[#31] Re: vga2hdmi plus Amiga

@MariuszK, post #30

Jak się tego nie otworzy to ciężko wyczuć co oni tam wsadzają. Te obudowy są na plastikowych zatrzaskach, także cienki śrubokręt i lekko podważamy i obudowa zdjęta. Cena do ps2 jest ciut wyższa, ale jeżeli jest tam lepszy układ konwertera to warto kupić ps2 niż wii. Tu przykładowy konwerter do ps2:
KLIK
KLIK
KLIK
[#32] Re: vga2hdmi plus Amiga

@janekdrukarz, post #31

Poprawki do złącza wii w konwerterze, mój błąd w sygnałach RGB i dodana zwora między 8 a 10 pinem (MODE). Teraz powinno być poprawnie.
TOP PCB - KLIK
BOTTOM PCB - KLIK
[#33] Re: vga2hdmi plus Amiga

@janekdrukarz, post #32

Wii2hdmi to konwerter componenta do hdmi.
[#34] Re: vga2hdmi plus Amiga

@Norbert, post #33

A tu moja wersja.
Trzeba bedzie zbadac to jak dziala, bo teoretyczne wersja ktora ja mam na mozliwosc podpiecia sygnalow sync.
[#35] Re: vga2hdmi plus Amiga

@MariuszK, post #34

W twojej wersji przynajmniej wiadomo co to za chip: KLIK
Ten chip też stosują w ps2 konwerterze: KLIK
Jaki koszt tego konwertera? Czy to pierwsze zdjęcie chipu w powiększeniu to zdjęcie z mikroskopu?
[#36] Re: vga2hdmi plus Amiga

@janekdrukarz, post #35

To ze wiadomo to nic nie znaczy, wczoraj wertowalem i google i baidu w poszukiwaniu datasheeta do niego. Lipa, nie ma. Ale o tyle dobrze ze wiadomo ze ten chip ma wejscia hsync i vsync, tylko ze wii2hdmi niea potrzeby uzywania tych wejsc wiec nie wiem nawet ktore to piny.
Chip tez obsluguje csync, ale tez nie wiem ktory to pin...

Konwerter to najtanszy na alledrogo, 22pln. Kupilem 2 jakby jeden nie przeżył zabawy :)

Pierwsze zdjecie jest z chinskiego "mikroskopu", bardziej mozna to nazwac kamerka z duzym zoomem. Jakis czas temu zanabylem na aliexpres za 90$ (kamera, obiektyw, statyw, lampka i zasilacz).
Realnie chip jest w rozmiarze 6*6mm.
[#37] Re: vga2hdmi plus Amiga

@MariuszK, post #36

Dokładnie tak jak mówisz poza schematem blokowym nic nie ma. Widzę że na płytce jest złącze i2c. Jest adres mail do supportu, można by zapytać o datasheet. Możesz wrzucić zdjęcie z microskopu ?, bo to co zapodałeś to widzę że z telefonu xiaomi mi 4. Jaka nazwa microskopu?
Pozdrawiam
[#38] Re: vga2hdmi plus Amiga

@janekdrukarz, post #37

Dotarły do mnie kolejne tanie adaptery.
  • PS2-to-HDMI (który też działa tak jak Wii2HDMI)
  • VGA2HDMI

Wszystkie na takim samym chipsecie. Będę analizował jak jest połączony tam VGA i może by się udało coś odpalić.
Choć obawiam się że ten adapter może nie łyknąć VGA 15kHz :(
[#39] Re: vga2hdmi plus Amiga

@MariuszK, post #38

Mam vga2hdmi i u mnie działa tylko jeśli obraz z Amigi jest w okolicach 30khz.
Przy 15khz widzę ciemność.
[#40] Re: vga2hdmi plus Amiga

@Norbert, post #39

Czyli kolokwialnie mówiąc "kasztan", narywne tryby nie zadziałają... Mimo to sprawdze :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem