[#61] Re: Firmy amigowe lat 90.

@nostrum666, post #58

Tak samo kopiowali gry i toolsy w "starej łaźnii" w Opolu, na rogu Kościuszki/Reymonta. To chyba był HMS Computers. Potem przenieśli się do DH Ślimak na Kościuszki i finalnie na Krakowską, u wylotu Kościuszki. Pamiętam, że gry jeszcze nagrywali w sklepie na Kośnego (sklep później nazywał się PC Bird i skladali pecety pod tą marką). Jeszcze pamiętam stoisko w Opolaninie przy Ozimskiej, na drugim piętrze. Kupiłem tam sampler HDP Electronics

Może jakiś Opolanin coś jeszcze pamięta z Opola?
[#62] Re: Firmy amigowe lat 90.

@simka113, post #50

A ja swoją amigę kupiłem w Agamexie na Piotrkowskiej.
[#63] Re: Firmy amigowe lat 90.

@mailman, post #28

Oczywiście lat 90. - Mój błąd.
Dzięki za wszelakie namiary i wskazówki.
[#64] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #63

V0yag3r to co - masz już namiary.

Zdradzisz teraz swe plany? szeroki uśmiech
[#65] Re: Firmy amigowe lat 90.

@David, post #64

Tak sobie przypomniałem o zdjęciu, które kiedyś na tym portalu umieścił nasz kolega:

link

Sam sklep istnieje do chwili obecnej, i niewiele zmienił w swojej działalności. Zniknęły jedynie Amigi
buuu!
[#66] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #1

Mnie mega interesuje wywiad z właścicielami eureki z Poznania, Wrześni. Ja jestem z Piły u nas był super sklep (dystrybutor Eureki) Videosen i z jego właścicielem mam do dziś kontakt (choć w tej chwili chłopak ma trochę mało czasu).
[#67] Re: Firmy amigowe lat 90.

@deejayremix, post #66

prosze :P http://amiwigilia.ppa.pl/podcast/AmiWigilia_Odcinek_29.mp3
[#68] Re: Firmy amigowe lat 90.

@David, post #64

Zdradzę tylko jedno: planuję zorganizować rozmowę z wyżej wymienionymi dystrybutorami sprzętu. Ilu uda się zaprosić, zobaczymy.
[#69] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #68

Super sprawa OK OK
[#70] Re: Firmy amigowe lat 90.

@juen, post #67

Wow, dziękuję bardzo. Miło się słuchało.
[#71] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #68

Jeśli chodzi o rozmowy to chyba JTT z Wrocławia był dużym importerem komputerów Amiga. Poza tym kiedyś prawie każdy lokalny sklep komputerowy, sewis komputerowy, no może połowa z nich miała kiedyś Amigę na półce sklepowej albo na pewno coś do Amigi spod lady.

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2019 12:40:53 przez rgrg2
[#72] Re: Firmy amigowe lat 90.

@Hexmage960, post #40

W Magazynie Amiga z ostatnich dwóch lat wydawania znajdziesz bez trudu. GIFT robił chyba obudowy tower do A1200 (między innymi). Czy coś z elektroniki produkowali to nie pamiętam.
[#73] Re: Firmy amigowe lat 90.

@rgrg2, post #71

Zgadza się. JTT to byli ówcześni giganci. Moja pierwsza Amiga była kupiona w JTT (A500).
[#74] Re: Firmy amigowe lat 90.

@baderman, post #73

Tak z innej beczki. Które amigi miały w u nas polskie prawdziwe instrukcje?
[#75] Re: Firmy amigowe lat 90.

@Ralpheeck, post #74

A500 kick 1.2 na pewno, mam taką instrukcje.
[#76] Re: Firmy amigowe lat 90.

@voyager, post #1

Canyon Computers. Lokal Ursus przy Wiosny Ludów. Oczywiście soft/dema/gry/moduły po 4zł. Mieli fajny program do księgowości/zarządzania/bazę napisany w AMOSie. Weekendy na Grzybowskiej. Teraz są na Natolinie, handlują grzybnią i konsolami.
[#77] Re: Firmy amigowe lat 90.

@groovebox, post #76

Mieli fajny program do księgowości/zarządzania/bazę napisany w AMOSie

Aha, i fajny edytor tekstu w DeluxPaincie
.
[#78] Re: Firmy amigowe lat 90.

@rePeter, post #77

Akurat znam program w AMOSie, który trzepał hajs na terenie całego kraju...
[#79] Re: Firmy amigowe lat 90.

@tbone, post #78

Czy może to był soft dla wypożyczalni VHS?
[#80] Re: Firmy amigowe lat 90.

@David, post #79

być może.
[#81] Re: Firmy amigowe lat 90.

@forge, post #33

AMIGO było w Bartoszycach.
[#82] Re: Firmy amigowe lat 90.

@Hubez, post #81

Ktoś coś wie jakie firmy, sklepy sprzedawały Amigi we Wrocławiu? Nie pamiętam w jakim sklepie miałem zakupioną Amigę 500 (pierwsza połowa lat 90). Coś kojarzę że się po schodach wchodziło od zewnątrz ale mogę już dobrze nie pamiętać. Nie była to giełda komputerowa.

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2020 12:42:09 przez amikoksu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem