[#20]
Re: Monitory 15-38 kHz do Amigi - Microvitec :)
@AS,
post #18
Jak kupisz, to opisz wrażenia, jak działa to z Amigą zarówno na AGA, jak i na karcie graficznej.
Dzisiaj dotarl do mnie Microvitec.
Aktualnie nie moge go podlaczyc do BVision, poniewaz zapomnialem ze mam tam podlaczony monitor z wejciem 9-cio pinowym, natomiast Microvitec ma wejscie 15-sto pinowe.
Tak czy inaczej, wykorzystalem standardowy kabel 15 pin z peceta i wlasnorecznie zrobiona przelotke (bez elektroniki), wg. znanego juz nam schematu:
> Amiga --- VGA
> 3 (red) --- 1 (red)
> 4 (green) --- 2 (green)
> 5 (blue) --- 3 (blue)
> 11 (hsync)--- 13 (hsync)
> 12 (vsync)--- 14 (vsync)
> 16 (masa) --- 5 (masa)
> 17 (masa) --- 6 (masa r)
> 18 (masa) --- 7 (masa g)
> 19 (masa) --- 8 (masa b)
> 20 (masa) --- 10 (masa)
Odpalilem monitor, Amige i... PAL ruszyl z kopyta :)
Przestawilem na DBLPal 31 kHz w 704x512 i...ruszylo z kopyta.
Ba! Zmniejszylem Overscan do 640 i...nie ma problemu z czarnymi paskami po bokach (oczywiscie po odpowiednim rozciagnieciu). Wielki pozytyw.
Obraz "zyleta" w porownaniu do "jednak" kiepskiego coommodorowskiego 1085S (ktory idzie sobie do szafy).
Aktualnie uzylem tylko PALu i DoublePALu - monitor pamieta ustawienia do tych trybow niezaleznie. Tak wiec rozciagniecie np. DBLPalu nie ma wplywu na zwykly PAL :)
Jak sie prezentuje od strony wizualnej?
Kolor czarny mi sie podoba. Jest troche podrapany, ale to zalatwi zwykly, czarny marker. Irytujace troche, sa dwa uchwyty na gorze, ale sie skladaja i trzeba pamietac ze jest to monitor przemyslowy.
Polecam go kazdemu kto uzywa AGA. Scandoublery w odsiadke i za 110 zl, mamy PAL jak "zylete" i zdrowszy DBLPal (w 31 kHz), do uzytkow :)
17' tez robi swoje :)