[#31] Re: Ka 60 i Cd

@Kali80, post #30

Podeślę ci adfa z kilkoma moutlistami i różnymi cdfilesystemami.
Będziesz mógł sobie potestowac, który zadziała.
Pamiętaj aby włożyć płytkę CD do napędu.
[#32] Re: Ka 60 i Cd

@Norbert, post #31

Oki . Dzięki.
[#33] Re: Ka 60 i Cd

@Norbert, post #31

Podłączyłem od Pc LG i ruszył. Oczywiście na slave. Natomiast kilka innych na slave nie ruszyło tzn. Amiga na nich nie wystartowała. Nie mam siły. Bardzo mi zależy na Slim DVD bo on się zmieści do obudowy
[#34] Re: Ka 60 i Cd

@Kali80, post #33

To szukaj napędu Teac. Nie pomnę całego oznaczenia tego napędu. Poszukaj na forum było to już wiele razy. W tym i ja coś pisalem na ten temat ale to bylo wieki temu i nie pamietam :).
[#35] Re: Ka 60 i Cd

@Tomski, post #34

Szukam i szukam. A.czasy dziwnych przeróbek Amigi już się skończył sam kiedyś prowadziłem eksperymenty ale a1200 można było za grosze kupić. Teraz to kłopot i trochę się boję . A czytam i czytam jedni mówią odciąć pin jedni że to nic nie daję. Zostaje chyba kupić 4x ide albo fast Ata . Jak ktos ma w standardowej obudowa Cd slim niech pisze co i jak. Jaki cd i jak podłączony

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2019 18:07:41 przez Kali80
[#36] Re: Ka 60 i Cd

@Kali80, post #35

Też kiedyś przerabiałem problem ze zwiechami po instalacji IDEFix i niedziałającym CD-Romem. Koniec końców zmieniłem sobie w mountliście CD0: scsi.device na atapi.device i CD-Romy zaczęły działać wszystkie jakie mam bez najmniejszego problemu.
[#37] Re: Ka 60 i Cd

@Kali80, post #35

A gdyby kupić takie coś Kabel taśma IDE ATA 40pin do dysku HDD 90cm ICIDU . Tasma jest opisana gdzie master gdzie slave. Odłączyć Czytnik SD . Według opisu producenta K60 obsługuje dwa urządzenia 3.5 . I na taśmie jako master czytnik CF który ma zworke (pisze o cf 40.pin) A na drugiej Cd slim przez przejściówka. Co sądzicie?

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2019 18:53:18 przez Kali80
[#38] Re: Ka 60 i Cd

@Krashan, post #23

Chipselect 1 służy do dostępu do podstawowych rejestrów, a chipselect 2 do pomocniczych (nieużywanych w amidze i dlatego wykorzystane to zostało do stworzenia 4xIDE).

Nie pamiętam dokładnie szczegółów, ale obydwa napędy są wybierane równolegle, ich rejestry są pod tymi samymi adresami. Piszę to dość mocno potocznie, jeśli chcesz, aby napęd master z tobą gadał, to wpisujesz w rejestr adres napędu (obydwa to nasłuchują) i odpowiadać będzie tylko ten, u którego adres napędu będzie adresowi ustawionym na zworkach (master - 0, slave - 1). Musiałbym spojrzeć w dokumentację, by opisać to dokładnie.
[#39] Re: Ka 60 i Cd

@Kali80, post #37

większość napędów SLIM jest na stałe ustawione na master wewnętrznie, taśma master/slave ma znaczenie tylko wtedy, gdy napęd jest ustawiony w tryb CS.

W takim przypadku, trzeba sobie zrobić przeróbkę kable na 4xIDE.

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2019 20:04:51 przez sanjyuubi
[#40] Re: Ka 60 i Cd

@sanjyuubi, post #39

Przeróbka kabla? Nie kumam?
[#41] Re: Ka 60 i Cd

@Kali80, post #40

Odcinasz sygnał CS2 od pierwszego napędu i podłączasz go do sygnału CS1 CD-ROMu, a sygnał CS2 obydwu napędów podłączasz podłączasz rezystorem do VCC (być może nie trzeba tego robić, ale nigdy nie sprawdzałem). CD-ROM będzie wtedy znajdował się na drugim pseudo-kanale (taki amigowy hack), program do wykrywania CD-romów z pakietu CacheCDFS powinien zobaczyć wtedy CD-ROM (master) jako urządzenie 2.

https://www.ppa.pl/graffiti/obrazek/4908/schemat-na-4x-ide

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2019 21:14:10 przez sanjyuubi
[#42] Re: Ka 60 i Cd

@Kali80, post #1

podłącz sam napęd CD/DVD i uruchom z dyskietki program LoadEIDE link to wyświetli informacje urządzeniach na IDE, będzie wiadomo czy napęd CD/DVD jest ustawiony na master czy na slave

ten screen ma prawie 20 lat

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2019 21:42:48 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem