kategoria: A500
[#1] WB 3.1.4 Vampire 500 V2+
Witam. nie wiem czy temat już był poruszany.
Chcę zainstalować powyższy systemik na mojej A500. Może ktoś widział jakiś poradnik bo z tego co wiem trzeba tam kilka rzeczy porobić.
Dajcie znać jak coś.
Pozdrawiam.
[#2] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@Stardigit, post #1

Bonżorno, Stardigit.

Zacząłbym tutaj - http://wiki.apollo-accelerators.com/doku.php/amigaos314

Bardzo ładna wideo-instrukcja od MsMadLemon tu:

W skrócie, co potrzebujesz:
- Apollo Core GOLD 2.10 lub nowszy
- Kickstart ROM 3.1.4 od Hyperion (wersja dla A1200)
- AmigaOS 3.1.4 na dyskietkach lub ADF
- VampireTools (link)

Powodzenia!
[#3] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@skipp, post #2

Wielkie dzięki Skipp :)
[#4] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@Stardigit, post #1

Może uda mi się w końcu usiąść do Vampira i A600 to będę instalował taki system Prawdopodobnie w czwartek
[#5] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@X-Type^HVR, post #4

Przy braku czasu dostępny jest "gotowy" OS dedykowany do Vampirów - ApolloOS-coffin. Wystarczy nagrać na SD lub CF, a ten działa od razu bez najmniejszych problemów.

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2018 21:21:54 przez PWS
[#6] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@PWS, post #5

Działa też jako plikopartycja do emulatorow Amigi
[#7] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@PWS, post #5

i ma miliard oprogramowania. A na marginesie, bo na PPA jeszcze się tym nie chwaliłem, to niedawno właśnie na Coffinie udało mi się skompilatorować mój wczesny amigowy build Quake Pińć, jak widać na załączonym obrazku.

Tylko trochę nie do końca zgodnie z założeniami to działa , no ale nie mam obecnie czasu wgłębiać się w temata.
[#8] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@snajper, post #7

Coffin to dla mnie taki windows. Ja kojarzę Amigę z Workbenchem. Klasycyzm musi być.szeroki uśmiech
[#9] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@Stardigit, post #8

Popieram :) Ja jakoś nie lubię "gotowców", jeżeli chodzi o system. Dlatego mam np. Amikita, ale nie przepadam za nim
Coffina widziałem - super sprawa - wszystko gotowe itp, ale ja chyba wolę mniej programów, gotowców a po klasycznemu Ciekawe jak sprawa legalności? wszystko jest ok z tym Coffinem? :)
Poza tym WB 3.1.4 już kupiłem (wersja A1200 oczywiście)... hehe
[#10] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@X-Type^HVR, post #9

Nie jest/było ok.
Wiele rzeczy wyleciało międzyczasie w starszych wersjach
[#11] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@Stardigit, post #8

to już co kto lubi. Jeden woli sobie postawić Ubuntu do klikania, a inny kompilować kernel. Dla mnie akurat to duże ułatwienie, że mogę sobie wybierać ze sporego zbioru programów i użyć tego, który mi najbardziej odpowiada, zamiast po kolei czytać jakieś opisy, grzebać w necie, ściągać, rozpakowywać i instalować każdy program.
Poza tym z dwóch opcji - Coffin albo czysty Workbench - jest jeszcze trzecia: to i to.
[#12] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@Stardigit, post #8

Vampire to jest pc bierze zasilanie z amigi
[#13] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@Dorian3d, post #12

Amiga (u mnie A600) z Vampirem v2 nadal nie przypomina pc ale wiadomo, co kto lubi

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2018 16:51:51 przez X-Type^HVR
[#14] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@Dorian3d, post #12

Vampire to jest pc bierze zasilanie z amigi

wydaje mi się, że nazwa produktu nie wzięła się znikąd, więc zaskoczony nikt być nie powinien. siedzi, pije i chrupki
[#15] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@snajper, post #14

Dziwny to PC 68k...
Vampire to rozwój...
Reszta to udawanie rozwoju, zwłaszcza 3.1.4
[#16] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@WojtekX, post #15

Vampire to rozwój...

wiadomo. siedzi, pije i chrupki Ja się odnosiłem do fragmentu o zasilaniu. Chociaż wompierze standalone już Amig do działania nie potrzebują.
[#17] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@snajper, post #16

No tylko na to czekam, aby Amigi nie potrzeba by było męczyć...
Gdyby C= szło do przodu zapewne byłby rozwój i nowe modele.
Wiec dla mnie V4 jest takim nowym modelem po latach.
I wszystko tam widzę na plus. Jest szybciej, są nowe rozdzielczości ekranu, jakaś karta graficzna no i jaka taka kompatybilność w stecz.
A jak się pokaże V4 do A1200 to zapewne też kupię...
[#18] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@WojtekX, post #17

Gdyby C= szło do przodu zapewne byłby rozwój i nowe modele.
Wiec dla mnie V4 jest takim nowym modelem po latach.
I wszystko tam widzę na plus. Jest szybciej, są nowe rozdzielczości ekranu, jakaś karta graficzna no i jaka taka kompatybilność w stecz.

Ciekawe, że dla co poniektórych dokładnie te same argumenty nijak nie działają w przypadku NG.
[#19] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@recedent, post #18

Mam przecież NG, Powerbook G4 i PMac G5 tylko PCI ex. I nie wiem kiedy będzie wsparcie MOSa...
Coś nowego bym też z NG przygarnął, ale Tabor zapowiada się MI nieciekawie, na X5000 jeszcze nie zarobiłem.... ,,,, więc można czekać na coś innego. Aros jakoś mnie nie rozpala, jak kiedyś pisałem x86 plus Amiga nie dla mnie.
Teraz rozwój idzie w dwie strony, 68k i NG i można mieć wszystko. Ludzie mają w domach mnóstwo kompów....
[#20] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@snajper, post #16

Albo
NIE D
rozwój..
[#21] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@Dorian3d, post #20

Zawsze możesz pokazać i wykazać się w Rozwoju.
Zaprojektuj swój CPU, system i inne dodatki i czekaj aż ja wtedy skomentuje Twoją pracę.
Przypadłość po latach komuny odbija się na umysłach wielu pokoleń w Polandi....
[#22] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@WojtekX, post #19

I nie wiem kiedy będzie wsparcie MOSa...

smutne to... Jakiś czas temu kupiłem MOSa do tzw. NG, pominę wszystko, że jest "nie tak" (support, cena systemu itp), zainstalowałem i było ok. Później chciałem/musiałem zmienić komputer (mam kilka PB i udało mi się skompletować coś sensownego) i... koniec. To ja też kończę - nie będę do każdej maszyny wydawał kasy na MOSa. To bez sensu. Przynajmniej na razie.
Dlatego na razie zajmę się klasykiem, napędzanym Vampirem
ps. chyba, że się coś zmieniło i można przenosić MOSa pomiędzy maszynami?

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2018 19:16:45 przez X-Type^HVR
[#23] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@WojtekX, post #21

oceniam to jako konsument
[#24] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@X-Type^HVR, post #22

chyba, że się coś zmieniło i można przenosić MOSa pomiędzy maszynami?

Można od zawsze. Jak pierwsza się zepsuje.

P.S. Czy tylko ja widzę dysonans między "nie będę wydawał kasy na MOSa" (przypomnę: 79 Euro) a "zajmę się klasykiem (setki Euro) napędzanym Vampirem (kolejne setki Euro)"?

P.S.S. Jeśli pierwszy PowerBook z MorphOSem Ci już nie pasuje, to możesz go sprzedać (razem z licencją) - myślę, że weźmiesz za niego przynajmniej tyle, że wystarczy na licencję na nowy sprzęt. Chyba, że to jakiś 1,0 GHz - to może być różnie.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2018 20:04:02 przez recedent
[#25] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@recedent, post #24

X-type daj znać jak będziesz zabierał się za instalowanie workbencha po świętach na swojej A600.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2018 20:37:55 przez Stardigit
[#26] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@recedent, post #24

P.S. Czy tylko ja widzę dysonans między "nie będę wydawał kasy na MOSa" (przypomnę: 79 Euro) a "zajmę się klasykiem (setki Euro) napędzanym Vampirem (kolejne setki Euro)"?

pozwolę sobie się wtrącić. Po pierwsze primo w przytaczanym przez siebie fragmencie zeżarłeś istotny szczegół, nie oznaczając tego procederu nawiasowym wielokropem, co podpada pod celowy trolling. Ja na Twoim miejscu w tym momencie podałbym się do dymisji, no ale nie każdy ma honora. siedzi, pije i chrupki
po drugie primo wompierz i smerfos to są dwie odmienne kategorie, bo jedno to sprzęt (+ Coffin w gratisie), a drugie tylko ino soft. Kupując wompierza masz do dyspozycji szeroki asortyment softu, kupując MOS-a bez sprzętu możesz go sobie powiesić na ścianie Każdy zdrowo myślący Amigowiec przyzna, że Amiga kojarzy się bardziej ze sprzętem niż z systemem operacyjnym. Bo co komu po kilku dyskietkach z Workbenchem/AmigaOS?
A że MOS nie działa na amigowych prockach, to już problem mosa.
[#27] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@Stardigit, post #25

niestety nie zdążyłem :( Zainstalowałem Vampira, przygotowałem sobie kartę SD na Amidze, zainstalowałem już i... dzisiaj włączam A600, zdążyła się uruchomić i ... "biały dym" :( Na szybko nie wiem co to może być - możliwe, że kolega coś namieszał przy wymianie kondensatorów? Obstawiam jednak zasilacz - zmierzyłem napięcia i widzę, że padł :( Możliwe, że poszło za duże napięcie z zasilacza? Kto wie :( na teraz muszę załatwić zasilacz, poźniej wlutować kondensator i zobaczymy...

[#28] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@X-Type^HVR, post #27

Heh, niech ktoś jeszcze raz napisze, że wymiana kondensatorów elektrolitycznych na tantalowe to dobry pomysł. głową w mur
[#29] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@Krashan, post #28

To samo mówił kolega elektronik (nie Amigowiec), heh
[#30] Re: WB 3.1.4 Vampire 500 V2+

@X-Type^HVR, post #27

To kondek w linii -12V.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem