kategorie: A1200, A500, A600
[#211] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@macRush, post #210

Nie ma znaczenia, chodzi mi o tryby pal a nie to co wyświetla workbench, bo tu w zasadzie można kombinować z rozdzielczościami i trybami a w gierkach nie bardzo.
[#212] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@macRush, post #210

sprawdź np Desert Strike
[#213] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@RokiS, post #212

teraz będę walczył z GBS8220 żeby zrobić GBS CONTROL i zobaczyc jak to dziala z tym monitorem
[#214] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@macRush, post #213

Ty podpinasz ten monitor bezpośrednio pod vga tak ?
[#215] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@druzil28, post #214

tak, przejściówką DB23 na vga i kablem vga prosto do monitora

ale mimo wszystko wole w gry grac na CRT

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2023 15:40:46 przez macRush
2
[#216] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@macRush, post #213

wygada ok. alw jak coś to wystartuj i doleć do plaży, żeby informacja o rodzaju broni wyskoczyła...
[#217] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@macRush, post #215

gniazdo w monitorze jest opisane jako VGA-RGB?
[#218] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@Bociek78, post #1

Ja ze swojej strony mogę dodać że monitor Dell U2412M działa z Amigą przez port VGA (D-SUB) - obsługuje 15kHz.

Widać drobne artefakty obrazu (sprawdźcie literkę "m" w nazwie dysku System na pierwszym zdjęciu), jednak obraz jest znaczniej lepszej jakości niż na SyncMaster 711MP przez SCART.

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2023 14:09:00 przez deadwood
1
[#219] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@deadwood, post #218

A to nie jest ten Dell na podzespołach Benq?

Sprawdzałeś może tryby interlace? Widać w nich wszystkie linie poziome, czy usuwa co drugą?
[#220] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@PopoCop, post #219

Tryb interlace drga tak jak na monitorze kineskopowym. Nie wydaje mi się, aby usuwane były co drugie linie.
[#221] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@deadwood, post #220

Acer SB241Ybi, monitor łapie obraz 15 kHz. Dopiero go podłączyłem więc nie testowałem jakoś za bardzo, ponieważ z założenia kupiłem go do PC.

Można zmienić proporcje dla systemu na 4:3 ale przy uruchomieniu gry od razu z automatu wskakuje pełny ekran.

Ogólnie to obraz czterech liter nie urywa ale to pewnie kwestia poustawiania wszystkiego w menu monitora i wybór odpowiedniego trybu obrazu dla WB i powinno być dużo lepiej. Ja nie będę się tym bawił bo jak na razie wystarcza mi BenQ 702A.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2023 15:43:14 przez nostrum666
4
[#222] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@deadwood, post #220

Pytanie do posiadaczy Dell U2410, jak aktywować te funkcję ?

[#223] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@Maciek44, post #222

jak aktywować te funkcję?
Podłączyć sygnał do wejścia VGA.
1
[#224] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@Maciek44, post #222

Przy połączeniu DVI czy HDMI czy DP te ustawienia są nieaktywne bo monitor sam się dostraja, musisz zrobić tak jak Krashan pisał.
1
[#225] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@Madman, post #224

Właśnie mam podłączone przez DVI i HDMI, wszystko jasne dzięki za wskazówkę :)
[#226] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@Maciek44, post #225

Ostatnimi czasy przeglądając znany portal aukcyjny natrafiłem na fajny przewód VGA D-SUB. Krótki i dobrej jakości. Jeżeli ktoś ma AMIGĘ podłączoną przez adapter RGB->VGA i ma komputer tuż przy monitorze i nie potrzebuje przewodu długości 1,8 metra to można za śmieszne pieniądze nabyć właśnie coś takiego:
znany portal aukcyjny
Sam kupiłem i jest OK.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2023 12:30:14 przez nostrum666
2
[#227] Re: Monitor idealny do amigi dziś.

@nostrum666, post #226

Na zagranicznych forach pozytywne opinie ma Dell se2722hx ponoć działa na 15khz z Amigą i Atari . Ktoś może używa ten monitor?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem