[#1] mathieeedoubbas VS AmiGIFT
Witam, witam i o pomoc pytam. Ostatnio próbowałem odpalić (znowuuu) AmiGift. Teraz jest 2.0 - Prelease. No i jestem zapisany na listę dyskusyjną i ludzie tam piszą, że w sumie nadal niestabilne. A ja próbuję odpalić to na 030/50 na OS 3.1. Niestety AmiGIFT wymaga biblioteki mathieeedoubbas w wersji 39 lub wyższej. Nie mam pojęcia jaką miałem na dyskietkach z OS 3.1 bo już przestały mi chodzić. W systemie mam wersję 38.1. Ściągnąłem z Aminetu IEEEFix, który w/g Diego - autora AmiGIFTu pomógłby mi co do tej biblioteki - patchuje ją, ale niestety tą w wersji 38.2. Czy ktoś ma tą bibliotekę? Albo coś nieco wyżej tak, by odpaliła się na moim OS 3.1. Już kiedyś ten problem tu poruszałem, ale wraca to jak bumerang, bo nadal nie mogę uruchomić nawet AmiGIFTa zdając sobie sprawę, że pewnie i tak dalej będą problemy, ale zaoferowałem się pomóc w betateście programu, więc pomóżcie please!

[#2] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@BagoZonde, post #1

http://aminet.net/package/util/libs/FastMath405

http://aminet.net/package/util/libs/HSMathLibs_881

[#3] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

Oczywiście próbowałem już wcześniej tych aminetówek, w przypadku FastMath wyświetla mi komunikat przy instalacji: sorry, you cannot use these libraries. Oczywiście wymagania się niby zgadzają. Podmieniałem to ręcznie, ale bez rezultatu. W przypadku HSMath wymagają 68881/82.

W ogóle dziwna sprawa, biorę bibliotekę, otwieram na filemasterze do edycji bądź w jakimś programie tekstowym, whatever. Pisze mi tam, że to biblioteka w wersji takiej i takiej (np: 40.5). Potem wpisuję np: w CLI dokładnie ze ścieżką, by nie było, że mi patrzy na wersję biblioteki z Libs, np:

Version Ram:mathieeedoubbas.library

i wywala mi zawsze 38.1

Tego to nie pojmuję :/

[#4] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@BagoZonde, post #3

Teraz mi dobrze pokazywało mathieee wersje, ale dopiero po tym, jak zmieniłem nazwę pliku i dopiero tak kumał i pokazywał rzeczywistą wersję. No więc udało mi się zdobyć 38.2, spatchowałem programem IEEEFix, zrobiło wersję 99.9. Wrzuciłem do Libs:, resecik, SnoopDOS na wszelki wypadek. Odpaliłem AmiGIFT no i nadal, nie może otworzyć 39 albo wyższego numerku biblioteki.. W Snoopie wszystko ok. Raz to mi nawet Snoop pokazał, że już AmiGIFT okno workbenchowe zalokował i wczytywał jakieś toolbary, ale nic nie widać. buuuu!!

[#5] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@BagoZonde, post #4

moze wszystkie musza byc nowsze, loknij do mnie teraz na gg.

[#6] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

To, co teraz zrobiłem to normalnie kosmos, nikt mi nie uwierzy (czegoś to ja naprawdę nie wiem?!). Mówię teraz o bibliotece, którą spatchowałem i ma numerem 99.9 (w fileeditorze)

Piszę tak w CLI:

Version Libs:mathieeedoubbas.library

wyskakuje mi version: 38.1

Teraz kopiuję filemasterem DOKŁADNIE tą samą bibliotekę do RAM:

CLI> Version Ram:mathieeedoubbas.library

zwraca 38.1

To nic, teraz będzie najlepsze:

zmieniam nazwę tego pliku w RAM: na x.library

wpisuję:

CLI> version Ram.library

i jak myślicie, co mi zwraca? 38.1?? Nieeee. 99.9!!!

Jakiś komentarz? :D

[#7] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@BagoZonde, post #6

jak nie da sie wywalic flushlibs to daj restart, a najlepiej teraz sprawdz moje.

Ostatnia modyfikacja: 07.07.07 00:17
[#8] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@BagoZonde, post #4

AmigaOS3.0 ma mathieeedoubbas.library w wersji 38.2.
AmigaOS3.1 ma mathieeedoubbas.library w wersji 38.2.
AmigaOS3.5 ma w wersji 38.2
AmigaOS3.9 ma w wersji 45.3

Może czas na nowy system :)
[#9] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@kmilota, post #8

@kmilota
Mój adres e-mail znasz, pojedyncze pliki do 10mb chyba, że do 100, nie pamiętam :D.
Jak już pisałem, dyskietki z OS 3.1 pooooszły. Składałem system od nowa.

Ale! I tak niepokojące to co widzicie wyżej. Może to przez to, że mam kość 3.0, ale co to ma do rzeczy?? Hm hm..

[#10] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@BagoZonde, post #9

To nie sztuka, że ci wyślę tą bibliotekę z AmigaOS3.9. Sztuką jest znaleść tą bibliotekę w wersji 39.x. Ja osobiście nie pamiętam biblioteli w tej wersji. No i inna strawa, nie wiem czy na twoim AmigaOS3.1 z ROMem3.0 zadziała ta biblioteka z AmigaOS3.9.
[#11] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@kmilota, post #10

Dzięki wskazówkom Skolmana (big fanx) zkickowałem sobie rom 3.1 i teraz mi wszystko śmiga, o kurcze!! Niesamowicie kool - IBrowse nie ten, Workbench nie ten, przewijanie okien, pisanie txtu w formularzach albo na gg :). No a biblioteki nadal nie chodzą, ale popróbuję jeszcze.. W/g Diego - autora, nie powinno być problemu.

[#12] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@BagoZonde, post #11

Dopiero teraz zmapowałeś ROM 3.1? Ile czasu masz już BlizaIV? :P

[#13] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@Korni, post #12

Hehe Korni, wiem, długo bardzo mam Blizza. Już razz to chciałem zrobić ale nie miałem ROMu 3.1 pod ręką. Zresztą to nieistotne, lepiej późno niż wcale :D. Grunt w tym, że dziwnie z tą biblioteką i sprawdzaniem jej wersji, ktoś potrafi mi to wytłumaczyć?

[#14] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@BagoZonde, post #13

Dzieje się tak ponieważ komenda version czyta wersję biblioteki załadowanej do pamięci.

Version File Dysk:biblioteka.library albo okno Informacji.

Ostatnia modyfikacja: 07.07.07 12:10
[#15] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@Korni, post #14

Aby wyczyscic pamiec bez resetowania kompa, mozna uzyc np. aminetowych - AvailFlush, Flush, FlushLibs MemClear itp.
Jest jeszcze TaskerFlush, ale on chyba czysci inne smieci (?).
[#16] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@Andrzej Drozd, post #15

Można też jak najzwyklej. Avail Flush.

[#17] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@Korni, post #16

No okej, wyczyścić pamięć. Ale wiecie, teraz w LIBS: mam bibliotekę mathieeedoubbas w wersji 99.9 bo sobie popatrzyłem do środka. A wywala mi cały czas 38.1 po resecie kompa oczywiście. Więc dlaczego na upartego pokazuje 38.1? Wygląda to tak, jakby tą bibliotekę skądinąd ładował na upartego. Skolman poradził mi, bym za pomocą BlizzKicka władował tą bibliotekę. Ja się na tym jeszcze nie znam. Co Wy na to?

[#18] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@BagoZonde, post #17

...Skolman poradził mi, bym za pomocą BlizzKicka władował tą bibliotekę. Ja się na tym jeszcze nie znam. Co Wy na to?

My na to, że nie tylko BlizzKick ale i o AmigaDOS wydaje się byc Ci obcy...

1. Skolman dobrze doradza, możesz do tego celu wykorzystac i inne polecenia jak np. LoadModule czy LoadRes, o ile dobrze pamiętam...

2. zacznij od analizy argumentów polecenia Version z katalogu systemowego C:...

[#19] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@Dopuser, post #18

@Dopuser
Obcy AmigaDOS, ok, nie będę się kłócił. Ale takie gadki są zbędne bo od tego jest forum, bym się czegoś dowiedział, nie muszę być znawcą wszystkiego, co nie?

Okej, wpisałem:

version libs:mathieeedoubbas.library FILE

i wywaliło mi 99.9 czyli poprawnie, ale sprawa jest tego typu skąd on bierze bibliotekę 38.1 jak nie wpiszę tego argumentu FILE?

Zrobię jak Skolman radził, ale czy ktoś wie czy może ta biblioteka 38.1 gdzieś sobie siedzi i na upartego właśnie AmiGIFT widzi, że jest biblioteka mniej niż wymagana 39. Try to understand..

[#20] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@BagoZonde, post #19

Czy ty myślisz, że zmiana numetka w wersji biblioteki, to od razu nowsza biblioteka? A co z nowymi funkcjami zawartumi w bibliotece? Jak widzisz ten program nie dał się oszukać. Musisz zdobyć odpowiednią bibliotekę. Jak masz 68040 albo 68882 to pobierz sobie nowe biblioteki z Aminetu:
http://aminet.net/package/util/libs/FMath406
[#21] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@BagoZonde, post #19

To znaczy, że w pamięci musi być inna biblioteka. U mnie z FILE czy bez wyświetla 99.9. Ale to nie znaczy, że wersja biblioteki jest 99.9. To tylko tzw. string version. Wersja jest zapisywana w strukturze library, a program version wyświetla tylko tekstową informację, nieistotną przy otwieraniu biblioteki. Ten fix to tylko fix, nie rozszerza możliwości biblioteki, więc pewnie nie zwiększa też wersji.
[#22] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@cholok, post #21

Okej rozumiem, dzięki. patchowałem IEEEFix'em jak poradził Diego - autor AmiGIFTu. FMath niestety mi nie pójdzie, nie mam FPU no i posiadam 030/50. No a odpowiedniej biblioteki szukam bez powodzenia na razie..

Ostatnia modyfikacja: 07.07.07 16:05
[#23] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@BagoZonde, post #19

Obcy AmigaDOS, ok, nie będę się kłócił. Ale takie gadki są zbędne bo od tego jest forum, , nie muszę być znawcą wszystkiego, co nie?

Przecie napisałem sposób, niech uproszczę:

1. naucz się podstaw o poleceniach AmigaDOS i ich argumentach (przyda się nie tylko tutaj)
2. zassij z aminetu netu jakiś program do podmiany blibliotek resydentnych, najlepszy w twoim wypadku chyba LoadLib czy LoadLibrary... (ew. jak rodzi Skolman użyj BlizzKicka/LoadModule)...
3. uruchom ten program z odpowiednimi argumentami i gotowe...
4. mniej graj, więcej baw się systemem...

[#24] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@Dopuser, post #23

@Dopuser
Dzięki.

Ad. 4. mniej graj, więcej baw się systemem...

Gościu, uważaj co piszesz. Dziś nie mam nastroju na takie głupie uwagi. Trochę ostrożności w krytyce bo nie wiesz co robię na Amidze.

[#25] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@BagoZonde, post #24

BagoZonde napisał(a):

> Trochę ostrożności w krytyce bo nie wiesz co
> robię na Amidze.

Ja się wtrącę w dyskusję, bo mnie ciekawość zżera. Co robisz na swojej Amidze?
[#26] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@kmilota, post #25

Hehe, wiesz, nie grałem na Amidze już od bardzo dawna, a tu taki komentarz. Moje projekty znajdziesz tutaj:

http://www.drakmo.ovh.org/meonlawel/index.php

są tam linki na dole do wszystkich innych projektów. No na pewno diamenta princessa jest jednym z głównych - w całości powstała na mojej Amidze czym się szczycę, bo na Amidze da się :D.

[#27] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@BagoZonde, post #26

Z tego co widzę, to jesteś lepszym fachowcem od C64 niż Amigi.
A ja cały czas żałuję, że sprzedałem kiedyś C64 z oryginalnym systemem GEOS
[#28] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@kmilota, post #27

Wiesz, ja nie jestem fachowcem :D, po prostu używam :D. A na Amidze to głównie PHP i wszystko co widzisz na stronce princessy, dłubałem długo w Blitz2 ale nic na zewnątrz z tego nie wyszło. A od DOSu to jestem specjalistą, ejii, przecież napisałem kółko-krzyżyk na dwóch w czystym AmigaDOS :), jest na Aminecie i xando się nazywa :D.

Zresztą.. ta rozmowa schodzi z tematu. Nie ma sensu ukazywać czyjejś wyższości nad kimś innym, niezależnie od tego czy znawca ze mnie czy laik und neofita, po prostu chcę odpalić AmiGIFTa, pomożecie?

Ostatnia modyfikacja: 07.07.07 18:50
[#29] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@BagoZonde, post #28

"Meonlawel - projekt gry na c64" szczęka opada!

Wiedzialem, ze scena C64 jest mocna ale nie sadzilem, ze wciaz powstaja tak duze projekty. Chociaz w sumie widzialem jeszcze lepszy numer.
Jakis gosc chce zrobic konwersje Eye of the Beholder na c64

normalnie to... THIS IS MADNESSS !! :D

co do "Meonlawel" to niestety widze w niej pewien mankament. Grafika ogolnie mowiac jest nie ten tego... ;) Szkoda, zeby taki projekt upadl, ze wzgledow czysto-estetycznych. Tak sie sklada, ze akurat jestem w trakcie amatorskiego 'sadzenia pikseli' i mysle, ze w wolnych chwilach moglbym niektore elementy nieco polepszyc (nie za wiele ale zawsze cos) chociaz wiem, ze nie jest to proste ze wzgledu na ograniczenia w wyswietlaniu kolorow "na komodzie" . Tak czy owak przydal by ci sie jakis lepszy grafik, bo to jednak grafika glownie przyciaga lub odstrasza potencjalnych graczy OK
[#30] Re: mathieeedoubbas VS AmiGIFT

@selur, post #29

Co do Meonlawel, grafa powstaje na Amidze i konwertuję ją na c64, ale nie jest to na pewno taka grafa, jaką da się wycisnąć z c64. O jej technice wyświetlania poczytaj na forum c64power jeżeli jesteś zainteresowany:

http://forum.c64power.com/index.php?id=1216&fid=1

Mogę tylko dopowiedzieć od siebie, że to próbne, niewykończone screeny, a jak się w to gra już na c64, to nie wygląda tak źle :D choć rewelka to to nie jest :). Nie to, że podejrzewam Cię o to, ale niektórzy włączają komodę po latach i mówią: kurcze, myślałem, że ta grafa była lepsza :D.

Pozdrawiam i dzięki

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem