Witam wszystkich.
Od około miesiąca po latach przerwy ponownie posiadam A500.
Początkowo kupiłem A500 na płycie rewizji 6A ale celem była rewizja 8A i ... mod do 2mb chip.
Sprawa niby prosta trafić w odpowiedniego Agnusa założyć 2 Mb pamięci i demuxa i cieszyć się maksymalną ilością pamięci chip na płycie.
Oczywiście teoria prostsza niż praktyka.
Męczę się od miesiąca i mimo wymiany kości ciągle mam 512k
Ok ale od początku
Jak już wspomniałem płyta to rewizja 8 pochodząca z A500 czyli 512k pamięci chip w 4 kościach i brak zegara.
Kick 1.3 jak to 500.
Agnus to 8375 z part number 390544-1 czyli jest ok - obsługa 2MB jest.
Wygrzebałem gdzieś stare simiy - znalazłem kości soj Hyundai HY514400A czyli 4Mbit - jest ok (były gdzieś nawet wymieniane w którymś wątku jako sprawdzone).
Kupiłem adaptery SOJ2DIP wyciągnięciem stare kości - wstawiłem HY na adapterach i amiga wstała z 512k pamięci - jest ok nic się nie zepsuło.
Ale dlaczego tylko 512k a nie 1MB?? (do 2 potrzebujemy demux'a).
Niezależnie jak przestawiam zworki (JP2 z pozycji góra na dół - ale nie ma to znaczenia zawsze jest to samo, JP7A rozlutowane) widzę zawsze 512k. 1MB osiągam po założeniu rozszerzenia.
Zmiana zworek JP3 z pionowych na poziome kończy się nie uruchomieniem komputera (problem w tym, że jeszcze nie mam koloru - więc nie wiem co jest nie tak).
OK demux. Kupiłem wymieniany gdzieś w wątku SP74HCT139N rozlutowałem zworki założyłem demux'a... i nic... (miga dioda nie wiem jaki kolor ;)
Problem w tym, że czytam różne wątku, w większości nich rozszerzenie realizowane jest za pomocą 16 nalutowywanych na siebie - na pajączka. Gdzieś coś wypomniał o SOJ2DIP ale nie udało mi się znaleźć jednolitego opisu co i jak. Niestety im więcej czytam tym mniej wiem. Ktoś gdzieś pisze, ze demux ten działa by 2 strony dalej ktoś inny podważył czy będzie działał. Zaczynam głupieć, a od ciągłych testów mam problem bo jeden z padów w jp3 mi się odkleił i muszę zacząć osiągać efekty bo niedługo nie będzie czego lutować.
Więc proszę o pomoc a zwłaszcza.
1) Rozumiem, że agnus powinien być ok.
2) jak powinny być ustawione zworki (albo proszę o jakiś konkretny opis)
z tego co rozumiem
JP2 pozycja 1-2 - domyślna (górne zwarte) - 512chip na płycie + 512 slow pod klapką
JP2 pozycja 2-3 - to ustawiam do 2mb chip (oczywiście zależnie od agnusa)
JP7a
1-2 zwarte - to jest chyba domyślne: rozszerzenie stale włączone
2-3 zwarte: rozszerzenie można używać i wyłączyć zworką na rozszerzeniu.
rozwarte 1-2-3: rozszerzenie można używać i nie można go wyłączyć zworką na rozszerzeniu
rozlutowałem i co dziwne po włożeniu rozszerzenia robi mi się 1 MB i mogę wyłączyć rozszerzenie przełącznikiem
JP3 przestawiam z pionowe (domyślne) na poziome - to zawsze kończy się nie włączeniem komputera.
Po założeniu demux'a rozlutowuje zworki pod nim (tu jest trochę kicha z testowaniem bo nawet jak załocze demux'a w podstawce to nie zalutuje przez podstawkę zworek po jego wyciągnięciu a rozumiem, że trzeba to zrobić po jego wyciągnięciu)
3) Czy po założeniu kości SOJ nie powinienem widzieć 1MB??? A 2mb powinno być dostępne po założeniu demux'a?
4) Czy zastosowany przez mnie SP74HCT139N jest ok? Jeśli nie - gdzie i co kupić.
Z góry dzięki.
Chciałem nie zakładać kolejnego wątku o 2MB bo kilka obszernych już jest... Ale wszystkie to dyskusje, rozmyślania, ktoś coś wrzuci o 6A, i niestety nie jestem w stanie złożyć całości w jednolity obraz jak to powinno być zrobione.