[#31] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Andrzej Drozd, post #30

Do osobnych.
HDD 2.5" do primary, CD ROM 3.5" do secondary.

ALE - moj problem dotyczy sytuacji, kiedy podpiety byl sam HDD. Po prostu nie bootuje...choc jak juz pisalem - po boocie z dyskietki jest spokojnie widziany przez system i pracuje normalnie. Nie wiem, czy jakiekolwiek sterowniki tu pomoga...tego dysku po prostu nie ma w boot-menu.

Pzdr!
Bartek
[#32] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Bartek_S, post #24

Soft do tego jest potrzebny tylko jesli chcesz skorzystac z 2 zlacza. Na stronie jest napisane, ze jest tylko wersja demo - a ta chyba byla dostepna na aminecie....

[#33] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Bartek_S, post #31

Co do HD, to nie wiem, nie uzywalem 2.5 cala. Sprobuj z 3.5 (mozna taki wladowac takze do srodka, wyciagajac wczesniej podstawke pod 2.5).

Gdy juz poradzisz sobie z HD i dobrze zasilisz CD-ROM, to pamietaj ze musisz uaktywnic port secondary wpomnianym wczesniej softem oraz przestawic CD na master (bedzie on jedynym urzedzeniem na secondary) i odpalac go jako UNIT=2

Ostatnia modyfikacja: 13.06.07 16:04
[#34] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Andrzej Drozd, post #28

Zobacz na zdjecie - on ma konstrukcje, która kiedys robil Micronic, potem nie wiem kto - tez mialem takie cos, to nie jest ELBOKSowy wynalazek.

[#35] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Bartek_S, post #22

Ale jeśli masz tzw "ciężki" fabryczny amigowy zasilacz to może on nie wydolić nawet z dwoma urządzeniami IDE.
Ja pisałem o powyższym zestawie z zasilaczem tzw "lekkim".
Z "ciężkim" nie ma szans.
[#36] Re: 4xIDE, CDROM i klopot

@Kiv_Master, post #35

Witam,
Informuje, ze z problemem sobie poradzilem.
Postapilem jak doradzil Fazior - podpialem przez FDD (jednoczesnie wylaczajac stacje dyskow, ale na razie i tak nie jest mi ona potrzebna). Zainstalowalem sciagniety z Aminetu idefix (dzieki Andrzej!) i...wszystko dziala! Nie zauwazylem problemow z zasilaniem jak na razie (wszystko na standardowym amigowskim zasilaczu).

Co do pierwszego problemu - rozwiazanie okazalo sie prozaiczne - dopchnalem tasme tak_mocno_jak_sie_dalo...i bootuje z hdd.

Dziekuje raz jeszcze i pozdrawiam,

Bartek
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem