[#35]
Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.
@snifferman,
post #34
Wiesz co, musisz się uzbroić w cierpliwość i podejść do tematu na spokojnie. Ja przy tym modzie jak miałem to niewidzialne zwarcie pod scalakiem, to przy zielonym ekranie się nakląłem, nadenerwowałem, a nic to nie dało. Miałem akurat inne rzeczy do roboty, więc płyta poszła do kartonu i wróciłem do niej na świeżo po tygodniu lepszym nastawieniem: "to musi działać, na pewno jest jakiś błąd, trzeba go znaleźć". I systematyka:
1. Poszukaj zdjęć, lub wywnioskuj z opisów i sprawdź wszystkie zworki na płycie czy masz dobrze ustawione. Wszystkie poza opisanymi w pdfie xangela muszą być tak jak ustawiła fabryka dla A500.
2. Sprawdź jeszcze raz czy wszystko dobrze zrobiłeś, czy nie walnąłeś się gdzieś nie do tego pinu lutując, albo tego typu historie. Czy diody w dobrą stronę, czy wszędzie są przejścia.
3. Sprawdź wszystkie linie po kolei. Ja sprawdzałem linie dotykając miernikiem nóżek sąsiednich scalaków po kolei. Np. idzie linia adresowa do wszystkich scalaków, to dotykasz miernikiem do danej nogi scalaka i po kolei do wszystkich trzech pozostałych czy jest przejście, i jeszcze gdzieś na płycie gdzie ta linia dalej powinna dojść czy też jest przejście. Następnie cały czas trzymając jeszcze ten punkt na pierwszym scalaku sprawdzasz wszystkie sąsiednie linie, czy nie ma zwarcia. Trzeba to robić systematycznie i jest nieraz bardzo żmudne, ale ja w ten sposób właśnie znalazłem co było nie tak po jakichś dwóch godzinach przedzwaniania wszystkich połączeń na płycie po kolei, aż już na koniec na pamięć wiedziałem gdzie na płycie jest jaki sygnał
Moim zdaniem nie ma innej rady niż systematyczne szukanie, bo sam mod jest na 100% dobry i instrukcja też jest na 100% dobra.