Witam, pisałem nieco o tym na #ircu, ale wolę zapytać oficjalnie.
O co w ogóle chodzi:
Jestem posiadaczem Amigi600 i zawsze ten komputer mnie fascynował, jak byłem mały lubiałem na niej grać, coś tam kombinować itp (kupiłem ją od znajomego sąsiada), nie miałem wtedy jeszcze PCta, jak se kupiłem PCta, to Amigę odstawiłem, ale o niej nie zapomniałem. Już jakiś czas nachodzą mnie coraz to nowe fale nostalgii, i jako że bardzo podobają mi się oldschoolowe utwory (chodź nie tylko 8-bitowe, nie tylko Amigowe mody) postawnowiłem że sam zacznę takowe pisać. Oczywiście mogę je pisać na PCtowym ModPlugTrakerze czy też innym, ale ja chcę werócić do Amigi. Utwory napisane z pasją, z miłością, na Amidze brzmią inaczej niż te napisane pod PC, bo Amigi dzielą się swoją duszą, jej malutka część przechodzi do tego 8-bitowego utworku i sprawia że mogę słuchać na okrągło tego jednego godzinami ^^. Tak więc postanowiłem, rozbuduję amigę i nauczę się pisać 8-bitową muzykę, i stanę się członkiem tej wspaniałej sceny.
Zrozumiałem że moją 600-tką to raczej będzie ciężko, i sensownym rozwiązaniem będzie tu kupno i rozbudowa Amigi 1200, no i tu pojawił się czereg pytań, na które chciałbym znać odpowiedzi
1: Czy czekać i kupić Amigę 1200 w zestawie z hdd/cd-rw/turbo, czy też kupować części oddzielnie i skłądać je samemu. Rozumiem ciężko jest z dostępnością, szczególnie kart turbo, a ceny na e-funzine no są jakie są
2: Jaką kupić kartę turbo, z PPC czy bez, i ile min ramu ma obsługiwać, 32? 64? (Mam zamiar oprucz pisania 8-bitowej muzyki również internet, poczta, www, gg, mp3, oglądanie grafik 2d, moze jakiś demek, się zobaczy co tam znajde :) )
BlizzardPPC 603e/160 - 040/25, czy taka była by ok?
3: Czy lepiej mieć ją w oryginalnej obudowie? (slim cd-rw, dysk 2,5 cala na sankach) czy też w towerze (no i czy jak mam slima i 2,5 hdd to czy potrzebuje dodatkowego zasilacza)
4: Czy nie będzie problemu z podpięciem jakiegoś monitora (na pewno nie LCD) crt VGA, i jakie parametry ma spełniać
5: Jaka ma byś wielkość dysku, (no i ile amiga obsługuje) 2gb, 5, 20 ?
6: Który system wybrać 3.1, czy też kupić rom 3.1 i zainstalować 3.5 lub 3.9 i jakie są zasadnicze różnice między tymi systemami, i jakie mają wymagania co do sprzętu, chciałbym żeby się na nich pracowało w miare konfortowo, tzn, jak odpalam przeglądarke to załduje się w max parenasie sekund, a nie minut, otwieranie okienek z plikami - intant
7: Czy jesy jakiś amigowy klient torrentów ^^
To chyba tyle na razie, jak coś jeszcze dowymyśle, to napiszę. A, pierwsze kroki już poczyniłem, kupiłem 2 książki i ide zaraz do pracy, całość zarobinych idzie na ten cel ^^