[#61] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@Marcin74, post #60

Czesc,

podczepilem amigowy zasilacz ale tylko +5, +12 oraz GND.
Amiga chodzi, stacja wydaje glosy.
Napiecia (przy podpietej stacji na +5 jest 5 a na +12 prawie 13)
Szcerze mowiac mam w d.. audio i -12V - chce tylko znowu moc wystartowac Amige szeroki uśmiech (to chyba uzaleznienie, hehe)

Wracajac do picoPsu (lub zasilacza zasilajacego)
chyba wlasnie zadaje smieszne pytanie ale jak mam zmierzyc prad na +5V? (nie znam sie na tym)
Czytam ze miernik mam wpiac szeregowo ale w co? (z napieciem bylo latwo)

Poza tym chcialem dzis kupic nowy zasilacz 12V ale 10 A (stary jest 6A)
Czy 6A moze byc za slabe do uciagniecia picoPsu 160W: PICO PSU 12V 160W 24 PIN MINI ITX PicoPSU (nie daje linku bo nie wiem czy moge) ale jego specyfikacje juz tak:
Input Current: Max. 17A
Output ATX: 160W
Output Current +12V: 8A
Output Current +5V: 8A
Output Current +3.3V: 8A
Output Current +5VSB: 1.5A
Output Current -12V: 0.1A
Output Power: 160W
.

Czy moze picoPsu nie rowny picoPsu? (stary byl 120W i amiga smigala a ten jest 160W i ch.. bombki strzelil, choinki nie bedzie)

Dzieki
[#62] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #61

Prąd mierzysz wpinając miernik szeregowo w miejsce w którym ten prąd chcesz zmierzyć (trudno to lepiej opisać :P)

link
[#63] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@WojT_GL, post #62

hehe,
no wlasnie wpialem miernk tak jak do pomiaru napiecia do punktu GND i +5v, i dostalem wielkie nic
moze dla mnie zbyt wczesnie jeszce jest, hehe
[#64] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #63

jeśli tak wpiąłeś to dostaniesz wielkie nic, w najgorszym przypadku spalisz miernik -(nie mierz tak prądu w gniazdku przypadkiem)
[#65] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@WojT_GL, post #64

zrobione :)

przy podlaczonej stacji dyskow, linia +5v:

Na zasilaczu oryginalnym jest tam 1.36
Na tym picoPsu jest 1.11

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2019 10:15:39 przez peceha
[#66] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #65

Okazalo sie, ze amiga jest ok tylko nowy picoPsu jest do bani.
Kupilem mocniejszy zasilacz zewnetrzny (8.3A) a napiecia i prady wychodzace z picoPsu bez mian (czyt. do bani)

Tak wiec musze kupic nowy picoPsu.
Narazie amiga smiga na oryginalnym zasilaczu - wazne ze dziala OK

Dziekuje wszystkim za pomoc.
[#67] Re: będę robił kanapkę - i potrzebuje informacji

@peceha, post #66

Podepnę się pod wątek ze swoim problemem...

Mam oryginalny picoPSU 90W i podczas 'zabawy' przypadkowo zwarłem na moment linie +5VDC i +12VDC - w tym momencie z picoPSU poleciał dymek i od tej pory napięcie na lini -12VDC spadło do -7.04V (wcześniej było to około -13V), natomiast na liniach +5VDC, +12VDC, +3.3VDC napięcia nadal są takie same jak przed zwarciem, czyli zakładam, że prawidłowe: +5VDC = 5.09V, +12VDC = 12.32V, +3.3VDC = 3.34V.

Nie sprawdzałem póki co czy linia PWR_OK ma stan wysoki, co jak rozumiem powinno wskazać, że zasilacz jest uszkodzony - zrobię to dzisiaj.

picoPSU jest na gwarancji więc pewnie tą drogą będę jakoś próbował ten problem rozwiązać, ale mam pytanie co właściwie mogło ulec uszkodzeniu i jak to sprawdzić żeby to uszkodzenie potwierdzić?

Czy w ogóle jest sens w takiej sytuacji zakładać zgłoszenie gwarancyjne, czy raczej zostanie ono od razu odrzucone jako, że uszkodzenie jest w wyniku nieprawidłowego użytkowania i gwarancja na pewno nie zostanie uznana?

Z góry dzięki za wszelką pomoc i sugestie.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2019 13:50:38 przez dante
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem