[#1] A1200 nie odpala pomocy ;/
Mam problem, próbowałem odpalic amige mojego ojca, a mianowicie amige 1200 tylko ze po włączeniu słychać jak dysk sie rozpędza i na tym staje niewiem co sie stało nic nie moge zrobic a nawet workbench sie nie ładuje ;/

[#2] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #1

A spróbuj odłączyć dyska i zobaczyć czy pokaże Ci się dyskietka, może po prostu problem z dyskiem?

[#3] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #1

Jakieś kolorki na monitorze/TV się pojawiają?

Ostatnia modyfikacja: 03.07.07 22:38
[#4] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@BagoZonde, post #2

Próbowałem mam dysk quantum niecały giga po klawiaturą (2,5 cala na takich saneczkach) dalej jest to samo odłaczyłem tez cd-rom z gniazda pcmcia i nic! :(:(:(
[#5] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #1

Dysk staje? Może podpowiem, ale niekoniecznie dobrze.
Niektóre dyski tak mają, muszą się rozgrzać.
Najprawdopodobniej uszkodzone jest coś z audio/wideo...

Ostatnia modyfikacja: 03.07.07 22:40
[#6] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@DanielJ., post #5

Kurcze niewiem ale teraz miga mi dioda h.disk mam to podlączone przez kabel rgb do monitora 1084s nierozumiem jak audio/wideo??
[#7] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #4

Na początku - po odłączeniu wszystkiego - widzisz czarny ekran czy może takie kreski poziomie przez chwilę? Równie dobrze może być coś z obrazem, czy stacja dyskietek zgrzyta co chwilę czekając na dyskietkę? Jak masz jakąś amigową to spróbuj włożyć i zobaczyć czy czyta. Jeśli tak, to oznacza, że może coś z obrazem. Jeżeli nie, to jest coś nie tak z Amigą. Masz jakąś kartę turbo? Może jest źle włożona, tzn. nie dociska, etc.

[#8] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@BagoZonde, post #7

Wiesz jest jakas karta po klapka stacja zgrzyta co pewien czas jak włoze dyskietke to po krzyczy chwilke poczym gasnie i nic a monitor na bank jest dobry bo rano miałem podlączoną 500, co do kreskek to migną na chwilkę gdy włacze zasilacz na pozycje On (tata mi łeb urwie jak tego nie odpale;/)
[#9] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #8

Czyli stacja pozgrzyta, jak włożysz dyskietkę? Masz jakąś dyskietkę w Workbenchem albo grą? Nie odpala się?

Odpal Amigę, przytrzymaj lewy i prawy przycisk myszy. Pokaże Ci się Boot Menu. Są tam podłączone dyski pod którąś z opcji, zobacz czy jest tam ten dysk.

Jeżeli kreski na początku Ci się pokazują to już dobrze.

Wstawiaj proszę przecinki, albo kropki - będzie się łatwiej czytało.

[#10] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@BagoZonde, post #9

Wogóle nie odpala, czarne tło i koniec. Moze spróbować na zasilaczu z a500 ?
[#11] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #10

próbuj ;), przecież to tylko chwilka. Ja stawiam na to że kolejna ami 1200 jest niezdatna do użytku ;)

[#12] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@arti4-92, post #11

Tez nic nie dało, kurde wszystko pieknie chodziło spróbuje jeszcze wyciągnąc karte z pod klapki i włozyc jeszcze raz

[#13] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #12

ona w wcześniej działała ?? Coś musiałeś dla nie zrobić , bo samo sie nic nie psuje

[#14] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #12

Ufff jest juz obraz ale nie rusza mi workbench z dysku a wszystko podłaćzyłem dobrze.............
[#15] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #12

Eee tam niezdatna do użytku. Kumpel też miał takie akcje i okazało się że jakaś ścieżka się przepaliła. Zostało posztukowane, polutowane i jest git. My mistrzowie wszechrzeczy (czyli ja i Skuba) odpaliliśmy Amiśkę po 2 latach nie użytkowania. Leżała w piwnicy w wilgoci, smrodzie i ubóstwie. Działa jak zła tylko dysk zaniemógł. Aha warto jeszcze sprawdzić elektrolity na płycie czy nie są wybulone. Odłącz wszystko co jest podłączone do Amy poza monitorem. Zobacz co się dzieje. Jak dalej to samo to trzeba by płytę obadać pod kątem zimnych lutów. Spoko będzie "ładziać".
[#16] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@Red_Bullet, post #15

Tyle ze moja amiga nie lezała w piwnicy tylko w szafie w domu. Juz chodzi jest obraz dysk pracuje ale tak jak by go niewidziało i zamiast workbench pojawia mi sie animacyjka ze stacja dyskietek :/
[#17] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #16

Cóz uparty ten sprzęt...działa ale dysku nie rusza ;/ życze wszystkim dobranoc bede walczył z amiga przez noc jutro ewentualnie napisze czy cos wykabimowałem hej...
[#18] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #17

Ja jeszcze nie śpię :D, testuję AmiGIFT 2.0 Prelease, tzn. próbuję go odpalić :D.

No jeżeli jest już dyskietka to super, może być, że coś nie tak z kontrolerem dysku, ale nie sądzę. Pewnie dysk nie działa prawidłowo. Wyświetla Ci się przy Boot Menu (tak jak pisałem).

No ja kiedyś odratowałem swoją Amigę, bo ścieżka pękła i się zwinęła w rulonik z obu stron, hehe - wlałem cyny pół kilo i chodzi :).

Powodzenia ARtek!!
Pisał z tej strony Bartek :)

[#19] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #12

Może złą stroną wkładasz kartę? Ja tak miałem z A500. 0.5 MB RAMu pod klapką, źle wsadzone, Amiga nie żyje. Dopiero potem pokapowałem się że karta była odwrotnie wsadzona.

Ostatnia modyfikacja: 04.07.07 10:31
[#20] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #17

Daj szanse biednemu hdd sie rozkrecic OK
Odczekaj po wlaczeniu amigi z pol minuty i zrob reset. Jak nie pomoze to raczej sprzetowy problem.

;)

[#21] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@kutafon, post #20

Już to podpowiedziałem. Raczej nie pomoże.
[#22] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@DanielJ., post #21

Mi zawsze pomaga

[#23] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@DanielJ., post #19

nie tu leży problem, taśmy ide44 mają jedną dziurkę bez dziurki, czyli nic do niej nie włożysz. a w gniazdku ide44 niema też jednego pina, tak więc niema możliwości złego wsadzenia hdd ;)

[#24] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@arti4-92, post #23

ciekawe...

[#25] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@11MASTEr, post #24

tak chociaż jest z moją taśmą ;) A do sanek chyba nie darady odwrotnie wsadzić dysku, a oryginalna taśma sie nie wykręci bo jest krótka, ta opcja odpada ;)

Ostatnia modyfikacja: 04.07.07 10:51
[#26] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@arti4-92, post #25

Ja stawiam jednak na "rozpędzanie" dysku. Chociaż podpowiadałem, to nie wiem czy autor tematu wykorzystał moją podpowiedź.
[#27] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@DanielJ., post #26

Jak koledzy mowia, odpal Early -Startup, sprawdz co i jak, potem odpal z flopa, wejdz do HDToolbox, czy czego tam do hdd uzywas i sprawdz.

[#28] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@MrT, post #27

Hej witam, próbowałem w noce jeszcze ze 2 razy opdalić, dysk sie rozpedza bo go słychac natomiast zamiast workbench screen pokazuje mi sie ta animacyjka ze stacja dyskietek, podobno jest cos takiego jak rdb co odpowiada za boot workbencha jak to naprawic ?
[#29] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #28

Format partycji, instalacja AmigaOS 3.1 ponownie.
[#30] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #28

Odpowiednim programem, np. disksalv, chociaz juz niebardzo pamietam czy salv lyknie dysk ze zjechanym rdb. Bylo jeszcze cos, zdaje sie nazywalo się toto RDBrecov tyle że to służy do backupu rdb i pozniejszego odzyskiwania, z tego co pamietam. Osobiscie polecam metode mlotkowa znaczy odpalasz hdtoolbox , oczywiscie przed padem rdb:), potem zapisujesz dane poszczególnych partycji na karteczce, nastepnie karteczke kleisz tasma bezbarwna na dysk. Po nastepnym padzie rdb wystarczy odpalic hdtoolboxa z dyskietki i wklepac w odpowiednie miejsca dane z karteczki przyklejonej do dysku:P.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem