kategoria: A1200
[#1] Problem z dyskiem A1200
Mam dysk 2.1 Gb działał pod wb.3.0 na A1200 wpiąłem go pod Winuae działa ale teraz po podłączeniu z amigą nie wykrywa go i świeci się dioda dysku
[#2] Re: Problem z dyskiem A1200

@lasero79, post #1

Czyli jak dobrze rozumiem, dysk ciągle jest widoczny pod winuae?
Widać dysk/partycje w early menu Amigi?

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2019 17:21:26 przez Norbert
[#3] Re: Problem z dyskiem A1200

@Norbert, post #2

widać pod winuae dysk. Jak wrzucam dyskietkę install 3.0 i hdtool i nie wykrywa dysku. Sprawdzałem na kilku dyskach. Mam jeden 1.2Gb którego nie podłaczałem do PC po Winuea i jest wykrywany normalnie.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2019 17:39:03 przez lasero79
[#4] Re: Problem z dyskiem A1200

@lasero79, post #3

Najpierw zrób to co Norbert pisał. Lmb/rmb podczas startu i będzie
wiadomo czy Amiga widzi dysk/partycje.
[#5] Re: Problem z dyskiem A1200

@lasero79, post #3

Sorry za pytanie: ale czy uruchamiasz WinUAE jako administrator?
Czasami "Winda" przejmuje kontrolę nad podłączonym dyskiem i wtedy WinUAE może go nie widzieć itp.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2019 21:18:35 przez Adinfo
[#6] Re: Problem z dyskiem A1200

@Adinfo, post #5

Może trochę niezrozumiale napisał, ale wydaje mi się, że pod winuae nie ma z dyskiem problemów, tylko po podłączeniu dysku do Amigi.

Jaki to dysk 2,5 czy 3,5 cala? Jeśli 3,5 to jak go zasilasz? W 2 z 3 moich płyt A1200 praca dysków 2,5 cala była problematyczna, raz działały raz nie. Dopiero po wymianie kondensatorów problem zasilania ustabilizował się. Wydaje mi się, że dysk 3.5 cala jest bardziej prądożerny i lepiej zasilić go z zewnątrz.
[#7] Re: Problem z dyskiem A1200

@lasero79, post #1

Może na początek po podłączeniu dysku do Amigi i włączeniu jej, zrestartuj ją ze dwa razy A+A+ctrl
stare dyski mają problem z rozkręceniem się i Amiga nie wykrywa dysku, dopiero po restarcie lub dwóch załapie.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2019 21:35:51 przez lopezpb
[#8] Re: Problem z dyskiem A1200

@lopezpb, post #7

To też możliwe w szczególności gdy założony jest kick 3.0.
[#9] Re: Problem z dyskiem A1200

@Adinfo, post #5

Tak jako administrator
[#10] Re: Problem z dyskiem A1200

@lopezpb, post #7

Niestety nic to nie daje cały czas się świeci dioda od dysku. Kiedyś tak miałem przy amidze 600 ,że łapała dysk dopiero po restarcie ale to był stary dysk 40Mb.
[#11] Re: Problem z dyskiem A1200

@misiek2, post #6

Dysk 3,5" Zasilacz 200W. Sprawdzałem też na dodatkowym zasilaczu podpiołem sam dysk to samo. Dysk działał poprawnie w amidze do czasu jak podpiąłem go pod Widnows z Winuae przewodem usb-Ide. W winuae wybrałem device uaehf.device 50.01 version.
[#12] Re: Problem z dyskiem A1200

@Norbert, post #2

Nie widać w early menu.
[#13] Re: Problem z dyskiem A1200

@lasero79, post #10

Wiem, że to banalne, ale nie podłączyłeś przypadkiem taśmy odwrotnie ?
[#14] Re: Problem z dyskiem A1200

@lopezpb, post #13

Albo jeszcze, czy nie przestawiłeś zworek?
[#15] Re: Problem z dyskiem A1200

@lopezpb, post #13

Taśma podłączona prawidlowo
[#16] Re: Problem z dyskiem A1200

@lasero79, post #15

Mam nieco inną sytuację z moim dyskiem 2.5'' 18GB - uruchamia się tylko przy pierwszym rozruchu, po restarcie już nie - co ciekawe zarówno w A1200 jak i pod WinUAE to występuje (po resecie Amiga go już nie widzi).
[#17] Re: Problem z dyskiem A1200

@morph123, post #14

Żworek nie mam mam 2 urządzenia na taśmie jako pierwszy dysk jako 2 dvd-Rom i działało. Próbowałem winuae z hdtoolsem zpartycjonowac dysk ale wywala jakiś błąd 29. Jakim programem pod PC można jeszcze spróbować ustawić dysk. Dysk czyscilem pod windą za pomocą diskmgmt. Msc
[#18] Re: Problem z dyskiem A1200

@lasero79, post #17

Z tego co zrozumiałem to dysk się kręci ale Amiga go nie wykrywa. Zanim go podłączyłeś do pc pracował normalnie pod Amigą i bootował normalnie i był widoczny w earlystartup razem z partycjami? Jakie operacje przeprowadzałeś na dysku po podłączeniu do pc? Zmieniłeś tylko device pod uae czy coś jeszcze?

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2019 09:18:53 przez amper

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2019 09:20:20 przez amper
[#19] Re: Problem z dyskiem A1200

@amper, post #18

Najpierw w winuae zmieniłem device na uaehf.device i dysk zadziałał pod winuae później jak go przepiolem spowrotem do amigi zaczął się problem i nie wystartował już. Później pod Windowsem za pomocą diskmgmt. Msc utworzyłem system plików FAT32 sformatowalem go usunilem partycje i próbowałem spowrotem go uruchomić pod winuae, ale próba spartycjinowania wywalala jakiś błąd i ustawienia niechcialy się zapisac
[#20] Re: Problem z dyskiem A1200

@lasero79, post #19

Czyli nie partycjonowałeś go pod Amigą ani go na Amidze nie formatowałeś. Cały proces robiłeś na pc. Miałem tak samo. Pomogło mi dopiero wyczyszczenie dysku na zero bez partycjonowania pod EasusPartitionMaster i bez tworzenia partycji (mbr jak fabryczne). Potem uae z opcją admina, hdtoolbox, partycjonowanie i zapis rdb bezbłędne. Wszystko dokładnie jak w poradniku odnośnie przygotowania dysku pod uae.
[#21] Re: Problem z dyskiem A1200

@lasero79, post #19

zmieniłem device na uaehf.device
i tu mogłeś popełnić błąd. Przed ponownym podpięciem do Amigi trzeba było zmienić na właściwy scsi.device. Teraz musztarda po obiedzie bo usunąłeś partycje. Poczytaj o diskpart i zrób to, a później zacznij zabawę od początku, ale winuae uruchom jako administrator. Najlepiej obejrzyj tutoriale.
[#22] Re: Problem z dyskiem A1200

@lasero79, post #1

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem: Amiga wystartowana z dyskietki install nie widzi dysku, tak?

Sprawdź w tooltype ikony HDToolBoxa (bo pewnie tego próbujesz użyć) jaki device jest przypisany. Zgaduję że uaescsi.device. Zmień na scsi.device i będzie hulać.

Od razu przyznaję się że z postów autora wątku nie wiele zrozumiałem, ale mam nadzieję że o to chodzi.
[#23] Re: Problem z dyskiem A1200

@lasero79, post #1

A dysk ci sie rozkreca i glowica kalibruje ? W 2.1 GB 4200 RPTM slychac to po wlaczeniu

Bo jak swieci dioda ciagle to jest cos nie hallo

Sprobuj HDToolbox I search tego dysku trzeba by przebudowac MBR jak bedzie widoczny
ABToolsem odratowalem taki dysk 120 MB
[#24] Re: Problem z dyskiem A1200

@misiek2, post #21

Spoko jutro mam trochę więcej czasu to potraktuje dysk diskpartem i napiszę jak mi poszło.
[#25] Re: Problem z dyskiem A1200

@HOŁDYS, post #23

Słychać tylko silnik, głowica stoi w miejscu dioda świeci od dysku. Jutro od rana mam trochę czasu to popróbuję porad jakie tutaj na forum dzisiaj dostałem i napisze jak mi poszło.

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2019 21:42:58 przez lasero79

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2019 21:43:18 przez lasero79

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2019 21:43:47 przez lasero79
[#26] Re: Problem z dyskiem A1200

@lasero79, post #25

Zobacz z innym dyskiem czy tryka...moze pin IDE gdzie tasma wipeta na plycie nie laczy pekniety bolec...bo chyba odwrotnie nie podpinasz ....
[#27] Re: Problem z dyskiem A1200

@HOŁDYS, post #26

Mam jeden dysk którego nie wpinałem pod pc z winuae i trybi z amigą. Musiałem coś z device popitolić. Spróbuję go jutro diskpartem wyczyścić i podepnę do amigi i zobaczymy.
[#28] Re: Problem z dyskiem A1200

@Red_Bullet, post #22

W tooltype ikony jest scsi.device. dysk po potraktowaniu diskpartem na pc jest widziany w winuae ale w amidze nadal to samo dysk staruje świeci się dioda w early boot menu nadal go niewidać
[#29] Re: Problem z dyskiem A1200

@lasero79, post #28

Ściągnij sobie to co Ci napisałem wyżej. Potraktuj go tym programem bez partycjonowania i formatowania tylko zdejmij te partycje co są do postaci dysku fabrycznego i zapisz zmiany "apply".
[#30] Re: Problem z dyskiem A1200

@amper, post #29

Diskpart jest w systemie, nie trzeba go ściągać, zrobi co trzeba, jest mnóstwo tutoriali jak się tym posługiwać. Fakt, nie jest obrazkowy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem