz potrzebował taśmę bo gniazdo na płytce jest robione pod wariant męski. Jak przyłożysz pin do pinu i spojrzysz na pin1 to zobaczysz w czym problem. ;)

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2018 08:09:32 przez teh_KaiN
[#32] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #31

Wiem w czym problem wspomniałeś już o tym wcześniej. Puki na razie nie mam płytki, mam pytanie. Czy jest możliwe wrzucić tutaj zdjęcie płytki od góry, bo wszystkie które widziałem to są robione pod kątem. Chodzi mi o wrzucenie na zdjęcie w jakimś edytorze graficznym sygnałów na poszczególne złącza.

Tu masz driver dla oktapusy z aminetu: link

A tutaj opis przystosowania epromu do działania w gba1000: link

Pozdrawiam
[#33] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@janekdrukarz, post #32

A to nie prościej sobie ściągnąć kicada i pliki z githuba i mieć zoomowalny podgląd? ;)

Ściągasz wszystko zipem, odpalasz pcbnew i otwierasz plik z rozszerzeniem .kicad_pcb. Trzymanie środkowego przycisku scrolluje, rolka zoomuje a "V" zmienia widoczną warstwę. Z boku masz haczyki do widoczności pierdół. Alt-3 to widok 3d.

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2018 15:06:22 przez teh_KaiN
[#34] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #33

No i o to chodziło.OK
Sam bym pewnie stracił kupę czasu zastanawiając się jak to zrobić. Kicad-a mam zainstalowanego także już mam podgląd. Wielkie dzięki.
[#35] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@janekdrukarz, post #34

Robiłem na kicadzie 5, który chyba niezbyt jest kompatybilny wstecz. Jeśli masz starszej wersji to różnie to może działać.
[#36] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #35

Działa perfect. Pytanie jeszcze odnośnie o przejściówkę cf-ide40 cz to zadziała w drugim slocie?
link do photo - link
[#37] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@janekdrukarz, post #36

Nikt nie testował IDE40 - chyba kopnie Cię ten zaszczyt ;)
[#38] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #37

Nie ma problemu, zamówiłem wczoraj adapter, także mogę sprawdzić czy to zadziała.
[#39] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@janekdrukarz, post #38

No Pany, trochę czasu minęło... złożył to ktoś? Jakieś uwagi? Jakoś niedługo będę siadał do wersji drugiej z poprawionym tym i tamtym i chciałbym zebrać jakiś feedback.
[#40] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #39

Ja niestety z powodu pewnych nieprzewidzianych sytuacji jeszcze nie byłem w Polsce i nadal nie wiem kiedy będę. Na dzień dzisiejszy to posiadam CF 1GB SILICONDRIVE i przejściówkę CF-IDE40. Pozatym mam złącze 2x50 pin które czeka na docięcie. Brak mi elementów SMD, ale jak przyjadę to zakupię na miejscu. Z mojej strony na pewno będzie to skończone.

Pozdrawiam
[#41] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #39

Roboty miałem sporo więc czasu mało, dopiero dzisiaj pozyskałem dwa gniazda ISA ze starych płyt głównych. Układy muszę jeszcze zamówić.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2018 13:00:26 przez Adinfo
[#42] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@teh_KaiN, post #39

@teh_KaiN w końcu mam twoją płytkę (a w zasadzie płytki) pcb w swoich rękach. Dzięki za rozcięcie płytek. Mam pytanie, elementy smd gdzie kupowałeś?

Pozdrawiam
[#43] Re: Proste rozszerzenie dysku twardego do A500

@janekdrukarz, post #42

Wszystko w tme.eu bo niestety już nie mieszkam w mieście, które ma sklep elektroniczny. ;)

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2019 15:30:24 przez teh_KaiN
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem