[#31] Re: Amiga 2000

@Hubez, post #27

Kurczę, ja w życiu nie widziałem tak tanich amig w takim konfigu :/

[#32] Re: Amiga 2000

@x3nU, post #31

Ja tylko dorzucę, że za Blizzarda IV (z Simmem 16 MB) dałem 130 zł (razem z wysyłką). Patrząc na dzisiejsze ceny takich Blizzardów...
[#33] Re: Amiga 2000

@Malin, post #32

Ja za (w pełni sprawną) A3000 z PicassoIV i Apollo4040/40MHz, 64MB RAM, dysk itp dałem 600zł ale to było 6 lat temu - dziś za taki komputer pewnie trzebaby dać 1600

Ostatnia modyfikacja: 11.07.07 11:28
[#34] Re: Amiga 2000

@ZimA, post #30

Dobra, podpinam się pod każdy temat, ale piszę poprawne i sensowne posty.

[#35] Re: Amiga 2000

@amigafan, post #33

Ja za A4000/030 dałem 450 zł, upgrade do 040 (czyli badziewna karta 3640) kolejne 100 zł, do tego CV64 z uszkodzonym RAMem za 50 zł (serwis naprawił RAM za 50 zł). Tak więc A4000/040 z CV64 wyszła mi za 650 zł. Jakieś 5 lat temu.
Po dojściu do wniosku że to jednak nie to :) całość poszła od ręki dwa razy drożej :)
[#36] Re: Amiga 2000

@amigafan, post #24

Na wstepie dzieki za wszystkie sugestie :)

Rzeczywiscie jak uruchamiam LoadWB recznie to dziala bez problemow, ale to dlaczego tak jest?

W user-startup nie ma nic dziwnego, praktycznie same assigny, zreszta wylaczylem user-startup i tez jest to samo.

Wiem, ze musi byc 040 i 060.lib w systemie, ale wszystko jest tak jak potrzeba. Jest system 3.1 i wszystkie pliki sa oryginalne, nie ma zadnych zamiennikow z aminetu czy cos w tym stylu - wczoraj sprawdzilem dokladnie, troche mi to zajelo, ale tez mialem w sumie frajde. :D

Czyli wynika z tego, ze musze uruchamiac LoadWD recznie, ale nie wiem jaka jest przyczyna. Tym bardziej, ze tak jak mowie, jak zainstaluje swiezy system to pare razy wszystko laduje sie bez problemow.

Acha, wyjalem CyberStorma i jest tak samo niestety.

Tak mi przyszlo do glowy, moze to kwestia tego, ze na kontrolerze Oktagon sa zalozone pamieci ZIP? Niby nie korzystam z dysku IDE, glownym dyskiem jest SCSI, ale moze cos sie psuje przez to ze jest takie polaczenie pamieci ZIP i SIMM? Chociaz w systemie widac i te i te pamieci i zapelnialem RAM: calkowicie pare razy roznymi archiwami i bylo wszystko ok. Tylko fajnie widac roznice predkosci przy kopiowaniu. Ale nie zawiesilo sie nic ani razu odkad robie LoadWD recznie.

Co o tym wszystkim sadzicie?
[#37] Re: Amiga 2000

@DanielJ., post #34

I na każdym kroku to zaznaczasz.

[#38] Re: Amiga 2000

@libicki, post #36

ja byś sprobowal wpisac przed loadwb wait 3, moze jak sobie odczeka te 3 sekundy to wystartuje.

Ostatnia modyfikacja: 11.07.07 15:02
[#39] Re: Amiga 2000

@libicki, post #36

Ale prawidłowych 68040.library i 68060.library NIE MA w AOS3.1!
Właśnie trzeba je dograć z aminetu żeby system działał na 68060
Te biblioteki są w AOS 3.5/3.9 ale już nie pamiętam czy to są te właściwe wersje.
Nie chodzi o user-startup tylko o katalog WBstartup na partycji systemowej.
Jest to odpowiednik autostart powstały na długo zanim "spece" z małomiękkiego na to wpadli - wszystkie programy które się tam znajdują są uruchamiane podczas uruchomienia komendy loadWB - czasem któryś z nich może powodować zwiechę dlatego nie działa loadWB więc powinieneś sprawdzić czy coś tam masz.

Gdzieś miałem zarchiwizowany system z A3000 gdzie miałem ROM 3.1, PicassoIV i CyberStormMK2 060/50 więc konfig niemal identyczny z Twoim.
Tam miałem do wszystkiego najnowsze sterowniki i wszystko doskonale działało więc jeżeli byłbyś zainteresowany to mogę go poszukać i Ci jakoś podesłać - nagrasz go na czystą partycję i zobaczysz czy też masz zwiechy.
Tylko zabrałbym się za to dopiero w weekend bo jest z tym trochę roboty.
Poza poszukaniem systemu musiałbym z niego pousuwać prywatne pliki i zarejestrowane programy jak np. HSMathLibs.

PS: A wiesz, że PicassoIV jako jedyna amigowa karta ma możliwość, tak jak pecetowe "odczytywania" konfiguracji monitora - podłączasz monitor i w Picasso96 automatycznie ustawiany jest zakres częstoliwości poziomych i pionowych czyli możliwe rozdzielczości i odświeżanie - tak jak w pececie.
Potrzebn są tylko najnowsze sterowniki P96 specjalnie do PicassoIV (pakiet ten pierwotnie powstał właśnie na tę kartę graficzną więc jest ona najlepiej oprogramowana). Warto też mieć dodatki wykorzystujące funkcję PIP tej karty. Daje to istotne przyśpieszenie wszystkiego co się otwiera we własnym oknie.
Możesz też wejść do BootMenu PicassoIV i ustawiać parametry wbudowanego FlickerFixera i innych podłączonych do karty urządzeń.
Warto też sprawdzić czy PicassoIV i CyberStorm mają najnowszy firmware (bios) i w razie czego go uaktualnić.

Taki sprzęt czyli PicassoIV i 060 daje naprawdę dużo satysfakcji tylko trzeba umieć w pełni wykorzystać jego możliwości co niestety stanowi pewne wyzwanie bo trzeba sobie poszukać informacji o tej karcie i najnowszych plików wykorzystujących wszystkie jej funkcje.

Ostatnia modyfikacja: 11.07.07 16:03
[#40] Re: Amiga 2000

@libicki, post #36

Miałeś podać wersję LoadWB. Bo w tym tkwi problem. No i przeleć system jakimś programem antywirusowym.
[#41] Re: Amiga 2000

@kmilota, post #40

Napisał wcześniej że jeśli uruchamia LoadWB recznie to wszystko działa, wiec stawian na to że w katalogu WBStartup ma program, który wiesza mu system.

Skasuj/przenieś wszystko gdzieś z SYS:WBStartup/ i uruchamiaj system normalnie, obserwuj działanie.

[#42] Re: Amiga 2000

@amigafan, post #39

Pisalem, ze mam oryginalne plyty, ale mam tez oryginalne dyskietki od CyberStorma i przegrywalem wszystko co trzeba, tzn. 040 i 060.lib.

W WB Startup nie mam nic, zupelnie. Poza tym inaczej wyglada zawieszenie przy ladowaniu programow w WBStartup, tutaj zatrzymuje sie wszystko wczesniej.

Ale moze tu chodzi jeszcze o jakies uszkodzenie komputera? Po przeczyszczeniu kontaktem nie wywoluje sie juz guru-meditation, czyli jakby to byl problem sprzetowy. Moze cos jeszcze powinienem sprawdzic w sprzecie?
[#43] Re: Amiga 2000

@libicki, post #42

Napisz w końcu jaką masz wersję LoadWB i ile o na zajmuje. Stare wirusy lubiły coś tam dopisywać. Tak zarażony plik dziwnie się zachowywał. Ostatni wirus jaki mi uprzykrzył życie na Amidze, to Heapy New Year :)
[#44] Re: Amiga 2000

@libicki, post #1

Mam pytanie czy do Ami2000 moge:
- podpiac kontroler Ide na zlaczu isa od starego pc?
- jaka stacje dyskietek wstawic zamiast oryginalnej (skopana mechanicznie)
- jaka klawiature bo oryginalna nie dziala
- skad wziasc system albo jak wgrac obraz dysku (spod emulatora) na hdd zeby działal

sprzet dostalem w czesciach i po poskladaniu/wyczyszczeniu pokazal mi sie ekran z dyskietka.
ami ma dwa romy, kontroler scsi, jalies inne karty rozszerzen i karte grafiki pod monitory vga
brakuje
- hdd scsi
- flopa
- systemu operacyjnego

mam kontroler ide + 2gb hdd segate + flop HP i chcialbym to wstawic zeby sprzet ruszyl

przy okazji mam do sprzedania ami500 bez flopa chyba uszkodzone(nie mam jak sprawdzic bo brakuje zasilacza)

zapomnialem dodac ze jest jeszcze jakis naped scsi chyba kasetowy pisze na nim 44mb nie wiem czy dziala bo nie ma nosnika

kontakt :
raca3@wp.pl

Ostatnia modyfikacja: 14.07.07 13:40

Ostatnia modyfikacja: 14.07.07 13:41
[#45] Re: Amiga 2000

@Mr_R, post #44

- podpiac kontroler Ide na zlaczu isa od starego pc?
Jak najbardziej, z tym że nie zadziała. Musiałbyś mieć coś w stylu http://www.amiga-hardware.com/
- jaka stacje dyskietek wstawic zamiast oryginalnej (skopana mechanicznie)
jakąś od Amigi "desktop", prawdopodobnie zadziała każda. Na przykład http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=450&sid=5d81a669b754eacc3afda55df6bc140b . Flop z peceta nie zadziała.
- jaka klawiature bo oryginalna nie dziala
Nie działa bo się zepsuła czy bo poszło złącze? Jak to drugie to kaplica, jak to pierwsze to np. http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=56&sid=5d81a669b754eacc3afda55df6bc140b , z interfejsem może być krucho.
[#46] Re: Amiga 2000

@ZimA, post #12

wiesz jest coś takiego jak komisy ze sprzętem przywiezionym z niemiec. Cały zestaw był w elboxie bez całej obudowy(te blachy ;)). Wszystko była bardzo ładnie widoczne, w mediatoże siedziała jakaś grafa, dzwięk i usb ;), a bppc nie wiedziałem jakie, ale jak się głębiej zaczełem wpatrywać zobaczyłem fragment loga "phase" ;), mediatora nietrudno poznac ;)

[#47] Re: Amiga 2000

@Mr_R, post #44

a) Z tego co mi wiadomo złącza ISA w A2000 są nieaktywne do czasu podłączenia karty emulującej PC, więc wstawienie kontrolera NIC NIE DA.
b) Stacje dyskietek jeśli nie są ewidentnie uszkodzone mechanicznie, ani elektronicznie, dają się dość prosto "wyregulować".
c) Całkiem niedawno kupiłem A2000 bez klawiatury, dziś "śmiga" ta Amisia z klawiaturą od A500, a ty przecież masz taką na "części". Dodam, że reset CTRL-AMIGA-AMIGA też działa!!!
d) Polecam kupić system z dyskietką Install i zainstalować. Używany nie jest drogi!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem