Wątek zamknięty
[#1] Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy
Witam !!

Miałem kiedyś Amigę 500 którą sprzedałem aby później kupić 1200 którą też musiałem sprzedać (za co do dziś pluję sobie w brodę :( (wydałem na nią ponad 1000 zł a sprzedałem za 200))
Już nie raz żałowałem sprzedaży przyjaciółki, ale ostatnio bardzo zainteresowałem się Amigą i jej dawnymi i obecnymi losami i znowu naszła mnie chęć na kupno Amigi.
I w tym miejscu rodzą się moje pytania:

1. Jak wygląda dziesiejsza sytuacja Amigi (classic), odbyłem ostatnio miłą rozmowę w sklepie "ANIMART" z pracownikiem sklepu (który chyba jest także jego właścicielem ?)
z rozmowy wynikło że "Amiga dostaje skrzydeł" ,ludzie nadal je kupują (a sprzęt nie tanieje), oprogramowanie jest nadal rozwijane a i "scena" nie zanikła. Rozmowa mnie bardzo ucieszyła i na serio zastawiam się na kupnem komputerka.

2. Powracając do cen. Ceny Amig są bardzo wygurowane (co chyba świadcz o tym że Amiga nadal istnieje i jest dobrym sprzętem) i żeby z A1200 zrobić komputer na miarę XXI wieku trzeba wydać ponad 1500 zł gdzie za tą cenę mogę dostać EMAC'a 1.25 GHz i czy tutaj bylibyscie w stanie przekonać mnie o wyższości Amisi nad Macintoshem ?

3. Myślę o kupnie A1200 i przełożeniu jej to towera, do tego doszła by jeszcze karta turbo '040' ( a może od razu PPC ?) spory dysk, CD-ROM i AmigaOS 3.5 i tyle bo jakiekolwiek karty graficzne czy muzyczne nie wchodza w gre (cena) co powiedzie na takie coś ?.
Na pewno też zainstalowałbym linuksa, czy istnieją jakieś inne poza Debianem i NetBSD ?

I ostatnie:
Czy nie będę żałował kupna i po kilku miesiącach sprzedawał Amigi na Allegro ?

P.S. Chętnie pogadał bym z amigowcami z Gdyni ... jest ktoś chętny ?
Z pozdrowieniami Yatterman

Ostatnia modyfikacja: 18.06.07 17:24
[#2] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Yatterman, post #1

No, dzisiejsza sytuacja jest w miarę dobra.
Nadal jest soft, nadal jest scena.
A1200, obudowa tower, karta turbo (lepiej ppc, wydajniejsza), napęd CD, twardziel. To konfiguracja w sam raz, niektórzy zamiast PC używają Amigi jako głównego komputera.
Co do wyższości Amisi nad Mac'em, to ja nie wiem, ale na pewno pod żadnym względem technicznym nie jest lepsza.
Nie tylko Linux.
AmyOS 3.5? Czemu nie 3.9?
Jest jeszcze MorphOS.
Myślę że kupna Amigi nie będziesz żałował, tak jak ja, mimo że wziąłem "tylko" A500 (ale i tak mam w planach małe rozbudowanie )

Ostatnia modyfikacja: 18.06.07 17:41
[#3] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Yatterman, post #1

czy tutaj bylibyscie w stanie przekonać mnie o wyższości Amisi nad Macintoshem?

Raczej nie. Amiga pod żadnym względem nie jest lepsza, ani technicznie, ani pod względem oprogramowania. Różnica jest tylko taka, że Amiga jest Amigą, Macintosh nią nie jest...

Czy nie będę żałował kupna i po kilku miesiącach sprzedawał Amigi na Allegro?

Jeżeli już w tej chwili masz wątpliwości, to myślę, że będziesz żałował i sprzedasz, tracąc przy tym na cenie.

