[#31] Re: Modyfikacje CDTV

@Skotos, post #30

Widziałem gdzieś w necie kontroler ide do a500 wsadzany pod procesor, myślę że będzie działać w CDTV

[#32] Re: Modyfikacje CDTV

@Skotos, post #30

Witam,

jest to interfejs firmy M-Tec: AT 500 Megabody, wpinany w gniazdo procesora. Mogłeś tam podłaczyć dysk 2,5 cala lub 3,5 cala poprzez przejsciowke. Ja miałem 800 mb dysk 2,5 ` i działao super. Jedyny problem był z uruchomieniem CDROM przy włączonym HDD - niestety nie działało to chyba razem i CDTV się restetowała, ale już dokładnie nie pamiętam.

link:
http://www.amiga-hardware.com/
IDE Controllers/M-Tec: AT 500 Megabody

Co do strony to faktycznie ta wspominana przez Ciebie wymiata. Myślę jednak że warto aby powstała strona po polsku, gdzie ludzie będą mogli sie wymienić pomysłami, doświadczeniami i trochę pogdać o CDTV :)

Pozdr.

Maciej

Ostatnia modyfikacja: 16.08.07 06:54
[#33] Re: Modyfikacje CDTV

@mmaaxx, post #32

Ja chciałbym odświeżyć temat. Jako że ostatnio kupiłem Amigę CDTV wraz z rozszerzeniem elbox 2MB FAST RAM i przełącznikami kickstartów 1.3/CDTV/3.0 (wraz z ROMami), chciałbym zapytac o pare spraw. Podobnie jak niektórzy z was A CDTV była moją pierwsza Amigą (zakup 1993r - którą mam w całości łącznie z monitorem do dzisiaj ;), niestety CDROM już nie działa).
Otóż chciałbym ją rozbudować o kontroler dysku twardego, ale taki który współpracuje z CDROMem CDTV. Czy gdzieś to można jeszcze kupić - zrobić (TOMS robił takie to wiem, ale Allegro nie pęka od takich gadżetów :/ )? Może ma ktoś na sprzedanie?
Druga sprawa, akcelerator DCE: Viper 530 68030/50MHz i 128MB FAST RAM zakładany na port procesora A500 zadziała poprawnie z Amigą CDTV i umożliwi normalne korzystanie z CDROM?

http://bboah.amiga-resistance.info/index_e.html

Czy procesor 68010 12MHz jest kompatybilny z oprogramowaniem na płytach CD dla Amigi CDTV?

Dzięki za info

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 28.08.2009 13:02:56
[#34] Re: Modyfikacje CDTV

@Azzorek, post #33

Czy procesor 68010 12MHz jest kompatybilny z oprogramowaniem na płytach CD dla Amigi CDTV?

Posiadam w swojej CDTV procesor 68010 ale taktowany standardowo 7.09MHz.
Wiekszosc programow uzytkowych zbytnio nie grymasila przy wspolpracy z tym procesorem.
Wyjatkiem byly dwie gry (SWIV, Cytadela) ktore sie wieszaly juz na starcie, oraz jedno demo z plyty Demo Collection 2, jednak w tym przypadko to taki dowcip kodera ktory zablokowal odpalenie dema na innym niz 68000 procesorze o czym mowi komuniktat podczas uruchamiania.
[#35] Re: Modyfikacje CDTV

@Azzorek, post #33

> Druga sprawa, akcelerator DCE: Viper 530 68030/50MHz i 128MB
> FAST RAM zakładany na port procesora A500 zadziała poprawnie z
> Amigą CDTV i umożliwi normalne korzystanie z CDROM?

witam,

masz taki akcelerator do Amigi? Nie wiem czy ktoś tu go ma. Sam poluje na taka zabawkę. Być może będzie okej i cdrom bedzie działać. Jego obsługa raczej zalezy od współpracy kickstarta i epromów z obsługą cd-rom.
Pamiętam jak miałem zwykły przełącznik kickromów od A500 to cd-rom nie działał.Teraz mam do CDTv i bez problemu cd-rom działa i w workbenchu mam i pod cli widze go.
[#36] Re: Modyfikacje CDTV

@templariusz0, post #35

Co do akceleratora, to był (styczeń 2009r, tyle że wtedy wolałem kupić 68060 do mojej A1200 z podpisu) na ebay w USA i sprzedał się za równowartość 1100zł + wysyłka.

Pozdrawiam

Azzorek

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem