kategoria: Sprzęt
[#31] Re: jaka stacje PC przerobic

@RomanWorkshop, post #30

Kupowalem swojego alpsa z pewnego źródła ale sprawdzać nie sprawdzałem - znasz temat
Teraz czekam na 100% działające dyskietki jutro może dostanę albo pojutrze
[#32] Re: jaka stacje PC przerobic

@ami2019, post #1

Najfajniej wspominam właśnie Samsungi i Sony.
Sony czytało wszystko, aż nie wierzyłem😉
Przerobiłem dwie firmy Mitsubishi i też śmigały aż miło.
I jedna uwaga.Sprawdzajcie stacje przed przeróbką na pc.
Zaoszczędzicie czas i nerwy.
[#33] Re: jaka stacje PC przerobic

@ak47, post #32

Znalazłem Starego kompa jakiś Dual Core ale nie mam przewodu z przeplotem bo właśnie tego sony chciałem najpierw sprawdzi czy działa w ogóle
Może jutro będę miał pewne dyskietki to się sprawa z alpsem wyjaśni
[#34] Re: jaka stacje PC przerobic

@RomanWorkshop, post #30

Takie pytanie sam sobie zadałem po przeróbce, gdy zadziałał 1 z 3 napędów. Miałem te stacje ze szrotu, więc prawdopodobieństwo że były walnięte jest wysokie.
[#35] Re: jaka stacje PC przerobic

@Kulamario, post #33

Znalazłem Starego kompa jakiś Dual Core ale nie mam przewodu z przeplotem bo właśnie tego sony chciałem najpierw sprawdzi czy działa w ogóle

Jeśli w biosie jest opcja włączenia stacji B, to nie potrzebujesz taśmy z przeplotem.
Nie wiem czy nowsze PCtowe płyty nie miały autowykrywania stacji bez konfigu w biosie.
Nie zaszkodzi sprawdzić
[#36] Re: jaka stacje PC przerobic

@snifferman, post #35

Nowe płyty nie mają wejścia na floppy
[#37] Re: jaka stacje PC przerobic

@Kulamario, post #36

a ktos przerabial NEC1231H? z jakim rezultatem?

bo widac ze najlepiej (przynajmniej na podstawie tego co piszecie) wziac SAMSUNGA.
[#38] Re: jaka stacje PC przerobic

@ami2019, post #37

Samsungi zdecydowanie odradzam. Kiedyś już na tym forum pisałem, że na wszystkich sztukach jakie spotkałem był problem ze zmianą ścieżek na A500. Po prostu czasem robił jeden krok nie w tą stronę co trzeba. Później oczywiście soft robił rekalibrację i było ok, ale działało to koszmarnie.

NEC'a bodajże przerabiałem do jednej z moich zewnętrznych stacji dysków. Generalnie jakoś tak preferuję SONY, w mojej A500 siedzi przerobiona najprościej jak się da stacja ALPSA.
Generalnie we wszystkich stacjach PC trzeba zrobić 4 rzeczy, by dostosować ją do współpracy z Amigą:
1. Zmienić selekcję napędu z DS0 na DS1 (zworką lub polem lutowniczym)
2. Przekierować sygnał DISKCHANGE z pinu 34 na 2 i ewentualne odciąć inne źródło sygnału od pinu 2. Odciąć DISKCHANGE od pinu 34.
3. Wygenerować sztuczny sygnał READY na pinie 34. Najprościej zrobić to diodą (Schottky'ego) podpiętą katodą do linii DS0 i anodą do pinu 34.
4. Zablokowanie detekcji DD/HD.

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2019 15:49:51 przez brian-82
[#39] Re: jaka stacje PC przerobic

@brian-82, post #38

Lepiej tego nie dało się ująć. Akurat w tym tygodniu będę walczył ze stacjami PC, niestety w większości to Alpsy DF354H090F, DF354H(121G) oraz jakiś Samsung SFD-321B /LEB. Kiedyś Samsunga już przerabiałem i w sumie nie pamiętam. żebym miał z nim większe problemy, ale coś kojarzę, że miałem 2 sztuki i oba między sobą nie potrafiły wzajemnie odczytywać nagranych dyskietek po zamianie ich między sobą.
[#40] Re: jaka stacje PC przerobic

@Adinfo, post #39

A macie jakąś grę NDOS, która jest bardzo wybredna na przerabiane stację? Widziałem, że ktoś na forum wymieniał jakąś, ale jest kilka wątków na ten temat i nie mogę znaleźć.

Jakiś czas temu przerabiałem PANASONIC JU256. Wszystko co na niej uruchamiałem/kopiowałem działało.
[#41] Re: jaka stacje PC przerobic

@snifferman, post #40

Na Alps DF354H(121G) nie działa mi Kid Chaos (jak inne modele Alps - przypuszczam, że podobnie, jak przerobię to dam znać). Z tego co pamiętam to na stacji Samsung i Sony działa, ale to mogę dopiero potwierdzić jak sprawdzę gdzie jaka stacja jest wkręcona.
[#42] Re: jaka stacje PC przerobic

@snifferman, post #40

Demem "Sanity Arte" można sprawdzić poprawność sygnału READY (demo zacina się na samym początku, jeśli nie ma tego sygnału).
[#43] Re: jaka stacje PC przerobic

@RomanWorkshop, post #42

No to jest na czym sprawdzać "gotowość" stacji.
[#44] Re: jaka stacje PC przerobic

@Adinfo, post #43

Przerobiłem stacje jak w opisie według tego tutoriala i nic milczy kompletnie.
https://www.wicksall.net//Amiga/ModdingPCFloppy
[#45] Re: jaka stacje PC przerobic

@ponior, post #44

ścieżka przecięta ?
[#46] Re: jaka stacje PC przerobic

@QUAD, post #45

Tak.
[#47] Re: jaka stacje PC przerobic

@ponior, post #46

Usuń ten kabelek z pinu 34 powinno zadziałać o ile ta stacja w ogóle działa i też kontroler na płycie.
Dalej, dodaj diodę z pinu 34 do pinu 16 może być 1N4148 chodź powinna być germanowa
[#48] Re: jaka stacje PC przerobic

@ponior, post #44

A nie mogłeś najpierw sprawdzić czy stacja działa na odpowiednio spreparowanej taśmie fdd.
Jeśliby działała wtedy można podyfikowac stacje.

Można sobie też odpuścić ustawianie stacji na ds0.
To samo można wykonać obracając kabelek 10 z 12 na taśmie fdd. (tzw. przeplot)
[#49] Re: jaka stacje PC przerobic

@superbonio, post #47

Zmieniłem jak pisąłeś, czyli wywaliłem kabelek z pinu 34 i dałem diode z 34 na 16.
Reszte zostawiłem, czyli kabelek z pinu 2 , przecięta ścieżke do pinu 34 i rozlutowane sh1.

Stacja ożyła zaczęła cykac charakterystycznie dla amigi, ale po włożeniu dyskietki zero reakcji.
[#50] Re: jaka stacje PC przerobic

@ponior, post #49

Wpisz
diskchange df0:
przy włożonej dyskietce i napisz jaki efekt ?
Dyskietka "dosowa"?
Amiga widzi tylko df0?
[#51] Re: jaka stacje PC przerobic

@Norbert, post #50

Stacja niewidoczna. Bez hdd pokazuje sie obraz dyskietki i cykanie Stacji.
W workbenchu nie widzi stacji, nie ma żadnego komunikatu ikonki itd.
Dyskietki oryginalne 2dd.

oczywiście jak podepne oryginalną stacje dysków do amigi, działa idealnie.

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2019 12:41:55 przez ponior
[#52] Re: jaka stacje PC przerobic

@Adinfo, post #23

Przerobiłem Sony MPF920-E wg tego schematu (pcb stacji identyczne) i nie działa.
Stacja jest widziana, cyka lecz nie czyta.
Czy w schemacie nie ma jakiegoś błędu?
Stacja działała w PC, przerobiłem wg tego schematu 2 sprawne sztuki i efekt ten sam :/
Przy formatowaniu dyskietki Superduperem błąd przy pierwszym bloku i od połowy dyskietki.
[#53] Re: jaka stacje PC przerobic

@Arturo, post #52

Co się dzieje, po włożeniu dyskietki? Dalej cyka, czy próbuje coś odczytać? Przez schemat masz na myśli :https://www.wicksall.net//Amiga/ModdingPCFloppy? Dyskietki DD czy HD?
[#54] Re: jaka stacje PC przerobic

@brian-82, post #53

Schemat z posta #23
Stacja próbuje czytać ale nie czyta, cyka przed włożeniem dyskietki. Próbowałem na dyskietkach DD i HD
[#55] Re: jaka stacje PC przerobic

@Arturo, post #54

To jeszcze pytanie uzupełniające. Jaka Amiga i czy mówimy o napędzie wewnętrznym?
[#56] Re: jaka stacje PC przerobic

@brian-82, post #55

A1200, stacja wewnętrzna. Dziś jeszcze spróbuje podmienić taśmę stacji.
[#57] Re: jaka stacje PC przerobic

@Arturo, post #56

Wstaw zdjęcie Twojej przeróbki.Moze zobaczymy coś czego Ty nie widzisz.Nie piszę złośliwie.
[#58] Re: jaka stacje PC przerobic

@ak47, post #57

Podmiana tasiemki nic nie zmieniła.
Dodaję foto:
link

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2019 16:48:34 przez Arturo
[#59] Re: jaka stacje PC przerobic

@Arturo, post #58

co to za kosmosy?

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2019 17:41:43 przez Dorian3d
[#60] Re: jaka stacje PC przerobic

@Dorian3d, post #59

coś jaśniej?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem