[#1] Monitory 15-38 kHz do Amigi
Nie wiem czy pisze w dobrym dziale, ale...

Potrzebuje namiary na monitory, ktore w poziomie maja 15-38 kHz, czyli wyswietlaja PAL i tryby VGA.

Chcialem reanimowac swojego starego Mitsubishi z 1989, ale cena trafopowielacza + robocizna serwisu, przekroczy chyba cene 3 takich monitorow. Tak czy inaczej jak nie znajde to dam go do serwisu.
[#2] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi

@Andrzej Drozd, post #1

Znajdziesz tutaj:

http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopic.php?id=2447
[#3] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi

@Andrzej Drozd, post #1

Commodore 1960 i 1950. Sam miałem 1960 i bardzo chwaliłem sobie ten monitor.
Niestety nie znalałem obecnie oferty sprzedaży.

[#4] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi

@Andrzej Drozd, post #1

Kup w eFunzine Microviteca1438, znanego także jako A1438S. Jego zaleta jest to, ze moze pracowac tez z karta GFX przy akceptowalnych parametrach (jak na 14"). Glowna wada to slynne czarne pasy po bokach ekranu w trybach 31kHz na adze, do calkowitego zlikwidowania tylko sprzetowo, przez krecenie wewnetrznymi potencjometrami z narazeniem na smierc i kalectwo. Kraszan opisal kiedys co i jak robic, gdzies mozna pewnie ten tekst wygrzebac na ACP. Niestety, nie udaje sie z kazdym egzemplarzem - mojemu na ten przyklad nie stanelo zakresu regulacji.
[#5] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi

@Daclaw, post #4

Glowna wada to slynne czarne pasy po bokach ekranu w trybach 31kHz na adze

Mitshubishi ma ta sama wade. Aby zapelnic ekran uzywalem DBlPal 31kHz w rozdzialce 704x512. Ktory...swoja droga jest proporcjonalniejszy niz 640x512 :)
Tak wiec to nie jest problem.
Naprawa Mitsubishi wyjdzie pewnie tyle samo, ile kosztuje ten monitor w Efunzine.

Zaczekam jeszcze troche, moze znajdzie sie cos z listy ktora wczesniej przedstawil zyga64

PS. Aha, przypomnialo mi sie ze ktos podawal ostatnio link, do takiego czarnego, przemyslowego monitora o podobnych parametrach, za okolo 100 zl...tylko chyba bylo to na jakims ebayu czy polskim odpowiedniku. Kupil tam ktos taki monitor?

PS. Gdy Mitsubishi nie dotrze do naprawy, to moge go oddac w jakies "elektroniczne" rece. Moze komus sie przyda, w sumie dawno temu, to byl szpanerski sprzet :P

Ostatnia modyfikacja: 06.07.07 16:24
[#6] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi

@Andrzej Drozd, post #5

A moze ten Microvitec
[#7] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi

@Andrzej Drozd, post #5

tak na allegro jeden gosc juz kilka razy wystawial czarne przemyslowe monitory 17 cali firmy microvitec

[url]http://allegro.pl/item212948078_microvitec_17_kolor_metalowa_obudowa_gwarancja_.html

[#8] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi

@Norbert, post #6

Bomba. Zamawiam :)
W razie czego bedzie nawet dobry dla BVision lub do peceta w 1024x768. A co 17-stka, to 17-tka i PAL, to PAL :)
[#9] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi

@Andrzej Drozd, post #5

a jaki to model tego Mitsubishi :)

moglbys podac :)

moze by sie naprawilo :)

[#10] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi

@Andrzej Drozd, post #8

jak jeszcze mialem moja ami to mialem go kupic, ale zostalem przy LCD i Commodore 1084st :)

[#11] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi

@Andrzej Drozd, post #8

gosc je od 1,5 roku sprzedaje :P

[#12] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi

@ZimA, post #9

Napisze co pisze :)

Jest to 14-stka, No.FA3415ATKE, datowany na maj 1989. Wyjscie 15-sto pinowe. Z przodu pokretla rozszerzania, rozciagania i przesuwania w pionie i poziomie, jasnosc i kontrast. Z tylu przelacznik "Imput Signal" na Analog lub TTL. Przelacznik "Scan" na wide i normal. Przelacznik "Mode" na normal i preset oraz posiada cztery "zworki" na text i color.
O ile pamietam, potrafi pracowac w kolorze zielonym (to chyba ktoras z tych opcji ktore opisalem). Nie ma mam zadnej dokumentacji. Monitor gieldowy, kupiony jeszcze daleko w tamtym tysiacleciu :)

Jak na 1989, obraz niespotykany. Nawet w Palu widac pojedycze piksele. Monitory typu 1084 czy 1085S (ktorego mam teraz w drugiej Ami) wydaja sie jak...zwykle telewizory, chociaz dobrze rozmywaja pikseloze. W Palu o to chodzi, ale Mitsubishi robi to po swojemu :)
[#13] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi

@Andrzej Drozd, post #12

kup tamten a ten naprawiamy :P

[#14] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi

@ZimA, post #13

Pozwolicie panowie że się wtrącę? ;)

Widzę że tenże przemysłowy monitor z Allegro podany w linku parę postów wyżej ma z tyłu 3 łącza zwane BNC.
Podobne posiada mój Eizo FlexScan F77S 19" zakupiony na Allegro jakiś czas temu.
Czytałem trochu to tu to tam o łączach BNC ale nadal nie wiem konkretnie do czego one służą... w kwestii Amigi mógłbym je wykorzystać?

[#15] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi

@5h00n4y, post #14

w niektorych monitorkach widzialem ze poprzez bnc podawalo sie z osobna sygnaly r g b (tak mi cos swita) a moze i wiecej sygnalow.

czesto byly wlasnie te bnc w duuuuuuuzych monitorach "profesjonalnych" i starawych :)

Ostatnia modyfikacja: 06.07.07 18:31
[#16] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi

@5h00n4y, post #14

BNC

Przeczytaj sobie 28 post z tego linka :)

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=18858&t=18815&startliczba=25&v=f

PS. Wciaz dziala mi ten UniSys, wlasnie na nim widze PPA :)

PS2. I kto by pomyslal wtedy, ze amigafan...i ze nie bylo wtedy klotni w tamtym watku i w ogole bylo inaczej, lepiej :)
[#17] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi

@Andrzej Drozd, post #16

Dziękować, może cosik z tego zrobię OK

[#18] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi

@Andrzej Drozd, post #8

Jak kupisz, to opisz wrażenia, jak działa to z Amigą zarówno na AGA, jak i na karcie graficznej.

[#19] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi

@5h00n4y, post #14

Stare profesjonalne monitory miały złącze BNC. Miało to niby zapobiegać w przekłamaniu kolorów, jak się je wysłało oddzielnie. Miałem kiedyś Sony 21" tylko z takim wejściem (zdaje się jak dobrze pamiętam to u mnie było takich gniazdek 5), do tego był specjalny kabel VGA-BNC. Możliwe, że w tamtym okresie kable VGA były słabo ekranowane i takie rozwiązanie dawało dobre efekty.

[#20] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi - Microvitec :)

@AS, post #18

Jak kupisz, to opisz wrażenia, jak działa to z Amigą zarówno na AGA, jak i na karcie graficznej.

Dzisiaj dotarl do mnie Microvitec.
Aktualnie nie moge go podlaczyc do BVision, poniewaz zapomnialem ze mam tam podlaczony monitor z wejciem 9-cio pinowym, natomiast Microvitec ma wejscie 15-sto pinowe.

Tak czy inaczej, wykorzystalem standardowy kabel 15 pin z peceta i wlasnorecznie zrobiona przelotke (bez elektroniki), wg. znanego juz nam schematu:

> Amiga --- VGA

> 3 (red) --- 1 (red)
> 4 (green) --- 2 (green)
> 5 (blue) --- 3 (blue)
> 11 (hsync)--- 13 (hsync)
> 12 (vsync)--- 14 (vsync)
> 16 (masa) --- 5 (masa)
> 17 (masa) --- 6 (masa r)
> 18 (masa) --- 7 (masa g)
> 19 (masa) --- 8 (masa b)
> 20 (masa) --- 10 (masa)

Odpalilem monitor, Amige i... PAL ruszyl z kopyta :)
Przestawilem na DBLPal 31 kHz w 704x512 i...ruszylo z kopyta.
Ba! Zmniejszylem Overscan do 640 i...nie ma problemu z czarnymi paskami po bokach (oczywiscie po odpowiednim rozciagnieciu). Wielki pozytyw.
Obraz "zyleta" w porownaniu do "jednak" kiepskiego coommodorowskiego 1085S (ktory idzie sobie do szafy).
Aktualnie uzylem tylko PALu i DoublePALu - monitor pamieta ustawienia do tych trybow niezaleznie. Tak wiec rozciagniecie np. DBLPalu nie ma wplywu na zwykly PAL :)

Jak sie prezentuje od strony wizualnej?
Kolor czarny mi sie podoba. Jest troche podrapany, ale to zalatwi zwykly, czarny marker. Irytujace troche, sa dwa uchwyty na gorze, ale sie skladaja i trzeba pamietac ze jest to monitor przemyslowy.
Polecam go kazdemu kto uzywa AGA. Scandoublery w odsiadke i za 110 zl, mamy PAL jak "zylete" i zdrowszy DBLPal (w 31 kHz), do uzytkow :)
17' tez robi swoje :)
[#21] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi - Microvitec :)

@Andrzej Drozd, post #20

no widzisz jaki ja kochany jestem i wspanialy ze podalem ci linka do monitorka :)

[#22] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi - Microvitec :)

@ZimA, post #21

:)
Jakby cie dalej interesowal Mitsubishi i masz pomysl co z nim zrobic, to daj znac na priv. Jest Twoj.

Ostatnia modyfikacja: 11.07.07 10:16
[#23] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi - Microvitec :)

@ZimA, post #21

Wszystko wspaniale ale mi nie pasuja te 3 zlacza BNC...
U siebie w Eizo Flexscan mam ich "az" 5 sztuk (3 kolory i 2 synchronizacje), i nie wiem czy moja przejsciowka z VGA na BNC na tym pojdzie ?
Bo jesli tak to moznaby podpiac jednoczesnie AGE i karte graficzna :)

[#24] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi - Microvitec :)

@Andrzej Drozd, post #22

wiez wysylka niestety by kosztowala, a w tym miesiacu to juz nie wydole nawet z 0 zl :)

a tak wogole to szukam pegaza 1 bo ami sie wyprzedala i siedze teraz tylko na c64 i maczku

nie masz moze kogos co chce sprzedac pega (niewazne jaka wersja czy z aprilami czy bez) byle by byl

[#25] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi - Microvitec :)

@virago, post #23

najczesciej jest 5 bnc

[#26] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi - Microvitec :)

@ZimA, post #24

OK, jakby co to daj znac.
Aktualnie nie wiem gdzie kupic Pegaza.
W pokoju mam juz trzy kompy (dwie Amigi i peceta) i narazie nie mysle o czyms nowym. Tak czy inaczej Pegaz lub Efika, bedzie oznaczac zaszafowanie drugiej Amigi, a ta podlacze wtedy do tego Microviteca (BVision i AGE).

Jakbym mial wiecej miejsca, to moze zaczalbym bawic sie w koncu A2000 i rozlozylbym ktoregos z C64...Hehe :)
[#27] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi - Microvitec :)

@Andrzej Drozd, post #20

Witam, mozna prosic o jakis test dokladniejszy tego monitora, oczywiscie w wolnym czasie? Interesowalo by mnie jakich standartowych trybow amigi nie wyswietli ? Pytam poniewaz jestem zainteresowny tym monitorem, w tej chwili mam amige podpieta przez przelotke vga do zwyklego monitora, zeby poogladac tryby pal'owe musze wlaczac pc i korzystac z karty tv, czy ten monitor rozwiaze ten problem calkowicie?

[#28] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi - Microvitec :)

@dritt, post #27

Monitor ten wyswietla wszystkie standardowe tryby WB3.0/3.1+, czyli:
PAL, NTSC (standardowe tryby dla starych gier i programow niesystemowych)
DblPAL, DblNTSC, Euro36, Euro72 (standardowo jest to najzdrowszy tryb w 640x400 o parametrach 70 Hz na 31.43 kHz), Multiscan oraz "slawny" Super72 (dzieki ktoremu w Super-High Res Laced mozna uzyskac rozdzialke 800x600. W 64 kolorach szybkosc jest dobra, a sam tryb nie jest az taki "Laced"). Oczywiscie wszystkie tryby oprocz PAL i NTSC mozna troche podkrecic dla zdrowia "oka", kosztem predkosci (np. programem MonSpecs)

Jednym slowem. Monitor tez wyswietli kazdy standardowy lub zmodyfikowany tryb AGA, bez zadnych pasow po bokach. Co jest wielkim plusem, poniewaz wiele domowych monitorow nie potrafi niektorych trybow odpowiednio rozciagnac i ustawic ich geometrii :)

Drugim slowem - wyglad moze sie nie podobac, ale parametry i jakosc trybow AGA sa super. Monitor ten jest duuuzo lepszy jakosciowo od Mitsubishi ktorego chcialem reanimowac.

Trzecim slowem, monitor ten jak najbardziej nadaje sie do sprzetu TV. Jest w miare wielki (17') i jakosciowo wrecz idealny do podgladu PALu. Mozna to zauwazyc wlasnie na Amidze w trybach PAL.

Czyli:

czy ten monitor rozwiaze ten problem calkowicie?

Tak.

Ostatnia modyfikacja: 12.07.07 01:00
[#29] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi - Microvitec :)

@Andrzej Drozd, post #28

wrrrr ale syf, zamowilem ten monitor, przesylka kurierska itd. pod moja nieobecnosc "kurier" masterlink zostawil paczke sasiadom-nie moglem sprawdzic stanu przesylki, po powrocie do domu zagladam do pudla a tam szmelc pierwsza klasza, potluczony kinesop itd. troszke sie zdenerwowalem... no ale coz mi pozostaje oprocz polowania na nastepny taki? ech szkoda gadac myslalem juz ze bede mial fajny monitor do ami...

[#30] Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi - Microvitec :)

@dritt, post #29

Zglos to temu Panu ktory sprzedaje te monitory.
Kurierow tak traktujacych sprzet, powinno sie wyslac na 5 lat ciezkiego dzwigania monitorow wszelakich.

Ja wybralem opcje "za pobraniem". Zawsze tak robie. Jezeli buraczany pan kurier, musi odebrac pieniazki, to dba o przesylke i nie zostawia sasiadom, nie kopie i nawet dostrzega naklejke "ostroznie szklo" itd.

Nigdy w zyciu nie zamawiam na Allegro czegos, wplacajac na konto - zawsze za pobraniem.

Ostatnia modyfikacja: 24.07.07 10:35
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem