[#31] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #28

Były już takie rady, ale chyba nie skorzystałeś , przy starcie lub po resecie przytrzymaj oba klawisze myszki i poczekaj , aż pojawi się menu i tam zobacz czy widać dysk.

Ostatnia modyfikacja: 04.07.07 14:18
[#32] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@Fazior, post #30

Jak ojciec wróci z roboty to popróbujemy, teraz nie mam do niej dostępu bo zamknał dzrwi na klucz od swoejgo pokoju ;/ Kiedys tez tak sie stało tacie ze workbench nieodpalał zle zrobił to tyle ze dzisiaj kiedy praktycznie sprżet lezał tat niewiele pamieta :(

[#33] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #32

Dobra zaraz sprawdze czy widzi dysk mam juz dostep :)
[#34] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #33

Nie widzi partycji dh0 czyli dysku ale lipa mam tylko df0 i df1 czyżby dysk zakonczył swój zywot ?
[#35] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #34

Najprawdopodobniej tak. Nie martw się, kup nowy. :)
[#36] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@DanielJ., post #35

Naprawde dziwne.... wszystko chodziło ech jestem fanem amigi od kąd ja dostałem ale pierwszy raz widze takie jajca na amisi, sprawdziłem tez na swojej 500 czy mam ten bajer boot menu, jak przelączyłem na kick start 2.0 to tez sie pojawia jak przytrzymam klawisze myszki.......
[#37] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #36

Nieduże dyski są tanie... Naprawdę warto.
[#38] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@DanielJ., post #29

Sam sie sformatuj ;) Zapamietaj raz na zawsze Amiga to nie pecet gdzie rozwiazaniem jest reinstalka windy. Tu rozwiazuje sie inaczej problemy i do tego trzeba troche wiecej wiedzy niz wrzc plyte i wybierz instaluj.
Jak sie nie znasz to sie nie udzielaj.

[#39] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@DanielJ., post #37

Heh gdzieś to zapewne dostane dzieki za pomoc i rady !! :D
[#40] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@reactor, post #38

Ciekawe jak odpalisz "martwą" Amigę z dysku twardego, na którym nie ma systemu. ;) Nie mówię o tym przypadku akurat.
Nie używam Windy... ;)

Ostatnia modyfikacja: 04.07.07 14:51
[#41] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #34

Niekoniecznie dysk, podłącz jakis inny jak masz mozliwość, sprawdz rownież inna taśme odłącz i podłacz znowu podociskaj dobrze wszystko.

[#42] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@DanielJ., post #40

Z amiga wszystko jest mozliwe. Jak posiedzisz przynajmniej 10 lat przy tym komputerze. Najwazniejsze: czytaj ze zrozumieniem - ja neguje "ponowna instalacje" AmigaOS.
Uzywasz windy, to nie nie jest jakis powod do wstydu.

Ostatnia modyfikacja: 04.07.07 15:06
[#43] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@arti4-92, post #23

Nie prawda, sa tasiemki ktore mozna wlozyc bez probemu odwrotnie. Widac malo w zyciu widziales tasiemek.

[#44] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@reactor, post #42

Kurde, jednak muszę Ci przyznać rację, reactor.
[#45] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@Fazior, post #30

Do odzyskiwania RDB używam ReadRDB. Zapisujesz sobie program oraz plik z informacjami o RDB np. na dyskietkę awaryjną - startową ofkors, jak padnie RDB to odpalasz program i RDB odzyskujesz. Oczywiście są i ludziska, którzy potrafią znaleźć, gdzie się kończą i zaczynają poszczególne partycje, tak odzyskałem swoje dane wysyłając kiedyś dysk do Amigo, a potem zrobiłem sobie backup RDB i teraz już kilka razy się przydało :D. No a co do tasiemek to oczywiście są takie co można wpiąć tak i siak. Spalić niczego to nie spali, bo sprawdzałem. Zaś jeżeli nie wie się jak włożyć tasiemkę to żaden problem - czerwony kabelek przy tasiemce musi być najbliżej wejścia do zasilania dysku.

Ale offtop! Więc żeby było, że tematycznie: kup drugi dysk. Jak nie zadziała, oznaczać to będzie, że problem z hardware jakiś, ale przynajmniej będziesz miał dysk :D. A próbowałeś to formatować? Bo nie wczytałem się za bardzo w posty.

[#46] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@BagoZonde, post #45

Spalić niczego to nie spali, bo sprawdzałem mam taki spalony kabelek upalila sie 1 skrajna zyla :(
Czasem dobrze sprawdzic rozszerzenie pamieci/ turbo moje Apollo "lubilo" mnie tak 1x / miesiac tak cwiczyc
Tu co pisze autor wyglada na pad dysku lub tylko uszkodzenie RDB. Wiec reinstalacja (jesli nie naprawi RDB) murowana

[#47] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@necavi, post #46

Hej... ja sam niewiem co to sie z tym porobiło ale wazne ze przynajmniej sie włacza i z dyskietki pieknie wszystko chodzi, dysk pracuje ale nic. Tak jak by go wogóle nie było :(
[#48] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #47

1. Komp z fdd startuje ok - wiec Ami zyje OK
2. Twardziel nie startuje:
a. bo padl fizycznie (oby nie)
b. brak kontaktu - sprawdz tasme sygnalowa, zasilanie
c. uszkodzony RDB - napraw/przywroc lub ponowne zakladanie partycji
d. system sie rozsypal - raczej objawy na to nie wskazuja

Obstawialbym 2c ok, racja

[#49] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@necavi, post #48

Hej chyba coś z dyskiem jest bo reszta juz pięknie chodzi ufff :D a co do dysku to chyba kupie inny tylko ja nie pamiętam jak sie instalowało workbench
[#50] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #49

A teraz formatuje dyskietki na mojej a500, całe szczęście ze nie ma hdd
[#51] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #49

Potrzebujesz wszystkie dyskietki AmigaOS, najlepiej w wersji 3.1
Poćwicz pierw na emulatorze. Instalacja WB to prawie jak instalacja jakiegoś programu.
[#52] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@DanielJ., post #51

Mam dyskietki os3.1 tylko nie mam emulatora a pozatym mam chyba za słaba konfiguracje pc-ta na emulowanie czego kolwiek :/
[#53] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #52

Nie wiem jak to jest dokładnie, ale włóż dyskietkę "Install" i zobacz co się stanie. Instalator sam będzie prosił o następne dyskietki.
Nie gadaj, C64 chyba uciągniesz.
[#54] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@DanielJ., post #53

Sciągne i sie zobaczy czy ruszy :)
[#55] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #49

ARtek napisał(a):

> Hej chyba coś z dyskiem jest bo reszta juz pięknie chodzi ufff
> :D a co do dysku to chyba kupie inny tylko ja nie pamiętam jak
> sie instalowało workbench

Ludzie !! Instalacja Workbencha jest tak prosta, że prościej, to tylko przegrywa się partycje z systemem (jeśli się wcześniej taką zrobiło). To nie pecet. Wkładasz dyskietkę Install i potem zmieniasz dyskietki jak cię o to poprosi system.
Więcej masz napisane w książce dołączonej do każdej Amigi.
[#56] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@kmilota, post #55

Taaa mam tyle ze ja po niemiecku nie umiem czytac :)
[#57] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #56

Dobra, szykuj już dysk na goszczenie nowego Amiga OS 3.1 :P
[#58] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@DanielJ., post #57

Nom jak mi styknie czasu to poprubuje dzisiaj w nocy sie z tym uporać
[#59] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@ARtek, post #58

Kolejny który nie używa Firefox.
[#60] Re: A1200 nie odpala pomocy ;/

@DanielJ., post #59

DanielJ a moze... ARtek to arti4-92 - pozdrawiam wszystkich. Klonuja sie?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem