No to mamy porządniacki offtopic :).
^_^ A propos cen c64 to się nie dziwię, są dwa powody, pierwszy to ten, że wraca moda na 8-bitowce, druga sprawa to fakt, że sprzętu tego jest coraz mniej. A zresztą.. płaci się za klimat :D. Ale okazje widzę często.
No co do grafy to podeślij na mojego mejla co masz, a ja zobaczę jak tam konwencja i co by się dało z tego zrobic. Jeżeli chodzi o sekwencje historyjek, jakie są w grze, to jest to przeważnie pole 80x80 pikseli, a to po to, by zaoszczędzić żmudnego wczytywania co chwilę. Tak jest optymalnie i gracz nie czuje tego czekania. No na emulatorze to chwila moment, ale na c64 może trwać do 30 sekund.. Mankament ten w mojej graficzce, że nie jest doskonała o tyle, że kolor danej części grafy to pole 8x8. Po prostu wyobraź sobie siatkę 10x10 kwadratów, z czego każdy kwadrat to 8x8 pikseli. No i każdy kwadrat może mieć tylko jeden kolor (jeden z 16, choć oczywiście jakbym mógł przeplatać kolory piksel obok piksela to byłoby dla oka widoczne, że jest ich jakoś więcej, hehe). Dlatego czasem przesuwam jakoś obrazek albo coś rysuję tak, by obrazek był zgodny z tą siatką. Może trochę kombinowania, ale nie przeszkadza mi to, a gra się ładnie pisze i mam nadzieję, że nieliniowa akcja, ciekawy system walk turowych, bicia runów na broniach (coś jak w dreamcastowym Record Of Lodoss War ale bardziej tu użyteczne) i mikstur, których mieszanie nawet mi, autorowi, nie będzie do końca znane jeżeli chodzi o ich rezultat - to atuty tej gry. Zawarte jest w niej kilka nowych, moich rozwiązań. Mam nadzieję, że się przyjmą jak puszczę betę.
Tak z ciekawości a propos Ondorr Drakmo:
http://www.drakmo.ovh.org
Nie wiem - bo chwilowo zawiesiłem ten projekt, jedynie wrzuciłem na serwer z innego - ale jak uda Ci się zalogować i wejść, to powiedz, co sądzisz o grafie znajdującej się w tej grze (pisana w PHP, multiplayer), graficzki powstają full w Personal Paint.
Pozdrawianesa