[#31] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@_arti, post #30

OK
[#32] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@_arti, post #30

Oraz załóż przełącznik pomiędzy pin 14 (power_on) a GND.
Ew. zewrzyj pin 14 na stałe do masy.
Zwarcie pinu 14 do masy przełącza zasilacz z trybu stand by do ON.
[#33] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@stachu100, post #32

Dzieki, wybiore przelacznik bo jak zakladam bezdie to moj przycisk zasilania.

Wole zapytac zanim zaczne bezowocnie szukac.
Czy dostane gniazdo (to na gorze, od zasilania) o takich samych gabarytach ( i chyba roztawie nozek plus typu "do wlutowania na plyte") jak to od czincza ?
Nie chce psuc na razie obudowy i chcialbym wykorzystac otwor po czinczu.

Samo PicoPSU zamocuje do sanek od HD (bo i tak nie uzywam) a bedzie sie solidnie trzymac tam.
[#34] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #33

Czy dostane gniazdo (to na gorze, od zasilania) o takich samych gabarytach ( i chyba roztawie nozek plus typu "do wlutowania na plyte") jak to od czincza ?

Ja nie znalazłem.
[#35] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@stachu100, post #34

A czy tego PicoPSU masz w desktopie? (o ile wogole masz a1200)
Jesli tak moglbys pokac jak wyprowadziles/doprowadziles do niego zasilanie?
Chodzi mi o zamontowanie.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2018 18:15:42 przez peceha
[#36] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #35

Wyjście Composite wylutowałem, a gniazdo 12V przykręciłem do dolnego ekranu. Prościej się nie da.
[#37] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@stachu100, post #36

Dzieki,
wlasnie tez wylutowalem Composite.
[#38] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #37

Rozwiercilem otwor od gniazda Composite i nieco je przycialem.
Teraz moge w to idealnie wlozyc/wkrecic gniazdo DC

Bym mogl z tego skorzystac musze przeciac sciezki na plycie - czy bedac laikiem w lutowaniu moge sam sie za to zabrac? - czy wystarczy je przeciac czyms ostrym?

Chodzi mi o sciezki te przy Composite bo inaczej prad (czy tam napiecie) pojdze w plyte (by zamocowac Composite do plyty potrzebuje metalowych oryginalnych uchwytow a one zwieraja do gniazda DC wiec pomyslalem o przecieciu sciezek )

-----------------------------------
dobra, juz nie istotne
... a gniazdo 12V przykręciłem do dolnego ekranu. Prościej się nie da.

dopiero zakumalem o co tu chodzi
Faktycznie prosciej sie nie da.

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2018 19:08:52 przez peceha
[#39] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #1

Jakies 4 miesiace temu musialem to wszystko odstawic ale nie na zawsze :)
Dzis do tego wracam i probuje wylutowac gniazdo zasilania w amidze.

Mam taka lutownice (a raczej chodzi mi o grot) jak na zdjeciu - jest on troche duzy chyba.
Moje dotychczasowe starania nie przyniosly efektu a boje sie podgrzewac tych lutow w nieskonczonosc.

Pytanie:
- czy jednak moge podgrzewac te luty w nieskonczonosc nie ryzykujac uszkodzeniem innych elementow (nie planuje wstawiac tego gniazda ponownie)
- jak sie wogole do tego zabrac? podgrzewac kazdy lut jednoczesnie wypychajac go grotem (i ciagnac za gniazdo od spodu) i przeskakiwac na inny i tak w kolko? - tak to wlasnie robilem ale wyszedl tylko jeden, takie luzne metalowe polaczenie w gniezdzie.

[#40] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #39

Grot armata. Transformatorówka się uda ale chyba wolałbym inny grot, dodatkowo czysty, odsysacz cyny i po sprawie. A tak możesz sobie pady oderwać od laminatu - jednak mogą się kiedyś przydać. Najlepiej dobrym grotem ale tylko w stacji lutowniczej.
[#41] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #39

Kup sobie najprostszą rozlutownice na Alledrogo. 1-2 minuty i po strachu.
[#42] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #39

KOlejne pytanie

Czy ta blaszka w gornym lewym rogu jest potrzebna?
ja chce wlutowac bezposrednio kable z PicoPsu do plyty glownej ale nie wiem co z ta blaszka.

dzieki

------------
edit:
jakos sie na to uwzialem i udalo sie mi to wylutowac - dzieki za podpowiedzi
Wsadzalem od dolu srubokret i robilem dzwignie a tu grzalem :)
Fakt ze w pewnym momencie pomyslalem iz gniazdo moze szlak trafic - ale wazne ze juz jestem krok dalej, hehe

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2019 18:09:29 przez peceha
[#43] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #42

blaszka zostala bo nie wiem co ona robi
a kable juz sa na miejscu.

w miedzyczasie uszkodzilem punkt lutowniczy na picopsu (odkleil sie i urwal) wiec zanioslem to do kolesia od napraw i mi jakos dolutowal tam kabel (jednoczesnie dolutowal te kabelki pod pozostale punkty bo te oryginalne sa za grube).
Mam dwa pytania:
- czy takie cienkie kable ktore zostaly wlutowane (widac na zdjeciach - zolte) nie sa za cienkie (to jest: ground, +12, -12, +5)?
- czy moge przewiercic te plytke w miejscu zaznaczonym na zdjeciach, chodzi mi czy tam nie ma jakis ukrytych sciezek w srodku czy cos (jesli mozecie to okreslic na podstawie zdjec), bo jak widac zdazylem juz urwac ten kabel co on przylutowall i pomyslalem ze zrobie otwor i przeloze przewod na wylot (ten urwany/uszkodzony to -12V).
[#44] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #43

Amiga po wlaczeniu zasilania nawet nie mrygnie diodami a stacja nie wyda zadnego dzwieku, jest cisza.

Zaobserwowalem takie cos:

gdy te kable sa odlaczone od plyty (one ida z picoPsu) i picopsu jest oczywiscie wlaczony to woltomierz pokazuje:
+12: zolty
-12: niebieski
+5: czerwony
GND: czarny

Teraz wylaczam picoPsu i:
.podlaczam do plyty (czyli jak na zdjeciu) - voltomierz pokazuje wszedzie 0.0.
.odlaczam od plyty (na wlaczonym picoPsu) to dalej na nich jest jest 0.0.
.wylaczam i wlaczam picoPsu napiecia wracaja
.wylacze picoPsu, podlaczam te kable do amigi i wlaczam picoPsu - voltomierz pokazuje na nich 0,0.

Moglem cos spalic czy to tylko jakies zawarcie?

Dzieki
[#45] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #44

Wygląda to na zwarcie i załącza się zabezpieczenie. Ustaw miernik na "pikacz" i sprawdź na podłączonym psu do płyty, ale odłączonym z sieci, czy nie ma zwarć między przewodami.
[#46] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@panti1801, post #45

No niestety, nie piszczy.
Dzieki za podpowiedz.
[#47] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #46

To spróbuj jeszcze podłączyć gołą płytę, bez stacji, dysku, turbo i co tam jeszcze jest. Może przy uruchomieniu idzie za duży prąd chwilowy i zasilacz się odłącza.
[#48] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@panti1801, post #47

Dalej nic ale....
odlaczalem i podlaczalem wszystkie kable napieciowe od/do amigi a GND mialem ciagle odlaczone ( i tylko podpiety miernik pod ten kabel)

Zauwazylem ze napiecia znikaja (czyli picopsu sie wylacza) gdy do plyty podepne -12v (kabel niebieski).

Czyli dalej szukac zwarcia?

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2019 22:19:25 przez peceha
[#49] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #48

Wychodziłoby na zwarcie na lini -12V. Wymieniałeś kondensatory? Może któryś ma przebicie?
[#50] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@panti1801, post #49

Tak, kondesatory byly wymieniane jakies 2 lata temu.

Amiga mi jeszce dzialala 3 dni temu - znaczy startowala po wlaczeniu picopsu, ale przez te 3 dni tak sie nażonglowalem plyta glowna ze cos moglem gdzies zewrzec - poszukam dokladniej przy swietle dziennym.

Dzieki.

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2019 22:32:55 przez peceha
[#51] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@panti1801, post #45

Dzis ponownie sprawdzilem miernikiem czy nie piszczy na pinach od zasilania - no i nie piszczy ale miernik cos pokazuje.

Pisze "Cos" bo nie wiem co to znaczy:
-miernik mam ustawiony na pozycji z glsniczkiem i chyba dida (gdy zewrze kable miernika to piszczy)
-gdy dolaczam kable miernika do poszczegolnych wejsc (-12,12,5,GND) na plycie to na ponizszych kombinacjach miernik pokazuje pewne wartosci:
-- GND i (-12) pokazuje 1280
-- GND i (+5) pokazuje 155
-- (-12) i (+5) pokazuje 1420
-- kazde inne polaczenie daje 1 po lewej stronie wyswietlacza
czy to prawidlowe zachowanie czy nie?
---------------------------------------------------
Jest jeszce to:
gdy mam podlaczone do plyty tylko jedno z napiec (12,12,5) to na pozostalych pinach tez pojawia sie to napiecie odrobine pomniejszone - to juz chyba zle?

tak wyglada plyta (na pierwszym zdjeciu, na drugiej sciezce od prawej nie ma zwarcia - nie udalo mi sie zrobic lepszego zblizenia bez utraty ostrosci)

dzieki
[#52] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #51

155 om mniędzy 5V a GND to bardzo mało, wskazywałoby na zwarcie. Ponadto nie wiem czy to kalafonia, czy przy lutowaniu nie "smarkneło się" trochę cyny:
link

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2019 12:18:14 przez panti1801
[#53] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@panti1801, post #52

Dzieki,
poprawilem ten lut co zaznaczyles - to byla tylko kalafonia.

czy [GND] i [+5] nie sa ze soba polaczone rezystorem ? (czy cokolwiek to jest)
i moze to ta czesc jest spalona skoro tak malo pokazuje?
Gdy dotkne miernikiem obu koncow tej czesci to tez mam 155

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2019 13:44:25 przez peceha
[#54] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #53

To kondensator, prawdopodobnie 100nF do filtracji. Nie wiem czy kondensatory MLCC powodują zwarcie.

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2019 14:01:42 przez panti1801
[#55] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@panti1801, post #54

Kurcze, tam gdzie na zdjeciu sa napisy [+5] oraz [GND] to sa nieruszane przeze mnie luty (po drugiej stronie jest cewka (?) ta za gniazdem zasilania - wiec ten element raczej nie powinien zostac przeze mnie uszkodzony - to droga nr.1)
Zostaje tylko ten kondesator - droga nr.2

Dzieki za info
[#56] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #48

Czyli jak dobrze rozumiem bez podłączania -12v wszystko startuje normalnie? Jeśli tak to albo szukasz zwarcia na linii -12v (obwód audio lub RS) albo masz przeciążony zasilacz i jak dokładasz to obciążenie to sie wyłącza.
[#57] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@Marcin74, post #56

...wszystko startuje normalnie..

znaczy nie wiem... nie wiedzialem ze amiga wystartuje bez -12
zreszta to czy startuje czy nie okreslam na podstawie stacji dyskow - jesli da glos to ok, jesli nie to cos jest zle - i jak dotychczas od kilku dni glosu nie daje.
Dlatego wzialem sie za sprawdzanie tych napiec.
Na video widac niewiele (ciezko jest trafic telefonem i koncem miernika w to samo miejsce jednoczesnie wiec wybaczcie ze kamera czasami patrzy gdzie indziej)

Kable:
zolty +12
czerwony +5
niebieski -12

jak widac na video po podlaczeniu niebieskiego (-12) wszystkie napiecia znikaja
Na samym koncu nagrania miernik pokazuje okolo 8v - dotknalem pinu -12v (gdy nie bylo ono doprowadzone)

[#58] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #57

Weź zasilacz pecerowy i zasil płytę przez gniazdo od flopa i zobaczysz czy płyta wstaje. -12 potrzeba tylko do dźwięku. Płyta powinna wstać bez tego
[#59] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@mwb113, post #58

Tak sie sklada ze nie mam komputerow stacjonarnych oprocz amigi :)
Ale...
Pare dni temu amiga dzialala na INNYM picoPsu (120W) na ktorym urwalem jeden punkt lutowniczy wiec zamowilem kolejne picoPsu (160W) i teraz wlasnie na nim to testuje.

Podlaczylem stacje dyskow i podlaczylem +12, +5 i GND stacja nie wydala dziweku ale sprawdzilem napiecia na plycie (w tych samych punktach) i:
+12 spadlo do +11.5
+5 spadlo do +3.77

Nastepnie podlaczylem diody i ... zapalila sie zielona ale baaaardzo slabo (stacja dalej nie wydala dzwieku)

Czy moze byc ze zasilacz zasilajacy picoPsu jest za slaby?

Wiec na 100 mam gdzies zwarcie na lini -12v ale tez byc moze za slaby zasilacz , tak?

Dzieki

edit
no wlasciwie to moglbym doprowadzic napiecia z amigowego zasilacza i bede pewien... kurde ile to roboty !!!

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2019 19:08:06 przez peceha
[#60] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #59

Coś jest nie tak. Piszesz, że po podpięcia +12v i +5v na linii 5v masz 3,77 v. To albo zasilacz jest uszkodzony albo jest przeciążona linia 5v i jak dołożysz -12v to wszystko siada. Trzeba by zmierzyć prąd w torze +5v.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem