[#1] Ka 60 i Cd
Wita. Mam KA 60 – adap­ter IDE do kon­wer­te­ra SD2IDE dwu­por­to­wy 2.5"/3.5" po podłączeniu dvd od laptopa Amiga nie ładuje wb z karty Sd . DVD podłączam przez przejściówka. DVD po reset komputera reaguje więc teoretycznie działa. Tylko że nie ma możliwości wybrania napędu na slave bo nie ma zworek. Co robić?
[#2] Re: Ka 60 i Cd

@Kali80, post #1

Z opisu na retroami.com.pl
Ko­rzy­sta­jąc z tego ad­ap­te­ra, oprócz kon­wer­te­ra SD2I­DE można pod­łą­czyć do Amigi urzą­dze­nie IDE w for­ma­cie 3.5" (np. dysk twar­dy, albo CD-ROM), uży­wa­jąc stan­dar­do­we­go kabla 40-ży­ło­we­go. Jest też moż­li­we pod­łą­cze­nie dwóch urzą­dzeń 3.5" je­że­li port 2.5" po­zo­sta­nie pusty.
(...)
Kon­wer­te­ry SD2I­DE za­zwy­czaj na stałe pra­cu­ją jako ma­ster, dla­te­go napęd pod­łą­czo­ny do portu 3.5" na­le­ży usta­wić jako slave

Jak podłączony masz konwerter SD i napęd DVD ?
Czy widać napęd SD w earlymenu?
Czy na pewno DVD jest sprawne ?
Czy widać napęd DVD czy SD uruchamiając Amigę z dyskietki. Oczywiście wymagane jest odpowiednie oprogramowanie np. FINDDDEVICE z pakietu idefix
[#3] Re: Ka 60 i Cd

@Kali80, post #1

Cóż to za napęd bez zworek?
[#4] Re: Ka 60 i Cd

@Norbert, post #2

Podłączony mam przez KA 60 – adap­ter IDE do kon­wer­te­ra SD2IDE dwu­por­to­wy 2.5"/3.5" amiga nie startuje ale w bot widać SD i wszystkie partycje
[#5] Re: Ka 60 i Cd

@Kali80, post #4

Zmień CD-ROM i sprawdź z innym. Ustaw mastera na karcie, może jest na ka60 ustawienie master.
[#6] Re: Ka 60 i Cd

@Norbert, post #2

No właśnie jak podłączyć jako slave? Skoro nie ma możliwości
[#7] Re: Ka 60 i Cd

@mwb113, post #5

Nie ma . Jest tylko sterowanie diada. Karta sd jest z automatu master
[#8] Re: Ka 60 i Cd

@Kali80, post #1

A może winna przejściówka? Jaki to napęd? Chodzi o model i rodzaj (SATA?). I jaka przejściówka? Nie każda przejściówka działa dobrze z Amigami.
[#9] Re: Ka 60 i Cd

@Kali80, post #4

Jeśli widać dyski/partycje to wystartuj bez s-s i wtedy spróbuj podmontowac cd/DVD.
Jakim device chcesz obsłużyć cd/DVD?
Jaki system/kick posiadasz ?
Spreparuj dyskietkę z odpowiednimi sterownikami dla cd/DVD i odpal Amiga.
Sprawdź wtedy czy pokażą się partycje i cd/dvd
[#10] Re: Ka 60 i Cd

@Norbert, post #9

Mam 3.1.4 . Spróbuje tak zrobić A jak z sterowniki? Wystarcza te z aminet?
[#11] Re: Ka 60 i Cd

@Kali80, post #10

Akurat 3.1.4 obsługuje cd/dvd przez scsi.device i ma to wbudowane w systemie.
Wystarczy w mountliste wpisać odpowiedni UNIT. U ciebie powinno być 1.
Najlepiej dograj na dyskietkę czy HDD program FINDDEVICE (idefix) i sprawdź czy i jak Amiga widzi napęd optyczny.

ps.
Nie zdziwiłbym się gdyby wszystko działało poprawnie pod kick3.0, kick3.1
[#12] Re: Ka 60 i Cd

@Kali80, post #1

Możliwe że napęd jest też masterem i jest problem. Ktoś ostatnio na forum wrzucał link o tym jak modyfikując taśmę IDE wymusić na urządzeniu slave. (Bodajże tnąc 28 żyłę, ale nie jestem pewien, więc nie bierz tego za pewnik).
[#13] Re: Ka 60 i Cd

@Kali80, post #1

KA60 działa jak zwykły kabel na dwa napędy (pomijając korekcję świecenia diody). Typowy chiński adapter SD2IDE jest zawsze masterem i nie ma możliwości tego zmiany. Podłączany drugi napęd musi mieć możliwość ustawienia w tryb slave. Jeżeli nie ma, trzeba szukać innego napędu. Najlepiej ze złączem IDE, przelotki IDE/SATA mogą się zachowywać z Amigą różnie.
[#14] Re: Ka 60 i Cd

@Krashan, post #13

Lub zastosować to o czym wspominał baderman.
Wybrać slave po przecięciu kabla 28
http://www.unixwiz.net/techtips/ide-cable-select.html
[#15] Re: Ka 60 i Cd

@Norbert, post #14

To nic nie zmieni, bo w amigowym porcie IDE pin 28 i tak wisi w powietrzu.
[#16] Re: Ka 60 i Cd

@Krashan, post #15

To jak realizowane jest slave i master w urządzeniach IDE?
[#17] Re: Ka 60 i Cd

@baderman, post #12

Amiga ładuje system i w pewnym momencie SD staje i nic się nie dzieje. Spróbuje na innej ami z 3.0 . A co do napędu kupiłem za parę złotych obudowę i mam kilka napędów i chce wcisnąć to w tradycyjną obudowę. Ma ktoś może sprawdzony zestaw który działał.mam taki konwerter jak MS Mad Lemon tylko że Ona korzysta z EIDE99

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2019 11:59:44 przez Kali80

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2019 12:00:55 przez Kali80
[#18] Re: Ka 60 i Cd

@Norbert, post #16

To jak realizowane jest slave i master w urządzeniach IDE?

W przypadku Amigi? Napędy korzystają z protokołu master/slave w podstawowej wersji, bez cable select, a więc muszą być zazworkowane na sztywno. W tym przypadku stan pinu 28 jest bez znaczenia.
[#19] Re: Ka 60 i Cd

@Kali80, post #17

Amiga ładuje system i w pewnym momencie SD staje i nic się nie dzieje.

Żebyśmy dobrze zrozumieli - jeżeli DVD nie jest podpięty to system startuje normalnie, jeżeli jest podpięty, to system ładuje się do jakiegoś momentu? To sugeruje problem z oprogramowaniem i/lub konfiguracją systemu. W przypadku konfliktu master/slave system w ogóle nie zacząłby się ładować.

Miałem też raz inną sytuację – podłączenie napędu DVD powodowało zwiększenie poboru prądu z zasilacza i w danej konfiguracji Amigi zasilacz 3,0 A już nie wyrabiał, powodując problemy ze startem systemu. Gdy testowo zamiast DVD podłączyłem klasyczny talerzowy dysk twardy 3,5", problem znikał.
[#20] Re: Ka 60 i Cd

@Krashan, post #19

Tak Amiga zaczyna czytać i i staje i koniec. Jak włączę bez włożonej karta sd ami wogule się nie botuje

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2019 12:09:57 przez Kali80
[#21] Re: Ka 60 i Cd

@Krashan, post #18

To zezworkowanie jak jest realizowane w urządzeniach IDE?
Jest jakiś dodatkowy układ który na podstawie sygnałów wystawia master czy slave?
Czy to tylko mostkowanie do masy ?
[#22] Re: Ka 60 i Cd

@Kali80, post #20

Wywal sterowniki z devs:dosdrivers i uruchom Amige.
Napisz o efektach.
Jeśli nie pomoże to jak juz pisałem, odpal amige z HDD bez s-s
Potem uruchom program FINDDEVICE i zobacz czy Amiga widzi HDD i DVD pod scsi.device
[#23] Re: Ka 60 i Cd

@Norbert, post #21

To zezworkowanie jak jest realizowane w urządzeniach IDE?

Zależy od konstrukcji urządzenia. Tymi zworkami ustawiamy, czy urządzenie ma reagować na sygnał ChipSelect1 czy ChipSelect2, więc w najprostszym wypadku zworka doprowadza jeden z tych dwóch sygnałów do wejścia ChipSelect kontrolera w napędzie. Jeżeli urządzenie obsługuje również cable select, to zworki będą podłączone wprost do kontrolera, bo wtedy wybór sygnału ChipSelect zależy również od stanu pinu 28. Zatem potrzebny jest prosty układ logiczny, zintegrowany w napędzie.
[#24] Re: Ka 60 i Cd

@Krashan, post #23

Panowie ale kombinujecie.
Naped jest ustawiony na master i gryzie sie z dyskiem.
Trzeba go przezworkowac na slave za pomocą lutownicy.
Zwieramy na zlaczu ide noge 45 z 47 i pracuje jako slave.
Tutaj opis z elektrody link
[#25] Re: Ka 60 i Cd

@Jaro2k , post #24

Nie wiadomo jako standardu jest to DVD z laptopa.
Może być przecież miniIDE jak i slimSATA.

System rusza z dołączonym dvd, tylko się zatrzymuje.
Amiga bootuje z HDD.
Uruchomienie jej bez s-s i sprawdzenie jak widziany jest napęd optyczny rozwiałby wszelki gdybania.
Narazie czekamy na testy
[#26] Re: Ka 60 i Cd

@Norbert, post #25

Czyli najprosciej odpalic system bez hdd ale z podlaczonym dvd z dyskietki i sprawdzić jak wykrywany jest napęd.
[#27] Re: Ka 60 i Cd

@Jaro2k , post #26

Dokładnie.
Wspominalem juz o tym trzy razy.
[#28] Re: Ka 60 i Cd

@Jaro2k , post #26

A więc podłączyłem to płyty z kick 3.0 amiga startuje normalnie . Napęd reaguje na reset komputera. Więc teraz kwestia sterowników. Jak już pisałem wb3.0 ..Więc pomóżcie co i gdzie zainstalować. . Dodam tylko że podłączyłem tak samo wszystko jak w tamtej płycie z wb3 1.4. Do tematu Ami wróciłem po przerwie dosyć długiej. A czytam o sterownikach i jest to dla mnie temat może. Każdy pisze inaczej
[#29] Re: Ka 60 i Cd

@Kali80, post #28

Pobierz ide-fix 97 z Aminetu.
[#30] Re: Ka 60 i Cd

@tbone, post #29

Niestety po i instalacja Amiga zatrzymuje się przy stracie WB
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem