Klient podłączył tą Amigę przez modulator, przez złącze antenowe.
Ma kiepski kabel, albo modulator w Amidze jest rozstrojony ( albo jedno i drugie ), Sprawdzałeś w ogóle modulator przed sprzedażą ?
A tak przy okazji, podpiął bym się pod wątek, też mam problem z jakością obrazu z Amigi, tylko na wszystkich złączach, może ktoś miał podobny problem ?
Próbuję postawić na nogi Amigę 1200, po odpaleniu zielony ekran, ale system i soft ( gry, dema) startuje !, dźwięk jest ok, ale cały czas obraz jest zielony z bardzo słabo widocznymi zarysami obrazu.
Odpaliłem DiagROM i po serialu nie wypluł mi żadnych błędów, ale na ekranie
zielono i tylko niewyraźnie widoczne cienie w miejscach gdzie jest tekst z dodatkowymi pionowymi pasami , doszedłem do wniosku że poszedł DAC ( szczególnie że szybko się nagrzewa , a jedna z liter w symbolu jakoś jest zżółknięta ), znalazłem jakiś ADV101KP30 w szufladzie i wymieniłem, dopiero po przelutowaniu pod lupą zauważyłem że ten co wymieniłem raczej nie należy do żywych ( jest pęknięty ).
O dziwo Amiga wstała, ADV101KP30 się nie grzeje i nadal widoczne są identyczne zarysy obrazu, zmienił się jedynie kolor z zielonego na czarny i
bardziej widoczne są pionowe pasy.
To zbieg okoliczności że oba DAC mam podobnie uwalone ( oba pokazują tyle samo pozostałości obrazu tylko, może to ich typowe uszkodzenie ? ) ?
czy usterka może być gdzieś wcześniej ? nie mam pod ręką oscyloskopu, nie sprawdzałem co DAC ma na wejściach, zamówiłem kolejne sztuki u braci mniejszych ADV101KP30, ale może nie potrzebnie ?
DAC ma na Vref 1.25V
RefWhite podpiąłem do masy bo płyta rev.1B, a ktoś już wymieniał ten układ ( miał nawet wyryte "OK" na obudowie ) i nie zrobił obejścia do masy, ale jedyne co się zmieniło to mniej widoczne cienie obrazu, reszta bez zmian.
Ostatnia aktualizacja: 11.01.2020 22:39:53 przez UJP