[#31] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #1

W Rzeszowie na ul. Szopena był sklep DABI.

Namiar wysłałem PM.
[#32] Re: Firmy amigowe lat 90.

@mccnex, post #26

Przypomniałem sobie, firma dalej istnieje:

http://www.marktom.pl/

Z opisu:

Firma MARKTOM istnieje od 1992 roku. Początkowo zajmowała się hurtową sprzedażą urządzeń Audio Video oraz komputerów AMIGA. Kilka lat później w ofercie pojawiły się własne komputery PC. W 1997 r. ruszyła sprzedaż urządzeń fiskalnych.

Bardzo dobrze ich wspominam
[#33] Re: Firmy amigowe lat 90.

@mailman, post #28

Jeszcze był GIFT. Chyba z Bartoszyc.

GIFT był z Puław. Z Bartoszyc była inna firma, nie pamiętam nazwy, adres prowadził na jakieś osiedle blokowisk, ale nikogo tam nie zastałem.
[#34] Re: Firmy amigowe lat 90.

@forge, post #33

W Bartoszycach był Micronik - Manfred Kotulla, swego czasu mieli tam produkcję, ale jak wszystko upadało związane z Amigą, to właśnie jeszcze można było coś od nich kupić jadąc bezpośrednio do domu, po wcześniejszym ustaleniu telefonicznym. Możliwe, że jeszcze uda się go namierzyć. Od 2005 roku likwidatorem i wspólnikiem dodatkowym był pan Krzysztof Stopa.

Mikronik mieścił się na Warszawskiej 24 w Bartoszycach.

Link do strony o likwidacji tutaj i tutaj.

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2019 12:26:51 przez Mandi

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2019 12:27:54 przez Mandi
[#35] Re: Firmy amigowe lat 90.

@Mandi, post #34

Oraz kilka informacji o Almatherze... link
[#36] Re: Firmy amigowe lat 90.

@forge, post #33

Amigo, kupilem tam blizzarda ppc i bvision
[#37] Re: Firmy amigowe lat 90.

@stefkos, post #36

A na Amigo namiary tutaj (przynajmniej te dawne).
[#38] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #1

Wypada napisać o SoftStudio, najpierw na Wielopolu później gdzieś w okolicach ul.Długiej, kupiłem u nich BlizzaPPC (najtaniej w kraju) i kilka innych gratów do Amy. Później poszli w edycje AV.
[#39] Re: Firmy amigowe lat 90.

@forge, post #33

Czyli pamięć już u mnie nie ta
[#40] Re: Firmy amigowe lat 90.

@mailman, post #39

A kolega nie ma przypadkiem żadnej gazety, w której GIFT się reklamował?

Micronik - Bartoszyce - pamiętam to do dziś.

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2019 18:31:25 przez Hexmage960
[#41] Re: Firmy amigowe lat 90.

@Hexmage960, post #40

Aktualnie nie mam. Nie ma mnie w domu.
[#42] Re: Firmy amigowe lat 90.

@David, post #31

Witam.
DABI o ile mnie pamięć nie myli to najpierw była na ulicy 3-maja.
Pozdrawiam.
[#43] Re: Firmy amigowe lat 90.

@waldiamiga, post #38

Skoro mowa o SoftStudio to poważnie się zastanawiam, czy ten SStudio z Krakowa, który czasem sprzedaje używane komputery Apple na Allegro to nie ta sama firma.
[#44] Re: Firmy amigowe lat 90.

@recedent, post #43

kurde od kiedy jest ten watek probuje sobie przypomniec ta nazwe :D

wpierw byli na westerplatte, a pozniej przy kleparzu. pierwszy sklep byl w mieszkaniu, ciekawy klimat :D
[#45] Re: Firmy amigowe lat 90.

@juen, post #44

A nie na Wielopolu było w mieszkaniu? Gdy wchodziłeś do lokalu słyszałeś zajebiste skrzypienie parkietu.... był klimat. W drugą lokalizacje to wbijałem od ul.Dlugiej, ale fakt, w pobliżu Kleparza to było.
[#46] Re: Firmy amigowe lat 90.

@waldiamiga, post #45

Ja swoja Amigę kupiłem w sklepie w Krakowie.

Szło się Floriańska aż do rynku, potem w lewo przez taki plac - i to było w jednej z bocznych ulic.
[#47] Re: Firmy amigowe lat 90.

@David, post #46

Obstawiam że Bit Computer na Św.Krzyża/Mikołajskiej. Osobiscie nic tam nie kupowałem ale kumpel brał tam Promodule.
[#48] Re: Firmy amigowe lat 90.

@waldiamiga, post #45

Byłem u nich, jak byli na Wielopolu to kupiłem monitor M1438S (mam go do dziś). A jak znalazłem ich na Długiej, to zaliczyłem pierwszy w życiu mandat za nieprawidłowe parkowanie.
[#49] Re: Firmy amigowe lat 90.

@waldiamiga, post #47

Tak, to na Mikołajskiej było.

Rok 1992.
[#50] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #1

Nikt nie wspomniał o Łodzi.Najlepszy sklep to All in One przy Piotrkowskiej 111.
[#51] Re: Firmy amigowe lat 90.

@simka113, post #50

Google twierdzi że pod tym adresem jest Ministerstwo Śledzia i Wódki.
Wiem że brzmi dziwnie, ale nie zmyśliłem tego. :)
[#52] Re: Firmy amigowe lat 90.

@Pentanteles, post #24

moja pierwszą A600 od niego mam do dzis :) chcialem kontroler HDD to 500 ale powiedzial mi ze to bez sensu i lepiej od razu A600 wziac.
[#53] Re: Firmy amigowe lat 90.

@mailman, post #28

Jeszcze był GIFT. Chyba z Bartoszyc.

GIFT miał siedzibę w Puławach, przy Azotach.
[#54] Re: Firmy amigowe lat 90.

@ZbyniuR, post #51

Ze niby co zmysliles? Ministerstwo? W Gliwicach tez jest ten lokal wiec wiem ze nie zmysliles ;)
[#55] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #1

W Poznaniu na ul. Półwiejskiej (chyba 14) był sklep o nazwie... Microsoft (sic!). W latach 1990-1991 kupowaliśmy tam gry na C64, ale soft na Amigę też chyba był. Sprzedawała tam taka miła pani ok. 35-45. Może ktoś pamięta coś więcej.
[#56] Re: Firmy amigowe lat 90.

@waldiamiga, post #45

tak, pomylilem ulice i dlatego pewnie nie moglem tego na necie znalezc :)

jeszcze byl dobry sklep, ktory istnieje do teraz na ul gertudy 8 - megabit, kiedys byl na florianskiej i mial komis, u nich kupilem swoja a1200, ale to juz jakj sie przeniesli na gertrudy. na florianskiej to byl mus do nich zagladac bo bylo dosc tanio i duzo amigowego sprzetu i gazet :)
[#57] Re: Firmy amigowe lat 90.

@mccnex, post #32

Jeśli chodzi o Szczecin, to jeszcze szukałbym kontaktu z Silver Dreamem, którego mieliśmy okazję gościć na RetroKompie.
[#58] Re: Firmy amigowe lat 90.

@juen, post #56

W Zawierciu przy ulicy Marszałkowskiej (tuż przy wiadukcie) był sklep gdzie można było nabyć soft amigowy. Stała tam A500 z dodatkową stacja i można było na miejscu wybrać Sobie coś z katalogu i nagrać to na własne dyskietki (2 zł sztuka) lub kupić dyskietki na miejscu (4 zł z nagraniem sztuka). Nie jestem pewien czy można tam było nabyć też sprzęt wiem natomiast że był tam jeszcze jeden sklep a w zasadzie komis (ulicy nie pamiętam) gdzie zawsze był jakiś hardware dla Amigi i same Amigi takze. Często w młodości odwiedzałem oba te miejsca.
[#59] Re: Firmy amigowe lat 90.

@nostrum666, post #58

Do mojej CDTV kupowałem ROM3.0 w Katowicach w MicroLUC - szukam dokumentu zakupu, byłem w delegacji i znalazłem ich bez problemu, wydaje mi się że niedaleko centrum.

Druga firma niewymieniona tutaj to TOMS - mam od nich kontroler SCSI w CDTV. Reklamowali się w Magazynie Amiga, MicroLuc chyba też, nie pamiętam jak zdobyłem adres.
[#60] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #1

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem