Wątek zamknięty
[#31] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Yatterman, post #28

Powiedzmy szczerze - jeżeli interesują Cię systemy uniksopochodne, to może faktycznie lepiej się tą Epią zainteresować. Linux w miarę sympatycznie działa dopiero na Pegasosie i to najlepiej dwójce (osobiście mam Debiana jako podkładkę pod Open Office, działa to całkiem przyjemnie). Na klasyku to będzie walka z betonową ścianą.

Ostatnia modyfikacja: 18.06.07 19:02
[#32] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Grzegorz Kraszewski, post #25

Dobra przyznaję Ci rację w sprawie Radeona ale robicie temu chłopakowi wodę z mózgu bo sami macie Amigę od 10+ lat i zebraliście masę softu i sugerujecie mu że jak się wkręci w to w roku 2007 to zdobędzie jakikolwiek program typu Dopus Magellan II, Cygnus i inne komercyjne programy których nie znajdzie na Aminecie, że spatchuje sobie scsi.device w shaddow ROMie (zawartość ROMu skopiowana do RAMu) tak aby uruchomić dysk 2GB+ etc.

W sytuacji jak nie ma już tej społeczniści co była kiedyś chłopak się załamie.
[#33] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #14

Ty kolego masz za to monitor który obsługuje 25 Hz "odswierzanie". Zanim coś napiszesz to coś poczytaj, od 95 roku trochę się zmieniło :).

Ostatnia modyfikacja: 18.06.07 19:08
[#34] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Grzegorz Kraszewski, post #31

A tak pozatym to używał ktoś a was Worker pod Linuxa - klon Directory Opus - w mojej opini to najlepszy DOpus jakiego kiedykolwiek używałem i na dodatek Open Source ale nie znajdziecie go w AROSie, MOSie, OS4 etc.
[#35] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #34

I całe szczęście, Boże nas chroń od linuksowej zaawansowanej technologii, która już przegoniła Windowsa w dziedzinie wymagań sprzętowych.

[#36] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Grzegorz Kraszewski, post #35

Linuks jest taki jaki chcesz żeby był - chcesz coś ligthweigth - proszę bardzo: xfce zamiast gnome czy KDE i śmigasz na S3 Virge a partycja 10 GB na system w zupełności wystarcza dla najnowszego Ubuntu w sytuacji jak World of warcraft odpalacz poprzez wine z partycji na której masz dane - wystarczy zrobić soft link - tak nawiasem mówiąc czy jest jakiś amigowski system plików na którym soft i hard linki działają bo jest polecenie link w katalogu C ale jak sprawdzałem to chyba na FastFileSystem nie działa - może dla SmartFileSystem działa.
[#37] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #36

gnugpl napisał(a):

> Linuks jest taki jaki chcesz żeby był - chcesz coś ligthweigth

Jeśli chcesz krzewić swoją linuksową wiarę wśród ludzi średnio tematem zainteresowanych to bądź łaskaw nie używać języka, którym nie władasz sprawnie (w tym wypadku angielskiego). A tak w ogóle to mamy gdzieś twojego Linuksa, nie ten wątek i ogólnie dobranoc.

[#38] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Fei, post #37

Ależ ligthweigth było napisane poprawnie.
[#39] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Fei, post #37

Ja bym chciał żebyście się nie wykłócali...nowi pomyślą sobie nie wiadomo co i LOL

Co do Linuxa...amiga jest po to żeby amigować. Linuxy są już wszędzie i tak wystarczająco...AOS rulez!

[#40] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #32

CygnusED jest na Aminecie :P Po za tym ze strony Dietmara można pobrać darmowego i lepszego Microgoldeda, użytkownicy MOSa mają również za free MorphEDa. Wcale nie trzeba mieć Amigi 10+ lat aby się orientnować w temacie. Tobie brakuje naprawdę wiele, zupełnie zielony, a mówi jaby pozjadał wszystkie rozumy świata.

[#41] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #38

gnugpl napisał(a):

> Ależ ligthweigth było napisane poprawnie.

Chyba po "hińsku"

[#42] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #38

Ostatnia modyfikacja: 18.06.07 19:44
[#43] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #36

Po co przychodzić na forum amigowe i nawracać amigowców na linuksa? Czy to jakaś misja zlecona przez GPL GNU guru? Już było tu kilku nawracających, z obozu jabola... Tak wiem, linux jest kuhl, lekki i szybki, tylko powiedz mi - dlaczego Xubuntu 6.06 sie wlecze naa 192 MB Ramu? ;)

Ostatnia modyfikacja: 18.06.07 19:45
[#44] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Malin, post #43

Sugerujesz, że to G$%?

[#45] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Fei, post #37

Fei napisał(a):

> nie ten wątek

Jakto nie, ja tylko usiłuję powiedzieć że jeżeli jesteśmy już do czegoś przywiązani to do amigowskiego look'n'feel który nie ma nic wspólnego z architekturą 680x0 czy PPC tak samo jak MacOS na i386 nie traci nic ze swych zalet. Zamiast portować tysiące Linuksowych programów z Firefoxem na czele na jakiś amigowski OS nie prościej jest przeportować te kilka amigowskich programów na których wam zależy na jakąś wspólną platformę na której są też ludzie portujący z Atari, Windows, MacOS, DOS etc. Na dzień dzisiejszy na Linuksie mam świetnie sklonowanego Dopus'a i SoundTracker'a. Natomiast klonowanie HDToolBox dla AROS'a jest kompletnie pozbawione sensu w sytuacji jak jest GParted będący klonem Partition Magic.

Pozatym wiece, że Dpaint to nic innego jak port wykonany przez Electronic Arts jakiegoś programu (doddle czy coś takiego) ze stacji roboczej SGI. Tak więc widzicie ile jest Amigi w klasycznej Amidze biorąc pod uwagę że AmigaDOS jest inspirowana przez MS DOS, keymap i setmap to typowo Unixowe wynalazki a BASIC dla Workbench 1.3 był zamówiony przez Commodore od... Microsoft.
[#46] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #17

Czemu złomie .

Dla linuxa się nienadaje, ale wb 3.9 będzie śmigał, gry też odpali (Napalm, Exodus, Genetic Species, MystI, Doom, heretic, hexen, i cała reszta klasykowych), dla zabawy i poamigowania to sprzęt jak znalazł :) .

A linux SSIE, ot co, z nowym sprzętem ma problemy,, a wymagania sprzętowe to zaczyna mieć bardziej kosmiczne niż viśta że o "prostocie" użytkowania nie wspomne .

[#47] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Korni, post #44

Ke? ;)

[#48] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #45

To teraz powiedz mi, czy na Linuksie jest odpowiednik Alcohola 120%? Chcę nagrywać sidiki, które odczyta mój PSX... Nie, K3B odpada. Tutaj nie ma bandy windowsiarzy z UAE w ręku, większość pewnie wie jaki linux jest cool.

[#49] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Malin, post #43

I zapomniałem jeszcze dodać, że pomysł aby obsługiwać pamięci masowe np. HDD przy pomocy sterownika niskiego poziomu np. trackdisk.device, scsi.device a przy pomocy innego sterownika system plików np. ISO9660 też jest zaczerpnięty z Unix'a którego tak nie lubicie a wykożystujecie to za każdym razem jak montujecie sobie obraz CD.
[#50] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #45

[post usunięto: wyzwiska]
[#51] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #45

Problem w tym że amigowcom zależy na systemie, który jest jedyny w swoim rodzaju. AmigaOS 3.x/4.0 , MorphOS, czy AROS, oferują to co najlepsze w Amidze, i o to w tej całej zabawie chodzi. Jest to system który np. pozwala na dowolną zmiane GUI bez zbytniego wysiłku, programikami które sa w systemie. Jest to system, który w maksymalnie "podbajerzonej" wersji zabiera całe 100 MB na HD i ogromną ilość ok 50 MB RAM, działając z prędkością tysiąc razy szybszą niż zbajerowany linux na najszybszej maszynie.

A jak mówiłem wcześniej:

!suxx LINUX

[#52] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Malin, post #43

Malin napisał(a):

> Tak wiem, linux
> jest kuhl, lekki i szybki, tylko powiedz mi - dlaczego Xubuntu
> 6.06 sie wlecze naa 192 MB Ramu? ;)

Bo masz 2 lewe ręce i odpalasz to na złomie? ;>

A i nie umiesz rymować, zią. O!. ;]

[#53] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #45

gnugpl napisał(a):

> Jakto nie,

Tak samo, jak nie ma słowa 'ligthweigth'. To dział forum o Amidze, nie o Linuksie (a jest taki).

> AmigaDOS jest inspirowana przez MS DOS

Co za bzdura. Poczytaj sobie lepiej, czym był inspirowany MS DOS. A tak w ogóle - jaka ONA?

> keymap i setmap to typowo Unixowe wynalazki

Bo Linux był inspirowany Uniksem, tak jak wiele innych systemów, w tym po części AmigaOS.

[#54] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Olo, post #46

Każdy Amigowiec na tym forum który portafi się poradzić z instalką AROS'a na HDD biorąc pod uwagę, że jest ona w wersji 0.1 pre-release bez żadnych problemów poradzi się a dystrubucją linuksa w nigthly build nie mówiąc już o stable. I nie mówcie mi o obsłodze sprzętu bo działają gigabitowe karty sieciowe a nie tylko 10 Mbit ethernet na chipie Realtek.
[#55] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Kokos, post #52

XP tutaj chodzi szybciej. Nie ma co, zajebiostycznie szybki ten wielki i boski LINUX .

[#56] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #54

Najwyraźniej mamy kolejnego betonowego ślepaka. Może by tak moderator go uciszył?

[#57] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@Kiv_Master, post #50

Mam na myśli MacOS X na procesorze Centrino Duo na laptopie iBook
[#58] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #54

"a nie tylko 10 Mbit ethernet na chipie Realtek" Mi taka karta nie działa na moim PC pod Linuksem. Ale nie mam mu tego za złe, w końcu to złom, cud, że w ogóle działa ;)

[#59] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@gnugpl, post #54

Dyskusja zeszła już zdecydowanie offtopic, o Linuksie można sobie porozmawiać tutaj. Następne posty nie na temat będą z tego wątku usuwane.
[#60] Re: Amiga dostaje skrzydeł ... sytuacja na dzień dzisiejszy

@DanielJ., post #15

to myszka :D taka do komputera xD

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem