kategorie: A500, Sprzęt
[#31] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@snifferman, post #30

Nie mogłem już edytować. Użyłem "1N4148 Si Diode DO-35 Taiwan Semiconductor".
[#32] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@snifferman, post #31

No to dobrze, 1N4148 jest ok.
[#33] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@snifferman, post #18

Witam . Zworki JP3 Mają tylko 2 możliwe konfiguracje: zwarte 1-3 2-4 ( fabrycznie ) lub 1-2 3-4. Konfiguracje 1-2 3-4 uzyskasz po rozcięciu połączeń między padami i zlutowaniu poziomo.
Daje to przy wlutowanym 1 MB na płycie , rozlutowanych padów pod Demultiplexerem i oczyścicie zamontowanym demultiplexerze możliwość instalowania rozszerzeń 512 lub 1 MB dodatkowo pod klapkę.
Zworka JP2 musi być na Chip Ram czyli 2-3 tak jak masz na zdjęciu.

link

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2018 17:19:49 przez viger
[#34] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@viger, post #33

Muszę na spokojnie przy tym posiedzieć i wszystko dokładnie pomierzyć. Wygrzebie tą drugą płytę i na niej też zrobie moda. To pomoże mi wszystko przetestować. Jak ruszy chociaż na jednej to będę miał punkt odniesienia. Za szybko spodziewałem się efektu. Chyba wskazane jest więcej pokory
[#35] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@snifferman, post #34

Wiesz co, musisz się uzbroić w cierpliwość i podejść do tematu na spokojnie. Ja przy tym modzie jak miałem to niewidzialne zwarcie pod scalakiem, to przy zielonym ekranie się nakląłem, nadenerwowałem, a nic to nie dało. Miałem akurat inne rzeczy do roboty, więc płyta poszła do kartonu i wróciłem do niej na świeżo po tygodniu lepszym nastawieniem: "to musi działać, na pewno jest jakiś błąd, trzeba go znaleźć". I systematyka:
1. Poszukaj zdjęć, lub wywnioskuj z opisów i sprawdź wszystkie zworki na płycie czy masz dobrze ustawione. Wszystkie poza opisanymi w pdfie xangela muszą być tak jak ustawiła fabryka dla A500.
2. Sprawdź jeszcze raz czy wszystko dobrze zrobiłeś, czy nie walnąłeś się gdzieś nie do tego pinu lutując, albo tego typu historie. Czy diody w dobrą stronę, czy wszędzie są przejścia.
3. Sprawdź wszystkie linie po kolei. Ja sprawdzałem linie dotykając miernikiem nóżek sąsiednich scalaków po kolei. Np. idzie linia adresowa do wszystkich scalaków, to dotykasz miernikiem do danej nogi scalaka i po kolei do wszystkich trzech pozostałych czy jest przejście, i jeszcze gdzieś na płycie gdzie ta linia dalej powinna dojść czy też jest przejście. Następnie cały czas trzymając jeszcze ten punkt na pierwszym scalaku sprawdzasz wszystkie sąsiednie linie, czy nie ma zwarcia. Trzeba to robić systematycznie i jest nieraz bardzo żmudne, ale ja w ten sposób właśnie znalazłem co było nie tak po jakichś dwóch godzinach przedzwaniania wszystkich połączeń na płycie po kolei, aż już na koniec na pamięć wiedziałem gdzie na płycie jest jaki sygnał

Moim zdaniem nie ma innej rady niż systematyczne szukanie, bo sam mod jest na 100% dobry i instrukcja też jest na 100% dobra.
[#36] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@Mq, post #35

A przerabiałeś płyte co wcześniej miała 0.5MB czy 1MB? Bo moja mobo jest od 500+ i miała 8 kości ram na pokładzie. Zegar też tam jest. Może jest jakaś różnica i w tym tkwi problem
[#37] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@snifferman, post #36

Jest !!!

Sprawdziłem dla pewności wszystkie połączenia pomiędzy kościami pamięci a punktami na płycie za pomocą PCB explorera - jest ok.

Założyłem diody, rezystory... pierwsza próba - nic.... sprawdzam i.. popełniłem błąd podpinając się jednym połączeniem nie tam gdzie trzeba (uff na szczęście to jakiś sygnał więc może nic się nie spaliło). Poprawiłem, i odpaliłem komputer z duszą na ramieniu.
Dymu brak, i chyba biały ekran.. coś długo się włącza... ale po chwili pojawił się piękny ekran dyskietki z Kicka 1.3 :) Czyżby sukces.
Podpoiłem goteka - workbench pokazuje piękne 19xxxx pamięci !!! Tak sukces.
Avail pokazuje piękne 2088728 Maximum chip.

Dzięki panowie i życzę szczęścia koledze snifferman

Teraz czas na odbudowę zegara - może też gdzieś jest jakiś ciekawy i dokładny wątek.

A dla potomnych opis jest jak najbardziej prawidłowy JP2 dół, JP7A rozlutować, zworki pod u32 obydwie góra, JP3 rozlutowane!!!

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2018 19:24:54 przez DL
[#38] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@DL, post #37

A mozesz sprawdzic ciągłość miedzy polami w jp3. U mnie fabrycznie są połączone lewo prawo ścieżką. Czy do modu te wszystkie 4 pola muszą być od siebie odcięte?. Może u mnie musze je przeciąć?
[#39] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@snifferman, post #38

Jeśli masz płytę z 500+ to pola masz połączone - musisz rozciąć. Mają być wszystkie rozłączone. Ma być tak jak w opisie - jeśli coś jest połączone do cięcia.
[#40] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@DL, post #39

Rozciołem JP3 i działa. 1901808 pamieci na belce. Dziękuje wszystkim za pomoc. Przydała się.

Sprawdze jeszcze Memtestem czy wszystko na 100%
[#41] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@snifferman, post #40

Super! Gratuluję sukcesu Teraz odpal Settlersów i posłuchaj muzyczki
[#42] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@Mq, post #41

Jeszcze za wcześnie. Został jeszcze wicher w pudełeczku, rozszerzenie 2,5MB od ciebie do przetestowanie na rev6. Dużo roboty.

Proponowałbym też autorowi PDF`u o wstawienie wzmianki, że W A500+ JP3 jest połączony ścieżkami i nalezy je przeciąć.

Dziwię się, że nie ma instrukcji w sprzęt/zrób to sam. Linki i fotki po jakimś czasie umierają. Ktoś wybudzi się z amigowej śpiączki, zapragnie zrobić tego moda i temat będzie wałkowany na nowo.
[#43] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@snifferman, post #42

Temat powraca regularnie i ciągle się od nowa ktoś pyta o 2MB w 8A.

Natomiast ja się zdziwiłem teraz, że jeszcze nie sprawdziłeś tego rozszerzenia ode mnie 2,5MB Na dzień dobry zatem wymień mu baterię, bo ja wsadziłem nówkę i ustawiłem zegarek przed wysyłką, ale miałem też takie jedno rozszerzenie w szufladzie nieużywane i po jakimś pół roku zegarek już się gubił. W razie czego jak będziesz odpalał, to pomogę gdyby coś było trzeba, ale sam już takiego nie mam, więc nic nie sprawdzę, bo własnie też zmieniłem płytę z 6A na 8A.1 kilka miesięcy temu. Tamto rozszerzenie do 6A było idealne, super byłem z niego zadowolony, ale jednak 2MB chip dopiero daje pełnię szczęścia.
[#44] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@Mq, post #43

Tak się teraz zastanawiam czy mi się ten mod zmieści, bo użyłem goldpinów precyzyjnych, a one są wyższe niż zwykłe. Nie mam teraz jak sprawdzić i się tak zastanawiam.

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2018 02:03:23 przez snifferman
[#45] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@snifferman, post #44

Nie mogłem już edytować.

Oczywiście pytam czy zmieści się pod klawiaturą, bo ekranu nie będzie(-1 do koszerności)

Czy zalutować otwory po wylutowanych układach? To takie zabezpieczenie przed utlenianiem przelotek?
[#46] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@snifferman, post #45

Niepotrzebnie dawałeś te precyzyjne piny, po prostu przymierz klawiaturę, a nie pytaj Szybciej byś to sprawdził niż te zdjęcia wrzucał na forum
Otwory po układach i tak są pocynowane, a oryginalnie są zaklejone najczęściej ze względu technologicznego, a nie dlatego, że to jakieś zabezpieczenie. Po prostu jak płyta jest lutowana w kąpieli z cyny, to całość się lutuje i wówczas te otwory się po prostu też zalutowują.
[#47] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@Mq, post #46

Nie bylo mnie na miejscu.
Przed chwilą sprawdziłem i się nie mieści.
Będę musiał przelutować.
[#48] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@snifferman, post #47

Ja u siebie dawałem zwykłe goldpiny, lurowałem tak, że pomiędzy płytą Amigi a płytkami adapterów jest równo odległość tych plastików od goldpinów, w sensie, że leżą te płytki na tych listwach. Same goldpiny przycinałem trochę, bo wówczas były za długie. Tak polutowane wszystko mieści się i ekran można zamknąć.
[#49] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@Mq, post #48

Dokładnie tak samo zrobiłem u siebie i wszystko działa i się domyka.
[#50] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@MariuszK, post #49

No to znów zapowiada się pracowity weekend.
Sugerowałem się fotkami z pdfa. Tam autor ma podstawki precyzyjne, które po testach miał wylutować, więc nie wiem jakie piny użył. No nic. Może to info się komuś kiedyś przyda.
[#51] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@snifferman, post #50

Jakbyś bardzo chciał to możesz też pozbyć się tych kondensatorów które są pod adapterami. Na adapterze jest miejsce na kondensator SMD (możesz wlutować tam jakiś 100nf 6.3V+, te na płycie to 33nf). Wtedy położysz sobie adaptery bezpośrednio na płycie i tyle.
[#52] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@MariuszK, post #51

Akurat nie mam smd w domu. Jak wam sie zmieściło to i mi się zmieści. Nad kondensatorami mam jeszcze sporo miejsca. Dzięki za tip
[#53] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@snifferman, post #52

Jak dasz normalne goldpiny, to płytki zejdą na taką wysokość, że akurat będą leżeć na tych kondensatorach i wtedy wszystko pasuje idealnie.
[#54] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@MariuszK, post #51

A ja się zastanawiałem po co jest to miejsce na płytce adaptera... Już wiem

No dobra - ja teraz z pytaniem z innej beczki - bo widzę wątek żyje to wtrącę.

Pamięci które wyciągnąłem z tej płyty 8A chciałem zastosować w drugiej płycie 6A którą mam.

Technicznie nie było to zbyt trudne - najwięcej zajęło oczyszczenie pól lutowniczych.
Kości założyłem, znalazłem jakiś opis -niby prosta sprawa JP2 na góre, JP7 rozlutowane... i widzę tylko 512k

Znowu umyka mi jakiś szczegół? Jest gdzieś jakiś konkretny wątek z fotkami? (Znalazłem tylko jakieś stare anglojezyczne - bez zdjęć). A i interesuje mnie tylko 1MB, żadnych modów na więcej ;)
[#55] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@DL, post #54

Tak z głowy, bo nie pamiętam dokładnie, ale zwory dwie są istotne na płycie 6A. JP2 i chyba JP7A. I teraz jedna z nich przestawia czy dodatkowe 512kB ma być widziane jako chip, czy jako slow (tu warto dać przełącznik sobie skoro tylko tą pamięć dokładasz i interesuje Cię tylko 1MB), natomiast druga zwora służy do przełączenia czy dodatkowe 512kB ma być brane spod klapki czy z dodatkowych kości wlutowanych na płycie w wolne miejsce. Z tego co pamiętam, to obie zwory przestawia się w jeden lub drugi bok, a nie rozlutowuje się całkowicie żadnej z nich.
Ale tak jak mówię, piszę to z głowy, więc mogłem coś pomylić, choć jestem na 90% pewny tego co piszę.
[#56] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@MariuszK, post #51

Sprawdziłem po pracy dokładnie i rano nie włożyłem mobo na zatrzask obudowy. Po prawidłowym zamontowaniu płyty mieści się tak na styk. Pewnie i tak przelutuję, bo przy używaniu klawiatury nacisk może się przenosić na kosci, a to nie dobrze. Zmierzyłem i wyokość od powierzchni układu ram do mobo mam 9,5mm. I to jest absolutne max jakie u mnie wchodzi na styk przy kościach SOJ(z adapterkami z układem na środku). Przy zwykłych kościach będzie jeszcze mniej, bo są dłuższe, a klawiatura idzie pod skosem. Zmierzyłem Zwykłe goldpiny i one obniżą mi całość o jakieś 2mm względem precyzyjnych (2,5mm między mobo a adapterem-zwykłe goldpiny / 4,5mm goldpiny precyzyjne)
[#57] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@Mq, post #48

Jak powiedzieliście, tak zrobiłem. Za drugim razem Wszystko ruszyło już bez problemów. Czeka mnie tylko mem test i później dalsza rozbudowa.

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2018 00:58:53 przez snifferman
[#58] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@snifferman, post #57

Zrobiłem sporo różnych "świńskich modów" i innych kombinacji, ale ostatnią moją A500 z płytą 8A potraktowałem jak na purystę-neofitę przystało. Takie najbardziej zbliżone do oryginału rozwiązanie podoba mi się najbardziej, płytka, złącze, 2 układy pamięci i kilka kondensatorów to w sumie groszowa sprawa. Dodatkowe 1MB jest w miejscu do tego przeznaczonym.

[#59] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@Kilos, post #58

@snifferman: teraz jest wielce okej Właśnie tak powinno być to wykonane, ludzie bierzcie to za przykład

@Kilos: to rozwiązanie też jest bardzo eleganckie. Ja u siebie wybrałem to pierwsze, bo po prostu miałem takie elementy pod ręką. Pierwsze rozwiązanie ma taki plus, że ma mniej kości, więc maleje prawdopodobieństwo awarii RAM, a w razie takowej łatwiej jest usterkę znaleźć. Choć to dyskusyjne, bo z kolei możliwość zwykłego wypięcia rozszerzenia spod klapki też daje bardzo ładną możliwość diagnozy, która połowa RAM-u ewentualnie padła.
Jeszcze jedna rzecz przekonuje mnie do stosowania mniejszej ilości kości pamięci. Mniej kości=mniejszy pobór prądu. Kości pamięci ciągną go dość sporo, a na forum jak bumerang powracają tematy o zasilacz przy rozszerzeniach.

Kilos, a jeszcze pytanie obok tematu: o zegarek. Czy CR2032 którą zamontowałeś to bateria czy akumulatorek? Nie zrobiłem jeszcze u siebie zegarka, ale ciągle nie chce mi się zaglądać do schematu - niby to proste, ale mi się nie chce Czy jest jakaś gotowa instrukcja dla leniwych jak dorzucić zegarek, w sensie narysowane lub rozpisane krok po kroku jakie elementy gdzie dodać/zmienić itd?
[#60] Re: Amiga 500 8A 2mb chip ... poraz kolejny.

@Kilos, post #58

Kilos, a rozszerzenie 1 MB miałeś kupione, czy robiłeś według jakiegoś projektu? Jeśli projekt, to jest do pobrania? I PCB do kupienia? :)
Też uważam, że w rev 8 zrobienie 1 MB on board i 1 MB pod klapką jest najbardziej eleganckie OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem