[#1] Nowy obraz ROM od Hyperiona (3.1.4)
Postanowilem przekonac sie na wlasnej skorze ile warty jest ten nowy 3.1.4. zakupilem pakiet i zabralem sie do mapowania ROMu. Mam A1200 + ACA1233n +ROM3.0 i korzystam z ACAMAPROM. Niestety za kazdym razem kiedy probuje zamapowac tego nowego kicka dostaje blad pamieci ROM, czerwony ekran i endless reboot :(
Sprawdzilem na emulatorze na PC i kick odpala do fioletowego ekranu z boingiem, wiec jest sprawny. Ale niestety nie dziala na prawdziwym sprzecie.
Sprawdzilem tez program cpucontrol z aminetu ktory tez podobno mapuje kicka. Efekt taki sam - czerwony ekran
W desperacji przenioslem obraz rom na amige i przez WiFI i przez fizyczny nosnik, zeby wyeliminaowac bardzo malo prawdopodobne bledy sumy kontrolnej. bez efektu.

Macie moze pomysly co robie nie tak? Do tej pory mapowalem ROM3.1 bez najmniejszego problemu. Nie doczytalem sie niczego w manualach do 3.1.4 co naprowadzilo by mnie na rozwiazanie.
[#2] Re: Nowy obraz ROM od Hyperiona (3.1.4)

@habib, post #1

Może go po prostu wypal do epromu, albo zobacz czy jakims programem Thora (wspolautor 3.1.4 nie da się zmappować).
[#3] Re: Nowy obraz ROM od Hyperiona (3.1.4)

@habib, post #1

Napisz do Hyperionu. Ja i alt_ mamy podobny problem. Też będe dziś pisał.
[#4] Re: Nowy obraz ROM od Hyperiona (3.1.4)

@_arti, post #3

a to niemila niespodzianka....

napisze im cos wystarczajaco dramatycznego, tylko skoncze prace i odczekam az mi zlosc przejdzie ;)

i sprawdze sobie jeszcze narzedzia od Thora, co mi tam...
[#5] Re: Nowy obraz ROM od Hyperiona (3.1.4)

@habib, post #4

A bez mapowania ROM-u idzie Wam wszystko bez problemu?
[#6] Re: Nowy obraz ROM od Hyperiona (3.1.4)

@habib, post #1

Sprawdzilem na emulatorze na PC i kick odpala do fioletowego ekranu z boingiem, wiec jest sprawny. Ale niestety nie dziala na prawdziwym sprzecie.

Zapewne takie było zamierzenie twórców. Testowali na emulatorze, bo nie pomyśleli, że ktoś może jednak chcieć używać archaicznego sprzętu...
[#7] Re: Nowy obraz ROM od Hyperiona (3.1.4)

@habib, post #1

Takie pytanie mam, a jakikolwiek custom ROM jest prawidlowo mapowany przez ACAMAPROM? Byc moze on mapuje tylko te ROMy, ktore zna.
[#8] Re: Nowy obraz ROM od Hyperiona (3.1.4)

@Don_Adan, post #7

Tak może być, ale wtedy zgłaszałby się na tym z płyty głównej....
[#9] Re: Nowy obraz ROM od Hyperiona (3.1.4)

@habib, post #1

Sprawdzę wieczorkiem jak się uda. W pace są 2 pliki. Do emulatora i sprzętu fizycznego. Nie wiem czy trzeba robić byteswap i inne operacje czy od razu wsad gotowy do wypalenia. Dam znaka. Na emu na pewno działa.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2018 11:25:29 przez pong777
[#10] Re: Nowy obraz ROM od Hyperiona (3.1.4)

@Don_Adan, post #7

bez problemu mapuje ten wewnetrzny rom, jak i 3.1 z pliku. no ale te romy sa znane od dawna. moze faktycznie nowego nie rozpoznaje

zaczekam na rezultaty wypalenia fizycznego romu
[#11] Re: Nowy obraz ROM od Hyperiona (3.1.4)

@habib, post #10

Mi mapuje na Amidze bez kompletnie zadnych problemow. Tutaj wiecej napisalem Klik
Wiec sam rom jest ok, byc moze sa problemy z mapowaniem na ACA co jak potwierdza z 2-3 osoby to trzeba poinformowac o tym Hyperion.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2018 12:10:40 przez sordan
[#12] Re: Nowy obraz ROM od Hyperiona (3.1.4)

@sordan, post #11

Już pisałem w wadku innym, na a1200 z Blizzardem 030 systemu nie odpaliłem problem z załadowaniem kicka.
[#13] Re: Nowy obraz ROM od Hyperiona (3.1.4)

@mwb113, post #12

Kick na 100% ma wielkość 512kB?
[#14] Re: Nowy obraz ROM od Hyperiona (3.1.4)

@stachu100, post #13

Raczej tak ale sprawdzę jeszcze raz.
[#15] Re: Nowy obraz ROM od Hyperiona (3.1.4)

@mwb113, post #14

Poszukuję obrazów Kickstartu 3.x (45.62) od Cloanto w wersji dla A500/A600/A2000 oraz A4000T. Dodatkowo nie pogardziłbym obrazami tego najnowszego ROM'u od Hyperiona w wersji dla A500/A600/A2000, A1200, A3000, A4000 oraz A4000T. Chcę dodać ich obsługę do programu AmiKick. Przyjmę każdą ilość ;)
[#16] Re: Nowy obraz ROM od Hyperiona (3.1.4)

@RomanWorkshop, post #15

Ale wiesz, że to trochę takie piractwo?
[#17] Re: Nowy obraz ROM od Hyperiona (3.1.4)

@michal_zukowski, post #16

myślę że RomanWorkshop skasuje je z dysku zaraz po tym jak doda ich obsługę do programu ;)
[#18] Re: Nowy obraz ROM od Hyperiona (3.1.4)

@michal_zukowski, post #16

W pewnym stopniu tak, tylko to jest jak wypożyczenie (też nielegalne) książki/filmu/gry koledze, który przeczyta/obejrzy/pogra, nie skopiuje i nie przekaże nikomu więcej. Ja nawet tych obrazów nigdzie nie użyję.

myślę że RomanWorkshop skasuje je z dysku zaraz po tym jak doda ich obsługę do programu ;)

No dokładnie.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2018 21:13:46 przez RomanWorkshop
[#19] Re: Nowy obraz ROM od Hyperiona (3.1.4)

@Don_Adan, post #7

Ja tam mapuje swojego customs i działa przez acatune.
[#20] Re: Nowy obraz ROM od Hyperiona (3.1.4)

@QkiZ, post #19

ja dziś wyciągnąłem swoją sześćsetkę i nowy rom się zmapował bez problemu przez acatune. Mapowałem oczywiście wersję dla a500/600/2000.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem