Komentowana treść: AmigaOS 3.1.4
[#91] Re: AmigaOS 3.1.4

@morph123, post #90

Ta cecha istniała na długo przed AmigaOS4 w innych systemach. Więc bez jaj

Niemniej ci co ją wprowadzali do AmigaOS 3.4.1. mieli dostęp do źródeł intuition z AmigaOS 4 i skorzystali z tych własnie źródeł a nie ze źródeł innych systemów.
[#92] Re: AmigaOS 3.1.4

@piotr723, post #87

Moim zdaniem rozwój każdego z nurtów amigowych, a co za tym idzie zachęcenie ludzi do kupowania sprzętu będzie zależne nie tylko od cen (sprzętu), ale od tego jakie nowe lub ulepszone programy będą udostępnione. Dla jednej osoby może to być Libre

To nie jest prawda, zobacz sobie co się stało jak spytałem w wątku o Taborze dlaczego ktoś chce to kupić, skoro jedyne dwa poważne programy które na tym pójdą to Blender sprzed 10 lat i stary GIMP.

Nikogo taki detal nie obchodzi, jedyne co decyduje o zakupie tego czegoś to czyste chciejstwo "bo chcę, bo tak", nie ma za tym żadnych racjonalnych przesłanek, a tym bardziej wymagań co do programów. Wystarczy cena poniżej progu pieniędzy wyrzucalnych w błoto (dla jednego ten próg to 10k, dla innego 1k PLN) i nostalgiczna naklejka.

Sama cena nie wystarczy, zobacz np. na MorphOS gdzie masz sprzęty za 100 PLN, jakoś tam chciejstwo się tym osobom nie włączyło, bo brak nostalgicznej naklejki. LibreOffice ci ludzie mają na pececie, oni chcą po prostu taniej zabawki, a tu żadne racjonalne argumenty nie mają znaczenia.
[#93] Re: AmigaOS 3.1.4

@sordan, post #86

Kwesta ustawień odświeżania. Program posiada jeszcze inne funkcje z których nie trzeba korzystać i to może one są niestablilne jak "zwijanie" okien dodatkowym przyciskiem? Poza tym od dawna jest nowsza wersja programu NG 1.3 link. Wydaje mi się, że artykuł jest starszy niż data zamieszczenia na stronie (chyba był w ACS), to tłumaczy dlaczego opisuje starsze wersje.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2018 11:25:52 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#94] Re: AmigaOS 3.1.4

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #93

Tez zwrocilem na to uwage. Artykul sprzed 2005 opisuje wersje 1.2, a na aminecie lezy wersja 1.3 od 2000 :) Sprawdzilbym czy cos sie poprawilo w wersji 1.3, ale w sumie odkad kupilem 3.1.4 i jest to samo w intuition.library, ktore dziala bezblednie na AGA i ktore niebawem ma byc wrzucone w ROM to w sumie nie widze sensu na testowanie tego PowerWindows teraz. Tak czy owak nie zmienia to faktu, ze ukmnelo mi to i nie wiedzialem o istnieniu PowerWindows.
[#95] Re: AmigaOS 3.1.4
Wybrane biblioteki z nowego ROM 3.1.4:

exec.library 46.45 (18.9.2018)
icon.library 45.22 (24.9.2018)
graphics 45.27 (20.9.2018)
layers.library 45.30 (31.7.2018)
utility.library 45.2 (15.1.2018)
mathffp.library 45.3 (6.1.2017)
mathieeesingbas.library 45.9 (16.7.2018)
intuition.library 40.87 (9.9.2018)
gadtools.library 40.5 (21.6.2018)
workbench.library 45.194 (23.9.2018)
expansion.library 45.4 (12.9.2018)
fs 46.13 (23.9.2018)
console.device 45.4 (9.7.2018)
scsi.device IDE_scsidisk 45.7 (16.5.2018)
bootmenu 45.6 (5.8.2018)
ramdrive.device 45.3 (14.7.2018)
trackdisk.device 45.1 (14.7.2018)
strap 45.1 (11.5.2018)
ram-handler ram 45.5 (6.5.2018)
shell 46.10 (12.9.2018)
[#96] Re: AmigaOS 3.1.4

@Pawelek, post #95

Dla niektorych tutaj 20 zapgrejdowanych modules w ROMie to "kompletnie nic".

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2018 13:31:31 przez sordan
[#97] Re: AmigaOS 3.1.4

@sordan, post #96

Chociaż bibliotekę icon.library to powinni zaadoptować od Petera Keunecke.
[#98] Re: AmigaOS 3.1.4

@Pawelek, post #95

Coś nowego w BootMenu ?
[#99] Re: AmigaOS 3.1.4

@Dopuser, post #98

Tak. Enterem zmienia sie na tryb 31kHz, ponadto w Display options pojawily sie 2 nowe pozycje - Double NTSC i Double PAL.
[#100] Re: AmigaOS 3.1.4

@jubi, post #92

Dlaczego ludzie kupują NG to widać na filmiku z wątku o 3.1.4 na forum.
640x480 256 kolorów, super szybka Amiga z AGA, mocno poprawiony Amiga Os 3.1.4 i nadal widać jak się okienka przy przesuwaniu ikonek rysują.
AGA to konstrukcja z 1991 co widać i czuć.
Amiga NG nie musi konkurować z dzisiejszymi pc. Wystarczy że grafika będzie na takim poziomie jak na PC sprzed ćwierć wieku. Co jak widać najszybszym Amigom z AGA się nie udaje.
Nie mam oczywiście nic przeciwko autentycznym klasykom z kartami graficznymi, ale te są jeszcze droższe niż NG.
Vampir to nie klasyk. To gorsze bo wolniejsze NG.
[#101] Re: AmigaOS 3.1.4

@sordan, post #94

Tak czy owak nie zmienia to faktu, ze ukmnelo mi to i nie wiedzialem o istnieniu PowerWindows.

link
[#102] Re: AmigaOS 3.1.4

@MUFA-amigaone-pl, post #91

i skorzystali z tych własnie źródeł

Albo napisali od nowa bez korzystania z tychże.

Nie wiadomo. A z resztą co za różnica, prawda? :)
[#103] Re: AmigaOS 3.1.4

@morph123, post #102

Albo napisali od nowa bez korzystania z tychże.

Kolego, widzę że lubisz gierki słowne, więc odpowiem pytaniem na pytanie. Ile w ciągu ostatnich 5 lat otrzymałeś maili od Olafa Barhela (czyli głownego inicjatora i opiekuna projektu znowelizowanego AmigaOS 3)? Na marginesie dodam że ja otrzymałem kilkaset.

Nie wiadomo. A z resztą co za różnica, prawda? :)

Róznica taka że to co napisałem wcześniej iż stabilność przesuwania okien poza ekran, w systemie AmigaOS 4 powinna mieć podobne przełożenie dla AmigaOS 3, ma sens tylko przy założeniu że jednak jest tutaj wspólny kod. Przy założeniu że ktoś próbował wyważać otwarte drzwi i wymyślił intuition dla AmigaOS 3 od nowa gdzieś z kosmosu, sensu by nie miało.... a ja lubię pisać z sensem.
[#104] Re: AmigaOS 3.1.4

@MUFA-amigaone-pl, post #103

Ile w ciągu ostatnich 5 lat otrzymałeś maili od Olafa Barhela (czyli głownego inicjatora i opiekuna projektu znowelizowanego AmigaOS 3)? Na marginesie dodam że ja otrzymałem kilkaset.

[#105] Re: AmigaOS 3.1.4

@michal_zukowski, post #104

Widzę, że nie warto pisać tu po pijaku, bo można się porzygać ...
[#106] Re: AmigaOS 3.1.4

@michal_zukowski, post #104

Myślę że ta wasza akcja z potępianiem w czambuł wszystkiego co pochodzi od Hyperionu, spaliła na panewce, gdyż po prostu znaleźli się ludzie, którzy system kupili i w sposób merytoryczny potrafili wykazać jego zalety.

Reszta dyskusji ze strony osób, które systemu nie kupiły i nie kupią, to jakieś podgryzanie, łapanie za słówka i inne brudne gierki, w których ja nie mam zamiaru brać udziału, bo szkoda mi na to czasu.

Wolę ten czas przeznaczyć na promocję Amigi niż na kopaniu się z ludźmi, którzy nie przepuszczą żadnej okazji by prawdziwej Amidze dowalić.

Tak więc z mojej strony EOT.

--
Amigowiec bez przerwy od 1991 »

Dobre, naprawdę dobre
[#107] Re: AmigaOS 3.1.4

@MUFA-amigaone-pl, post #106

Ktoś tutaj na forum potępia w czambuł wszystko co pochodzi od Hyperionu? No jak dla mnie to tylko zbanowac dla niego :).

A tak na poważnie, to uważam, że osoby, które mają coś szybszego niż 000@7mhz powinny pomyśleć o zakupie tego systemu (no chyba, że mają CGXa). Tak jak pisalem w pierwszym swoim poscie, należy poczekać na recenzje/testy. Testy porobił Sordan, wyszło, że nie jest wolniej, a funkcjonalnie jest lepiej. Jeśli ktoś zastanawia się nad OS3.9 vs OS3.1.4 to lepiej kupić OS3.9, ale jest ktos nie chce OS3.9 albo już go ma to mysle, że warto kupić OS3.1.4.

--
Amigowiec bez przerwy od 1991 »

Dobre, naprawdę dobre

Śmieszy Cię bardziej to, że moja Amiga1200 była moim głównym komputerem od 1996 do 2008?, to że nigdy jest nie sprzedałem?, to że nadal mam swoje działające dyskietki z 91 roku, czy to, że cały czas korzystam z różnych amiklasyków, a po ogarnięciu Amigi i BlizzardaPPC przez Staszka wróciłem do swojego niegdyś głównego komputera. Nie bądź małostkowy bo w przeciągu nabliższego czasu może się okazać, że rzookol na klasyku nie powiedział ostatniego słowa :).
[#108] Re: AmigaOS 3.1.4

@michal_zukowski, post #107

w przeciągu nabliższego czasu może się okazać, że rzookol na klasyku nie powiedział ostatniego słowa

MorphOS PUP, czy syndrom Krashana?
[#109] Re: AmigaOS 3.1.4

@michal_zukowski, post #107

Nie bądź małostkowy bo w przeciągu nabliższego czasu może się okazać, że rzookol na klasyku nie powiedział ostatniego słowa :)

OK
[#110] Re: AmigaOS 3.1.4

@sordan, post #86

Okienka czasami lubią zostawiać po sobie śmieci na ekranie...

jak juz koledzy wskazywali to musi odnosic sie do jakiejs starej wersji. ja uzywalem powerwindows z patchem w romie przez kilka lat i program dzialal znakomicie. wysuwanie okien za ekran to jedno z podstawowoych (nie)dociagniec systemu. poprawienie tego jest niewatpliwie wazne i bylo jednym z wprawdzie wielu powodow dlaczego zajalem sie arosem m68k.

oczywiscie mozna uzywac lat, ale uzytkownik nie powinien musiec babrac sie w bebechach, ryzykujac bledy w rezultatcie niebezpieczne dla jego systemu a moze rezultatow jego pracy. takie rzeczy powinny byc "out of the box". i to jest z tego co wiem zawartoscia tej "aktualizacji".

czyli wedlug mnie jest to krok we wlasciwym kierunku.

oczywiscie wolalbym wspolna prace nad otwartym systemem i nie podoba mi sie za bardzo, ze wyglada na to, iz ktos pod tym szyldem znowu zbiera datki na procesy sadowe, ale poniwaz obydwaj programisci jako i najwyrazniej testerzy znow zaofiarowali sie pracowac za darmo na czyjs tam rachunek, to szanuje ten wybor, poniewaz sa to osoby znane i kompetentne.

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2018 11:24:21 przez wawrzon
[#111] Re: AmigaOS 3.1.4

@recedent, post #108

Czy tego Morphosa PUP jak już będzie nowa wersja, dałoby radę tak zrobić żeby działał pod WinUAE?
[#112] Re: AmigaOS 3.1.4

@swinkamor12, post #111

Pewnie tak, wystarczyłoby dać Toniemu patch na QEmu i gotowe.
[#113] Re: AmigaOS 3.1.4

@swinkamor12, post #111

Bez przesady. To że emulator nie emuluje w pełni sprzętu, to nie jest wina twórców systemu. Poza tym. Motphos działa na qemu. Nie widzę wartości dodanej do wersji działającej na Winiar
[#114] Re: AmigaOS 3.1.4

@recedent, post #108

MorphOS PUP, ale nie tylko i coś pod 68k też się znajdzie.
[#115] Re: AmigaOS 3.1.4

@MUFA-amigaone-pl, post #103

Kto to jest Olaf BARHEL?
[#116] Re: AmigaOS 3.1.4

@fazior, post #115

Nie wiem, ale gość na pewno pisze dużo maili ;)
[#117] Re: AmigaOS 3.1.4

@recedent, post #116

Pewno cienki jest w ffsach i chce się poduczyć:).
[#118] Re: AmigaOS 3.1.4

@recedent, post #116

Kufa, poplułem matrycę ze śmiechu.
[#119] Re: AmigaOS 3.1.4

@sordan, post #96

jesli upgrade polega na podbiciu numeru wersji i zamianie (c) na hyperion to sobie moga :) mam jednak nadzieje ze aktualizacja sie przyda i po przegranej sprawie ostatecznie znikna
[#120] Re: AmigaOS 3.1.4

@Valwit, post #119

Zaktualizowali prawie cały ROM3.1 i na pewno będą kolejne poprawki i ulepszenia w formie aktualizacji.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem