[#151] Re: A1200 i 030

@kmilota, post #150

Wlutowałem zamiast starego, a procesor działa w częstotliwości 14 mhz

Edycja: Jak będe wiedział jak doprowadzić odpowiednie clk to w tedy dam fote(amiga jest skręcona)

Ostatnia modyfikacja: 04.08.07 12:02
[#152] Re: A1200 i 030

@arti4-92, post #151

A jak tą operacje przeprowadziłeś? Ręcznie lutownicą?
A co do taktowania procesora, to tu nic nie poradzisz, 68020 w A1200 jest taktowana z tego samego kwarcu, co cała płyta.
[#153] Re: A1200 i 030

@kmilota, post #152

Stary procesor był wylutowany hotairem i przy jego pomocy ojciec wlutował nowy procesor ;). Na płycie jest bodajże kwarc 52mhz, a procek działa z częstotliwością 14mhz, ale zawsze mogę wziąść zegar z zewnątrz??

[#154] Re: A1200 i 030

@arti4-92, post #153

Każdy procesor wsadzony w miejsce oryginalnego 68EC020 będzie chodził na 14 MHz, bo własnie taki przebieg doprowadzony jest do nóżki Clock CPU (sprawdź sobie na schemacie - powinieneś mieć go na końcu instrukcji do A1200). Możesz próbować poszukać w A1200 innego przebiegu, najlepiej 28 MHz (na pewno gdzieś jest), co więcej to będzie na 100% przebieg fazowo zsynchronizowany z tym 14 MHz, więc powinno być dobrze.
Pytanie czy nie zaburzy to działania jakiś innych bebechów A1200 - turbo do A500 według identycznej idei (tam CPU jest taktowany podwojonym zegarem starego 68k, czyli 14 MHz) działało, ale według opisu konstruktora, nie dało się korzystać np. z FDD. Dało się dopiero po dorobieniu specjalnego układu przywracającego oryginalne taktowanie CPU na czas korzystania z napędów. Kto wie, może i tu by trzeba...
I na koniec - musisz oczywiście mieć FastRAM, bo nawet 14 MHz CPU bez Fastu jest mocno ograniczony mizernym pasmem ChipRAM - tu nawet 50 MHz bez Fastu daje bardzo niewiele.
[#155] Re: A1200 i 030

@wali7, post #154

To prawda, podkrecenie czestotliwosci pracy procesora w A500, powoduje ze procesor ten
zaczyna generowac pewne sygnaly z podwojna czestotliwoscia. Glownie sa to sygnaly E oraz VMA
co powoduje niepoprawna prace ukladow CIA. Dlatego nalezy dolozyc pewna elektronike ktora
zapewni odpowiednia wspolprace przyspieszonego procesora z reszta ukladow. Ale w A1200
jest troszke inaczej. Sygnalow tych nie generuje procesor lecz inny uklad specjalizowany.
Jest wielce prawdopodobne ze podwojenie czestotliwosci w w A1200 ma wieksze szanse powodzenia
niz W A500.
[#156] Re: A1200 i 030

@Phibrizzo, post #155

To bym zrobił przełącznik, w jednym ustawieniu będzie do procka wchodziło 14mhz, a w drugim 28mhz, ale nie wiem nadal jak nadać częstotliwość pracy dla tego procka ;/. Jeszcze dla ojca powiem żeby coś z tym zrobił(dla amigi niema czasu )

[#157] Re: A1200 i 030

@arti4-92, post #156

Ja się domagam dokładnego zdjęcia. Mi to pachnie prowokacją. Napisać to ja sobie mogę że mam A4k na full wypasie albo nawet A5k. Tylko z dala czuć że to szwindel Osobiście uważam że przeróbka której dokonałeś (o ile dokonałeś) jest całkowicie bez sensu. Możesz mieć procesor i 060@75MHz ale bez fastu leżysz i kwiczysz. Jak chcesz przyspieszyć Ami to dokup fast. Już masz 2,24 raza szybciej niż goła A12oo. Powiem więcej do gierczenia z WHDLoad czy tam odpalenia rzeczy na poziomie SlamTilt czy Diggers wystarcza spokojnie. Problemy pojawiają się dopiero jak chcesz pogierczyć w rzeczy typu Breathless/zaprząc Ami do roboty/zobaczyć nowsze prodzy scenowe* to wtedy jest już mało. 68030@40 najbidniej... i fastu dobrze by było mieć ze 32MB. Jakiś tydzień temu widziałem Elboxa E1230@40 za 50 zeta. To żadne pieniądze tyle to ludzie w knajpie w wieczór wydają. Do tego SIMM 32MB i już możesz coś podziałać. Więc zakup sobie jakąś dopałkę i nie zaśmiecaj forum mrzonkami takimi jak ta. Gdyby tak prosto dało się podrasować Amiśkę to już tęgie głowy dawno by na to wpadły. Sorry - taka branża. Daj już spokój chorym projektom a zajmij się czymś konstruktywnym. Jak ci Ami działa za wolno to sobie podziałaj na emulcu - dopalisz Ami będziesz miał już doświadczenie w konfigurowaniu systemu itp. Tymczasem jednak wolisz męczyć i spamować forum. Pomyśl trochę w przyszłości zanim zadasz jakiekolwiek pytanie.

[#158] Re: A1200 i 030

@Red_Bullet, post #157

To już mi mówicie przez 7 stron ;/ To że muszę mieć fast to wiem, bo bez niego Amiga nie będzie dużo szybsza. A procka już wymieniłem i chciałbym wiedzieć jak nadać mu częstotliwość pracy;/, na aledrogo pojawiła się karta z fastramem 4 mb, chciałbym to kupić i mieć turbo niskim kosztem. Bo na razie wątpię żebym kupił jakieś sensowne turbo za 30 zł, bo podejrzewam że za tyle pójdzie ta karta. Więc proszę o konkretną odpowiedź, a nie w stylu "To i tak ci dużo nie da", bo odpowiedzieć raczej nic nikogo nie będzie kosztowało, a ja mogę zdobyć sensowne turbo.

Edycja: Twój post był dobrym przykładem spamowania, bo było o tym wspominane już ze "tysiąc" razy ;)

Ostatnia modyfikacja: 04.08.07 18:16
[#159] Re: A1200 i 030

@arti4-92, post #158

Odpowiadam "sensownie". Nie masz na razie kaski, to troszkę poodkładaj i kup rozszerzenie RAM minimum 8MB!!!

[#160] Re: A1200 i 030

@arti4-92, post #158

Po pierwsze - czytaj ze zrozumieniem, przecież już masz wszystko jak na tacy...
- procesor wymieniłeś (jeśli to prawda ;) ) OK, najtrudniejsze za tobą
- znajdź na rozpisce CPU nóżkę clk (albo podobnie...) - tam masz podpiąć 28 MHz
- albo odlutuj tę nóżkę, albo przetnij ścieżkę do niej prowadzącą (chyba że znajdziesz na schemacie jakiś rezystor albo kondensator bezpośrednio przed tą nóżką - wtedy można go przelutować "na sztorc" i
- znaleźć na płycie przebieg 28 MHz (chociażby bezpośrednio z tego generatora 28 MHz co jest prawie na środku płyty)
- podpiąć go możliwie krótkim kablem do clk (albo do ww kondensatorka/rezystorka)... przemyślałbym sprawę kondensatora - moim zdaniem jakieś maleństwo powinno się znaleźć między clk CPU a wyjściem generatora

... wybacz, jaśniej nie potrafię tego opisać :)

a czy będzie działać... to już inna para kaloszy
[#161] Re: A1200 i 030

@wali7, post #160

nóżkę clk już znalazłem, ale właśnie miałem problem ze znalezieniem źródła clk 28mhz OK, gotowe "turbo" umieszczę w dziale galeria ;)

[#162] Re: A1200 i 030

@arti4-92, post #161

Napisałem ci przeca że za 50 złodziei (czyli dobra flaszka) można znaleźć Elboxa E1230@40MHz. Masz turbo i ram w jednym. Do tego za grosz kupujesz sobie koproca i jedziesz. Ja nie wierze w to że przelutowałeś proc. Pokaż zdjęcia - inaczej to dla mnie prowokacja na 7 stron która powinna zostać usunięta.

[#163] Re: A1200 i 030

@Red_Bullet, post #162

Jak chcecie to usuwajcie ;), ja swoje sie dowiedzialem, teraz przekonuje ojca żeby mi to zrobił;/.

[#164] Re: A1200 i 030

@arti4-92, post #163

Siedze w temacie różnorodnej elektroniki bardzo długo. Na amidze sić wychowałem i raczej sić nie mylć bo pamićć mam dobrą i w którymś z users manual(na Freescale.com znajdziecie) dotyczącym 68030 widziałem jak zastąpić 68020. Jest to wykonalne tylko nie wiem czy dałoby sić zastąpić ten obcićty 68020 z A1200 ale pewnie dałoby sić i o ile sić nie mylć to te 8 bitów z pełnego 68030 lub 020 są wykorzystywane do obsługi dodatkowego fast ramu... Ale nie wiem czy biznes sić opłaca bo byle turbo 68040 wyjdzie taniej a lepiej...
Ale kto nie jest gadzeciażem :D. Co innego jakby był chipset AGA w FPGA to można na Ebayu kupić 68060 i zrobić a1200... ale nie ma chipseta nie ma komputera...

[#165] Re: A1200 i 030

@zomos, post #164

Ej ale wy nie myslecie że ja wsadziłem 030 do swojej Amigi ;/, to po prostu 020 tylko takie które może działać w częstotliwości 28mhz ;)

[#166] Re: A1200 i 030

@arti4-92, post #165

Jak piszesz w stopce że masz do wydania 540zł to kup sobie Apollo 68040 z 32mb ramu... U mnie działa bardzo dobrze :)
I nie kombinuj z szybszym 020 w A1200 to jest tylko psucie sprzćtu o kolekcjonerskiej wartości... Odbieranie mu charakteru...
Zamiast bawienia sić w takie rzeczy spróbuj zrobić coś na ARM`ach lub MPC5200 jak Efika w końcu masz hotaira a połowe tego sprzćtu da sić dorwać za free...

[#167] Re: A1200 i 030

@zomos, post #166

Zbieram na bppc, sprzedaje wszystko co mam xD żeby kupić se bppc i bvizje. A i przecież mogę zrobić przełącznik prędkości, który będzie działał jak zawór kierunkowy, będzie doprowadzał odpowiedni clk, będę mógł w każdej chwili wrócić do 14 mhz ;)

P.S. Przełącznik wezmę z jakiegoś zasilacza ATX(te takie dyskretne, przesuwane do zmiany napięcia ;) )

Edycja: Teraz na allegro jest Apollo 040, tylko jedyny minus to ten radiator, przyciął bym go fleksą, ale boję sie że podczas cięcia, radiator odpadnie razem z prockiem ;/

Ostatnia modyfikacja: 06.08.07 12:58
[#168] Re: A1200 i 030

@arti4-92, post #167

arti4-92 napisał(a):

> P.S. Przełącznik wezmę z jakiegoś zasilacza ATX(te takie
> dyskretne, przesuwane do zmiany napięcia ;) )

Jescze opowiedz jakiego koloru będą kabelki.

[#169] Re: A1200 i 030

@Grygus, post #168

białe, z taśmy IDE

[#170] Re: A1200 i 030

@blackhat, post #24

BTW: jak już taki offtop: Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie co sie dzieje z Denisem i Minimig? strasznie mnie (i pewnie wielu Amigowców) ten projekt zaciekawił.

[#171] Re: A1200 i 030

@mosfet, post #170

Częściej czytaj wiadomości na PPA ;) dopiero co (25.07.2007 06:27:41) Grzegorz Kraszewski zamieścił wiadomość o Minimig:

http://www.ppa.pl/newsy/komentarze.php?p=5598&c=1#comments
[#172] Re: A1200 i 030

@mosfet, post #170

Ktoś nie czyta informacji na PPA:

http://www.ppa.pl/index.php?p=5598&c=1

[#173] Re: A1200 i 030

@APC74, post #171

Jakoś tak jednomyślmie, o tej samej godzinie, ta sama wiadomość

[#174] Re: A1200 i 030

@AS, post #173

Niop... tyle czytałem..ale co dalej? :) Od newsa minął już prawie miesiąc.

[#175] Re: A1200 i 030

@mosfet, post #174

jak to co... przecież cała dokumentacja udostępniona... teraz tylko ;) kupić Spartana, zaprogramować, zrobić płytkę, przylutować, dolutować trochę pomniejszego elektronicznego śmiecia i powinno hulać :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem