CD problemu z obrazem w A1200
tak dla przypomnienia, mam Amgę 1200 która wyświetlała tylko zarysy obrazu, jakby jeden bitplane co 8 pixli,
tak wyglądał obraz powitalny Kicka 3.0, ta pionowa błękitna kreska po prawej to krawędź etykietki dyskietki, a grupy błękitnych pixli po lewej to tekst z wersją kicka, pionowe pasy to jakieś ruchome artefakty, a reszta to mój porysowany serwisowy LCD.
Podejrzewałem Video DAC, w Amidze był
VP101-3BA ( ten z wyrytym "OK" i lekko zżółkłymi cyframi "01" ), zamówiłem u braci mniejszych ADV101KP30, dziś przyszedł i wygląda że miałem rację, bo po wymianie obraz się pojawił, przy czym nadal nie jest idealny :(
w PAL nadal
widoczne są pionowe pasy artefaktów, nie typowe ściemniania AGA jakie widać na panelach LCD, tylko wyraźne pixele poruszające się w pionie, praktycznie takie same jak te widoczne przy poprzednim uwalonym DAC.
W
trybie VGA pasy artefaktów nie są widoczne, obraz jest dobrej jakości ( są widoczne tylko typowe dla AGA i tych LCD pionowe pasy bledszego obrazu )
Zauważyłem też drugą usterkę obrazu, tak w PAL, jak i w VGA widoczne są poziome pasy nieco innego odcieniu niektórych kolorów,
widoczne to jest wyraźnie na copperowej tęczy w dolnej części obrazu, bawiąc się paletą zaobserwowałem że poruszają się one wraz ze zmianą czerwonej składowej, więc wnioskuję że jedna linia cyfrowa "R" jest uwalona, sprawdziłem wszystkie linie R, G, B między Lisą a Video DAC i jest przejście, więc nie jest to problem z lutami czy padami.
teraz podejrzewam że przy okazji DAC poszła częściowo też Lisa :(, no chyba że mam trzeci uwalony DAC z tymi samymi artefaktami co poprzednie i dobrymi 23 z 24 wejść cyfrowych obrazu
Miał ktoś podobne efekty ?
co jeszcze poza Lisą może być uwalone ?
Aaaaaaa, chyba nie sprawdziłem czy nie są zwarte któreś linie R ze sobą , a pod tym DAC niektóre pady już się odklejały, to może być to, ale nadal nie wiem skąd te pionowe linie artefaktów
Ostatnia aktualizacja: 13.02.2020 23:30:16 przez UJP