[#1] Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?
Zrobiłem sobie kartę CF z nowym 3.1.4, ale poza ładnym wyglądem nie mam tam żadnych dodatków. Jest jakiś sposób aby łatwo dodać utilsy z ClassicWB do takiej partycji, aby nie zchrzanić 3.1.4?
[#2] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@Ralpheeck, post #1

No może ktoś pomoże. Jest nas dwóch szeroki uśmiech
[#3] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@Ralpheeck, post #1

No może ktoś pomoże. Jest nas dwóch szeroki uśmiech
[#4] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@Kali80, post #3

https://devtty.io/2018/07/computing/how-to-setup-commodore-amiga-workbench-os/
[#5] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@Ralpheeck, post #1

Przecież jest BestWB...
1
[#6] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@MariuszK, post #5

No jest ale my chcemy clasicwb

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2019 20:14:17 przez Kali80
[#7] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@Kali80, post #6

Przecież KKR75 'przygotował' ClassicWB do instalacji 3.1.4: ClassicWB 68K 3.1.4 (Version 3.1)
[#8] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@AmiClassic, post #7

Tak jak piszesz. Szkoda że to wersja nie na A1200 . Ale działa. Dzięki
[#9] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@Kali80, post #8

Nie mam OS'a 3.1.4 żeby sprawdzić, ale podejrzewam, że wystarczy skopiować Startup-Sequence i katalog WB314 do jakiejkolwiek innej dystrybucji ClassicWB i powinno zadziałać.
[#10] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@AmiClassic, post #9

Katalog wb314 tzn który katalog masz na myśli. Bo już próbowałem wszystkiego.

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2019 22:33:56 przez Kali80
[#11] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@Kali80, post #10

Jest jeszcze przeróbka ClassicWB FULL dla systemu 3.1.4. Instalowałem i działa. Problem jaki u mnie wyszedł to nieprawidłowo wyświetlany rozmiar pamięci w pasku tytułowym. Mam kartę ACA 1233n ze 128 MB FAST, a WB pokazuje 11 MB, ale narzędzia systemowe poza (SysInfo) pokazują dobrze. Link do opisu:
http://eab.abime.net/showthread.php?t=94493&page=3
i do softu:
https://drive.google.com/open?id=1RIBLd3j9OVla5ngHSpj8S2ccz56QIvtP
[#12] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@Ralpheeck, post #1

Polecam https://hstwb.firstrealize.com. Przeróbka ClassicWB do 3.1.4/

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2019 17:15:04 przez waldor
[#13] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@AmiClassic, post #9

No chyba nie
[#14] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@AmiClassic, post #7

Cześć
Probowałem właśnie to zainstalować z tej przeróbki ClassicWB wersje na amige 600. Niestety lub stety fizyczny rom jaki posiadam to 3.1 od amiga forever. Po instalacji widoczny na górze jest tylko biały pasek. Gdy podmieniłem w winuae kick na 3.1.4 wówczas działa. Przeczytałem, że muszę zainstalować module a600, mam tą dyskietke ale gdy ją wsadzam nic się nie dzieję. Poradzicie coś?

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2022 08:40:29 przez Biegu86
[#15] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@Biegu86, post #14

A jak instalowałeś WB3.1.4 na a600 ?

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2022 09:27:55 przez Norbert
[#16] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@Norbert, post #15

Nie jeszcze nie ryzykowałem, zawsze wolę taki krok przeprowadzić na winuae na kopii mojej karty CF, na konfigu odpowiadającym mojej amidze 600 tj CPU 68k, 2mb chip 8mb fast z2, 1,5mb slow. W przypadku gdy pójdzie coś nie tak łatwo i szybko mogę wszystko przywrócić do ładu.
[#17] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@Biegu86, post #16

Czy ktoś ma jakieś rady jak zainstalować te modules aby uzytkowac classicwb 3.1.4 mając kośc kickstartu 3.1?
[#18] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@Biegu86, post #17

Napisz jak instalowałeś WB 3.1.4 na A600 z kick3.1.
Będzie nam łatwiej znaleźć gdzie popełniłeś błąd.
[#19] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@Norbert, post #18

Tak jak wyżej wspomniałem instalowałem to póki co na winuae na konfigu mojej amigi 600.
Obraz system.hdf zamontowałem jako dh0 i ustawiłem config i instalacja ruszyła. Jak z każdym classicwb.
W sumie nie wiem co opisywać instalacja classicWb68k prowadzi za ręke, więc chyba inaczej się nie da zainstalować. Wkładałem kolejno adfy jak prosiło dodałem env, smart win antyclick i newicons. Z tym że zamiast zwykłego classicwb instalowałem tego dla wersji 3.1.4. Ta o której pisał wyżej przedmówca w poście #6.

Gdzieś wyczytałem, że aby działało na 3.1 trzeba doinstalować modules dla swojej amigi [każda ma inne].

Gdy zmienie kickstart na ten 3.1.4 to wtedy normalnie się system uruchamia, ale na mojej amidze nie mam tej kości i wolałbym pozostać przy oryginalnej 3.1 niż programować coś innego.

Wcześniej próbowałem zrobic update z wersji 3.1 niestety w trakcie update wywalilo bład. readme ostrzegał że tak może być więc próbuje teraz od zera.

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2022 18:32:11 przez Biegu86

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2022 18:33:33 przez Biegu86

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2022 18:35:17 przez Biegu86
[#20] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@Biegu86, post #19

Teraz instalowałem sobie normalnie amiga os 3.1.4 golasa nie jako classicwb i podczas ten instalacji zapytał jaka jest maszyna wybrałem a600 i wówczas poprosiło o odpowiednie modules. Wvten sposób system odpalił się bez problemów. Zdaję się że podczas instalowania classicwb o to nie zapytał i tu może być pies pogrzebany. No cóż zobaczę jak wygląda BestWb ale zapewne nie ma w nim tego co dla mnie najważniejsze w ClassicWB a mianowice prawy klik-> run > games i pojawia sie listavgier whdload ktore mam na dysku. Strasznie to wygodne nie trzebavgrzebać w szufladach i czekać wieki aż sie narysują.

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2022 20:00:22 przez Biegu86
[#21] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@Biegu86, post #14

Robisz tak jak robiłeś, czyli podpinasz System.hdf z tego pakietu który tu zalinkowałem. Instalator prosi o dyskietki, podładasz mu dyskietki z WB 3.1.4...
...po instalacji widoczny na górze jest tylko biały pasek.
Musisz podmienić LoadWB na ten ze Scalosa, który został podmieniony podczas instalacji.
Plik ten znajduje się w szufladzie C. Musisz go 'wyciągnąć' z System.hdf (tego sprzed instalacji) i wrzucić go do System.hdf (tego po instalacji 3.1.4).

Prawdę mówiąc to nie widzę za bardzo sensu takich fikołków
Ja bym pozostał przy WB 3.1, nawet nie zauważysz różnicy.
[#22] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@Biegu86, post #20

To zainstaluj Sobie MagicMenu. Będziesz miał takie coś pod prawym przyciskiem. Żaden problem. Nie potrzeba do tego ClassicWB.
[#23] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@nostrum666, post #22

Można też zawartość okna wyświetlać jako liste.

Są też menadżery gier WHD
IGame tylko nie wiem czy nie wymaga minimum 020
AGLaunch-07c

Tutaj może znajdziesz więcej
[#24] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@AmiClassic, post #21

Ok bardzo dziwne że fajtycznie jakieś fikołki trzeba robić aby to działało faktycznie zostane chyba przy classicWB 3.1. Sądziłem, że będzie różnica wizualna np w możliwości wyświetlenia większej liczby kolorów niż 8 bez brzydkiego wyglądu ikonek.
[#25] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@nostrum666, post #22

Magic menu to jedno a w classicwb jest do tego dodane RUN i Lazybench w polaczeniubz roznymi game launczerami jak aglauch i ten zwykly ponprostu Game najlepszy najszybszy i najprostrzy. Pokazuje tylko te gry ktore mam faktycznie na dysku.
[#26] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@snifferman, post #23

Wyswietlanie jakonlista to tez nie to samo bo trzeba najpierw przeklikać alfabet nastepniebwybrać tytul gry a nastepnie kliknać ikonke - 3x wiecej klikania. Bez sensu.
iGame jest świetny niestety nie ma amige 600 bez turba na zwyklym 68000. Posiadam tylko 2mb chip 8mb fast 1.5 mg slow [a6095] Zreszta i tak nie wiem jak go zainstalowac i skonfigurować na gołym systemie.
Aglauch nie podoga mi sie bo pokazuje wszystkie gry dostepne w sieci a nie ktore mam na dysku.
Naprawde ten jeden pod amige 600 dla mnie jest najlepszy nazywa sie chyba po prostu Game.
Gdybym umial sobie sam tak skonfigurować Magic Menu + aplikacje Run + instalacja tego game launczera i porobić sobie tak wygodne skróty jak w classicwb to naprawde nie bawił bym sie w gotowce w postaci classicWb. Niestety przerasta mnie to.

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2022 01:27:21 przez Biegu86

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2022 01:28:21 przez Biegu86
[#27] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@Biegu86, post #24

Niestety na dysku z przed instalacji w katalogu C w dysku HDF przed instalacją nie widzę pliku LoadWB, są jedynie LoadModule i LoadResource. W pliku po instalacji owszem taki plik się tam znajduję.
Poważnie aby pojawił się system należy takie udziwnienia stosować?
Zrobiłem tak, inny mój system na 3.1 puściłem jako DH0, system.hdf classicwb314 przed instalacją DH1, a system.hdf po instalacji DH2 i w dopuscie chciałem skopiować, niestety jak wspomniałem w system.hdf przed instalacją takiego pliku tam nie ma.
Jakiś inny pomysł?
Nawet próbowałem przekopiować w ten sposób pliki z dyskietki Modules a600 do katalogu po instalacji, niestety nie przyniosło to efektu. Nadal po uruchomieniu systemu widzę tylko u góry biały pasek.

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2022 01:52:06 przez Biegu86
[#28] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@Biegu86, post #27

Faktycznie, przejrzałem tego hdf'a i plik ten znajduje się w Programs/DirOpus4/C/
Ta dystrybucja nie jest chyba do końca dopracowana i takie efekty.

Jeśli już bardzo chcesz 3.1.4 to do niego BestWB i to jest najlepszy tandem. MenuGame zapewne dałoby się przenieść z ClassicWB do czystego 3.1.4.

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2022 02:17:10 przez AmiClassic
1
[#29] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@AmiClassic, post #28

Tak teraz system uruchamia się prawidłowo, sprawdziłem również podmieniając na LoadWB z classicWb3.1 mojego który używam dotychczas również spowodowało, że system się poprawnie uruchamia.
Jednak jak mówisz na classicWB różnicy praktycznie nie widzę, więc chyba nie tędy droga. Dziękuję bardzo za pomoc.
Powiedz mi w takim razie bo zainstalowałem sobie goły system 3.1.4 do tego BestWB i gdy wybrałem glowicons system zaczął wyglądać obłędnie. W classicWB68k niestety gdy dam wyświetlanie ikon w 16stu kolorach robią się one brzydko różowe. Więc chyba spróbuje tego bestWB.
Niestety brakuję mi kilku bardzo ważnych funkcji.
1. Magic Menu -> skonfigurowanego tak jak w classicWB konkretnie żeby miało ten przycisk RUN i abym mógł sobie wybrać GAME ( GamesMenu ten najprostszy whdload game launcher). Demos - ten sam launcher ale z listą dem. Dopus - od razu uruchamia diropusa4 i te inne skróty prosto do ustawień systemu.
Jest to jakoś tak fajnie połączone z LazyBenchem, że wszystko mam pod ręką.

Czy da się powyciągać te interesujące mnie rzeczy z ClassicWB abym mógł z nich korzystać na gołym systemie z BestWB ?
[#30] Re: Jak dodać dodatki z ClassicWB do 3.1.4?

@Biegu86, post #29

Jeśli chcesz mieć fajny system to mogę od siebie dodać że ja zainstalowałem ostatnio na A600 Amiga OS 3.2 na kickstarcie 3.1.4 (trzeba mieć dodatkowo dyskietkę ModulesA600 dla OS 3.2). Wybrałem opcję bez GlowIcons. Później doinstalowałem do niego Best Classic WB. Znajdziesz na forum EAB wersję dla OS 3.2 oraz dla OS 3.2.1. Dodane jest nowe icon.library, jest IGame, WHDLoad (tylko trzeba dograć zawartość dla DEVS:Kickstart). Pakiet instaluje swoje GlowIcons, FullPalette, DirOpus 4, Eagle Player i pewnie wiele wiele innych. Magic Menu działa od razu.

Dograłem sobie jeszcze Birdie i VisualPrefs i całkiem sprawnie to działa. Jeśli Ci się chce to spróbuj sobie zainstalować taki system. Sam ocenisz czy warto
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem