[#31] Re: Gdzie kupić ami 1200

@elektro, post #30

szczerze mowiac, niewiem co za przeproszeniem pajac by kupil a1200 z hdd20gb, przelotka do niego, myszka i fdd, bez zasilacza i obudowy za ponad 500 pln

ja rozumiem hobby, taki a nie inny rynek, ale no zesz bez przesady jednak

Ostatnia modyfikacja: 16.05.07 02:47
[#32] Re: Gdzie kupić ami 1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #29

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ napisał(a):

> Efika 340 zł wejdz na moja stronke strzałka w prawo

Trzeba być Czechem, żeby kupić za tę cenę.

[#33] Re: Gdzie kupić ami 1200

@OSH, post #28

OSH napisał(a):

>
> No to policzmy:
> 1. Płyta główna A1200 3.1 * 299 zł
> 2. Gift Cool (używany) * 189 zł
> 3. Stacja DD 880 kB (używany) * 35 zł
> 4. Przejściówka 2,5"-3,5" (używany) * 25 zł
> 5. HDD 20 GB (używany) * 99 zł
> 6. CD-RW 52x32x52 * 119 zł
> 7. Klawiatura A1200 (używany) * 39 zł
> 8. Mysz Amiga (używany) * 25 zł
> 9. BlizzardPPC 603e/160 - 040/25 (używany) * 599 zł
> 10. Zorro III A1200 (używany) * 199 zł
> 11. CyberVision 64 (używany) * 329 zł
> 12. Delfina Flipper Edition (używany) * 499 zł
> 13. Monitor Commodore 1084S (używany) * 159 zł
> 14. AmigaOS 3.9 (używany) * 159 zł
>
> Razem: 2774 zł

Nie musimy (?) kupować wszystkiego w efunzine.
Kompletną Amigę 1200 w standardowej obudowie
desktop kupisz na allegro za ~100 zł (ja kupiłem za 70).
Trzeba tylko poobserwować parę dni.

Zestawienie Zorro III + Cybervision64 + Delfina (1027 zł)
wydaje mi się trochę mało ekonomicznym podejściem.

Ja bym raczej proponował:
Mediator PCI 1200 (używany - efunzine) = 459 zł
Vooodoo 3 PCI (allegro) = ~ 50 zł
SB 128 PCI (allegro) = ~ 20 zł
RTL 8139 (allegro) = ~ 20 zł
To już bez specjalnego polowania - wchodzisz - kupujesz.
Razem około 550 zł

[#34] Re: Gdzie kupić ami 1200

@Fei, post #32

A gdzie to jest na tej stronie napisane? Słyszeć o tym, że trzeba być czechem, słyszałem, ale nie umiem znaleźć tego info. Może trzeba Kołacza poprosić o tłumaczenie :) ?

[#35] Re: Gdzie kupić ami 1200

@OSH, post #28

Ten Pegasos to Ci strasznie drogo wyszedł.
Był ze 2 lub 3 miesiące temu na Allegro kompletmy Pegasos 1 z arcticą (płyta, procesor, grafika, HD, CD, CDRW, obudowa, klawiatura, myszka) za 900 zł i trochę stał na Allegro.
Ja Pegasosa 2 kompletnego (płyta, procesor G4, ram 256MB, karta graficzna ATI Radeon 8500, HD 80 GB, DVDRW, obudowa, klawiatura, mysz optyczna) bez monitora, zmontowałem za 2200 zł. Na Allegro płytę z procesorem, kartą graficzną, ramem kupiłem za 1700 zł, resztę dokupiłem nowe w sklepach. A miesiąc później była na Allegro okazja kupienia kompletnego Pegasosa 2 (lepiej wypasionego od mojego) za 1800 zł.

Ostatnia modyfikacja: 16.05.07 10:54
[#36] Re: Gdzie kupić ami 1200

@baderman, post #34

baderman napisał(a):

> A gdzie to jest na tej stronie napisane?

Nie wiem czy na stronie jest. Korespondowałem z właścicielem tej firmy na ich liście dyskusyjnej i nie chcieli sprzedać. A chciałem nawet kilka sztuk kupić. Spróbuj do nich napisać, może im się odwidziało.

Edit: znalazłem odpowiedź, którą dostałem od dystrybutora swego czasu.

I got a message directly from Genesi. We are focusing only in Czech Republic. So we can't sell to other country. You must tell your reseller so as to contact Genesi and make a deal.

Ostatnia modyfikacja: 16.05.07 11:03
[#37] Re: Gdzie kupić ami 1200

@Fei, post #36

A to cwaniaki, he he... ;) Oczywiście rozumiem wolę producenta aby reseller skupiał się tylko na lokalnym rynku - to pozwala chociażby dopasowywać ceny do możliwości nabywczych lokalnego klienta. Nie dziwię się decyzji producenta, który ma taką możliwość.

Zaraz, zaraz... Czy ja znam kogoś w Czechach? ;)

Jednak po co mi Efika bez MOSa? Tylko razem stanowia dla mnie atrakcyjny komplet.

[#38] Re: Gdzie kupić ami 1200

@CJ Warlock, post #37

CJ Warlock napisał(a):

> A to cwaniaki, he he... ;) Oczywiście rozumiem wolę producenta
> aby reseller skupiał się tylko na lokalnym rynku - to pozwala
> chociażby dopasowywać ceny do możliwości nabywczych lokalnego
> klienta. Nie dziwię się decyzji producenta, który ma taką
> możliwość.

Polska również może uczestniczyć w programie Power2People, jest nawet niżej w rankingu krajów rozwiniętych od Czech. Problem w tym, że nikt z naszego kraju nie wyraził chęci zakupu hurtowego Efiki (kiedyś minimum 50, może teraz mniej sztuk) i odsprzedaży swoim rodakom.

[#39] Re: Gdzie kupić ami 1200

@zyga64, post #33

ja za swojego PegaII z G4 i 256 MB dałem 2200 zł dwa lata temu... teraz będzie taniej (o ile znajdziesz kogoś kto sprzeda)
[#40] Re: Gdzie kupić ami 1200

@Masta Krishna, post #24

To jak cos to daj znac:)Wezme i naprawie, szkoda sprzetu:)

[#41] Re: Gdzie kupić ami 1200

@arti4-92, post #26

Amig nigdy za wiele!!!...choc jak mialem bodajze 5 Amig w domu to kobieta zaczela cos dziwnie na mnie patrzec... OK

[#42] Re: Gdzie kupić ami 1200

@MrT, post #41

Hej MrT. Nie dostałeś mojego pytania na GG? Odpowiedz...

[#43] Re: Gdzie kupić ami 1200

@MrT, post #41

Za dużo "przyjaciółek" jak na kobiece możliwości :)
[#44] Re: Gdzie kupić ami 1200

@Fei, post #32

to trza bedzie cos zorganizowac jak w polsce nie bedzie "za taka kwote" moze koledzy czesci amigowcy pomoga znam jednego.

[#45] Re: Gdzie kupić ami 1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #44

W Polsce Efikę można już kupić ale za 889 zł w efunzine (odpowiednia informacja na stronie ma się niedługo ukazać).
[#46] Re: Gdzie kupić ami 1200

@ppill, post #45

taniocha
[#47] Re: Gdzie kupić ami 1200

@brada, post #27

To zależy co uważasz za wygodne Nie chcę żadnych wojen na forum, ale najtańszym wyjściem jest pc +linux + amigaUae ; chociaż ja osobiście jak się po studiach dorobię chciałbym rozbudować do 68060 amigę 2000 [poprostu bawi mnie wykorzystanie kompa z przed 15 lat lub więcej do Internetu, liczenia pochodnych, całek (a propo jest coś poza Maple na Ami z 68000 bez koproca), albo 24bitowej grafiki [i...gier ]. Niestety, jeśli chodzi o klasyczne Amigi (te, które większość z nas kojarzy jako Amigi) ceny od paru lat, mniej więcej się trzymają (chyba, że znajdziesz jakąś okazję na ebay-u lub allegro) i
bez 1000-3000 zł się raczej nie obędzie na rozbudowaną konfigurację, sama karta ethernet-owa dla dużych amig kosztuje ponad 300 złotych, a graficzne + turbo osiągają ceny nawet ponad 1000 zł. Chociaż, jeśli chcesz używać Amigi 600 lub 1200 do Internetu, to karta ethernetowa pod pcimcia kosztuje z 20 zł, lub możesz użyć modemu; więc jakieś to rozwiązanie jest, poza tym chyba nawet na 68030 można "jakoś" słuchać mp3, a były (?) karty turbo z tym procesorem do Amigi 600. Co do pegasosów, amigONE, efik itp. Subiektywnie oceniając są one tym samym dla mnie co Macintosh na intelach, lub amdkach...niby różnica w hardware jest, system się jakoś uruchamia bez widocznej pomocy windowsa lub Linuxa...ale tak naprawdę mogę zainstalować na nim windowsa robiąc dla przeciętnego (?!) użytkownika z niego pc , dlatego są u mnie w jednym worku z AROS-em, niedaleko od worka z WinUAE (ale zdecydowanie innego). No cóż doczekaliśmy czasów, kiedy liczy się system a nie wnętrze... [mam nadzieję, że nie dostanę bana i wiem powinienem się streszczać, może się uda następnym razem]
[#48] Re: Gdzie kupić ami 1200

@OSH, post #28

Tak niedorzecznej konfiguracji Amigi to jeszcze nie widziałem. Pomijając to, że to razem nie będzie ze sobą działać.
Zdaje się, że osoba to pisząca ma braki w wiedzy na temat amigowego HW więc wyjaśniam:

1) Sloty ZorroIII działają w tym trybie TYLKO gdy zainstalowana jest karta od Amigi 3000/4000, tak więc przy kartach z A1200 CyberVision 64 na niej NIE zadziała.
2) Jak już zostało napisane "co za pajac" będzie się bawił w Zorro+CV64 gdy mając kartę z PPC może mieć dużo tańszą i dużo lepszą BVision.
3) Po co dysk aż 20GB? Kilka GB spokojnie starczy.
4) Amigę kupuje się ze stacją dyskietek, więc nie trzeba jej oddzielnie liczyć.
Tak więc zestaw "startowy" na którym można rozpocząć w miarę przyjemne amigowanie to A1200 z kartą PPC+grafa BVision i sieciówka PCMCIA i jakikolwiek dysk+CD. Taki zestaw na allegro można dostać nawet za 800zł a nawet gdyby składać w efunzine to wyjdzie dużo taniej niż wyliczone przez ciebie prawie 3000zł.

A z drugiej strony cóż to za zaniżanie ceny Pegasosa. Nikt w dzisiejszych czasach nie będzie do niego kupował archaicznej Voodoo3.

[#49] Re: Gdzie kupić ami 1200

@kredis12, post #47

kredis12 napisał(a):

system się jakoś uruchamia bez widocznej pomocy
> windowsa lub Linuxa...ale tak naprawdę mogę zainstalować na nim
> windowsa robiąc dla przeciętnego (?!) użytkownika z niego pc ,

hmm to jest winda na PowerPC ??
:P bo jesli chodzi o linuxa to jest przeciez na classiki nawet .. ;)

Ostatnia modyfikacja: 17.05.07 14:18
[#50] Re: Gdzie kupić ami 1200

@amigafan, post #48

Amigę 1200 z PPC i BVision za 800 zł nie kupisz. Tutaj jesteś optymistą. Ostatnio kupiłem PPC z 040 z BVision i pamięcią 128 MB za 1000 zł i uważam, że dość tanio za ten zestaw. Pewnie z PPC 160 MHz byłoby trochę taniej, ale niewiele. Ostatnio sama karta Blizzard 1260 z 32 MB RAMu poszła na Allegro za ponad 700 zł.
Myślę jednak, że można już taki zestaw złożyć za jakieś 1400 zł (Amiga 1200, PPC, BVison, HD, CDROM, sieciówka). Ktoś zaraz powie, że A1200 z HD i CD można już kupić za 200 zł w dobrym stanie (można i taniej, ale trochę wyświechtaną). Ale w desktopie. I tu dojdą koszty na nowoczesne chłodzenie PPC i mocny zasilacz. A jeśli w Towerce, to droższa i dojdą koszty na kątówkę do sieciówki (ostanio poszła na Allegro za 80 zł).

Ostatnia modyfikacja: 17.05.07 15:32
[#51] Re: Gdzie kupić ami 1200

@Hellena, post #49

Windows NT 4.0 był także na PowerPC http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_NT_4.0
[#52] Re: Gdzie kupić ami 1200

@ppill, post #45

ppill napisał(a):

> W Polsce Efikę można już kupić ale za 889 zł w efunzine
> (odpowiednia informacja na stronie ma się niedługo ukazać).

mozna ale na zamowienie, to ja moge juz teraz sobie samemu zamowic/kupic za taka kwote bezposrednio na storonie bplan/genesi i lepiej na tym wyjde, bo chocby to ze sprzet bede mial "dziewiczy" tzn z pierwszej reki, ale nie kupie bo akurat jestem bez pracy, jak dorwe robote to kupie p3/atwo i jakiegos laptopa na ktorym postawie uae

[#53] Re: Gdzie kupić ami 1200

@Kubal, post #46

tak taniocha, a ja przychodzi co do czego to drogo ;)

Ostatnia modyfikacja: 17.05.07 21:47
[#54] Re: Gdzie kupić ami 1200

@Hellena, post #49

hehe to jak o czyms takim nie wiedzial to az strach pomyslec czego to jeszcze nie wie i czego sie jeszcze dowiemy np ze na Amidze internet jest inny niz na pececie

podajcie mi swoje gadu-gadu (oczywiście nie amigowe) tylko pc'owe pogadamy

btw. gadalem kilka dni temu z amigowcem na gg i on nie wiedzial, ze MorphOS dostepny jest na klasyki, eh szkoda gadac dla takich i tak win rulz rotfl

Ostatnia modyfikacja: 17.05.07 23:04
[#55] Re: Gdzie kupić ami 1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #52

mozna ale na zamowienie, to ja moge juz teraz sobie samemu zamowic/kupic za taka kwote bezposrednio na storonie bplan/genesi i lepiej na tym wyjde

Jakie zamówienie? Ja kupiłem od ręki.

Ostatnia modyfikacja: 17.05.07 23:06
[#56] Re: Gdzie kupić ami 1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #54

moje gg jest w moim profilu :P
btw: wlasnie uruchomilem winde na mojej A1 szok! jak to smiga chyba sie przezuce

[#57] Re: Gdzie kupić ami 1200

@APair, post #55

jak powaznie to gdzie?

Ostatnia modyfikacja: 17.05.07 23:35
[#58] Re: Gdzie kupić ami 1200

@Hellena, post #56

to jest link do posta, na mozilli/operze linka nie widac :P pech

Ostatnia modyfikacja: 17.05.07 23:42
[#59] Re: Gdzie kupić ami 1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #57

A pytasz też poważnie ? No taka mała zagadka, odpowiadałem na twojego posta, w którym twierdziłeś, że w Efunzine można Efikę kupić tylko na zamówienie...

Ale jak chcesz to zamów w Genesi, sprzęt będzie miał certyfikat dziewictwa - może będzie też jakaś lepsza nalepka :)
[#60] Re: Gdzie kupić ami 1200

@APair, post #59

APair napisał(a):

> A pytasz też poważnie ? No taka mała zagadka, odpowiadałem
> na twojego posta, w którym twierdziłeś, że w Efunzine można
> Efikę kupić tylko na zamówienie...

to nie umiesz czytac, bo nie napisalem tam, ze w Efunzine!

a gdzie Efike mozna w Polsce na zamowienie kupic, to juz podawalem link na PPA nawet kilka razy.

przeczytaj z watkami dokladnie kto Efike chce/chcial kupic, ja tylko podalem namiary na linka gdzie mozna (najtaniej) Efike kupic.

btw. jak Efike kupiles (od reki) w Polsce to pewnie od osoby ktora ja dostala. Opi tez kupil jakis czas temu kilka sztuk po normalniej cenie, wiec nic dziwnego.

Ostatnia modyfikacja: 18.05.07 01:16
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem