Może jednak lepiej byś zrobił, gdybyś naprawdę dał sobie siana z postowaniem... ;)
a jest to możliwe ponieważ w przeciwieństwie do MOS i AmigaOS są to systemy niekomercyjne
Nie nie jest. Pominę już tu kwestię, że SymbOS to dzieło
JEDNEGO programisty - nie jest to możliwe po prostu z racji zbyt dużych ograniczeń 8 bitowej architektury(nie, nie chodzi mi tu o prędkość, bo tą jak pokazuje eZ80 można całkiem skutecznie skalować do dzisiejszych czasów), chociażby sposób dostępu do pamięci powyżej 64kb rozłoży każdą większą aplikację(wbrew pozorom, znana już od dawna technologia okien, ma jednak poważne ograniczenia)... O bardziej złożonych kwestiach, typu browser z obsługą JavaScriptu i DOM, już w ogóle nie wspominam - takich rzeczy nie da się zrobić, nawet na nie wiem jak dopalonym 8-bitowcu, chociażby rewelacyjny dostęp do pamięci na poziomie 350kb/s załatwia tą sprawę całkowicie...
do których można pobrać pełną specyfikację i kod źródłowy i nie trzeba za nie płacić 200 euro.
No... FutureOS, to nie bardzo - nie ma nawet planów co do pójścia w open-source, z dokumentacją też średnio, bo TFM, generalnie szybciej rozwija ten system, niż pisze doku... ;) Co do SymbOSa, to Predatron już od 1.1 mówi że udostępni żródła i... mamy już prerelase 2.0, a o uwolnieniu żródeł nadal się tylko mówi(chociaż fakt, że niektóre fragmenty zostały już udostępnione)...
Patrząc na rozwój KHTML mający 1 developera, który próbuje przeportować przeglądarkę dla telefonów Nokia Series60 która nawet w obszarze telefonów komórkowych jest zapóźniona
Nooo, jasne. Weż tylko przyuważ, że Sputnik ma tylko *silnik* z S60, reszta to już praca własna Marcika i szczerze powiedziawszy, to już w tej chwili 2 beta nie odstaje znowóż tak bardzo od tego co można zobaczyć na innych platformach desktopowych(chociaż braki są - najbardziej dokuczliwy, to IMHO brak możliwości zaznaczenia tekstu na stronie)...
Aha, i jeszcze jedno, Marcik sobie doskonale zdaje sprawę z istnienia Gnashy czy innych "otwartych javów", tyle tylko, że on nie zamierza tego portować, jeśli ktoś to zrobi, to będzie, nie to nie, tyle.
A co do Efiki, to się zgodzę, że próba robienia z niego nie wiadomo czego, jest IMHO totalnie bez sensu - jak ktoś potrzebuje desktopa, to albo kupić PegaII, albo poczekać na nowsze konstrukcje, tyle.
Oczywiście ludzie postujący na tym forum przy pomocy IBrowse 2.4 demo (a są tacy) mają ewidentnie skłonności sado-maso i tego nie rozumieją.
Bo ty tak powiedziałeś? To jest hobby, rozumiesz to słowo? Hobby...
Zauważ też, że MOS, czy AOS 4.0 to stosunkowo nowe systemy - wiesz czym był taki Linux w powiedzmy 1996 roku? Ja wiem, bo go wtedy używałem, a odpowiedż brzmi "czysto hobbistycznym systemem", bo realnie nie nadawał się do niczego - powolny filesystem, nie obsługiwanie nawet podstawowego sprzętu... W stosunku do tego, to MOS 1.4.5 jest 8-cudem świata. :P
A partycja 150 to raczej słabo wystarcza - owszem, goły system można mieć na 512MB partycji, ale to partycja systemowa - programy trzyma się dla porządku gdzie inndziej(żebyś zrozumiał - /usr trzyma się na osobnej partycji :P ;) ), ja osobiście mam dysk 80GB SATA i chyba kupię większy, bo mi miejsca brakuje(choć to raczej z powodu tych filmików). :P
A co do zasobów, to jak najbardziej jest kilka aplikacji które jak najbardziej mogą wykorzystać możliwości sprzętu - różne blendery, ImageFXy czy StefkosPainty kożystają sobie z szybkiego PPC i smigają w stosunku do klasyka(taki blender, jest nawet szybszy na MOSie niż pod Linuxem na tej samej maszynie - choć na SuSE ma 2.4.2, a na mosie 2.4.4 :P). Oczywiście, nie jest tych aplikacji tak dużo, jak n.p. na Linuxa, ale wiesz, MOS ma ~6lat rozwoju, a Linux powstał w 1991r., także pogadamy za ~dekadę, co? ;)