[#1] Wywiad z panem Cloanto
Hej
Pojawił się wywiad z Mik'iem Battalina / Cloanto.
Linkuję do EAB a nie bezpośrednio do YT bo pewnie za chwilę rozgorzeje tam dyskusja.
Ja obejrzę po południu dzisiaj bo zaraz wyjeżdżam, więc proszę nie spojlerować ;)
http://eab.abime.net/showthread.php?t=97245
[#2] Re: Wywiad z panem Cloanto

@retronav, post #1

dobra... obejrzałem
wywiad jest niezły. jest parę rzeczy niedopowiedzianych, ale rozumiem że toczą się procesy sądowe (swoją drogą warto by pare pytań powtórzyć jak procesy się już zakończą)
są polskie wątki i powiem szczerze, na PH się nie wybieram bo jest party w tym czasie ale po tym co usłyszałem myślę że warto się tam pojawić ;)

macie jakieś opinie po obejrzeniu?
podzielcie się bo ja mam masę i chętnie podyskutuję.
[#3] Re: Wywiad z panem Cloanto

@retronav, post #2

Ja sobie odpuściłem śledzenie tematu po ich wojenkach sądowych.
[#4] Re: Wywiad z panem Cloanto

@retronav, post #1

Jest gdzieś transkrypcja? Nie będę siedział 2 godziny przed komputerem, żeby się dowiedzieć, co było powiedziane...
[#5] Re: Wywiad z panem Cloanto

@Cedrat, post #4

W opisie filmu są pytania z odnośnikiem do konkretnego miejsca na filmie.
Możesz posłuchać odpowiedzi tylko na te pytania, które cie interesują
1
[#6] Re: Wywiad z panem Cloanto

@retronav, post #1

To było przerabiane jakiś miesiąc temu na rd https://www.reddit.com/r/amiga/comments/b0ombl/stephen_jones_is_flying_to_italy_to_interview/

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2019 10:16:26 przez Diaboł
[#7] Re: Wywiad z panem Cloanto

@philipo, post #5

I tak wyjdzie dobrze ponad godzina oglądania i przewijania. Co to za dziwna moda, żeby takie rzeczy nagrywać? Może to tylko ja jestem jakiś dziwny i czytam dużo szybciej, niż człowiek mówi, może normalni ludzie czytają wolniej?
[#8] Re: Wywiad z panem Cloanto

@Cedrat, post #7

Co to za dziwna moda, żeby takie rzeczy nagrywać?

To nie "dziwna moda" ani "takie rzeczy". To wywiad. "Takie rzeczy" były zawsze. Wywiad, program telewizyjny, rozmowa. Szkoda ci czasu na konsumpcję treści, ale zważ że ich przygotowanie zajęło o wiele więcej.
Ja uważam, że Jones zrobił fantastyczną robotę - zebrać pytania, wyjechać, nagrać - poświęcił swój czas, który jest bezcenny.
Może to tylko ja jestem jakiś dziwny i czytam dużo szybciej, niż człowiek mówi, może normalni ludzie czytają wolniej?

Jasne, że czyta się szybciej, ale żaden frajer nie będzie tego spisywał, bo każdy ceni swój czas tak jak i ty.

Ja tam jestem zadowolony, że są jeszcze ludzie w naszym środowisku, których stać na to, żeby wbić się w garnitur, czy zmontować film (a nie wrzucać jak jest). To jest szacunek dla odbiorcy. Moim zdaniem jeśli jest jakaś dziwna moda, to na robienie odwrotne. Na udawane wywiady - które są serią e-maili, sklejanych potem w całość.
[#9] Re: Wywiad z panem Cloanto

@adam_mierzwa, post #8

Jeśli osobiście pojechał, zamiast zrobić to (szybciej) on-line, to raczej nie ceni swojego czasu. W XXI wieku żyjemy...
[#10] Re: Wywiad z panem Cloanto

@Cedrat, post #9

Dla wielu osób forma wideo jest sporo atrakcyjniejsza. Wielokrotnie słuchając podcastów z osobami prowadzącymi różnorakie portale spotkałem się ze stwierdzeniem, że materiały na ten sam temat w formie wideo maja kilkukrotnie większą oglądalność niż teksty pisane.
Po za tym Steven Jones prowadzi kanał na YT więc taka a nie inna forma przekazu treści jest dla niego naturalna.
[#11] Re: Wywiad z panem Cloanto

@philipo, post #10

A dla mnie wszelkie gadające głowy, podcasty, itd. są formą totalnie nieatrakcyjną. Jak mi specyfikację C++28 opublikują w formie podcastu, to chyba odejdę z zawodu i zacznę wozić węgiel albo coś...
[#12] Re: Wywiad z panem Cloanto

@Cedrat, post #11

Jeśli tematyka pasuje nam do zainteresowań to się wchłania w każdej formie, a jak nie to się szuka wymówek czemu sobie odpuścić.
[#13] Re: Wywiad z panem Cloanto

@ZbyniuR, post #12

Ja tak jak Cedrat nie znosze formy video/audio. SZCZEGÓLNIE jesli tyczy sie ona moich zainteresowań.
Przeważnie szuka sie odpowiedzi na konkretne pytania, a dostaje sie smutne gledzenie w niewygodnej do przegladania/przestudiowania formie.
[#14] Re: Wywiad z panem Cloanto

@ZbyniuR, post #12

@ZbyniuR - mam szczerą nadzieję, że nigdy nie pracowałeś jako nauczyciel/lektor/instruktor/itd.
[#15] Re: Wywiad z panem Cloanto

@Aniol, post #13

Wiadomo, czyta się lepiej niż ogląda, tylko tak jak wspomniał ktoś wyżej: Znajdźcie głupiego co to przepisze za darmo :D
[#16] Re: Wywiad z panem Cloanto

@AmmigaCDTV, post #15

Takie rzeczy w dobie dzisiejszej robi się za pomoca algorytmów.

Np. jest od tego niejedna biblioteka języka R.
[#17] Re: Wywiad z panem Cloanto

@David, post #16

Panowie. 10 ostatnich komentarzy nie na temat tylko o tym czy lepiej słuchać czy czytać...
Wow!
A może wypowiedzcie się czy Mike was przekonał, czy unikał odpowiedzi, o co zapytacie na Pixel Heaven (bo w 38 minucie mówi że się tam pojawi...) Czy tak jak ja macie wrażenie że teraz dużo będzie zależeć od wyroku sądu, ale Mike ma plan? itp, itd.
Serio liczyłem na dyskusję w temacie Cloanto vs Reszta Świata Amigowego...

ale OK wolicie taką meta-dyskusję więc nawiążę do waszej dyskusji.
Otóż ciekawostka- można sobie on-line zamówić transkrypcję dowolnego pliku audio. Istnieją serwisy (w Indiach) gdzie w zasadzie za grosze można zlecić sobie transkrypcję. Teks na podstawie pliku audio jest w zasadzie gotowy zazwyczaj po 1-2 dniach roboczych.
to dla tych co wolą czytać...
[#18] Re: Wywiad z panem Cloanto

@retronav, post #17

Mnie do niczego nie przekonał. Jakby to powiedzieć - nie dotarł do mnie ze swoim przesłaniem :D

[edit] Nie, nie będę zlecał transkrypcji w Indiach (moje doświadczenia z tą nacją może lepiej przemilczę), czy robił innych dziwnych rzeczy. To Cloanto chce mi sprzedać swoje produkty, a nie ja moje im. Co się stało z tym światem?

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2019 21:35:37 przez Cedrat
[#19] Re: Wywiad z panem Cloanto

@retronav, post #2

Czy może mi ktoś w 2-3 zdaniach wyjaśnić dlaczego mielibyśmy się interesować tym wywiadem, albo tym wyrokiem sądu o którym ktoś wspomniał?

Czy będzie to miało wpływ na ceny prawdziwych Amig?
Albo na to jak długo wytrzymują w nich kondensatory?
Albo na to ile mamy czasu by się nimi bawić?
A może świat się zawali jeśli się z tym nie zapoznamy?
Serio pytam czemu mamy się tym przejmować?
[#20] Re: Wywiad z panem Cloanto

@ZbyniuR, post #19

Mnie najbardziej interesowały może ze 2-3 pytania, dotyczące opublikowania schematów i źródeł oprogramowania. Z wywiadu wynika że jest pomysł żeby takie coś zrobić, tylko trzeba czasu.

Przy okazji gość z Cloanto powiedział że mają sporo plików odziedziczonych po C=, więc fajnie by było jeśli coś by z tego wynikło i mielibyśmy, chociaż w celach archiwalno-ciekawostkowych, dostęp do specyfikacji układów specjalizowanych czy inne takie.

Reszta mi dynda i powiewa. ;)
[#21] Re: Wywiad z panem Cloanto

@ZbyniuR, post #12

Nienawidzę podcastów i wszelakich videotutoriali. 7 minut nagrania by finalnie wpisać dwie linie w konsolę. Niestety taki chłam przykrywa wartościowe linki w wyszukiwarkach...
[#22] Re: Wywiad z panem Cloanto

@tbone, post #21

I takie wideoszpany dodatkowo uniemożliwiają szybkie przeszukiwania. Stąd też potrzeba transkrypcji.
[#23] Re: Wywiad z panem Cloanto

@adam_mierzwa, post #8

Na fanpage'u K&A, niejaki Piana, się zastanawia czy są tymi "frajerami".
Oczywiście napisał to w taki sposób, że wydźwięk jest taki, jakby wszyscy forumowicze PPA myśleli w ten sposób. Bardzo sympatyczne
[#24] Re: Wywiad z panem Cloanto

@retronav, post #17

Ja - ażeby obejrzeć aż 120-minutowy wywiad - muszę sobie zrobić na to slota i chęć.

Stąd, potrwa to 2-3 tygodnie (nie lubię oglądać na raty).

Może dlatego te komentarze są takie a nie inne. A przynajmniej ten z mojej strony.
[#25] Re: Wywiad z panem Cloanto

@tbone, post #23

Piszesz do mnie (w odpowiedzi na #8) to może mi wyjaśnij, co ja mam z tym wspólnego?
Nawet nie obserwuję K&A; zmuszasz mnie do czegoś, co sam nie lubisz (przeszukiwania internetu w celu dotarcia do jednego zdania).

Odnośnie wywiadu - wiele nowego nie wniósł. Ot, przybliżył nam osobę spadkobiercy Amigi ;)
Ktoś to fajnie skomentował "jak siądę na żelaznym tronie, to postaram się być dobrym królem".

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2019 12:09:46 przez adam_mierzwa
[#26] Re: Wywiad z panem Cloanto

@adam_mierzwa, post #25

Napisałeś:

Jasne, że czyta się szybciej, ale żaden frajer nie będzie tego spisywał, bo każdy ceni swój czas tak jak i ty.

Redaktora(?) z K&A zmusiło to do refleksji:

Słowo refleksji na niedzielę. Na forum największego polskiego portalu amigowego przeczytałem, że szukają frajera albo głupka (tego, co to nie ceni swojego czasu), aby spisał ważniejsze wypowiedzi z wywiadu z M. Battaliną (Cloanto) umieszczonym na YouTube.
Poruszyło mnie to. Tak sobie myślę, że może my w redakcji właśnie takimi głupkami/frajerami jesteśmy? Poświęcamy swój czas (naprawdę, sporo czasu), aby dostarczyć Wam wysokiej jakości produkt, zamiast np. patrzeć jak rośnie trawa.
Co Wy o tym myślicie?
Piana

link

Sympatyczne ze strony redaktora K&A+, że napisał jakby to było zdanie wszystkich z forum...

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2019 12:14:23 przez tbone
[#27] Re: Wywiad z panem Cloanto

@tbone, post #26

Dzięki za cytat i linka.

Powiem ci, że jak czytam ten wątek, to mam takie samo wrażenie jak 'Piana'.
Większość osób nie docenia tworzenia treści; są konsumentami, ale wymagającymi, jednocześnie nie dając nic w zamian. Są oczekiwania i krytyka - tylko.

'Piana' uogólnił, ale ty też uogólniłeś - zaliczyłeś wywiad do śmieciowego chłamu (chyba, że źle odczytałem twoje spostrzeżenie z postu #21). Nie bardzo rozumiem argumentu o wyszukiwarkach - szukając wywiadu z Battilaną trafiając na ten wywiad mam dokładnie to co powinienem. A że długie? No to zawsze można poczekać na streszczenie na amiganews.de.

Próbuję się postawić w miejscu Jonesa - wchodzę przez translator na PPA i czytam np. jak admin portalu nazywa to wideoszpanem. Na jego miejscu lepiej byłoby pogadać przy kawie i nic nie nagrywać, niż starać się dla tak czerstwej publiki. Jak słusznie zauważył 'retronav' za bardzo skupiamy się na formie przekazu, a nic na treści.
[#28] Re: Wywiad z panem Cloanto

@adam_mierzwa, post #27

Sorki, że odpowiadam na Twoją wypowiedź, ale to ogólne spostrzeżenie, a nie do Ciebie:

"Nie myli się tylko ten, kto nic nie robi."

A niestety to forum jest pełne nieomylnych krytykantów.
[#29] Re: Wywiad z panem Cloanto

@adam_mierzwa, post #27

Sprostowanie - fragment o chłamie dotyczy kilkuminutowych tutoriali, które można zawrzeć w dwóch zdaniach tekstu i jednym foto. Niestety masa tego obecnie w sieci.

Co do podcastów i wideowywiadów to nie mam po prostu warunków i czasu na tę formę przekazu, dlatego i nie słucham i nie oglądam. I nie oceniam zawartości.

Co do napisania "ogólnie". Czym innym jest napisanie:

Na forum największego polskiego portalu amigowego przeczytałem, że szukają frajera albo głupka (tego, co to nie ceni swojego czasu), aby spisał ważniejsze wypowiedzi z wywiadu z M. Battaliną

a:

Na forum największego polskiego portalu amigowego przeczytałem, że pewne osoby uważają za frajerstwo albo głupotę, przepisanie ważniejszych wypowiedzi z wywiadu z M. Battaliną

Coś na kształt napisania, że wszyscy Polacy to zlodzieje albo antysemici. Jako forumowicz PPA wpraszam sobie takie "uogólnienia".

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2019 13:24:43 przez tbone
[#30] Re: Wywiad z panem Cloanto

@adam_mierzwa, post #27

Większość osób nie docenia tworzenia treści; są konsumentami, ale wymagającymi, jednocześnie nie dając nic w zamian. Są oczekiwania i krytyka - tylko.

Większość osób z forum (tak jak większość osób) jest leniwa, bo zapracowana i zajęta.

Wspominałem już, że dyskusja jest bezprzedmiotowa, bo transkrypcję można zrobić w 5 minut, czyli tyle mniej więcej, ile czytanie tego wątku:

link

Ja nie napisałem że mi przeszkadza, że wywiad jest długi. Napisałem tylko, że muszę na to znaleźć czas.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem