[#31] Re: Amiga 1200 i VGA

@mosfet, post #26

Owszem, jedno, niemniej w przypadku standardowej amigi nie ma aż takiej tragedii jeśli chodzi o stabilizację napięć. I tak chodzi głównie o stabilizację +5V, +12V może mieć nawet dość duży rozrzut.

Piła to tylko metafora. :)

[#32] Re: Amiga 1200 i VGA

@Grzegorz Kraszewski, post #28

yhm :) zrobienie płyty pod BGA kosztuje więcej niż wszystkie zamontowane układy. Znam ten ból :(

btw: czy w naszym pięknym kraju idzie dostać coś bardziej zasobnego od Spartanów 3 w wersji 200 makrokomórek?

Ostatnia modyfikacja: 04.06.07 20:32

Ostatnia modyfikacja: 04.06.07 20:36
[#33] Re: Amiga 1200 i VGA

@mosfet, post #30

Grzegorz Kraszewski jakieś szczegóły Twojego projektu są osiągalne?

Tutaj.

[#34] Re: Amiga 1200 i VGA

@Grzegorz Kraszewski, post #33

Sweet :) przyjemnie się patrzy na coś takiego.

Na Zorro jednak się nie będę jeszcze porywać. Zacznę od zapoznania się clock-portem :) Mógłbym w tym miejscu poprosić o jakieś wskazówki od czego zacząć? (np. zrobić sobie na clock-porcie jakiś LCDek i napisać "Hallo World". ) O ile coś tam wiem, coś tam zrobiłem to nie mam zupełnie jak 'wgryźć' się w Amigowy hard. :(

[#35] Re: Amiga 1200 i VGA

@mosfet, post #32

Pewnie, że można, w Elfie na przykład, fakt, że ceny zbójeckie. Przy okazji - układy Altery są znacznie tańsze, w mostku PCI użyłem dwóch EPM7128S w PQFP 160.

[#36] Re: Amiga 1200 i VGA

@mosfet, post #34

Zacząć od schematów A1200 i obejrzeć jak port zegara jest podpięty do proca i co ma wyprowadzone. Z tego, co pamiętam, to niestety masz tam tylko 4 bity szyny danych. Nigdy nic nie robiłem na clockporcie, więc mogę się mylić, ale masz tam zdaje się 16 4-bitowych rejestrów. Szybkie to to niestety nie jest (3,5 MB/s teoretycznie), ale do zabawy wystarczy, zapinasz jakiś zatrzask i lecisz...

[#37] Re: Amiga 1200 i VGA

@Grzegorz Kraszewski, post #36

Dzięki :)

3,5MB/s to i tak za dużo do moich celów. 128kb/s będzie całkiem dobrze :)

[#38] Re: Amiga 1200 i VGA

@Grzegorz Kraszewski, post #35

Tak swoją drogą przypomniał mi się projekt karty dzwiękowej Martina:
http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=1281

Miała być ona tania w wykonaniu. Ktoś może wyjaśnić czemu nie doszło do jej realizacji?

Ostatnia modyfikacja: 04.06.07 22:00
[#39] Re: Amiga 1200 i VGA

@Hugen, post #38

Może właśnie był talent a nie było uporu?..

[#40] Re: Amiga 1200 i VGA

@mosfet, post #39

Raczej doszlo do momentu, gdy niezbedne byly wieksze pieniadze....

[#41] Re: Amiga 1200 i VGA

@Kaczus, post #40

ja p******e, koles chce zrobic cos pozytecznego to kazdy sie przypierdala

niedziwne ze pisze z pc win xp

[#42] Re: Amiga 1200 i VGA

@kutafon, post #41

Pisze z PC win XP bo równolegle prowadzi działania projektowo-dywersyjne. Kiedyś projektował płytki w Deluxe Paint III ale stwierdził. że życie jest za krótkie... ale klimat toto miało :) telewizor Neptun 150 podpięty pod RFmodulator i jazda z koksem :) (potem go zhakowałem i podpiąłem się z kompozytem :)

Ostatnia modyfikacja: 05.06.07 00:41
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem