[#1] Amiga 2000
Witajcie Amigowcy :)

Kupilem niedawno od znajomego Amige 2000, niezle rozbudowana. Moze sie pochwale:

- Amiga 2000 z Kickstartem 3.1
- karta turbo CyberStorm 2060 z procesorem 68060/50 Mhz i kontrolerem SCSI
- 128 MB pamieci (4 x 32 MB simm)
- karta graficzna Picasso IV
- nagrywarka SCSI Yamaha
- skaner SCSI Mustek 600dpi
- karta Oktagon AT-BUS
- 2 dyski twarde: jeden IDE 240 MB, drugi SCSI ultrawide 4,3 GB
- drukarka Epson Stylus 600.

Calkiem ladny konfig jak dla mnie :)

Tylko jest jeden problem, ta Amiga co jakis czas nie laduje systemu. Wyglada to tak, ze raz na jakis czas przy wgrywaniu wyskakuje guru. Sprawdzalem juz i to nie jest kwestia systemu (sprawdzalem z 2 dyskow i dyskietek). Poprzedni wlasciciel myslal, ze to kwestia zasilacza i wymienil go, ale problemy nie ustapily..

Moze ktos madry pomoze?

[#2] Re: Amiga 2000

@libicki, post #1

Może kości z KickStartem słabo kontaktują? Zalecam delikatne wyjęcie, inspekcję wzrokową, może jakiś preparat w stylu Kontakt Gold i włożenie z powrotem. Po tylu latach styki miały prawo się utlenić. Dotyczy to zresztą również innych połączeń stykowych, np. złącza karty turbo, slotów pamięci itp.

[#3] Re: Amiga 2000

@Grzegorz Kraszewski, post #2

A czy to co piszesz moze byc powodem wyskakiwania guru przy "setpatch"? Nie napisalem wczesniej, ale to jest tak, ze gdy wylacze w startup-sequence polecenie "setpatch" to zawsze jest wszystko w porzadku. Wiem, ze "setpatch" wlacza wiele rzeczy w systemie, ale kiedys mialem podobne problemy w Amidze 1200 z Apollo 040 i dlatego zwrocilem uwage na zasilanie. Jakie powinny byc napiecia na plycie glownej Amigi 2000, moze pomierzyc?

Ostatnia modyfikacja: 09.07.07 09:42
[#4] Re: Amiga 2000

@libicki, post #3

Jeżeli regularnie wiesza się SetPatch, to przyczyna może być albo programowa, albo trwałe uszkodzenie jakiegoś elementu. Niemniej z tego co się orientuję, to karty Phase5 nie wymagały SetPatcha, bo coś podobnego miały w swoim ROM-ie. Obstawiam więc jakiś konflikt programowy. Utlenione styki z reguły powodują bardziej przypadkowe problemy, chociaż jak wiadomo od reguły zawsze są wyjątki...

[#5] Re: Amiga 2000

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Ale wlasnie problem NIE jest regularny. Jak wylacze "setpatch" to prawie nic nie dziala w systemie, nawet sterowniki do karty graficznej. Natomiast jak system zaladuje sie poprawnie, co zdarza sie srednio co kilka restartow, to potem dziala juz bez zarzutu.
[#6] Re: Amiga 2000

@libicki, post #5

W takim razie polecam rozebranie sprzętu na poszczególne elementy, przeczyszczenie styków (tylko bez agresji, żaden papier ścierny...), spokojne poskładanie z powrotem. Napięcia z zasilacza też zawsze warto pomierzyć w miejscu gdzie wchodzą na płytę.

[#7] Re: Amiga 2000

@libicki, post #1

Witam, zdradzisz może ile dałeś za A2000?
Rzadko spotykana, i super rozbudowana. ;)

[#8] Re: Amiga 2000

@libicki, post #1

Krashan dobrze prawi.Spirytus na watkę i jazda po stykach,przeczyść złączą każdej karty

Ostatnia modyfikacja: 09.07.07 11:42
[#9] Re: Amiga 2000

@libicki, post #1

A próbowałeś włożyć w nią 2 SIMMy 64 MB? ZTCW to nowsze wersje obsługiwały "nieoficjalnie" do 256 MB RAMu... Tak z ciekawości pytam tylko.
BTW jakbyś miał PowerPC Developer Board to możesz mieć PowerPC w swojej Amidze. Co prawda czysto teoretycznie (PPC DevBoard nie zmieści się w obudowie, trzeba zrobić przedłużkę na złącze i obudowy nie zamkniesz), ale jednak: http://8bit.dk/pepe/a2000ppc.html
[#10] Re: Amiga 2000

@DanielJ., post #7

włąsnie ile dałeś, ja stawiam ze od kolegi za 80 zł ;>, mi tak przed oczami smigneła ami 1200 z bppc i mediatorem ;/, bo stary komp. a pc w takim konfigu na oguł sprzedaje sie jako "stary złom"

[#11] Re: Amiga 2000

@arti4-92, post #10

Nie, na pewno nie 80 złotych...
Wiadomo że taka Ami jest więcej warta.

[#12] Re: Amiga 2000

@arti4-92, post #10

jak zawsze głupie bajery i fantazja jak u 15 latka :/

[#13] Re: Amiga 2000

@madman15, post #9

www.a1k.org/forum/index.php?mode=viewthread&forum_id=17&thread=29

[#14] Re: Amiga 2000

@ZimA, post #12

ZimA, ja mam 12 lat, a piszę bardziej sensowne posty.

[#15] Re: Amiga 2000

@madman15, post #9

Chwile mnie tu nie bylo, wiec odpowiem hurtem wszystkim :)

Caly komplet kupilem za 500zl, przy czym poprzedni wlasciciel dorzucil mi jeszcze monitor Microvitek A1438, troche starych gratow typu dyski, kabelki, przelotki do myszki troche pamieci zip, simm (takie fajne pudlo z gratami :) itd, klawiature, myszke i oryginalne oprogramowanie, a mial tego troche, ImageFX, PageStream i inne rzeczy i pelen legal (razem kilkadziesiat plytek), wiec wydaje mi sie, ze oplacalo sie, jak sadzicie? Poza tym fajnie jest, ze Picasso IV ma modul scandoublera :D

Ale do rzeczy, zrobilem tak: rozkrecilem Amige na czynniki pierwsze, przecz,yscilem wszystkie styki na kartach i plycie glownej kontaktem. Pomierzylem napiecia w zasilaczu i wszystko jest ok. Zreszta jest to zasilacz juz nieoryginalny, widze, ze facet jakby przerabial zasilacz ATX i wlozyl do oryginalej obudowy po zasilaczu. Wszystko jest tak fajnie zrobione, ze ledwo gdybym nie wiedzial, ze byl zmieniany to chyba bym nie zauwazyl wymiany. Nawet kabelki od oryginalnego zasilacza zostawil, bo byly dluzsze i grubsze :)

Po przeczyszczeniu kontaktem poczekalem az wszystko wyschnie i zlozylem Amige. No i dziala :) Tzn. tak mi sie zdawalo. Teraz efekt jest taki, ze nie wyskakuje guru meditation, natomiast dysk podczal ladowania nagle staje. Tzn. nie wykonuje sie do konca startup-sequence. Zrobilem tak, wszedlem CEDem do startup-sequence i po kazdej linii zrobilem cos w stylu echo "1" itd... Chcialem zorientowac sie, w ktorym miejscu staje ladowanie.

No i okazuje sie, ze staje zawsze w tym samym miejscu, czyli przed wykonaniem polecenia LoadWB. Zainstalowalem system na drugim dysku - to samo, pare razy sie zaladowalo i znowu problem. Zrobilem to samo na jeszcze trzecim dysku i zauwazylem prawidlowosc, ze swiezy system zawsze laduje sie 2-3 razy, dopiero potem sa problemy. Niezaleznie od tego czy system jest pelny czy przegrany np. z dyskietki startowej (mialem sterowniki do CD-ROMu startujace z dyskietki) czy na jednym czy drugim dysku - zawsze tak samo. Dziwne prawda?

Wykombinowalem tez, ze moze pamieci, wiec wyjalem je, zamienialem. Probowalem nawet wlozyc simmy 64 MB i o dziwo poszly :) Ale nie robilem wiekszych testow, tylko tak z ciekawosci.

KOLEDZY POMOZCIE BO JA JUZ TRACE CIERPLIWOSC :(

[#16] Re: Amiga 2000

@libicki, post #15

Zabrałeś się za Amigę, a nie masz cierpliwości?
A tak wracając do twojego problemu, to spróbuj zmienić polecenie LoadWB na inne. W jakiej wersji masz LoadWB?
[#17] Re: Amiga 2000

@DanielJ., post #14

Na każdym kroku to powtarzasz, naprawdę musisz?

Ostatnia modyfikacja: 10.07.07 15:33
[#18] Re: Amiga 2000

@libicki, post #15

KOLEDZY POMOZCIE BO JA JUZ TRACE CIERPLIWOSC

Ja jestem cierpliwy i chętnie wybawię Cię z problemu wyzwalając od tej niewdzięcznej maszyny. Przy okazji dobrze zarobisz. Jeśli jesteś zainteresowany, pisz na priv.
[#19] Re: Amiga 2000

@libicki, post #15

ZTCP to przed LoadWB jest wywołanie user-startupa, może tam siedzi coś niefajnego? Ja swego czasu namieszałem w US tak, że miałem dokładnie tak samo jak Ty.

A co do sprzedawcy - IMO za mało sobie zażyczył :)
[#20] Re: Amiga 2000

@libicki, post #15

Rzeczywiście, tanio poszła.
Ciekawe jak te "tupanie" stacji dyskietek o którym mówi wiki.

[#21] Re: Amiga 2000

@libicki, post #15

Caly komplet kupilem za 500zl

CyberStorm2060 jest warta ok 1000zł, PicassoIV drugie tyle więc za same obie te karty były właściciel mógł spokojnie wziąć 2000zł (za komplet z działającą A2000 z ROMem 3.1 sporo więcej - tak ok 2500zł). Jeżeli pozna rynkową wartość tego co oddał za bezcen to będzie sobie "w brodę pluł".

PS: Jak już stracisz cierpliwość i będziesz chciał ten komplet sprzedać to jestem zainteresowany ;)

Ostatnia modyfikacja: 10.07.07 18:34
[#22] Re: Amiga 2000

@amigafan, post #21

Wyjątkowo zgodzę się z amigafanem ;)
kupiłeś ten sprzęt WYJĄTKOWO tanio, nawet gdyby np. coś z kompletu było felerne to i tak dałeś bardzo niewielkie pieniądze...
[#23] Re: Amiga 2000

@wali7, post #22

Tranzakcja niezla

wrzuc jakies zdjecia sprzetu jak mozesz

[#24] Re: Amiga 2000

@libicki, post #15

Pamiętaj że aby system się uruchomił (poszło LoadWB) na 68060 to musisz mieć w libsach 68060.library i 68040.library - inaczej staje właśnie na setpatchu albo loadwb.
Z tego co pamiętam A2000 ma na płycie procesor (68000) więc wyjmij CybeStorma i zobacz czy wszystko jest OK.
Z moich rozlicznych doświadczeń z różnymi Amigami i procesorami mogę powiedzieć, że jeżeli system staje na setpatch bądź loadwb to jest to wina niekompatybilności AmigaOS względem 68060.
Przy wcześniejszych procesorach nie ma tego problemu a przy tym trzeba uważać aby mieć wszystkie konieczne biblioteki bo inaczej system wogóle nie wystartuje (tak jak u Ciebie).
[#25] Re: Amiga 2000

@amigafan, post #24

Zgadzam sie z amigafanem a od siebie dodam jeszcze - sprawdź WBStartup, niekiedy zdarza sie, że w czasie "rozruchu" LoadWB tam siedzi diabełek, który powoduje szkody (u mnie tak zachowuje sie ToolManager). Przenieś Arexxa i co tam jeszcze masz do innego katalogu i potestuj.

Druga metoda - postaw średnik przed LoadWB (wyremuj) i uruchamiaj Amige z reki wpisując LoadWB w CLI.

[#26] Re: Amiga 2000

@amigafan, post #21

500zl? AmigaFan ma swieta racje, toz to sam blliz z 060 do a2000 jest warty nawet ponad 1000, ze o jego dostepnosci to nawet nie wspomne....

[#27] Re: Amiga 2000

@DanielJ., post #20

Czasem można kupić tanio Amigę..... Mnie również się to udało. Za config:

A1200 1D4 w obudowie GIFT COOL, karta APOLLO 1240/33, Scandoubler Micronik, ROM 3,1, FAST ATA, HDD, Cd-Rom, Flopp, kieszeń, skaner, kilka myszek, taśme z możliwością podłączenia 4 urządzeń IDE do gołej A1200, orginalne programy i inne akcesoria dałem 250zł. Dodam, że wszystko jest w pięknym stanie.

Sprzęt był kupiony od człowieka który uważał Amige za stary komptuter który królował w1993 roku :)

[#28] Re: Amiga 2000

@Hubez, post #27

A to nie bylo przypadkiem gdzies z pomorza?jakl tak to mi sprzet sprzed nosa lyknales:)

[#29] Re: Amiga 2000

@MrT, post #28

Nie nie, to był Kraków :P

[#30] Re: Amiga 2000

@DanielJ., post #14

ta??

podpinasz sie pod kazdy temat, aby tylko cos powiedziec

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem