Z podanego opisu - znanego mi wcześniej, ale dopiero teraz wczytałem sić dokładniej, gdyż kilka informacji dotyczy mnie bezpośrednio - wybrałem kilka kwestii:
This card acts like a memory card on a modern games console, In its normal state it is used to save game scores but can be mounted as a separate drive (Like an electronic floppy)...
Karta z przeznaczeniem dla savegame ;) Dla tych wszystkich tytułów, które miały sie ukazać dla CDTV, jedna z rzeczy upodabniająca ją do konsoli i odróżniająca od zwykłych Amig. Rozwinieta w CD32.
... or Added to the CDTV's main memory. If you mount it as a drive then you can install a boot code onto the card so when you reset you can boot off it into a CLI mode or (If you have the 256 Kb version) load Workbench or even install small games
The card is automatically sized up and pointed to the assigned space where it will wait until it is used, The driver is embedded in the CDTV`s Prom so you don't need to install anything to get the card to work
Wiec CDTV ma wbudowane funkcje czytające z tej pamieci, ale (uprzedze tekst poniżej) chyba tylko wtedy jak działa ROM CDTV - podczas startu z oryginalnego KS, tudzież z płyty z bootsectorem dla CDTV. Pewnie i wbudowany player coś z tego może czytać (liste piosenek?)
...but if you did want the card added as system memory software would be needed,...
Tutaj właśnie pojawia sie wątek dodatkowego oprogramowania. CDTV musiała posiadać malutki programik w rodzaju PrepCard/AddMem w swoim zestawie z AOS1.3.3 lub dodawane ze sprzetem.
... Commodore also made software to make the cards bootable, All hand written in Assembler to make it extra small so even a 64 Kb card will boot the CDTV.
Gwóźdź programu - tylko gdzie jest to oprogramowanie?
Podejrzewam, że w zestawie z tą kartą.
Szukałem tutaj:
http://www.amiga-hardware.com/
i tutaj
http://amiga.resource.cx/
oraz jeszcze w kilku innych odnośnikach i na razie nic.
A ten akapit chciałbym poddać dyskusji:
256 Kb is the limit as the address space for the memory card has to be available even if you do not have a card fitted so although the space for up to an 8 Meg card could have been allocated it would have meant that no other card could be fitted (For example the Bigram CD8 could not have existed).
Ty zbudowałeś karte z 512 KB, wiec:
- kości pamieci były drogie i dlatego nie budowali wiekszych niż 256 KB (ten limit na początku akapitu)
- jeśli orginalne karty miały swój rom (a nie jestem po tym tekście wcale do tego przekonany, wydaje mi sie że wielkość pamićci można odczytać "odpytując" karte po liniach adresowych złącza) to coś duży :)
Reszta akapitu trochć mnie podrażniła - mam w szufladzie tenże Bigram CD8...
Pytania na koniec:
- masz rozszerzenie Elboxu 2 MB?
- jestem bardzo zainteresowany tą kartą - bedziesz sprzedawał czy myślisz raczej o udostepnieniu schematów?