[#31] Re: Myszki z Eureki

@BuLa, post #29

PLA daje radę. Odpuściłem sobie ABS bo jest niewdzięcznym sukinkotem. Chociaż "żaba" z ABS powinna wyjść bo jest spory margines na rozchodzenie się naprężeń. Trzeba tylko drukować te połówki dnem do góry na dużej ilości supportów.
[#32] Re: Myszki z Eureki

@mosfet, post #31

Jest jeszcze metoda na dwie dysze z tym rozpływającym się w wodzie supportem. Ale zanim do tego dojdę to minie sporo czasu.
[#33] Re: Myszki z Eureki

@Adinfo, post #32

PVA zostaw sobie na ambitne wydruki (jest drogie). Te skorupki pójdą normalnie a z PLA nawet bez supportów.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2018 19:37:32 przez mosfet
[#34] Re: Myszki z Eureki

@mosfet, post #33

Kable 9 żyłowe z MATT do myszek średnio się nadają. Są za sztywne. Nie ma tej wygody bo kabel pręży trochę. Za to wtyczka ok.
Szukałem przewodów nadających do myszek ale nie znalazłem, tzn miękkich 9 żyłowych.
Myślę nad użyciem przewodu od Dualshocka 2 ale to manufaktura, na większą skalę pomysł się nie nadaje.
[#35] Re: Myszki z Eureki

@mosfet, post #33

Chętnych do dyskusji nt drukowania 3d zapraszam tutaj
[#36] Re: Myszki z Eureki

@iZi, post #34

Moim zdaniem ciężko znaleźć teraz takie przewody. Wielożyłowe ale elastyczne. Rozwiązaniem może być elektronika tłumacząca USB we wtyczce i kabel 4 żyłowy jak od każdej myszki USB.
[#37] Re: Myszki z Eureki

@yatsek, post #36

Generować klasę HID USB żeby potem generować hosta USB żeby znowu przełożyć na sygnał kwadraturowy do Ami? Bez sensu. Już chyba lepiej dane szeregowe wyciągać z sensora i pchać po tym kablu... Może rzeczywiście niech po kablu sobie idzie PS2, bo źródło tanich kabli jest niewyczerpalne wtedy a układ tłumaczący na kwadraturę we wtyczce. Pomysł wart rozważenia.
[#38] Re: Myszki z Eureki

@mosfet, post #37

Prace posuwają się do przodu. Rozwijam koncepcję konwertera we wtyczce. Oto render pierwszej wersji wtyczki do druku 3D, włożenia bebechów konwertera i zalania.

https://tufotki.pl/StaVV

W pierwszej bieda-wersji planuje podpięcie zwykłej myszy PS2 do wykonanej przez siebie wtyczki z konwerterem.
[#39] Re: Myszki z Eureki

@mosfet, post #38

Co do sensorów to była kiedyś myszka, sam taką nabyłem, że obiecywano że działa na każdej powierzchni, nawet szkle. A4Tech Glasser to się nazywało i obsługiwało PS2 przez USB chyba nawet.
[#40] Re: Myszki z Eureki

@mosfet, post #38

Koncept fajny, planowałeś jak wsadzić piny?
[#41] Re: Myszki z Eureki

@iZi, post #40

Po konsultacjach z kolegą Maćkiem stwierdziłem, że rzeczywiście lepiej będzie wkładać płytkę z pinami od tyłu i zamykać wtyczkę sklejając. Ma to tę potężną zaletę, że nie tracimy konwertera gdy kabelek ulegnie uszkodzeniu. Wtyczkę można mniej lub bardziej brutalnie rozłupać (to tylko wydruk lub wypraska) i po wymianie czego trzeba cieszyć się dalej.

Piny będą lutowane do krawędzi płytki konwertera.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/93e8fdb97d336bee
https://www.fotosik.pl/zdjecie/82035a39080aa83b
https://www.fotosik.pl/zdjecie/b965f41143a07042

A konwerter będzie zrobiony na AtMega a nie jak do tej pory na PICu. KONIEC Michrochipowego wyzysku....zaraz.... ups.. nie do końca :)

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2018 22:58:11 przez mosfet
[#42] Re: Myszki z Eureki

@mosfet, post #41

Kuba projektuje obudowę pod konwerter a ja zabrałem się za projekt "trumienki" w wersji optycznej.
Na razie po wypiciu kilku piw udało mi się odwzorować fantazyjny kształt myszki z dokładnością +/- 0,5mm.
Poniżej efekt prac:
[#43] Re: Myszki z Eureki

@macias, post #42

Calkiem ładne, a może byście zaprojektowali wersje mychy od 1200/CDTV. Ładniejsza i bardziej ergonomiczna. Z trumienki skonczylem korzystac w 92 roku i mam nadzieje nigdy do niej nie wrócić (żywy).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem