[#31] Re: Workbench v.2.00 na dyskietce poszukiwany

@Kontrinkwizytor, post #27

Mam gdzieś dyskietki z WB 2.0. Mógłbym Ci dograć CrossDOSa z systemu 3.0 (powinno działać) i wysłać, ale to dopiero jutro - dziś do A1200 się nie dopcham - jest okupywana przez dzieciarnię (grają chyba w jakiegoś Bomber Mana...).
[#32] Re: Workbench v.2.00 na dyskietce poszukiwany

@APC74, post #31

WOW :)

Dzieci wiedzą lepiej!...że gra jest po to, żeby sprawiała przyjemność, a nie żeby miała dużo fps'ów, buforów, shaderów itd.. :]

[#33] Re: Workbench v.2.00 na dyskietce poszukiwany

@mosfet, post #32

Dokładnie. Sony PlayStation nie wytrzymała konkurencji z A1200 i "poszła do Żyda". :D (Teraz leci SlamTilt na 4 osoby).

EDIT: Chyba się przyłącze i też sobie pogram :D

Ostatnia modyfikacja: 03.06.07 16:48
[#34] Re: Workbench v.2.00 na dyskietce poszukiwany

@APC74, post #33

az tyle postow z madrosciami wymiotuje trzeba bylo, az ktos rzeczowo zareagowal...
APC74 brawo!
[#35] Re: Workbench v.2.00 na dyskietce poszukiwany

@Kontrinkwizytor, post #27

Kontrinkwizytor napisał(a):

> A sądziłem, że można prościej:
> ładuję Workbencha z dyskietki 1, ładuję nadesłaną przez kogoś
> dyskietkę z Worbencha "Extras" (lub sam program pc0), wtedy
> odczytuję z nagranej dyskietki w PC stery do CF i już działam.
> Czy naprawdę nikt tego nie próbował?

Człowieku, to nie tak jak myślisz. Po pierwsze moutlista PC0: pojawiła się dopiero w AmigaOS2.1. Po drugie na dyskietce Exstras nie ma mout list, znajdują się na Storage.
Jeśli nie masz kontaktu z innymi Amigowcami z prawdziwymi Amigami, to możesz mieć problem z wymianą danych.
W twoim wypadku najtańszym sposobem pozostaje przygotowanie partycji na winUAE i podpięcie takiego twardziela do Amigi.
Można jeszcze pobawić się kabelkiem nulmodem i programem TwinExpres. Na upartego mogę zrobić ci taką dyskietkę botującą z tym programem i ci wysłać. Tylko ile teraz kosztuje taka dyskietka ?
[#36] Re: Workbench v.2.00 na dyskietce poszukiwany

@kmilota, post #35

Serdecznie dziękuję wszystkim, którzy pospieszyli z dobrymi poradami!
Pozbieraliście do kupy moją fragmentaryczną przecież wiedzę, wyprostowaliście błędne przekonania, które wzięły się bądź to z niezrozumienia niektórych stron WWW w zasobach Internetu, bądź z marnego poziomu merytorycznego tychże stron.

Z mojej strony temat uważam za zakończony - sytuacja wygląda następująco:

1). z dwoma Kolegami - Amigowcami jestem już umówiony na konkretną pomoc i rozwiązania, więc chyba nie ma sensu zawracać głowy innym Forumowiczom, może pomożecie teraz innym "zbłąkanym duszom".

2). W razie czego wiem już, że sposób z HDD 2,5 cala jest nie tylko teorią (bo dużo o tym napisano na WWW), ale i praktyczną, szybką i skuteczną metodą rozwiązania problemu, w dodatku bez zbytniej ingerencji w elektronikę Amigi Myślę, że też sobie z tym poradzę, ale to za jakiś czas. Poznałem też dziś przez przypadek Amigowca z Warszawy, który był w naszej firmie na delegacji, ale zdążył mi pokrótce omówić krok po kroku, jak taki dysk się podłącza, co zobaczę we wnętrzu Amigi, wręcz - jakie narzędzia i akcesoria będą mi potrzebne

3). No i odkryłem, że większość Forumowiczów nie śpi, nie je, nie pracuje, tylko siedzi non-stop na necie i klepie No, no, spoko, tak tylko żartuję, bez obrazy To świetnie, że są jeszcze ludzie, którzy chcą pomóc innym, a przede wszystkim - którzy pasjonują się komputerami z dawnych lat.

Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim, którzy zajęli się dogłębnie moim problemem i udzielili konkretnych odpowiedzi. Teraz już chyba dam sobie radę.

Pozdrawiam!
Rafał.

[#37] Re: Workbench v.2.00 na dyskietce poszukiwany

@Kontrinkwizytor, post #36

Bo gdy Amigowcy idą spać/do pracy.. ich podpięte do netu maszyny same toczą przeróżne dysputy i spory. Tak to już jest, gdy komputer ma duszę.

[#38] Re: Workbench v.2.00 na dyskietce poszukiwany

@mosfet, post #37

Świetnie powiedziane :D

[#39] Re: Workbench v.2.00 na dyskietce poszukiwany

@mosfet, post #37

Hehe, Mosfet, to było dobre. I jak tu się z człowiekiem nie zgodzić.

A ja tak offtopicowo to sobie marzę o uruchamianiu mojego systemu 3.1 (classic-Amiga-line ;)) z jakiegokolwiek nośnika, którego ani nie słychać ani nie szarpie - a nie z biednego dysku.

[#40] Re: Workbench v.2.00 na dyskietce poszukiwany

@BagoZonde, post #39

offtopicowo:
polecam adapter CF-IDE (cicho i nie szarpie)
[#41] Re: Workbench v.2.00 na dyskietce poszukiwany

@Norbert, post #40

dodatkowym atutem będzie odciążenie zasilacza :)

Jakiej przejściówki i karty używacie? Może stworzymy "no problem list" że taki konfig (CF+adapter) ktoś już ma i jest OK ?

[#42] Re: Workbench v.2.00 na dyskietce poszukiwany

@mosfet, post #41

No offtopicowo zaczytałem się trochę na ten temat ale na razie nie mam czasu by samemu po prostu to sobie zprezentować.

Nieofftopicowo -> odpalanie systemu z dyskietek to samobójstwo, chyba, że używa się kompa raz na tydzień. Żywotność dyskietek jest tak niska, że nie używam ich od dwóch lat pewnie (nie mówiąc o ich cenie w porównaniu z cd). A Workbenche miałem i 2.05 i 3.1 ale teraz to nie wczytam z nich nawet komendy assign a przecież leżały spokojnie (obok głośników i telewizora :D).

A offtopicowo jeszcze: z tym CF temat godny uwagi, zresztą chciałbym żeby... systemik nie wczytywał mi się pół minuty tylko np: 10 sekund :D. A co! Jak dorwę więcej wolnego czasu to zgłębię tajniki.

[#43] Re: Workbench v.2.00 na dyskietce poszukiwany

@BagoZonde, post #42

Offtopicowo ciąg dalszy.

Amiga 600HD (bez dopałek, golutka jak św. Turecki) dysk IBM 3,5'' 1,2GB, przelotka ze sklepu dla grzybiarzy, dysk zasilany z zasilacza laboratoryjnego (żeby anemik od 600tki nie kaszlał).
czas od przełączenia Power ON do gotowości systemu...niecałe 10 sekund :)
....a CF jest przecież szybsze od dysku (może na transferze dużo nie utargujemy, bo kontroler w Misi nieco cherlawy...ale te czasy dostępu...zero mechaniki :) ergo: musze mieć CF (w obu Amigach) :)

[#44] Re: Workbench v.2.00 na dyskietce poszukiwany

@mosfet, post #43

Offtopicowo ja też muszę mieć to CF. No i zejście do np: 10 sekund przy starcie systemu to by było niesamowite choć nie narzekam :D. Mam a1200 030/50 z 64 fastu a OS 3.1 lekko podrasowany więc trochi się wczytuje. W sumie to ja niepotrzebnie narzekam na ten czas :). Ale praca partycji systemowej jako niemechanicznego nośnika to dobra rzecz, przecież system co chwila stamtąd korzysta.

[#45] Re: Workbench v.2.00 na dyskietce poszukiwany

@Kontrinkwizytor, post #36

Oto wyniki moich bojów z Amigą:

Gdy już miałem WB 2.1 + pc0: , uruchomiłem staruszka Win 3.11, format dyskietki na 720 kB, władowałem tam LHA packer, stery do karty CF na PCMCIA (spakowane) i FAT95 (spakowany).

Rozpakowałem i zainstalowałem FAT95, potem stery i... karta CF się pojawiła!

Teraz wiem, że nie można pewnych "paczek" rozpakowywać pod PC, tylko trzeba pod Amigą (inaczej giną atrybuty, długie nazwy i w ogóle wszystko się chrzani) - okazało się, że to było źródłem wielu moich nieudanych prób! Dobrze, że mi ktoś podpowiedział

Bez problemu przenoszę kartą CF pliki ADF na Amigę, poleceniem ADF2DISK robię sobie pod Amigą dyskietki z ulubionymi grami i mogę je odpalać tak na A600, jak i A500! Ciekawostka: dyskietki z bad sectorami sygnalizowanymi przez PC-ta jakoś nie mają problemów w Amidze Ktoś umie wyjaśnić ten fenomen?!

Na razie z braku czasu Amiga idzie na półkę - gdy trafię tani HDD 2,5 cala, dokupię kabelek 44 pin (drogi jak cholera na mój gust) i pobawię się w instalację HDD, bo mam już sporo porad na ten temat.

szczególne podziękowania dla "Mosfet'a" i "APC74" za rozjaśnienie mroków PC-towego umysłu światłem niesionym przez Amigę

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem