[#1] 4xIDE, CDROM i klopot
Witam,
Wiedziony checia podlaczenia do mojej Amigi (1200, Apollo 40/40, HDD 2.5" 6GB) CD-Romu, nabylem w Efunzine 4xIDE. Podlaczylem gdzie trzeba i co sie okazalo:

a) po podlaczeniu przez interfejs samego dysku, przestal on byc widoczny w boot menu. I trzeba system bootowac z dyskietki (sam dysk oczywiscie jest przez system widziany, wszystko OK). Czy to normalne? czy cos mozna tak ustawic, by jednak bootowac z tego dysku?

b) CDROM - sprawa ciezsza - wyglada na to, ze przez tasme 3.5" nie idzie zasilanie - CDROM jest niewidoczny, nie otwiera sie, milczy. Mam zasilacz standardowy, ciezki. Wolalbym nie angazowac do wspolpracy zasilacza PCtowego. Czy jakos inaczej da sie doprowadzic zasilanie do tego CDROMa? Jak? Czy moze tak byc nie powinno i dodatkowe zasilanie nie jest potrzebne?

Z gory dzieki za pomoc!

Bartek
[#2] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Bartek_S, post #1

"wyglada na to, ze przez tasme 3.5" nie idzie zasilanie"

Można przerobić zasilacz AT, ATX. Istnieje również możliwość pociągnięcia zasilania z płyty, jednak nie wiem czy przy CDROMie to dobry pomysł :)

[#3] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Korni, post #2

No wiec wlasnie - zasilanie nie idzie. Czyli - czy przerobka zasilacza AT/ATX to jedyne wyjscie?
[#4] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Korni, post #2

Lol! Przecież zasialanie nie idzie przez kabel IDE. Ja mam do CD-roma przeciągnięte zasilanie z płyty. Kiedyś korzystałem i mam kable który wyprowadza zasilanie z portu zewnętrznej stacji dyskietek.

[#5] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@pwe, post #4

Zasilanie z plyty powiadasz? Jak to masz rozwiazane? Mozesz opisac?
Ja na tych kwestiach nie znam sie w ogole, stad budzace wesolosc moje konstatacje :)
Jaki kabel powinienem kupic? Co lutowac?
[#6] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Bartek_S, post #5

Dokładnie nie pamiętam-komputer mam u dziadka więc...pamiętam że zasilanie jakoś się wyprowadza z tych wtyczek które siedzą na płycie. Takie jak od diod obudowy czy stacji dyskietek. Trochę masz gorzej bo dysk 2,5. Trudne to nie jest ale niestety musiałbym zerknąć a nie mam jak.

[#7] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Bartek_S, post #5

A wez stary zasilacz AT, oberżnij molexa polaczonego z zasilaniem do fdd, zaizoluj dyndajace kable, potem wsadz wtyczke od fdd do gniazda zasilania stacji dysków na plycie a1200 a molexa do cd i woila.

[#8] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@pwe, post #6

"Trochę masz gorzej bo dysk 2,5"

Niby dlaczego?

Opis podpięcia z gniazda zasilania:
http://ulisses32.sitesled.com/amiga/sprzet/schematy.htm

Ze złącza które zasila FDD jest podobnie.

Wystarczy wyposażyć się we wtyczkę molex (to ta która dostarcza zasilanie do urządzeń IDE, oraz wtyczkę od strony zasilania (Ja miałem takich kilka :P ) oraz podłączyć zgodnie z napięciami. Nie sugeruj się tu kolorkami kabelków tylko napięciem jakie w nich płynie. Raz tak upaliłem dysk ;)

Wszystkie te kabelki, jak i przerobione zasilacze z pewnośćią sprzedadzą Ci w Efunzine.

Ostatnia modyfikacja: 12.06.07 12:26
[#9] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@pwe, post #6

Byly takie zestawy kabli dla dyskow 3.5" tam byl rozgaleznik, który podlaczales do plyty i brales z niego zasilanie dla dysku i dla stacji dysków. Ale przy takim obciazeniu moga byc problemy...

[#10] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Bartek_S, post #1

Piękne schematy podano, ale widzę że jesteś bardzo początkujący. Otóż:
1. wszystkie urządzenia 3,5" muszą być zasilane oddzielnie, nie przez taśmę ide; jest w nich specjalne gniazdo;
2. dyski twarde 2,5" są zasilane przez taśmę ide - ostatnie 4 kabelki taśmy to zasilanie, dlatego taśma do dysków 2,5" ma więcej żyłek.
Dokupiłeś 4 x ide z gniazdami do dysków 2,5" i 3,5". Jak masz dysk 2,5" to podłącz go do odpowiedniego gniazda. CD-ROM podłączasz odpowiednim kabelkiem do gniazda 3,5" i zasilasz oddzielnie. Zasilanie możesz poprowadzić bezpośrednio z zasilacza (tu raczej zasilacz od PC, który ma odpowiednie już kabelki), z płyty głównej A1200 od gniazda zasilającego stację dyskietek lub z któregoś z portów wg schematów podanych (to najtrudniej do wykonania).

Uwaga:
1. zasilacze AT od PC muszą być obciążone inaczej się spalą tzn. muszą być podłączone do urządzeń;
2. jeśli masz dysk HD 3,5" to podłączasz go na jednej taśmie z CD-ROMem - więc pamiętaj o ustawieniu odpowiednio zworek: HD - master, CD - slove; inaczej nie będą się widzieć i nie będziesz mógł startować z dysku.

Ostatnia modyfikacja: 12.06.07 13:12
[#11] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Kaczus, post #9

Dziekuje za odzew! Odpowiedni kabel juz znalazlem - sprobuje wpierw pociagnac zasilanie od fdd, a jak nie wyjdzie, to zasilacz AT powinien pomoc.

Czy ktos moglby mi pomoc w kwestii pierwszej (znikajacy dysk w bootmenu)?

Pozdrawiam,
Bartek
[#12] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Bartek_S, post #11

To jest dziwne, chyba, ze masz inna wersje 4xide niz ja mialem. W tej wersji co ja mialem to na pierwszej tasmie bylo zlacze dla urzadzen 2.5" i te byly widziane bez dodatkowych sterownikow, druga tasma to 3.5"... Bez przelotki jak rozumiem dysk Ci dziala bezproblemowo?

[#13] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Kaczus, post #12

tak, bez przelotki dziala jak trzeba.
Z przelotka jest widziany przez system po boocie z dyskietki, ale sam z siebie nie bootuje.
[#14] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Bartek_S, post #1

> Mam zasilacz standardowy, ciezki. Wolalbym nie
> angazowac do wspolpracy zasilacza PCtowego.

To poczytaj sobie Bartku ile ten oryginalny zasilacz moze dac pradu a potem zsumuj te ilosci ktore twoje napedy cd,fdd i hdd zechca pobrac aha Amiga tez lubi prad = dobra rada = zasilacz od PC.
Nie piszesz czy masz A w wiezy bo tam najlatwiej go byloby zmiescic i cd tez.
Zasilacz AT latwo przerobic a mozna go dostac gratis bo to juz staroc
Wiecej poradhttp://www.ppa.pl/sprzet.html

Tu poczytasz o 4xIDEhttp://www.ppa.pl/artykul-4xEide-1_3_38.html

[#15] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@necavi, post #14

Dzieki!
O 4xeide juz czytalem (m.in. po tej lekturze zdecydowalem sie na zakup 4xide). Ja nie dostalem zadnej dyskietki z softem, sam goly interfejs. Moze to jest przyczyna tego "znikajacego" dysku...choc nie sadze.

Co do zasilacza - mam Ami desktop i bardzo jestem do takiego wlasnie jej wygladu przywiazany :) Sprobuje wpierw zasilic CD poprzez fdd. A jak to nie pojdzie, to rzeczywiscie - przerobka zasilacza od PC bedzie jedynym wyjsciem. Tylko kto mi to wszystko polutuje - ja sam jestem zielony jak trawa wiosna w tym temacie :)

Pozdrawiam,
Bartek
[#16] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Bartek_S, post #15

Bez zainstalowanych sterowników do 4xEIDE nie działa port secondary. Może więc dlatego CDROM jest w ogóle niewidoczny?

[#17] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Bartek_S, post #1

A jak byś chciał zasilić np. 3 lub 4 urządzenia IDE (w końcu chyba po to kupiłeś ten interfejs 4xIDE) wszystkie z standardowego zasilacza i przez płytę główną? Bo jeśli tak to kiepsko to widzę. Amiga, 1HDD, 1CD, jakieś niewielkie turbo z fastem, ewentualnie sieciówka na PCMCIA to szczyt możliwości standardowego zasilacza.
[#18] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Bartek_S, post #15

Kupileś buforowany interface Elboxu, czy 4xIDE innej firmy, bo to są
różne rzeczy?

[#19] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Kiv_Master, post #17

U znajomego standardowy zasilacz nie wytrzymał już przy rozszerzeniu
pamięci o 4 mega i HDD...

[#20] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Kaczus, post #19

Pewnie znajomy miał zasilacz tzw "ciężki", ja miałem na myśli ten "lekki" taki właśnie śmiało ciągnął powyższy zestaw bez problemu właśnie do czasu wymiany CDromu na szybszy i dołączenia kolejnego HDD.
[#21] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Bartek_S, post #3

pószczanie przez płyte tyle prondu może zakączyć się jej śmiercią, najlepiej brać prąd bezpośrednio z wtyczki zasilacza amigi(jest w niej napięcie 5+, 12+ i jest też grunt, w wtyczkach takie jakie mają dyski i cd-rom tez jest 5+, 12+, ale są 2 grunty, które i tak są ze sobą zwarte) , można zrobić to tak bez żadnych konsekwencji dla płyty gł amigi :)

[#22] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@arti4-92, post #21

Witam,
Na wstepie dziekuje za odzew.
Kupilem 4xIDE - http://efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=138&sid=208239bc17277a855660b62409ac500a

Nie jest to interface buforowany, tylko zwykla "przelotka" z tego co mi sie wydaje.

KivMaster - wlasnie po to kupilem 4xIDE - CDROM, hdd 2.5", "jakies" turbo z fastem i karta sieciowa. Nic wiecej do szczescia (na razie) nie jest mi potrzebne. Oczywiscie - jestem teraz juz prawie przekonany, ze bez zasilacza PC i tak w przyszlosci sie nie obejdzie. Ale na razie po prostu chce sprawdzic jak to dziala. Kabel fdd-molex juz mam, przetestuje wieczorem.

Raz jeszcze dzieki za podpowiedzi, ktore znacznie zwiekszyly moja wiedze o nurtujacym mnie zagadnieniu!

Pozdrawiam,
Bartek
[#23] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Bartek_S, post #22

heh i pomyslec, ze dorzucilem taka przelotke gosciowi, co chcial przelotke 2.5" -> 3.5" i za tamto chcial zaplacic 20 zl razem z kosztami przesylki, bo w sumie szkoda mi bylo, ze ktos przeplaca, to jako bonus dorzucilem :) Natomiast obiawy, ktore opisujesz sa dosc dziwne. Urzadzenia na pierwszym zlaczu (2.5") byly u mnie zawsze widoczne. pozostale urzadzenia widoczne byly dopiero po uruchomieniu oprogramowania.

[#24] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Kaczus, post #23

...a ja nie dostalem zadnego oprogramowania...:(
Dzis sprawdze na spokojnie w domu raz jeszcze, moze soft do tego akurat nie jest konieczny, skoro nie przyslali?
Tak czy siak - napisalem do Efunzine, poczekam na odpowiedz.

Pozdrawiam,

Bartek
[#25] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Bartek_S, post #15

Sprobuje wpierw zasilic CD poprzez fdd.

Porazka.

Ja druga Ami w desktopie zasilam pecetowym zasilaczem z amigowa koncowka.

Amigowa koncowka zasila TYLKO plyte glowna. Do plyty podlaczona jest tylko karta tutbo i stacja dyskow. HD, CD-ROM i wentylator chlodzacy 040, podlaczone sa osobno (do tego samego zasilacza).
[#26] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@arti4-92, post #21

pószczanie

Widzę żę kólega bardzo lubi pściółki :P

prondu

Czy chodzi o jakas odmiane "Pronto"?

przyjaciułki

Czy to jakaś znajoma przyjaciółki, naszej pszczółki, która się puszcza? Tu i tam?

Ostatnia modyfikacja: 13.06.07 14:41
[#27] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Bartek_S, post #22

CDROM, hdd 2.5

Wydawalo mi sie ze do tego nie potrzeba zadnego 4xIDE...standardowy port obsluzy dwa urzadzenia.
[#28] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Bartek_S, post #24

...a ja nie dostalem zadnego oprogramowania...

To zapytaj w Efunzine jakich sterownikow nalezy uzyc. Tak czy inaczej 4xIDE lub FastATA z Elboxu, wymagaja dodatkowych sterownikow.

PS. Zdaje sie ze dodatkowy port w FastATA i 4xIDE dzialaja na sterownikach z OS3.9 i jakims idefixie z Aminetu. Sciagnij i sprawdz.
[#29] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Andrzej Drozd, post #27

Tak, obsluzy - z przelotka 2.5-3.5". Ja jednak kupilem to 4xIDE wychodzac "w przyszlosc" :) Kiedys moze cos doloze.... no i oczywiscie zaopatrze sie wczesniej w porzadne zasilanie.
"Kazde urzadzenie elektryczne dziala lepiej, kiedy jest podlaczone do pradu" - oto, czego sie od Was nauczylem :)

PS - druga wiadomosc - maila do Efunzine juz wyslalem. Idefixa pociagne.
Dzieki!

Ostatnia modyfikacja: 13.06.07 15:15
[#30] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Bartek_S, post #29

Ale napisz czy HD i CD podlaczyles do jednego portu (primary) do jednej tasmy, czy kazdy z osobna do innego portu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem