[#1] Zróbmy sobie mychę
A wystarczyło po prostu nowy temat założyć, ech...
[#2] Re: Myszki z Eureki
Moim zdaniem pomysł ciekawy, acz niewykonalny. Bez "retro feelingu" jaki daje oryginał te myszki nie pójdą po 100+ PLN, a poniżej 100 PLN nie zejdziesz przy tak niskoseryjnej produkcji. I klopsss. Chyba, że jakiegoś Kickstartera odpalisz i zrobisz akcję jak Phil. I jeszcze żeby można było tą mychę podłączyć do PC przez USB - wtedy by może "pykło".
[#3] Re: Myszki z Eureki

@recedent, post #2

Problemem nie będzie sama elektronika tylko ten "odlew" i forma, bo wydruk 3D to niezbyt dobry pomysł - chyba, że dla siebie jedną, dwie sztuki. Spróbuję wydrukować obudowę z tego projektu jedną białą i drugą czarną (niestety nie jest jeszcze skończony - bez otworów - ale to można samemu zrobić).

Do środka właduję "gotową" elektronikę z myszy optycznej + zaprogramowany PIC i adapter będzie już siedział w obudowie myszy, robię już takie przymiarki od jakiegoś czasu.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2018 12:23:45 przez Adinfo
[#4] Re: Myszki z Eureki

@recedent, post #2

Dałoby radę zejść do tych magicznych 100pln, gdyby nie formy, ale druk 3D pewnie nikogo nie zachwyci.
Równie nieciekawie wygląda temat kabelków. Amiga 600 musiała być inna i wtyczka musi być 'bez uszu'. Jedynym producentem jakiego znam
Zapytam w MATT jak by to wyglądało dla różnych ilości w zamówieniu i czy w ogóle zechcą słyszeć o białej kolorystyce kabla.
[#5] Re: Myszki z Eureki
Ja bym chętnie wsparł produkcję joysticka. Nowych w zasadzie brak, arcade stick/pad to jednak nie to samo. Za porządnej jakości joystick cena 200zł jest ok, bo za tyle składa się dobre arcade sticki, więc myślę że to mogło by mieć sens bo bez joya nie pograsz. Byłoby to wykonalne?
[#6] Re: Myszki z Eureki

@Adinfo, post #3

Widziałem ten model. Trzeba go mocno poprzerabiać, żeby wlazła soczewka i miała optymalną odległość od podłoża. Niestety model jest dostępny jako *.stl czyli najgorszy z możliwych formatów do przeróbki.

Mam znajomego konstruktora mechanika (ja elektronik) i mówił, że łatwiej będzie wyrzeźbić tą skorupkę i Inventorze 'z natury' niż kopać się z tym modelem.

Ma też pewne obawy, czy kształt myszki trumienki nie jest w jakiś sposób 'chroniony'. Czyli mamy to już nieźle rozkręcone, ale przychodzą smutni panowie z kancelarii Janusz i Synowie i że firma JanComputex ma prawa do tego kształtu.
[#7] Re: Myszki z Eureki

@forge, post #5

@forge Chcesz dżoja ??? :)
Mogę Ci druknąć naszą żabę :)
https://zapodaj.net/56e559094c2f5.jpg.html

Udało nam się sklonować Competition Pro. Na chińskim mechanizmie "arcade":
https://pl.aliexpress.com/item/Classic-Arcade-Joystick-4-8-way-DIY-Game-Joystick-Red-Ball-Fighting-Stick-Replacement-Parts-For/32571616716.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.73345c0fxoLPeP

Zatem musiałbyś sobie kupić mechanizm i guziołki (u Chińczyków na Ali) i poskładać to do kupki. Kabelek od MATT'a.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2018 12:41:59 przez mosfet

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2018 12:42:50 przez mosfet
[#8] Re: Myszki z Eureki

@forge, post #5

Ja poluję na joystick Python. Nadal pamiętam jak dziś, gdy oglądałem go w dzieciństwie w sklepie komputerowym.
[#9] Re: Myszki z Eureki

@mosfet, post #6

Projekt można zrobić nowy ze zmienionym nieco kształtem (niczym nie ryzykując). Co do ulokowania soczewki i odległości to sprawdziłem przed momentem kilka myszek - mają podobnie od 1-3mm od blatu.
[#10] Re: Myszki z Eureki

@mosfet, post #7

Mały offtop:
Masz może gdzieś stl-a do tego? może bym i sobie druknął :)
Przyciski też są na microswitch-ach czy na blaszkach?
[#11] Re: Myszki z Eureki

@MariuszK, post #10

Offtop to się dawno zrobił. Moderator mnie zabije, ale trudno, dla Ami wszystko :)

Przyciski użyliśmy takie:
https://pl.aliexpress.com/item/SANWA-Type-Push-Button-Jamma-Arcade-Switch-Buttons-High-Quality-Durable-Game-Machine-Push-Button/32728945097.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.73345c0fxoLPeP

Projekt nie jest mój, muszę zapytać kolegi, czy upubliczni. Jest perfekcjonistą i coś mu tam jeszcze z nim nie pasuje.

[UPDATE] Negocjuję z kolegą, jest skłonny wrzucić na Thingiverse'a.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2018 12:56:16 przez mosfet
[#12] Re: Myszki z Eureki

@mosfet, post #11

Fajna obudowa, jak bedzie projekt na thingverse to podlinkuj :)
[#13] Re: Myszki z Eureki

@mosfet, post #4

Odnośnie kabli - skoro już jesteś na ali, to:
https://pl.aliexpress.com/item/Wysokiej-Jako-ci-9-Pin-1-8-M-6FT-Przed-u-acz-Kabla-Dla-Sega-Genesis/32846542434.html
Mają 9-żyłowe kable i smukłą, odlewaną wtyczkę - a z chińczykiem pewnie dałoby się ponegocjować kolor w hurcie - jak nei przez aliexpress to przez alibaba...
[#14] Re: Myszki z Eureki

@watman, post #13

Dzięki! Prawie 5 razy taniej niż Matt :) :) :) :) :)
[#15] Re: Zróbmy sobie mychę

@recedent, post #1

Proszę o kontynuowanie wątku o projekcie nowych myszy (tudzież joysticków) tutaj. Dziękuję.
[#16] Re: Zróbmy sobie mychę

@recedent, post #15

Również dziękuję! - miałem przeczucie, że tak się stanie - dobry ruch.
[#17] Re: Myszki z Eureki

@mosfet, post #4

ale druk 3D pewnie nikogo nie zachwyci.

Plus techniki szlifierskie i polerskie pewnie dałoby radę. No ale to ręczna obróbka już, o ile materiał będzie podatny.
[#18] Re: Myszki z Eureki

@ede, post #17

Zawsze można zrobić "komorę acetonową" i się samo wygładzi.
[#19] Re: Myszki z Eureki

@recedent, post #18

Postaram się wydrukować bez poprawek (wygładzanie, szlifowanie itp.) i wrzucę zdjęcia.
Przykładowe działanie acetonu:

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2018 13:56:04 przez Adinfo
[#20] Re: Myszki z Eureki

@Adinfo, post #19

Tym acetonem jak traktowałeś wydruk?
[#21] Re: Myszki z Eureki

@watman, post #20

Zamówiłem na próbę ten:
https://pl.aliexpress.com/item/9-Pin-1-8-m-6FT-Przed-u-acz-Kabla-Dla-Sega-Kontrolery-Genesis-2-Uchwyt/32879009718.html?spm=a2g17.search0104.3.8.76ed65c1wGVhPD&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_4_10065_10068_319_317_5729411_10696_453_10084_454_10083_10618_10304_10307_10820_10301_10821_538_537_536_5730515_10843_10059_10884_10887_100031_321_322_10103_5735411%2Csearchweb201603_51%2CppcSwitch_0&algo_pvid=c00871ec-1800-4d12-9b6c-3d64f1b61b88&algo_expid=c00871ec-1800-4d12-9b6c-3d64f1b61b88-1
kabel. Nie wiem czy nie jest zbyt sztywny do myszki. Zobaczymy jak dojdzie.

Teraz jeszcze źródło jakichś dobrych sensorów optycznych... Tutaj niestety loteria, bo niektóre nie ogarniają białego stołu (nawet jeśli jest nieco porowaty). Od pewnego czasu prowadzę ubój rytualny myszek PC, bo może to być najtańsze (niestety z powtarzalnością bieda) źródło sensorów optycznych wraz z soczewką.
[#22] Re: Myszki z Eureki

@watman, post #20

To nie mój wydruk - tylko przykład jak to może wyglądać. Tak ogólnie to dobrze mieć szklany pojemnik powiedzmy 2-3 cm głęboki, położyć na środku kawałek np. szyby i na to kawałek folii aluminiowej, poziom acetonu musi być poniżej niego, na to wydruk, nalać do pojemnika na dno aceton i przykryć od góry aby "opary" spowodowały "zmiękczenie krawędzi" i pozostawić aż uzyska się pożądany efekt. To tak ogólnie, w każdym razie nie moczyć wydruku w acetonie bo się rozpłynie.

Co do przewodu do myszki z Ali to faktycznie może być za sztywny, ale jak nie sprawdzimy to się nie dowiemy - oni oszczędzają czasami bardzo na materiale więc jest nadzieja, że będzie miękki. Mam w ręce teraz przedłużkę z MATT oraz myszkę z A1200 i jest spora różnica na niekorzyść twardości tego z MATT.

Jest jeszcze jedna możliwość - taki kompromis - poszukać "miękki" przewód z odpowiednią ilością żył, wydrukować obudowę tego wtyku dwuczęściową (w jednym z dżojów mam taki - sprawdzę jak to jest wykonane), do tego wykorzystać po zdjęciu blachy wtyk żeński DB9 (ale to już karkołomny wyczyn).
[#23] Re: Myszki z Eureki

@Adinfo, post #22

Chyba, że wydrukujemy cały wtyk albo foremkę do zalewania.
[#24] Re: Myszki z Eureki

@mosfet, post #23

Też tak można, tylko z zalewaniem tworzywem to nigdy tego nie robiłem, tu by się ktoś inny musiał wypowiedzieć. Ten wtyk co mam w domu jest dwuczęściowy skręcony śrubką po środku, nie pamiętam jak wygląda element z pinami żeńskimi. MATT to zalewa w formie z tego co widzę.
[#25] Re: Myszki z Eureki

@Adinfo, post #24

Swoją drogą ciekawe czy jeszcze to robią, czy mają stare zapasy, których się pozbywają.
[#26] Re: Myszki z Eureki

@Adinfo, post #3

Wlaśnie, zrobić taką mychę z jakąś elektroniką w środku i 2 kable. Jeden usb do PC, a drugi do portu myszy w Amidze, da się takie coś zrobić? W zależności, czy chemy myszki użyć z PC czy z Amigą zmieniamy tylko kabel. Albo nawet wtyczkę zrobić z przejsciowką z USB na Mouse Port.
[#27] Re: Myszki z Eureki

@SuperBuster, post #26

I przełącznik dwustanowy. Kiedyś były Amiga<->CPC, a dzisiaj może być Amiga<->PC )
[#28] Re: Myszki z Eureki

@SuperBuster, post #26

Za blaszakiem zwykle nie widać :) Skłaniałbym się do przejściówki Amiga-> USB. Klasę HID to się na jakimś STM32F103 wystruga spokojnie. Walczę z Fusionem, żeby narysować DB9 do 'zalewania'. Myślę o wtyku z dziurą od góry, będzie się do niego wkładało kabel z pinami i zalewało żywica.
[#29] Re: Myszki z Eureki

@Adinfo, post #19

To musiało być drukowane ABSEM bo na PLA aceton nie działa. Jak zmodyfikuje swoją drukarkę żebym mógł drukowac ABS to obadam. Na PLA raczej tylko obrobka mechaniczna działa. Aczkolwiek na mojej drukarce całkiem przyzwoicie wychodzą powierzchnie jeśli nie drukuje zbyt grubymi warstwami. Generalnie PLA dobrze się sprawdza do takich wydruków i jest zaskakująco wytrzymałe.
[#30] Re: Myszki z Eureki

@BuLa, post #29

Z tym acetonem i PLA faktycznie lipa, moja weźmie spokojnie ABS jakby co.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem