[#31] Re: a600 - problem z obrazem

@artusiek, post #25

Sprawdzałeś jeszcze na tych wejściach z przodu w panasonicu ?
Zerknąłbym do środka A600 jak to wygląda na płycie i .... używałbym wyjścia po DB23
r/f i composite to i tak obraz słabej jakości
[#32] Re: a600 - problem z obrazem

@ak47, post #30

Mieszkam na dolnym Śląsku , Kamienna Gora
[#33] Re: a600 - problem z obrazem

@artusiek, post #32

hej, wyslalem ci email - bedziemy dzialac zeby rozwiazac problem a jak nic nie wyjdzie to oddasz a600, a ja oddam $.

tak potwierdzam, dalem ami do zrobienia kondensatorow, zrobil to bdb amigowy fachowiec, piekna robota, ale pewnie tak samo jak ja, tak i on, nie sprawdzal ukladow wszystkich i jesli rzeczywiscie jest tak jak mowicie ze to wina jakiegos cx lub jakiegos sony, to po prostu trzeba bedzie to naprawic...

ps. ami dzialala tez na starych kond, wiec nie bylo wylanych sciezek raczej, a fachowiec tez nie wspominal ze musial ratowac sciezki itp
[#34] Re: a600 - problem z obrazem

@UJP, post #8

CD problemu z obrazem w A1200
tak dla przypomnienia, mam Amgę 1200 która wyświetlała tylko zarysy obrazu, jakby jeden bitplane co 8 pixli, tak wyglądał obraz powitalny Kicka 3.0, ta pionowa błękitna kreska po prawej to krawędź etykietki dyskietki, a grupy błękitnych pixli po lewej to tekst z wersją kicka, pionowe pasy to jakieś ruchome artefakty, a reszta to mój porysowany serwisowy LCD.

Podejrzewałem Video DAC, w Amidze był VP101-3BA ( ten z wyrytym "OK" i lekko zżółkłymi cyframi "01" ), zamówiłem u braci mniejszych ADV101KP30, dziś przyszedł i wygląda że miałem rację, bo po wymianie obraz się pojawił, przy czym nadal nie jest idealny :(

w PAL nadal widoczne są pionowe pasy artefaktów, nie typowe ściemniania AGA jakie widać na panelach LCD, tylko wyraźne pixele poruszające się w pionie, praktycznie takie same jak te widoczne przy poprzednim uwalonym DAC.
W trybie VGA pasy artefaktów nie są widoczne, obraz jest dobrej jakości ( są widoczne tylko typowe dla AGA i tych LCD pionowe pasy bledszego obrazu )

Zauważyłem też drugą usterkę obrazu, tak w PAL, jak i w VGA widoczne są poziome pasy nieco innego odcieniu niektórych kolorów, widoczne to jest wyraźnie na copperowej tęczy w dolnej części obrazu, bawiąc się paletą zaobserwowałem że poruszają się one wraz ze zmianą czerwonej składowej, więc wnioskuję że jedna linia cyfrowa "R" jest uwalona, sprawdziłem wszystkie linie R, G, B między Lisą a Video DAC i jest przejście, więc nie jest to problem z lutami czy padami.

teraz podejrzewam że przy okazji DAC poszła częściowo też Lisa :(, no chyba że mam trzeci uwalony DAC z tymi samymi artefaktami co poprzednie i dobrymi 23 z 24 wejść cyfrowych obrazu

Miał ktoś podobne efekty ?
co jeszcze poza Lisą może być uwalone ?

Aaaaaaa, chyba nie sprawdziłem czy nie są zwarte któreś linie R ze sobą , a pod tym DAC niektóre pady już się odklejały, to może być to, ale nadal nie wiem skąd te pionowe linie artefaktów

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2020 23:30:16 przez UJP
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem