[#1] a600 - problem z obrazem
hej, sprzedalem jednemu koledze a600, przed wysylka zrobilem wszelkie testy, wszystko idealnie, a teraz dal mi znac ze nie moze zlapac obrazu z amigi na telewizorze

po pierwsze podejrzewam kabel, ale jakie inne rzeczy powinien posprawdzac zeby sie upewnic?

pomozcie bo mi wstyd, ale z drugiej strony, wszystko kurcze bylo tip top przed wysylka, robilem testy wszelakie, obraz, dzwiek, pamiec wszystko dzialalo zapakowalem dobrze pake i poszlo... teraz dostaje info ze cos nie teges...

dostalem takie foto od kolegi...

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2020 18:17:19 przez ami2019
[#2] Re: a600 - problem z obrazem

@ami2019, post #1

Walnięte gniazdo w tv
albo kabe.

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2020 18:22:30 przez Dorian3d
[#3] Re: a600 - problem z obrazem

@ami2019, post #1

Miałem taką samą sytuację kabel na moim tv dawał obraz jak na zdjęciu a po podłączeniu pod kineskop obraz był igła zamówiłem kabel u pana Marka i usterka minęła
Pozdrawiam
[#4] Re: a600 - problem z obrazem

@ami2019, post #1

A pod jakie gniazdo on to podłącza w telewizorze, bo wygląda to tak jakby przez modulator ściągał.
[#5] Re: a600 - problem z obrazem

@ami2019, post #1

Kiepskiej jakości kabel video.
[#6] Re: a600 - problem z obrazem

@MariuszK, post #5

hej, na razie mam tylko informacje ze uzyl kabla od commodora 64, bo na commodore 64 wg niego dziala a na amidze widzi to co wyzej... czekam na foto kabla ktorego uzywa
[#7] Re: a600 - problem z obrazem

@ami2019, post #6

No to masz odpowiedź dlaczego taki obraz jest
[#8] Re: a600 - problem z obrazem

@ami2019, post #1

Klient podłączył tą Amigę przez modulator, przez złącze antenowe.
Ma kiepski kabel, albo modulator w Amidze jest rozstrojony ( albo jedno i drugie ), Sprawdzałeś w ogóle modulator przed sprzedażą ?

A tak przy okazji, podpiął bym się pod wątek, też mam problem z jakością obrazu z Amigi, tylko na wszystkich złączach, może ktoś miał podobny problem ?

Próbuję postawić na nogi Amigę 1200, po odpaleniu zielony ekran, ale system i soft ( gry, dema) startuje !, dźwięk jest ok, ale cały czas obraz jest zielony z bardzo słabo widocznymi zarysami obrazu.
Odpaliłem DiagROM i po serialu nie wypluł mi żadnych błędów, ale na ekranie zielono i tylko niewyraźnie widoczne cienie w miejscach gdzie jest tekst z dodatkowymi pionowymi pasami , doszedłem do wniosku że poszedł DAC ( szczególnie że szybko się nagrzewa , a jedna z liter w symbolu jakoś jest zżółknięta ), znalazłem jakiś ADV101KP30 w szufladzie i wymieniłem, dopiero po przelutowaniu pod lupą zauważyłem że ten co wymieniłem raczej nie należy do żywych ( jest pęknięty ).
O dziwo Amiga wstała, ADV101KP30 się nie grzeje i nadal widoczne są identyczne zarysy obrazu, zmienił się jedynie kolor z zielonego na czarny i bardziej widoczne są pionowe pasy.

To zbieg okoliczności że oba DAC mam podobnie uwalone ( oba pokazują tyle samo pozostałości obrazu tylko, może to ich typowe uszkodzenie ? ) ?
czy usterka może być gdzieś wcześniej ? nie mam pod ręką oscyloskopu, nie sprawdzałem co DAC ma na wejściach, zamówiłem kolejne sztuki u braci mniejszych ADV101KP30, ale może nie potrzebnie ?

DAC ma na Vref 1.25V
RefWhite podpiąłem do masy bo płyta rev.1B, a ktoś już wymieniał ten układ ( miał nawet wyryte "OK" na obudowie ) i nie zrobił obejścia do masy, ale jedyne co się zmieniło to mniej widoczne cienie obrazu, reszta bez zmian.

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2020 22:39:53 przez UJP
[#9] Re: a600 - problem z obrazem

@UJP, post #8

Ale recap tej 1200-ce najpierw zrobiłeś, prawda?
[#10] Re: a600 - problem z obrazem

@UJP, post #8

Uszkodzone cewki linii opóźniającej obok układu CXA1145M, najprawdopodobniej też ścieżki lub któryś z tranzystorów od kolorów. To wszystko spowodowane wylanym elektrolitem z kondensatorów, więc taj jak przedmówca powiedział - najpierw wymiana elektrolitów, czyszczenie płyty, naprawa ścieżek i filtrów.

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2020 23:33:12 przez jarob
[#11] Re: a600 - problem z obrazem

@jarob, post #10

Kondensatory oczywiście wymieniłem, płyta wykąpana, ale o dziwo wszystkie które sprawdziłem trzymały pojemność i nawet ESR w normie ( może ze 3 miały trochę za wysokie, ale jak na swój wiek i tak ok ), jeden z kondensatorów tylko jakby "popuścił" ( 10uf ten koło DAC), nie mogłem go jednak sprawdzić bo stracił nogę przy usuwaniu, nie było korozji lutów, może lekko matowe w okolicy tego jednego. Przed i po wymianie kondensatorów nie było żadnej różnicy w obrazie.
Do okolic CXA1145M się nie zapuszczałem, bo obraz jest taki sam na composite i na RGB/VGA ( zdjęcia z linków są z monitora po VGA )
a CXA1145M nie robi tylko konwersji RGB do composite ?

Posprawdzam jeszcze raz ścieżki do DAC, bo jak go zdjąłem to pady z jednej strony jakoś tak nie równo wyglądały, jakby ktoś je naprawiał, zerwał i potem podkleił.
[#12] Re: a600 - problem z obrazem

@UJP, post #11

CXA1145M odpowiada też za RGB
[#13] Re: a600 - problem z obrazem

@ami2019, post #6

A ten telewizor nie ma wejścia na composite ("chinch") lub SCART?

Ciekaw jestem, kto w dzisiejszych czasach sprawdza, czy modulator działa przed sprzedażą.
[#14] Re: a600 - problem z obrazem

@jarob, post #12

ślepy trop, CXA1145M w A1200 nie bierze udziału w generowaniu sygnału RGB ( R,G,B-UOT, piny 21-23 "wiszą w powietrzu" nie są nigdzie podpięte ), może Pomyliłeś z A600 gdzie nie ma DAC.
W A1200 gotowy sygnał R,G,B wychodzi z DAC ( piny 26-28 ADV101KP30 ) bezpośrednio ( przez rezystory ) na złącze RGB (DB23) i na wejścia RGB CXA1145M.
[#15] Re: a600 - problem z obrazem

@sanjyuubi, post #13

no ja nie sprawdzam, dla mnie te rozwiazanie nie istnieje

kolega powiedzial ze zakupi kabel scart i da znac, zobaczymy

mam nadzieje ze kupi scart, ale z drugiej strony bedzie video-wtyk od amigi (db23) a nie czasami znow composite jakies albo inne ustrojstwo...

ja tylko lacze przez gniazdo video amigi
[#16] Re: a600 - problem z obrazem

@UJP, post #14

Faktycznie, dawno nie robiłem 1200.

W takim razie trzeba sprawdzić R232 od A do C i R231 no i sam DAC
[#17] Re: a600 - problem z obrazem

@ami2019, post #15

Kabel zamówiony db23 do amigi ... zobaczę co wyjdzie . Sprawdziłem RF na innym TV ( niestety LCD) oraz AV na 2 różnych kablach ... nie działa ... jeżeli to pomoże kupię kabel „ze złota końcówka”
Na razie czekam na db23 ... jak przyjdzie wyślę zdjęcia ....
[#18] Re: a600 - problem z obrazem

@artusiek, post #17

Kupiłem Amigę 600 ( to już druga - pierwsza przez allegro - sprawna - okazało się , że miała zalaną płytę ) - opisana jako 100% sprawna z wymienionymi kondensatorami - sprawdzana przed wysłaniem - więc wierzę , że działała prawidłowo , zapakowana super , podłączyłem i ... kicha ( kurde to już drugi raz ! mam trochę dosyć ) .
Przez złącze RF antenowe ) - brak obrazu , przez AV ( composite ) - obraz jest , ale uszkodzony .
Kontakt z sprzedającym super . Zgodnie z sugestią ( także z forum ) "kabelek jest do d..."
Zakupiłem dedykowany do Amigi Video z wyjściem scart , kupiłem także dobry kabel do AV ( Composite ) .
Wynik : Amiga na kablu dedykowanym - generuje prawidłowy obraz - sukces
ale na AV ( composite ) już nie !
Cóż w 100% to sprawna nie jest ... ale do rzeczy ... nie jestem elektronikiem . Co mogło się zepsuć ... jak to naprawić ? Czy za chwilę nie padnie obraz z wyjścia VIDEO ? Czy warto naprawiać ... czy po zlać i jakoś podłączyć Video ( np. przez GBS ) do monitora .
Planowałem dokupić Furię ... ale boję się , że jak podłączę do padnie coś jeszcze . Macie jakieś pomysły ?
Zdjęcia jak niżej

https://drive.google.com/open?id=1ektnmspqbjv6_FBLa0_TfXoLMl6SugZq

P.S. nie mam pretensji do sprzedającego - sprzęt ma swoje lata , ale jest mi cholernie przykro , bo to już druga Amiga ... i walnięta ... a chcę jedną sprawną !
[#19] Re: a600 - problem z obrazem

@artusiek, post #18

Ja elektronikiem nie jestem, ale stawiam na uszkodzenie CXA1145 i bałagan po kondensatorach w tamtej okolicy - też miałem taki przypadek.
[#20] Re: a600 - problem z obrazem

@Tom Rain, post #19

Co z tym zrobić ?
[#21] Re: a600 - problem z obrazem

@artusiek, post #20

To, co kol. Jarob napisał w poście 9.
[#22] Re: a600 - problem z obrazem

@artusiek, post #20

Zgadzam się z przedmówcami, wymiana albo naprawa linii opóźniającej i/lub filtra w układzie CXA.
Możesz sprawdzić czy to to... Wystarczy miernik z omomierzem.
[#23] Re: a600 - problem z obrazem

@MariuszK, post #22

Obawiam się , ze tego typu zabawa jest trochę ponad moje umiejętności posługiwania się lutownica ... na razie czekam na kontakt od sprzedawcy ... potem zobaczymy
I tak z drugiej strony , a jeśli to zostawić jak jest ( obraz na wyjściu Video działa ) to mogę na niej normalnie pracować ? Czy mogę dokupić Furię ? Nie zniszczę niczego ?

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2020 21:01:29 przez artusiek
[#24] Re: a600 - problem z obrazem

@artusiek, post #23

Możesz wkleić zdjęcie z obrazem przez złącze composite?
[#25] Re: a600 - problem z obrazem

@km-l, post #24

[#26] Re: a600 - problem z obrazem

@artusiek, post #25

Układ DAC masz ok,ponieważ nasz obraz na wyjściu RGB.
Do wyświetlenia obrazu na composite musi działać
enkoder Sony.Albo on padł,albo coś w jego okolicy.
[#27] Re: a600 - problem z obrazem

@ak47, post #26

jednym słowem bez elektronika - amigowca d... z tyłu .
A już miałem nadzieję , że usłyszę " olej to i baw się " szkoda .
Pogadam ze sprzedawcą ... w końcu miała być sprawna ...
[#28] Re: a600 - problem z obrazem

@artusiek, post #27

Jeżeli chcesz używać Amigi tylko pod RGB,to nie panikuj.
Sam enkoder Sony, jeżeli to on jest winowajcą kosztuje ok.25 zł.Wymiana trwa kilka minut.
Obawiałby się uszkodzeń spowodowanych wylaniem kondensatorów w okolicy tego układu.
Kwas mógł zrobić swoje,a co padnie dalej to tylko kwestia czasu.
[#29] Re: a600 - problem z obrazem

@ak47, post #28

Wg sprzedawcy kondensatory wymienione , amigi nie rozkręcałem , ale ufam ze skoro twierdzi , że wymienił to tak jest .

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2020 00:13:20 przez artusiek
[#30] Re: a600 - problem z obrazem

@artusiek, post #29

To że wymienił kondensatory nie oznacza,że kwas z tych poprzednich nie uszkodził ścieżek.
Gdzie mieszkasz?

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2020 00:53:48 przez ak47
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem