Przeczytałem hajlajty na stronie Hyperionu i nie ma tam
kompletnie nic, co by mi się przydało albo zachęciło do zakupu, no może z wyjątkiem ikonek ale za nie 25 euro nie zapłacę. No bo co tam takiego jest...? obsługa 68060, dużych dysków, długich nazw, nowy diskdoctor? No proszę...
Przejrzałem też aminetowego FAQ'a i widzę, że całkiem sporo rzeźby, żeby to wszystko ruszyło, a skoro piszą o rzeźbie na początku, to z doświadczenia wiem, że po drodze do szczęścia pojawi się jeszcze parę wesołych niespodzianek. Dlatego jestem na nie.
Z pewnością zaliczam się do znacznej większości typowych użytkowników, dlatego te 1500 niewidzialnych zmian "pod maską" w systemie plus zestaw ładnych ikonek nieszczególnie mnie interesuje. Używam oryginalnego 3.1 + SFS + ClassicWB na swojej A1200/060 i pomimo stosowania łatek jestem zadowolony. Wszystko co ma chodzić chodzi. W "nowym" OS niby wbudowano to i owo, ale jaka to różnica, skoro na Amigach używa się patchy "od zawsze", więc nikogo, kto jako tako ogarnia Workbencha to chyba dzisiaj nie zraża. Poprawione ROMy też istnieją, tyle, że nieco mniej oficjalnie. Mógłbym wypisać Ci kompletną listę rzeczy, które robię na swojej Amidze, wtedy moglibyśmy chociaż teoretycznie sprawdzić, co ta aktualizacja mogłaby w moim amigowaniu poprawić. Śmiem twierdzić, że praktycznie nic, bo choćbym wydrapał sobie dziurę w głowie, to nie przypomnę sobie sytuacji, w której jakiś bug w systemie uniemożliwił mi skopiowanie plików, skorzystanie z sieci lokalnej, FTP, IRC, odpalanie demek, używanie Protrackera :) i paru innych dupereli.
A odniosłem się do OS4, bo Ty z automatu bronisz tego Hyperionu jak dziecka i choćby wciskali ludziom kit, to przy Tobie i tak nie można nic powiedzieć, bo od razu zaczynasz formować szyki do obrony przed MorphOSowcami, wyliczasz ilości komentarzy pod ich systemem, analizujesz PR i wskazujesz "wrogość" ich środowiska. Faktem jest, że druga strona też ma uczulenie i się kontr-aktywizuje przy działaniach konkurencji. Ale... co mnie obchodzi jakaś śmieszna wojenka o prym jednego hobbystycznego systemu nad drugim?
Wg mnie ta aktualizacja powinna być za free na zasadzie dobrowolnego wsparcia, a tak to wypada jedynie zastanowić się nad bardzo dobrymi pytaniami, jakie wyżej postawił Recedent. (niestety dla tej bezsensownej dyskusji to też MOS'owiec, a więc wiadomo - agitacja i czarny PR

).
A skoro już się tu uzewnętrzniam, to jeszcze jedno. Wszystko "poniżej" AmigaOS4.0 powinno być od dawna udostępnione światu ZA DARMO, uwolnione i oddane użytkownikom, a firmy pokroju Hyperion czy Cloanto i inne cfaniary niech się od tego odpier... i przestaną próbować wyciskać kasę, bo całe wielkie GÓWNO (mogę tak napisać na forum?) do tej zabawy wnoszą.