[#4] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Yatterman, post #1

1. Wygląda tak, że jest to sprzęt wyłącznie hobbystyczny. Mnie się bardziej podoba określenie "elitarny". Amiga Classic (czyli A1200/500/4000 itp) nie jest już produkowana. Na rynku są nowe modele (AmigaOne, MicroA1, Pegasos) ostatnio pojawiła się Efika. Niektórzy poróbują wskrzesić A500(projekt MiniMig), niektórzy tworzą własne komputery (Samantha). Generalnie, nie jest to sprzęt masowy. Scena i programy wciąż powstają, choć nie tak masowo.
2. Ceny samych Amig nie są wygórowane. Gołą A1200 można dostać za 100 zł, A500 jest jeszcze tańsza. Droższa jest A4000, ale też za ok. 400 zł można ją kupić. Mowa o Allegro, w sklepach wysyłkowych jest drożej. Drogie są dodatki (wszelkie karty turbo/graficzne/muzyczne/rozszerzające). Wynika to z małej ilości sprzętu i jego niszowości.
Nie bedziemy nikogo przekonywać "o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy". Każdy ma wolny wybór. Każdy z nas zdaje sobie sprawę z wad i zalet Amigi. nie ma co porównywać A1200 z iMakiem, bo dzieli je przepaść technologiczna. Ale dla nas to nie ma większego znaczenia.
3. Wszystko w porządku, poza OS3.5. Nie warto. Albo 3.9 albo 3.1 z masą nakładek. Podobną konfigurację mam ja.

Czy będziesz żałował - to już Ty sobie musisz odpowiedzieć na to pytanie. Amiga to nie jest sprzet dla przeciętnego użytkownika komputera tylko sprzęt dla maniaków i hob bystów. W zamian za odpowiednie podejście potrafi dać naprawdę duuużo radości i przyjemności. Wybór należy do Ciebie.

[#5] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Yatterman, post #1

No dzięki za szybkie odpowiedzi, ciesze się że ta konfiguracja jest wystarczająca, ale co z tymi Linuksami jakie są inne dystrybucje na przyjaciółkę?

Grzegorz Kraszewski fajnie to ująłeś że Macintosh nie jest Amigą :)

Ostatnia modyfikacja: 18.06.07 17:50
[#6] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Yatterman, post #1

1. Pod względem sprzętowym przez kilka lat nic się nie zmieniło. Karty PPC phase5 nadal są najlepszymi dopałkami do Amig klasycznych. Są też Sloty PCI takie jak np. Mediator, G-REX, Prometeusz, pozwalające korzystać np. z kart graficznych Voodoo. Warto też wspomnieć o minimigu, małe i fajne, niestety tylko do gierek. Pod względem programowym większość rzeczy powstaje już tylko pod systemy MorphOS/AmigaOS4. Ten pierwszy możesz ściągnąć ze strony http://powerup.morphos-team.net. AmigaOS4 nie można na razie nabyć w wersji dla klasyka.
2. Wątpie czy uda się zrobić z klasyka komputer na miarę XXI wieku, choć wszystko zależy do czego chcesz go wykorzystywać i co od niego wymagasz.
3. IMHO przekładanie A1200 do obudowy tower bez zamiaru używania slotów pci, nie jest zbyt fajne. Karta grafiki Bvision zmieści się w standardowej obudowie.
4 a zarazem ostatnie. Jeśli masz zamiar zastąpić PeCeta, to radziłbym się zastanowić nad Pegasosem I/II. A1, uA1 trudno trafić, osiągają zawrotne ceny. Istnieje również Efika, jednak ze swoimi parametrami może okazać się za słaba do niektórych zastosowań, głowna zaleta to malutka obudowa i niska cena jak za nowy sprzęt, choć lepszego używanego PegasosaI możesz kupić taniej. MorphOS 2.0 ma zostać wydany prawdopodobnie w tym roku (MorphOS 1.4.5 nie działa na Efice). Warto dowiedzieć się więcej o wszystkich tych komputerkach ;)

@OSH

Masa nakładek na 3.9 jest również wskazana ;) Choć jest to nieco lżejsza masa ;)

Ostatnia modyfikacja: 18.06.07 18:07
[#7] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@OSH, post #4

Ostatnia modyfikacja: 18.06.07 18:05
[#8] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Yatterman, post #5

O linuksie zapomnij w kontekście amigi. Amiga się do tego po prostu nie nadaje, chyba że jako terminal, albo jako niezbyt żwawy APUS na PPC.

[#9] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Korni, post #7

Korni napisał(a):

> Do kasacji :P
A to czemu?

[#10] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@OSH, post #9

Lepiej? ;P

[#11] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Korni, post #6

Nie, PeCet zostaje Amiga byłaby drugim komputerem "poważne" zadania mógłbym zawsze wykonać na PC.

Amiga byłaby początkowo tylko "zabawką", ale nie tylko do gier.

[#12] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Yatterman, post #11

W takim razie najlepszym wyborem byłaby A1200+030+FAST+HDD, najlepiej karta CF, lub cichutki dysk ;). Za taki zestaw bez HDD wykosztujesz się ok. 200zł.

Ostatnia modyfikacja: 18.06.07 18:14
[#13] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Korni, post #12

To pozytywnie :) myślałem o tym zestawie (ile jest wart i co wy na to?)

http://allegro.pl/item206961141_amiga_1200_z_osprzetem.html

[#14] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Yatterman, post #5

Po pierwsze nie ma sensu posiadanie A1200 + karta turbo PPC bez karty graficznej chyba że chcesz dostać "przeplotu oczu" w zapierającej dech w piersiach rozdzielczości 640x512 w 16 kolorach przy odświerzaniu 25 Hz bez możliwości odpalenia niczego w OpenGL. Poza tym o ile mi wiadomo nie ma żadnych sterowników OpenGL na Amigę nawet jak masz kartę Voodoo 3 dlatego amigowski Quake 2 działa jedynie w uproszczonym trybie software'owym z 8 bitowym kolorem. Poza tym najlepszą kartą graficzną na Amigę na dzień dzisiejszy jest Voodoo 3 3000 z 16 MB RAM na AGP który ukazał się rok przed premierą GeForce 1 - na dzień dzisiejszy kupisz nowego GeForce 8 z 256 MB RAM za 339 zł.

Jak chcesz się wyróżniać to kup sobie Via Epia ME 6000 Fanless o wymiarach 17 na 17 centymetrów za 277 zł + Kingston DDR 512MB PC-266 CL2 za 138 zł - pożre każdą Amigę na koksie do tego system uruchamiany jakiegoś szybkiego, bezgłośnego CompactFlash i na tym Ubuntu 7.04 + Compiz i wymiatasz z interfejsem w OpenGL a jak chcesz sobie pograć to możesz uruchomić najnowszy Quake 2 do dzisiaj aktywnie rozwijany pod nazwą r1q2 - w końcu ile razy można przechodzić prince of persia - ale jeśli chacesz to uruchomisz sobie emulację Amigi poprzez E-UAE.

Podchodź z rezerwą do tego co mówią ludzie na tym forum - wielu z nich to szaleńcy którzy instalują Win95 na PC task'u czy na Bochs na 25 MHz Motoroli emulującej instrukcje i486
[#15] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Yatterman, post #13

No, dobry zestaw.
Chociaż nie podoba mi się (ale to tylko moja opinia) zasilacz od PC.
Na początek zestaw idealny, cena podskoczy pewnie ponad 200 złotych...
Na 1 fotce, gościowi widać palce u nóg... xD
[#16] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Yatterman, post #13

Zależy od ceny. Dokup jeszcze do tego sieciówkę na PCMCIA ;) Zasilacz przydałby się standardowy, lub wyjmij wiatrak z tego, dyski też mogą być przy głośne, prawdopodobnie są 3,5". Karta jest nawet ok, sam taką mam w klasyku. Choć Apolla mają to do siebie, że nie wszystkie działają tak samo.

[#17] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Yatterman, post #13

A powiedz mi kolego czy na tym złomie chciałeś zainstalować Debiana (może jak masz jakiś stary kernel 1.x dla m68k to może ruszy) czy może Vistę OK
[#18] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #14

640x512 w 16 kolorach przy odświerzaniu 25 Hz

Da się wycisnąć większą rozdzielczość, 256kolorów (choć na AGA im mniej tym lepiej, 8 starczy ;) )i 60HZ. Widziałeś na oczy 25Hz na Amidze? :P

"Poza tym o ile mi wiadomo nie ma żadnych sterowników OpenGL na Amigę nawet jak masz kartę Voodoo 3 dlatego amigowski Quake 2 działa jedynie w uproszczonym trybie software'owym z 8 bitowym kolorem."

Źle Ci wiadomo. Quake 2 działa również z akceleracją 3D.

"Voodoo 3 3000 z 16 MB RAM na AGP"

Gdzie widziałeś sloty AGP to amigi klasycznej? Zapomniałeś o Voodoo4.

Z taką oszałamiająca wiedzą to walnałeś niezłego posta :P

Ostatnia modyfikacja: 18.06.07 18:44
[#19] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Korni, post #18

Oczywiście że 25 Hz jeżeli nie masz scan doublera za 200 zł
[#20] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #17

Jak to przecież w sieci można znaleźć materiały na temat Debiana dla architektury Motorola 680x0, przecież to musi jakoś działać.

[#21] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Korni, post #18

A w przypadku Voodoo na AGP miałem na myśli że nawet najlepsza karta graficzna na jakąkolwiek amigę (kalsyczna, Pegasos etc.) wymięka przy GeForce 1.
[#22] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #19

rotfl

Radeon 8500/9100 jest słabszy od Geforce1? Jesteś genialny :P Przyznaj się co z ciebie za kret :P

Ostatnia modyfikacja: 18.06.07 18:57
[#23] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #19

1. Wyróżnianie się przez instalację Ubuntu na kiepawym pececie - cóż za śmiała koncepcja.

2. Każdym kolejnym postem pokazujesz swoją ignorancję, na A1200 można mieć 640 x 480 w 60 Hz bez przeplotu (bawiąc się ustawieniami uzyskałem 704 x 576 w 62 Hz) bez żadnych dodatkowych urządzeń.

[#24] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Yatterman, post #20

"Najnowszy" działający linux na architekturę m68k jest oparty of kernel "whitetower" czy coś takiego jeszcze z ubiegłego wieku.
[#25] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #21

Sugerujesz, że np. Radeon 8500 wymięka przy GeForce 1? Śmiem przypuszczać, że nawet mój cienki R9200SE w Efice robi wokół tego GeForca kółeczka z przytupem i klaskaniem piętami. Może jeszcze coś równie śmiesznego powiesz?

[#26] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Grzegorz Kraszewski, post #23

Masz rację, czytałęm o takim hacku w magazynie Amiga ale podobno nie ma wtedy ostrości w dolnym rogu ekranu.
[#27] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Yatterman, post #20

przecież to musi jakoś działać.

Niestety tu kolega gnugpl ma rację - Debiana dla 68k zarzucono już dawno. A biorąc pod uwagę, że typowe środowisko graficzne i desktop w rodzaju KDE ma wymagania spokojnie doganiające najnowsze wersje Windows - coś więcej niż konsola tekstowa na klasycznej Amidze to będzie droga przez mękę.

[#28] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Grzegorz Kraszewski, post #27

To fatalnie ... to został tylko NetBSD ?

[#29] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #26

podobno nie ma wtedy ostrości w dolnym rogu ekranu

Jassssne... A w którym dolnym, lewym, czy prawym?

A tak przy okazji to nie jest żaden hack - tryb 640 x 480 @ 60 Hz/31,5 kHz, zwany Multiscan Productivity jest dostępny od ręki po instalacji fabrycznego systemu (a nawet przy pracy z dyskietek).

Ostatnia modyfikacja: 18.06.07 19:04
[#30] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Yatterman, post #28

Co się tak uparłeś na tego linuksa? Możesz zainstalować najwyżej dla sportu czy zabawy ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem