[#31] Re: Potrzebna rada amigowców

@Bagheera, post #23

co prawda nie uznaje LCD

To tak jak ja. Z tym że droższe modele mają coś takiego jak progresywne skanowanie obrazu. Wtedy w każdej rozdziałce obraz wygląda całkiem nieźle.
Co do reszty taniochy - wiadomo - jeśli nie jest to rozdziałka nominalna zawsze będzie przekłamanie w obrazie :)
[#32] Re: Potrzebna rada amigowców

@TJindy, post #31

LCD sux i tyle, konkretnie nie umiem powidzieć , ale dobry CRT daje mi stabilny obraz przy 100 Hz, żywe i wyważone kolory, ostrość i dobry kontrast, wyrazistość kształtów i prawidłowy czas reakcji, a LCD, no cóż, kilka miechów temu byłem u kolegi, kupił jakiegoś LCD, nie za drogiego, o ile pulpit winy wyglądał znośnie, zaintalowałem mu NFS MW, no i co, miałem wrażenie że gram na PS1, podobnie u drugiego kolegi, jak odpaliłem COD2, co prawda na te gry i tak sram, bo czas spędzam (jak już przy graniu), to przy q3, odpaliłem q3 na takim kompie z LCD, i co? widziałem tylko srake na ekranie, niedość że nieostry i niewyraźny, to obraz się kaszanił, bo za mały czas reakcji, a wtajemniczeni wiedzą jak dynamiczna na gra bywa ^^

[#33] Re: Potrzebna rada amigowców

@Bagheera, post #32

Ktoś miał mierne LCD albo miernie wszystko skonfigórowane... Ja mam 3
letni LCD, oglądam filmy i "sraki" nie widzę... Obraz wyrażny ect...
No chyba, że skaluję za pomocą programu, który robi skalowanie obrazu
pod CRT - np obraz skalowany na froggerze jest właśnie srakowaty, w
mplayerze - jak żyleta... Różnica jest w sposobie skalowania
prawdopodobnie.

[#34] Re: Potrzebna rada amigowców

@Bagheera, post #32

No to był kiepawy LCD i kiepawo wszystko skonfigurowane, ja mam LCD , gram w CoD2, różne Half Life2 , czy inne FEAR i nic mi się nie kaszani. Obraz żyleta, kolory ładne, nic się nie dzieje :)

Pozatym mogę się założyć że ten LCD był podpinany przez D-Sub a nie przez DVI, monitor LCD podpięty przez D-Sub to porażka.

[#35] Re: Potrzebna rada amigowców

@Bagheera, post #32

Proponuje posiedziec przez tydzien po 16 godzin przy CRT a nastepny tydzien dla porownania przy LCD, nawet kiepskawym, ale prawidlowo ustawionym...

Ja mam LCD od 2000 roku i tylko dzieki temu nie musze jeszcze nosic okularow.
[#36] Re: Potrzebna rada amigowców

@bobik, post #35

Proponuje posiedziec przez tydzien po 16 godzin przy CRT a nastepny tydzien dla porownania przy LCD, nawet kiepskawym, ale prawidlowo ustawionym...

:) Trzeba bylo kupic dobry CRT a nie badziewie... w 2000 roku mialem rozdzialke cos 1200x900 i odświeżanie ok 100Hz w 32bitach (BVisionPPC)... btw: jakiej rozdzielczości na monitorku LCD używałeś w 2000 roku ? Chyba takiej jak wszyscy na "monitorach" PAL czy telewizorach... jakoś nie potrafię dostrzec tutaj zbytniego komfortu...

[#37] Re: Potrzebna rada amigowców

@Olo, post #34

no zapewne były podpięte przed d-suba, co nie zmienia faktu, że, "nic przeciw nim nie mam, ale ich k***a nie lubię!"

btw, bo nie zrozumialem tego motywu do końca, czy da się wykorzystać hdd >4GB BEZ fastATA? (no i bez SCSI na turbówce)

[#38] Re: Potrzebna rada amigowców

@Bagheera, post #37

4GB normalnie wykorzystasz...tylko większe pojemności już nie....

[#39] Re: Potrzebna rada amigowców

@pwe, post #38

ale moge wpodać dysk powiedzmy 20 GB, (jak bym kiedy zechciał fastATA se zamontować) tyle że mogę sobie zrobić partycje o łącznej powirzchni max 4GB, bo system będzie widział to jako 4gb dysk, (no i nie da sie tego programowo obejść), dobrze rozumiem ?

[#40] Re: Potrzebna rada amigowców

@Bagheera, post #39

Z tego co wiem to dane położone poniżej 4GB mogą uledz uszkodzeniu (chyba)

[#41] Re: Potrzebna rada amigowców

@Bagheera, post #37

Teoretycznie da, trzeba spatchować scsi.device.... idefix chyba na
przykład to robił...

[#42] Re: Potrzebna rada amigowców

@pwe, post #38

4GB normalnie wykorzystasz...tylko większe pojemności już nie....

Wasc, p******y wypisujesz...

@Bagheera

Swego czasu (tj. zanim FastATA zawitala w mojej Ami) podpiolem moje 80GB i co... nic SmartFilesystem i gralo. Jedyny feler to ze wszystkie partycje (te powyzej systemowej) widziane dopiero byly po zmapowaniu romu 3.1 (sprzetowy 3.0 mialem w ten czas) co jak dla mnie wiekszym problemem nie bylo. Obylo sie bez patchowania scsi.device, IDEFixow i innych takich... .

[#43] Re: Potrzebna rada amigowców

@Kaczus, post #41

hm, no nic, zaintresuje się tym jak juz bedę miał a1200 i bedę się do hdd przymierzał, nast q:

Jaką gamę sieciówek PCMIA obsłuży mi amiga z os 3.9, dowolną 16bitową, czy okreslone modele do który zostały napisane sterowniki?

[#44] Re: Potrzebna rada amigowców

@Lokaty, post #42

Bez patchowania scsi.device - oj coś kręcisz.... Sposobów patchowania
jest wiele, ale sam OS 3.1 ma nadal błąd.... Może nieświadomie
włączałeś patch na scsi w jakimś blizzkicku?

Zgadza się - sprawdziłem, blizzkick ma moduł patchujący scsi.device...

Ostatnia modyfikacja: 14.04.07 12:16
[#45] Re: Potrzebna rada amigowców

@Lokaty, post #42

o! to chciałem usłyszeć właśnie ^^

[#46] Re: Potrzebna rada amigowców

@Bagheera, post #37

czy da się wykorzystać hdd >4GB BEZ fastATA? (no i bez SCSI na turbówce)

No juz ci pisalem ;)
Zainstaluj AmigaOS 3.9 i juz. Mozna sie jeszcze bawic w łatanie 3.0/3.1, ale w twoim przypadku, gdy nie jestes "zzyty" z OS3.1, to nie ma sensu.

Ostatnia modyfikacja: 14.04.07 12:11
[#47] Re: Potrzebna rada amigowców

@Andrzej Drozd, post #46

no to kupie hdd z 10-20 gb + OS 3.9, i jak bede miał kłopoty, wtedy mi pomożecie :)

[#48] Re: Potrzebna rada amigowców

@Bagheera, post #37

Bagheera napisał(a):

> czy da się
> wykorzystać hdd >4GB BEZ fastATA? (no i bez SCSI na turbówce)

Tak. Polecam AmigaOS3.9. Oryginalny hardwar Amigi wtedy wystarczy do bezproblemowej obsługi twardzieli wiekszych od 4GB.
[#49] Re: Potrzebna rada amigowców

@Bagheera, post #43

Tylko te, do których są stery, ale wybór jest duży - (vide tutaj albo tu). Co ciekawe, zadziałają również niektóre karty WLAN. .

[#50] Re: Potrzebna rada amigowców

@Bagheera, post #39

Bagheera napisał(a):

> ale moge wpodać dysk powiedzmy 20 GB, (jak bym kiedy zechciał
> fastATA se zamontować) tyle że mogę sobie zrobić partycje o
> łącznej powirzchni max 4GB, bo system będzie widział to jako
> 4gb dysk, (no i nie da sie tego programowo obejść), dobrze
> rozumiem ?

Jak bedziesz miał w Amidze zainstalowany AmigaOS3.9, to i dysk 200GB normalnie obsłużysz na oryginalnym kontrolerze.
[#51] Re: Potrzebna rada amigowców

@Kaczus, post #44

Nie, nie mam potrzeby krecic ;) ... wczesniej napisalem, ze uzywam OS3.9, czyli samo za siebie mowi, ze ktoregos AmigaOS ROM Updatea uzywam (jednak wolalem go "rozszczepic" i "zaszczepic" jako moduly BlizKickowi). W tym wypadku scsi.device jest nie polatany poniewaz byl dostarczony wraz z systemem. No chyba, ze sie doczepisz i bedziesz przystawal, ze to jednak patchuje to co "siedzi w sprzecie"... to wtedy mozesz powiedziec, ze cos krece OK . Jednak nie zapominajmy faktu, ze software "przeskoczyl" bariery sprzetowe i to calkiem porzadnie w moim odczuciu, a dzieki temu kolega Bagheera moze smialo podlaczyc sobie spory dysk do przyjaciolki. Pozdrawiam! :)

[#52] Re: Potrzebna rada amigowców

@pwe, post #38

To jakiś cud, że z moją Amigą, która pracuje pod kontrolą AOSa3.1, bezproblemowo działa dysk 10 GB. I nawet cała jego powierzchnia jest widziana i gotowa do użycia. Dziwne...

Ostatnia modyfikacja: 14.04.07 14:18
[#53] Re: Potrzebna rada amigowców

@Olo, post #34

No tak, ale jak ja kupiłem LCDka to wszystkie bez wyjątku ssały i robiły dobrze monitorom CRT .

[#54] Re: Potrzebna rada amigowców

@Lokaty, post #51

To chyba dużo wcześniej, bo komentarz do którego się odniosłem
sugerował, że wystarczy AmigaOS 3.1 i duże dyski będą widoczne bez
problemu, co mnie zdziwiło.

[#55] Re: Potrzebna rada amigowców

@Kaczus, post #54

Nie wazne... no coz, forum to forum.

[#56] Re: Potrzebna rada amigowców

@Malin, post #52

To jakiś cud, że z moją Amigą, która pracuje pod kontrolą AOSa3.1, bezproblemowo działa dysk 10 GB. I nawet cała jego powierzchnia jest widziana i gotowa do użycia. Dziwne...

Żadne cuda i dziwy... dawno, dawno temu, w odległej galaktyce, kiedy jeszcze nikomu nie śnił się nawet AmigaOS 3.5, zaczęły sie pojawiać dyski większe niż 4 GB... ponieważ Amiga już wtedy z racji wieku nie była maszynką predysponowaną dla takich dysków, coś trzeba było z tym fantem zrobić tak by umożliwić obsługę potężnych jak na owe czasy 6GB twardych dysków... może to trudno sobie wyobrazić ale na stronie firmowej Amigi były do ściągnięcia nowsze wersje scsi.device i FFS-a niż te zawarte w ROMie/systemie. Wystarczyło mieć kartę Blizzard/Apollo i już można było podmienić w/w pliki tak by automagiczna bariera 4GB stała sie historią... nieco poźniej pojawiły się nawet lepsze rozwiązania (np. PFS, IDEFix czy BlizzKick), tyle że niezależne od nalepki, tj. firmy matki... w końcu sama firma matka powieliła rozwiązanie patchowania ROMU i ze swoim błogosławieństwem, tj. nalepką, wydała pod szumną nazwą AmigaOS 3.5, i pożniej AmigaOS 3.9... i tyle... po prostu skasowała kasę od naiwnych i nieświadomych, ot co...

[#57] Re: Potrzebna rada amigowców

@Dopuser, post #56

Prawdę głosisz, dlatego z dumą używam OS3.1, który z małą pomocą LoadV43Module, w pełni wykorzystuje mój piękny, a zarazem cichy i pojemny dysk.

[#58] Re: Potrzebna rada amigowców

@Malin, post #57

a jeszcze mam takie zapytanie, bo po podłączeniu (powedzmy do amigi desktop) karty turbo ppc, hdd 2,5, cd-rw slimm, oryginalny zasilacz jest za słaby za pewne, no i co z tym się robi, czy musze dodatkowo podłączyć zasilacz ATX, czy też są jakieś mocniejsze zasilacze do amigi, gdzie po postu sobie mógłbym w środku wpodać jakiś rozgałęziać zasilania, i z nigo poprowadzić zasilanie (wszystko wewnątrz) do floppa/hdd/cd/ew. wiatraków. Takie rozwiązanie było by dla mnie wygodniejsze (mniej miejsca potrzeba, mniej kabli, nie musiał bym robić złącza w obudowie, no i miałbym cichy zasilacz).

W woli ścisłości, zmieniłem troszkę zamiary, zamiasr towera na chwilę obecną mam zamiar rozbudować desktopa o notebukowe akcesoria

[#59] Re: Potrzebna rada amigowców

@Bagheera, post #58

Dawno temu posiadałem tzw. konsolę multimedialną TOMS umożliwiającą podłączenie do Amigi desktop twardego dysku, CD-ROMu i dodatkowej stacji dysków w stabilnej metalowej obudowie. Zasilacz 25W w pełni wystarczał by ten sprzęt obsłużyć gitara

Ostatnia modyfikacja: 18.04.07 13:13
[#60] Re: Potrzebna rada amigowców

@Minniat, post #59

Znalazłem zewnętrzny zasilacz 200W do amigi,
http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=90&sid=5b55d62415e5138fa2826c75b2c46b69

Mam pytanie , w opisie napisane jest że rozprowadzanie zasialania z płyty głównej do urządzeń dodatkowych może poprowadzić do jej uszkodzenia, czy zostały tu uwzględnione PCtowe hdd (3,5 cala) + noralny cd-rom, czy też taka sytuacja będzie podobna przy użyciu notebukowych urządzeń, dysku 2,5 cala oraz cd-rom slimm.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem